Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Italský film „Vila Borghese" je filmové zpracování šesti drobných příběhů z římského života spojených navzájem místem děje. Vila Borghese se jmenuje římský palác, dříve sídlo šlechtického rodu Borghese, nyní umělecká galerie. Palác obklopuje velkolepý park, který je v současné době přístupný veřejnosti a stal se jedním z nejcharakterističtějších prostředí římského života. Film zachycuje lidi nejrůznějších vrstev, přicházející do parku za nejrůznějšími účely. Začíná ráno, kdy park charakterisují služky a vychovatelky se svými malými svěřenci, a končí pozdě v noci, kdy hlavní parkové cesty patří prostitutkám stihaným policií. Je to pestrý kaleidoskop nejrůznějších lidských osudů, proniknutý hlubokým pochopením a láskou k lidem. (FILMOVÝ PŘEHLED 38 / 1956) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Flego 

všechny recenze uživatele

Šesť mikropríbehov odohrávajúcich sa vo veľkom mestskom parku Villa Borghese v Ríme sa odohráva počas jedného dňa. Tento poviedkový štýl sa v Taliansku osvedčil a v ďalších rokoch vzniklo mnoho podobných filmov. Príbehy sú ozdobené mnohými vtedajšími hviezdami ( De Sica, Phillipe, Presle, Ralli, De Filippo ), ale pozorný divák postrehne aj Mária Girottiho neskor známeho ako Terence Hill. Osobne sa mi páčila poviedka o študentke a zrakovo postihnutom profesorovi, ďalej príbeh o klasickej žiarlivostnej scéne na verejnosti a príbeh dvoch prostitutok na súťaži. Prvý komentár. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Prototyp "povídkových" filmů italské provenience; delikátní a decentní drobné příběhy zarámované zahradami Vily Borghese - římské theatrum mundi, v němž hraje prim především hbitý jazyk a hbité nohy. Ostaně povídky jsou významnou součástí celé italské literatury - tedy nejen šest povídek (za 88 minut), ale také jedna povídka na jeden den v roce (Luigi Pirandello). Pro přehled a upamatování: 1 Serve e soldati (Služky a vojáci), 2. Pi-greco (Učitel řečtiny), 3. Incidente a Villa Borghese (Incident), 4. Il paraninfo (Dohazovač), 5. Gli amanti (Milenci) 6. Concorso di bellezza (Soutež krásy) ()

Reklama

Reklama