Reklama

Reklama

Ze záhrobí

  • USA From Beyond (více)

Mladá psychiatrička Katherine McMichaels a její společník Crawford Tillinghast objeví šestou dimenzi. Při namáhavém výzkumu vyvinuli médium, které je schopné pohltit jinou lidskou mysl. Tzv. rezonátor je speciální zařízení, ovládající podle přání myšlenkovou zónu. Vědci ale netuší, že rezonátor disponuje i nevysvětlitelnou, temnou sílou. První jeho obětí je samotný Crawford, který se změní v tvora, závislého na lidských mozcích. Jeho mysl a vědomí jsou tak odsouzeny k zániku. Odkud pochází tato ničivá energie...? (Intersonic)

(více)

Recenze (130)

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Bolenie hlavy? Jeffrey Combs a jeho úhory za dverami! Adaptácia príbehu H.P. Lovecrafta From Beyond, ktorý bol spísaný už v roku 1920 (publikovaný až v roku 1934), vstúpila do pekných 80tych rokov efektne a herecky na úrovni. Vyšiel z toho rozmanitý sci-fi horor s množstvom nápadov, pohrávajúci sa s myšlienkou paralelného sveta, ktorého sila a vedomie sa usiluje o desivú expanziu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Z Lovecraftovej predlohy mám obyčajne zmiešané pocity. Nápad je skoro vždy zaujímavý, ale rozvedenie do príbehu často upadne len do priemeru. Je to aj tento prípad. Dejová linka sa tu miestami ťahá ako chrípkový sopeľ, jednotlivé scénky sa zbytočne naťahujú a zachádzajú do zbytočností, čo logicky uberá na atmosfére aj napätí. Na druhú stranu chválim na tú dobu celkom dobre zvládnuté trikové efekty, pričom sa tu našlo aj kopec slizu a hnusu. Ani gore nebolo zlé, ale zase ho nebolo veľa. Koniec našťastie svojou akciou niečo málo ohľadom celkového dojmu vylepšil. Len priemer. 60/100 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Úžasná béčková podívaná z pera H. P. Lovecrafta a dílny Stuarta Gordona. Příběh je zajímavý, perverzní a nechutný, což je výborná kombinace. Jeffrey Combs už sice nepředvádí tak skvělý výkon, jako v Re-Animatorovi, ale stále hraje velmi dobře. Pak je tu můj oblíbenec, Ken Foree. Ovšem hvězdou filmu je zde Barbara Crampton, která má co ukázat. Ve finále tu máme slizkého Teda Sorela, který se předvedl ve všech možných monstrózních variacích. Za to přenádherné nechutné gore a scénu s červem ve sklepě jsem nadšen! Škoda toho finálního zpomalení, jinak by to bylo pět hvězd. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Ako lovecraftovský superfanúšik vnímam toto dielko ako rozptýlenie počas čakania na nejakú skutočne hodnotnú lovecraftovskú adaptáciu. Nebyť odvekej nešťastnej americkej ignorancie koherentnosti a vnútornej integrity hororového žánru a snahy o entertainment za každú cenu (implikácia humoru a erotiky iba preto, že "je škoda" vyhodiť náhodne vymyslenú srandu či "skrytú" krásu herečiek), mohlo ísť o mimoriadne dielo. Pre upresnenie povahy lovecraftovského hororového subžánru pripomínam, že Lovecraft a nahotinky sú veličiny, ktoré sa navzájom vylučujú. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

(Pozor časová slučka!!!) Brian Yuzna a Charles Band adaptujú Lovecrafta. Zaujímalo by ma, čo by nato povedal Lovecraft; či by bol spokojný s maskami a splatterom. Určite si vždy prial, aby hral hlavnú úlohu ten týpek z Re-Animatora a zaručene ani netušil, že postava Barbary Crampton mala byť tak sexi! Bože, šak on ani nevedel že cituje Cronenberga! Predlohu som nečítal, ale hádam že v nej nešlo len o onanovanie nad vysávaním mozgov. Predloha musela byť nudnáá. Ja radšej béčka ()

