Reklama

Reklama

Gunman: Muž na odstřel

  • Česko Muž na odstřel (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Sean Penn hraje vyčerpaného bývalého žoldáka a zabijáka Jima Terriera, který by svou minulost rád nechal za sebou. Jediné, po čem touží, je konečně se usadit se svou dávnou láskou. Ale tajné služby se svých bývalých oveček tak snadno nevzdávají. Jim bude muset očistit své jméno a postavit se organizaci, pro kterou pracoval. Býval jejím vykonavatelem, dělal strašné věci a byl přesvědčen, že pomáhá světu. Mýlil se a jeho bývalí zaměstnavatelé se ho teď snaží zabít. V patách mu je démonický Javier Bardem, který už dvakrát přesvědčil, že hrát zlosyny bez špetky svědomí opravdu umí (ve filmu Tahle země není pro starý bez emocí vraždil na potkání, ve Skyfall zatápěl samotnému Jamesi Bondovi). Rozbíhá se dramatická hra na kočku a na myš, která vede Seana Penna přes půl světa. Ví, že neuteče nikam. Jediný způsob, jak se zachránit, je zabít ty, kteří ho chtějí zabít. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (334)

POMO 

všechny recenze uživatele

Čo viedlo Seana Penna od oscarových hereckých výkonov a réžie Úteku do divočiny k postave akčného hrdinu v spoluprodukcii s Joelom Silverom? Zárobok, o akom kedysi iný charakterný herec Liam Neeson ani nesníval a teraz ich má tri do roka? Gunman nechce byť moderne štýlový, chce byť špinavý a temný, s nejednoznačne čistým hlavným hrdinom. Osobne mi tento smer vyhovuje a ani s Pennovou postavou nemám problém. Naopak je tým jediným, čo robí film zaujímavým a odlišným od žánrových súrodencov, nad ktorými ináč v ničom nevyniká. Scenár je akoby napísaný pred dvadsiatimi rokmi, v dobe Fordovho Jacka Ryana (kedy by bol k nemu zaujímavou "temnou alternatívou"). A hlavne sa zbytočne zdržuje s romantickou linkou, na ktorú divák v okolitom dianí nie je zvedavý. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

V Gunmanovi vidím Redforda, Pollacka a Tři dny Kondora a divím se, že kdejaké módní chujovině se tu sází maximum, zatímco akční thriller jak ze staré školy, dynamický, inteligentní, vzrušující, s mistrovským Seanem Pennem v hlavní roli paběrkuje 61%? ()