hladass 

všechny recenze uživatele

O trochu slabší než Re-Animator, ale co taky není... Yuzna, Gordon, Combs a Band nezklamali... Já se dobře bavil, takže za pět... ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Všetko, čo mám rád na 80-ties béčkových hororoch tu je v plnej miere a vrcholovej kvalite! Krásna Barbara Crampton, ktorá ukáže cicky a navlečie sa do sado-maso oblečku tu má skoro všetky možné polohy: nevinná kráska v nočnej košeli versus zvodná chlípna dračica v latexe, okuliarnatá ambiciózna vedkyňa versus psychopatická narušená pacientka... Vrcholom sú však ako to už v takýchto prípadoch býva geniálne masky a efekty, ktoré sú tu vskutku pôsobivé a megalomanské a dokonca oveľa lepšie, ako o tri roky neskôr producent Yuzna so Screaming Mad Georgeom urobili v Society (aj keď tam to nabralo status kultovosti kvôli kontestu a úchylnosti). Skrátka, táto na pohľad komorná a nenápadná "Lovecraftovko-gordonovko-Yuznovka" ma prekvapila a plnohodnotne potešila. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá metafora o našom temnejšom ja, čítajúc otvorenú sexualitu, podaná klasickým trashovým osemdesiatkovým štýlom. A presne tak to majú fanúšikovia radi. V podstate sa pohybujeme iba v dvoch prostrediach, čo je trochu škoda, film pôsobí až príliš komorne. Ale vyzerá to trikovo presne tak, ako by ste od lovercraftovskej adaptácie v tomto období, ktoré látke nesmierne sedí, očakávali. Zaujímalo by ma, ako a či doboví diváci porovnávali From Beyond a Muchu. Kvalitatívne na úrovni Necronomicon. 70% ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Spojení nechutnosti s naprosto dementním scénářem. Po schlédnutí tohoto filmu se mi chtělo(a teď nekecám) zvracet. Slizoun,který se rozpouští,červ vylézající z hlavy a další potvůrky z jiného rozměru-tohle všechno opravdu hýbe žaludkem a to jsem na tyhle věci docela tvrďák,ale tohle se vážně nedalo. Tvůrci by se měli smažit v pekle a nechat si vysát hlavu od samotného slizouna z tohoto dílka. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Tak trochu průměrné béčko, kdy celý štáb obstarají tři herci a pár "kolemjdoucích". Opravdu nejvíc se mi líbily masky, které mi připomněly starou dobrou školu a také horror The Thing. Jinak to byl tak trochu nesmysl, ale na zabití dvou hodin je to celkem v klidu, ač za horror se to v dnešní době už vydávat nemůže. 45% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem From Beyond viděl před spoustou let na VHS od Intersonicu a dodnes si na to setkání se světem za hranicí pamatuju. Bavilo tehdy i dnes. Příběhově sice odpovídá krátké povídce, ale je-li ta povídka od pana Lovecrafta, dá se hrát velká laterna magica. Dvojka Gordon/Yuzna je pak zárukou minimálně nechutně přitažlivých latexových triků a tady se jich dočkáme měrou vrchovatou. K tomu kupa třešniček v podobě ukousnutých epifýz, vysátých či alespoň okousaných mozků, vydloubnutých očí, erotických představ a la japonské hentai a další divukrásné detaily. Mezi všemi mi pak utkvěla Barbara Crampton v koženém oblečku, vskutku utkvělá představa. Čtyři chapadla se na nahém těle svíjejí. ()