verbal 

všechny recenze uživatele

No jo, no, ono holt těm slaboduchým, pubertálním šulínkům stačí, když pojebaný Džonvik střílí bez ladu a skladu dvě hodiny Rusáky do hlavy. Jakmile se objeví konečně něco daleko propracovanějšího a zábavnějšího, v čem jen prkenně nepózuje nějaký fešácký manekýn s gumovým xichtem, začne se jim to Haribo v hlavě z té námahy lepit na míchu a zpomalení gumoví medvídci vyluzují homixová citoslovce nelibosti jako třeba „fuj, fuj“. Co naplat, doba je zlá a krmení tupoňů mentálními omalovánkami dělá z bohatých židů ještě bohatší židy, a tak se famózní „francouzská drsná škola“ stává jen assbukovým termitem pro muslimskou základku na pařížském předměstí. Smutné. Tohle skoro vypadalo, jako by to pro Morela (Pjéra) napsal sám Morell (David), a to v duchu nejlepších evropských akčních tradic, avšak aby uspěla dvojka, budou na to bohužel muset zase vletět paní Rohlíková s Frenkem Milerem a předcházet tomu hlubokomyslná pičítačová hra ve stylu Gauneři Týrají Auta 8. Až teprve pak to všichni ti předčasně potracení budou považovat za kůl. Jinak klobouk dolů před Šónem. Nejen, že hraje jako o život, ale ačkoliv má xicht brutálně přejetý hoblíkem, s figurou by ve čtyřiapadesáti z fleku mohl do gájporna. Já takhle vypadat v jeho věku, bez skrupulí a studu vyprcávám maturitní ročníky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $10,664,749Tržby Celosvetovo $16,031,000▐ prestarnutý Penn ale zas na druhú stranu je to obratne natočené, akcia má grády a príbeh ujde /65%/ ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Zbytečná akčňárna plná postav, které buď nemají osobnost žádnou (čili vám je jedno, jak dopadnou), nebo mají osobnost naprosto otravnou (čili chcete, aby dopadly špatně). Mrhání hereckým talentem je tu prakticky zločinné (obzvlášť v případě Idrise Elby) a zdejší obsah psal nejspíš nějaký feťák (konkrétně ta část o úloze Javiera Bardema je skutečně úsměvná). Korunu tomu nasazuje fakt, že drtivá většina akčních scén nemá hlavu ani patu (dokladem toho budíž SPOILER scéna, kdy jeden z trénovaných zabijáků pozoruje několik vteřin zezadu Seana Penna v neprůstřelné vestě, jenom aby ho místo do hlavy střelil z nějakých deseti metrů několikrát přímo doprostřed zad. KONEC SPOILERU. Akční filmy nemusejí nezbytně mít skvělou zápletku či perfektně vyprofilované charaktery, pokud funguje akce. Gunman ovšem (až neomylně) selhává ve všem, a tak zbývá jenom obdivovat formu stárnoucího Seana Penna a pousmát se nad tragickým cgi efektem v samém závěru filmu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MUSÍM PŘIJÍT NA TO, KDO MĚ CHCE ZABÍT, DŘÍV, NEŽ MĚ ZNOVU NAJDOU“… /// Rozkaz zněl jasně a Jim řeší po letech prekérku… Vydolovat z týhle vohraný zápletky něco novýho, je složitý. Nejsem si ani jistej, že se o to tady někdo snažil. Jsem rád za malý inovace a hlavně za sympatickýho hrdinu, kterým Jim Terrier, alespoň pro nás, dřív narozený, rozhodně je. Oceňuju snahu o akci mezi politickejma propletencema, ujdou i záporáci, protože se jim podaří vzbudit nějaký emoce. Najde se tady dost hloupostí, ale od akční zábavy nečekám charakterní herectví, a menší faux pas promíjím. Víc mně vadí ta neustálá potřeba někomu něco říct. To je zbytečnýho vykecávání! S bejvalkou, s hajzlem … A tak je to furt dokola. Režisér Pierre Morel má za sebou fajn kousky a hlavně v akci je to znát. Je rychlá a účelná, navíc v ní teče i krev. Škoda, že nedokázal zkorigovat mluvící pasáže a věnovat víc času charakterům. Takhle jde jen vo sázku na příběhovou klasiku a Pennovo či Bardemovo charisma. Ale třeba se na to čučel i Barney Ross, takže by to příště mohlo bejt lepší! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Neznám ani knihu „La Position du Tireur Couché", kterou napsal Jean-Patrick Manchette v roce 1981, ani film ŠOK (1982) s Alainem Delonem v hlavní roli. 2.) Baví mě, když nezradí ženská, ale kámoš. 3.) Thx za titule „urotundy@cbox.cz“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Já jsem spokojen. Gunman je slušnou akční žánrovkou, sice nepřinášející nic nového, ale kouká se na to skvěle díky perfektním hercům, solidní Erkové akci, hezké lokalitě a zajímavému příběhu, jediné co bych vytkl, že si film neudržuje nonstop adrenalinové tempo a chybí nějaký pořádný zvrat, ale nuda nehrozí. Závěrečný duel s nožem či likvidace v baráku je lahůdka a Sean Penn je zde skvěle vysekanéj. Jednoznačně pouze pro příznivce žánru, ostatní ať leští koule třeba Birdmanovi.75% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dokud jsem se snažil pospojovat Rambovsky lidumilná pokání, finanční čachry, prázdné milostné trojúhelníkování a samotnou Jimovu minulost, držel Gunman jednou rukou moji pozornost a druhou si dalšími a dalšími charaktery podřezával větev. Jenže po odchodu z kina se dojmy z akce rozmělní do pouhého přemítání nad tím, jak dokáže Sean Penn po padesátce takhle napumpovat svaly a proč se Idris Elba stavil až ve chvíli, kdy už měl film pomalu končit. Mužem na odstřel je tak bohužel i Pierre Morel, který dokazuje, že 96 hodin bylo vrcholem jeho kariéry, od kterého už jen padá dolů. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Gunman nefunguje ako akčný film (jedna priemerná akčná scéna každých 30 minút), ani ako film s politickým presahom (je strašne naivný a jednorozmerný, hoci sa to paradoxne snaží o komplikovanosť za každú cenu, čo sa týka postáv, ich motivácií, záujmových skupín, neprehľadnej politickej situácie atď., ale vôbec mu to nejde). A rozhodne nefunguje ani ako triler, dráma, romantika pre dospelých a špionáž. Seanovi Pennovi na filme evidentne záležalo (okrem produkcie a hlavnej úlohy sa podieľal aj na scenári). Nahodil solídnu kondičku, ale nemá veľa príležitostí predviesť ju. Mimo akcie je sympatický ako lopata. Šarmantná Talianka Jasmine Trinca je super, ale je trápne, ako filmoví päťdesiat a viacroční páni majú tendenciu na plátne chodiť s tridsiatničkami. Vo filme hrajú aj Idris Elba, Javier Bardem a Ray Winstone, ale každý z nich je na plátne 10 minút. Scenár je predvídateľný a plný klišé. Niektoré blbosti možno vznikli blbým zostrihaním (z deja záhadne zmiznutá postava Pennovho mladého afrického kamoša), no ak aj nie, divákovi môže byť fuk, prečo film obsahuje toľko kravín (hlavný zlosyn sa obklopí „až“ štyrmi búchačmi, zaujímavý je tiež Elba, ktorý si na konci počká, kým zaňho všetko odmaká Penn a potom víťazoslávne napochoduje na scénu). Nenápaditý, znudený a obschnutý mix 96 hodín a 3 dni na zabitie. Likvidácia hlavného zlosyna originálna. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