Hellblazer 

všechny recenze uživatele

Ďalšia adaptácia H. P. Lovercraft's, rovnakí ľudia ( Gordon, Yuzna ), hlavná postava opäť vedec ( zase skvelý Jeffrey Combs ), vnútornosti, pojedanie mozgov a skoro tak zábavné ako Re-Animator. O hudbu sa podobne ako pri Re-Animator postaral Richard Band, ktorý odviedol skvelú prácu a hudba do filmu výborne zapadá. Záver je brutal zábavný, plný krvi a nechutnosí a aj keď je to celkovo o niečo horšie než predchádzajúca spolupráca, stále sa jedná o super zábavu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Skvělé béčko, které v sobě mělo všechno co mám rád. Tahle banda tvůrců a herců patřila ve své době k nejlepším z nejlepších a jejich společné výtvory mluví za vše. Škoda že spolu nevydrželi déle. Úžasné masky mutantů, herecké výkony hlavní trojice hrdinů a samozřejmě i záporáka jsou pro mě tím nejlepším co si z tohoto filmu odnáším. „Nesmím zapomenout ani na Barbaru v kožených hadříkách“. Scénář měl sice několik slabších míst a některé triky taky nebyli moc povedené, ale ani to mi nezabrání dát nadprůměrné hodnocení. 7/10 ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Stuart Gordon měl hodně slušný rozjezd své kariéry. Jeho prvotina Re-Animátor byla dokonalým skloubením hororu a komedie. Rok nato natočil s prakticky totožnou sestavou čistě hororové From Beyond. Jeffrey Combs opět válí, praktické efekty nemají chybu a já vrním blahem. Když porovnám dnešní stupidní lekačkové horory s těmi osmdesátkovými a devadesátkovými, tak je mi do breku. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Na Barbaru Crampton v sado maso oblečku se prostě nedá zapomenout. Místy roztomilé (potvůrky from beyond, změněný dr. Pretorius), místy očekávaně nechutné (střeva, vysávání očí, ukusování hlav), přesně takové, aby to splnilo svůj účel. Tomuhle týmu (Yuzna, Gordin, Combs) prostě horory jdou, možná nevystraší a nevyděsí, ale i přesto je to dobře odvedená práce. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Vydarená, humorne podaná adaptácia Lovecraftovho románu, v béčkovej sci-fi hororovej podobe šikovne dejovo prenesená do obdobia druhej polovice osemdesiatych rokov. Mená Stuart Gordon/Brian Yuzna bývajú zárukou dobrej hororovej zábavy, čo sa v tomto prípade na 100% potvrdilo. Škoda len, že Gordon si tak povediac „vystrieľal všetky patróny už na začiatku bitky“ a najvydarenejšie kúsky (Re-Animator, Zo záhrobia, Dolls) natočil hneď v rannom období svojej režisérskej kariéry... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem se ve své premiéře podíval na Re-Animatora, takže jsem si dal dnes v repríze po dlouhých letech tuto záležitost, kterou spáchala prakticky totožná parta tvůrců. A překvapivě jsem si snímek užil víc než tehdy, což mě přimělo přihodit i slabší čtvrtou pěticípou. Inspirace autorovou povídkovou předlohou byla i tentokrát patrná, přestože se příběh jinak vyvíjel zcela autonomně. A stejně jako u výše zmíněného filmového předchůdce z této dílny mi to bylo veskrze jedno, protože jsem se dost dobře bavil. Pravda, humorem se tentokrát velmi šetřilo (všechno to zůstalo na Bubbovi), zato se tým pokusil o větší dávku napětí a děsivosti. No, soudě podle svých pocitů bych řekl, že se tato snaha neminula účinkem. Jasně, věk už byl na snímku znát, ale o to víc mě potěšila naprostá většina trikových sekvencí. Jo, jo, mělo to atmosféru, mělo to napětí, mělo to spoře oděnou Barbaru Crampton, a i když nešlo o nic mimořádného, nenudil jsem se ani na moment. / Poučení: Každý zkušený hráč Path of Exile ví, že není dobré dráždit Beyond bossy bosou nohou (ani ničím jiným). 4*- ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

(Ne)chutné slizké "béčko" s dozvukmi Re-animátora (bohužiaľ, iba s dozvukmi), obsahujúce podstatne viac Gordona, ako Lovecrafta. Inak Jeffrey Combs opäť výborný! Škoda, že som splašil iba dabovanú verziu :-(. ()

Související novinky

Zemřel režisér Stuart Gordon

Zemřel režisér Stuart Gordon

25.03.2020

Ve věku 72 let zemřel filmový a divadelní režisér, scenárista a producent Stuart Gordon. Zprávu včera ve večerních hodinách potvrdila jeho rodina. Rodák z Chicaga začínal na divadle, proslavil se… (více)

Reklama

Reklama