El Jerko sice strávil nějaký čas v posilce a vždycky v sobě měl kus drsňáka, ale nic to nemění na tom, že je to pořád prcek s malinko skřetí vizáží a nevím, to člověk během sledování těžko potlačí. Jinak sice časově přetažený, ale slušný akčňák s lehkým politicko-humanitárním obalem snad ve snaze o přesah. Potěší Bardem a škoda, že víc prostoru neměl Elba - na scéně jen pár minut. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jo, tahle klasika je pro mě jak šitá na míru. Jasně, že hlavní hrdina je neprůstřelný rek, s tím se přece počítá i v jiných akčňácích alá Bond a podobně. Tohle bylo nejen srozumitelný, ale po všech stránkách bezvadně koukatelný se senzačně hrajícím Seanem Pennem v hlavní roli. Vím, že je dobrý herec, ale tady měl s těmi svými bicepsy a já nevím s čím ještě, vymakanou postavu, prostě měl navíc šmrnc větší než jinde. The Gumman měl super spád, grády, skvělé vyvrcholení a já neváhám s hodnocením ani minutu. A možná ještě časem přihodím. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Výměna demokracie za nerostné suroviny obvykle něco stojí. Nikoli však toho, kdo z výměny profituje, ale toho, kdo si za provedení výměny nechal zaplatit a mohl by si někdy v budoucnosti na výměnu vzpomenout. A to by si Jim určitě vzpomenout mohl, takže se všechny koupitelné hlavně zaměřily na jeho pohyb a mně to přineslo skvělou zábavu. Jim má totiž neodolatelnou touhu přežít a nepotřebuje k tomu mutantí geny, velké kladivo, vynálezy z budoucnosti ani střelbu pavoučích vláken. Jemu stačí prosté svaly, instinktivní střelba a základní znalosti pyrotechniky, což je pro milovníka tradiční akce hodně potěšitelné. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film plný nesympatických postav, jimž přejeme rychlou smrt, ale bohužel musíme dvě hodiny sledovat, jak jí unikají, aby to stihly prokládat angažovanými skazky o stavu světa. Veskrze nudné a špatné. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Koukatelný špionský thriller jako ze staré školy, ale žádná pecka. Všechno - napětí, akce, politika, romantika, nečekaně luxusní herecké obsazení - tu jede na půl plynu. A ve finále si z toho budu pamatovat možná jen to, že když si přidřepnu k zámku, abych ho odemknul šperhákem a přitom mám v ruce zbraň, můžu ji sevřít mezi stehno a lýtko. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tady je zase v komentátorských alejích nablito. Někdy mi připadá, že si uživatelé berou totožné brýle jak na „bad boys vs. good one“ akční filmy, tak na ptačího muže plachtícího nad Broadwayí. Sázet Gunmanovi stejný počet hvězd jako si zaslouží posledních patnáct vývozů septiku Válečka Seagala, to už vypadá na rozsáhlou přítomnost Tarkovského plaku na mozku.. Kvarteto Penn, Bardem, Winstone, Elba je už na startu solidní lep. Akční scény jsou natočeny přehledně, syrově a bez střihačských exhibic ala Megaton. Když se podíváme na autora knižní předlohy (Jean-Patrick Manchette, levičácký autor často násilných kriminálních novel s podtextem bídného stavu společnosti), lze triviálnost dějové kostry předpokládat a v těchto typech filmů rozhodně není překážkou. Klouzání po povrchu nezákonné činnosti nadnárodních firem se zájmy v rozvojových zemích bylo ku prospěchu věci, nechci žádného Pollacka. A hlavně, není to proboha Buñuel či Vorel, ale Morel, takže by měl člověk vědět, do čeho jde. P.S.: Vysoustružený Sean, nový zajíc na poli „action hero over fifty“, dává svou roli životem zfackovaného muže s výsostným klidem. Jestli chce papá Neesonovi vkráčet do zelí, má ode mě zelenou.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Remeselne veľmi dobre spracovaný špionážny thriller, ktorý ale ničím iným neohúri. Kamera, hudba, réžia, všetko fajn, ale príbehu chýbajú vyššie ambície, herci sa vo svojich postavách tiež len hľadali, chýba tomu lepšia pointa, zvraty a zapamätateľnejší záver. Sean Penn má ale charizmu a je v životnej forme! 60%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Po vzore niekoľkých ďalších hereckých veteránov sa úlohu akčného hrdinu rozhodol skúsiť aj môj najobľúbenejší západný charakterný herec, Sean Penn a to pod režisérskou taktovkou Pierra Morela, tvorcu dvoch perfektných akčných filmov, 96 hodín a Okrsok 13, ktoré už beriem za klasiky hodné mnohých pozretí a našťastie to nedopadlo vôbec zle. Síce sa v tomto prípade už nejedná o dynamický priamočiary akčný film s množstvom akcie, tempo je väčšinu času skôr pomalšie, ale nemám s tým problém. Dej je o dosť rozsiahlejší s množstvom doplnkových prvkov, ktoré tiež majú svoj priestor, ale až na tú chorobu, ktorá ma skôr rušila a prišlo mi, že je tu len na to, aby mohol Penn predviesť zo svojho herectva o trochu viac, než je v štandardnej žánrovke bežné sa mi tu vlastne páčilo úplne všetko, teda nielen hlavná línia so zisťovaním dôvodov, prečo sa stal nepohodlným a s tým súvisiace strety so zabijakmi, ale napríklad aj romantická línia mi tu bez problémov sadla, podobne aj vzťah s bývalým priateľom, teraz konkurentom v láske, ale aj všetko ostatné. Jedine ma trochu mrzí, že sa exotické prostredie Konga nevyužilo ešte o trochu viac, predsa len v západnom meste sa odohráva takmer každý akčný film, ale to je skôr len detail. Čo sa týka akcie, skôr sa ňou šetrí, čo vzhľadom na zaujímavý príbeh nie je problém, ale kvôli jej kvalitám ma to predsa len trochu mrzí, keďže je výborná. Súboje sú dynamické a surové, pričom nesklame ani ich choreografia, nesklamú ani prestrelky a veľmi ma potešilo aj viacero efektných likvidácií. Konečne zase americký akčný film, v ktorom akčný hrdina nemá problém použiť nôž alebo občas niečo zlomiť, toto mi skutočne chýbalo. Najviac ma bavilo prepadnutie skupinou žoldnierov vo vile alebo finálny súboj, no všetka akcia sa mi páčila. Jednoducho už dlho som si v americkej áčkovej produkcii akciu takto nevychutnával. Kladom je určite aj obsadenie, Sean Penn ma nesklamal herecky, ale ani fyzicky, akčného hrdinu zvládol bez najmenšieho problému, k tomu Javier Bardem, ktorý kľudne mohol mať aj viac priestoru, veľmi sympatická Jasmine Trinca a dostatok slušných vedľajších postáv, len ten hlavný záporák mohol byť charizmatickejší. Takže Gunman sa síce pre mňa nestane až takou klasikou, ako 96 hodín alebo Okrsok 13, ktoré v rámci akčného žánru fungujú o niečo lepšie, ale aj tak som dosť spokojný, kladov je tu plno a minimálne kvôli akčným scénam si to určite ešte niekedy pozriem. 77% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Áčkově natočené béčko. Sean Penn má na svůj věk neuvěřitelnou fyzičku a akční scény patří k žánrové špičce, ale je jich málo a člověk si je ani pořádně nevychutná, když se hrdina vinou poškozeného mozku začne klátit předčasně. Když jsme u toho klácení, romantická linie s milostným trojúhelníkem je jako opsaná z učebnice - připomíná francouzské filmy ze 70-tých let. Herecká esa (proč se Bardem pořád tak pitvoří?) jsou téměř nevyužitá (Idris Elba měl v podstatě cameo) a Penn i přes zajímavě poškozenou postavu příliš nestrhne. Strašně průměrný příběh s tak realisticky nesympatickými postavami snad ani nešel zachránit. Prachsprostě vykonstruované finále pak zaujme jen tou lokací... Je to takový neurazí, nenadchne film, který člověk nevypne když ho vidí, ale do kina je to škoda peněz. Morrel i Penn mají navíc. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Pořádně jsem vlastně nevěděl, co od Gunmana čekat. Zaujal mě hlavně nabušený Sean Penn v pořádné akční roli. Jenže film trošku klame tělem. Myslel jsem si, že se jedná o další z pokusů Luca Bessona o navrácení zbraně starým pardům...V tom případě by vedle Kevina Costnera, Pierce Brosnana nebo Liama Neesona vyšel tento tah hodně dobře. Pennovi to s bouchačkou svědčí a když přijde na pěstní souboj, tak ani tam se mezi o 20 let mladšími "no-name figurkami na porážku" neztratí. Jenomže akce je poměrně poskromnu a spíš bych snímek zařadil do žánru thrilleru. Když už na akci dojde, tak není prakticky co vytknout a například zmrvený Tak3n tomu nesahá ani po kotníky, jenomže jsem měl pocit po většinu (podle mě až příliš natažené) stopáže se vlastně neděje nic důležitého a děj se nuzně dere až toužebně vyhlíženému a samozřejmě rázně předvídatelnému konci. Jako krimi žánrovka to obstojí, osobně bych však více využil Pennův potenciál...70%...[19.3.2015_Cinema City_Flora] ()

Související novinky

Největší propadáky roku 2015

Největší propadáky roku 2015

29.11.2015

Člověk občas slýchá zábavný argument, že nemá ten či onen film předem odepisovat, ale má si na něj udělat názor až poté, co ho uvidí. Vzhledem k tomu, že jde do českých kin zhruba 250 filmů ročně (a… (více)

Reklama

Reklama