Reklama

Reklama

Poslední úkryt

Trailer 1

Americká občanská válka se snad pomalu chýlí ke konci. Není však ještě úplně vyhráno. Dvě jižanské sestry a jedna otrokyně musí ubránit sebe a svůj domov před vojáky, kteří zběhli z armády Unie a hledají, kde se schovat... Augusta žije v domě se svou mladší sestrou a služkou. Během americké občanské války nevědí, jestli z nich budou manželky nebo hospodářky, kterým se z války muži nevrátí. Zvykají si na to, že žijí samy a obhospodařují své sídlo. Že kromě domácích prací musí zvládnout také ochránit domov zjišťují s příchodem dvou cizinců, válečných zběhů, na které Augusta narazí v místním  šenku, když shání léky pro svou sestru, kterou kousl mýval. Odteď je potřeba mít se na pozoru. Dva opilí zběhové, kterým velí Moses, se totiž snaží za pomoci svého psa vypátrat dům Augusty. Když se jim to podaří, začne boj o domov a holý život. Mosesův parťák se dostane do domu, kde ho Augusta postřelí do ruky, i zraněný se ale dostane do ložnice k mladší sestře Augusty, kterou znásilní. Všemu udělá konec až služka, která muže zastřelí. Mezitím svádí Augusta boj s Mosesem před domem, kde dojde k přestřelce a Moses se zraněný kácí k zemi. Zdá se, že je po něm, když se Augusta přesvědčí, že jsou všichni v pořádku, zjistí, že Moses už na místě, kde ho střelila neleží. Všechny tři ženy se ozbrojí a jdou ho hledat. (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (37)

kingik 

všechny recenze uživatele

Jižanský vítr dul toho památného roku 1865 tak mocně nezávisle, až odvál původně zamýšlenou Olivii Wilde do role hlavní hrdinky, kupodivu její náhradnice Brit Marling byla více než dobrá, a škoda, že nepřivál větší kreativitu a tempo, což film ve výsledku malinko srazilo. Tvůrčí dvojka Daniel Barber a Julia Hart nejdou a ani hned tak nepůjdou vyloženě komerční cestou. Zaměřují se v tomto případě na psychologický rozměr jejich díla, což je poměrně atypické pro westernový základ s příměsí "home invasion", od něhož bych přece jen čekal (především) akční pletky. Všechno je ale jinak. Film se v podstatě nedostane do tempa, a když už by v něm byl, okamžitě z něj vypadne. Přišlo mně, že je to takto pojato úmyslně. Psychologizace postav je nadměrná. Skvěle se s ní vyrovnala málo známá Brit Marling, neméně zajímavě jí sekunduje Muna Otaru v roli barevné služebné. Hvězdná akvizice Hailee Steinfeld se zmůže hlavně na emoční výlevy a Sam Worthington se nezmohl už vůbec na nic. Už aby natočil pokračování toho zpropadeného Avatara., jinak z absolutní stagnace kariéry nevyvázne. Naštěstí násilní unionisté byli v páru, takže bylo celkem napětí zajištěno, ovšem asi jen těžko jeho příznivci přijmou za kompenzaci jeho unylého herectví jakéhosi Kyle Sollera. Dá se ovšem ocenit, že film má rozumných devadesát minut. Má i kvalitní technickou stránku, osobně bych přepadení domu ve scénáři přepsal z nočních scenérií na denní, aby to ústřední z filmu více vyniklo, nicméně průstřely a delikátně brutálnější finesy zvládal natáčecí štáb solidně. Za zmínku stojí i neotřepaný hudební doprovod Martina Phippse, stejně tak kvalitně se blýskl i mistr zvukař a jeho "zlověstné" ozvučení a lecjaké (po)ruchy místního divokého kraje. Křivka zapamatovatelnosti není nijak vysoká, film trpí i nižší gradací, přece jen to ale mělo jisté osvěžující (ženské) a dramatické křivky, z čehož se mé hodnocení ustálilo na konečných 7/10. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na filmu je krásně vidět, jak se vracejí trendy. Člověk by si myslel, že už westernům dávno odzvonilo, ale pak stačilo pár vlaštovek, kdy jednou z nejzářivějších byl Tarantinův "Django" a těch westernů je zase pořádná kupa. Jsou jiné, jsou dospělé, jsou drsné a musím říct, že se mi to líbí. Tohle je také jeden z nich a z pohledu žen. ()

Reklama

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Westerny mám celkem ráda, Hailee se skvěle předvedla už v Opravdové kuráži a Samíka mám ráda ani nevim proč, takže tahle kombinace přece nemůže zklamat, že ne? Může. Ty píčo ani nevíš jak moc může! Já už to teda vím a poslední úkryt sem hledala pod peřinou a vážně dumala o rychlo přetáčení, aby se film alespoň na oko netáhnul jak smrad z hajzlu na fesťáku. Hailee v celém filmu předvádí, že umí řvát, ječet, brečet a dělat vše, aby člověka srala a Sam tu hraje kolosálního kokota, kterej asi sám neví, jestli chce Brit Marlingů zabít nebo vošukat, bo oboje a jedno v jakém pořadí. Brit to, dle všeho neví taky a tak tu mezi nima máme "chemii" kdy snad ani sám rejža netušil jestli teda chtěj spolu prcat, nebo se sejmout. Naštěstí mezi nima proběhne spousta dialogů, který nám vysvětlí úplnou píču, jelikož spolu oba komunikují po prodělaný lobotomii. S nadlidskýma silama mi došlo, že Samík teda milou Brit asi chtěl píchat dokud je smrt nerozdělí, jenže když místo kytky hodíte do baráku molotova, tak to není nejlepší vyznání lásky, nemluvě o vystřílení celýho zásobníku jako bonus. To pak chápu, že Brit tohle tokání moc nebralo, ba dokonce lehce nasralo. Další pecka je, že Brit může Samíka asi tak 5x sejmout, on jí na oplátku taky tak nějak a ani jeden to neudělá jen proto, aby po sobě pak začli pálit, když Samík navrhne, že odložej zbraně. Poslední rozmluva nad pálenkou to už sem napůl čekala, že Brit půjde Sama sešít, aby si ho mohla vzít za manžela a mohli po sobě dál střílet. Možná by to tak i dopadlo kdyby Sam opět neodložil zbraň, což je gesto, který Brit z nějakýho tajemnýho důvodu vždy vyhecuje to do něj našít.Kdyby jí mířil na palici nonstop, možná spolu žili šťastně až do smrti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Barber nakrútil po Harrym Brownovi ďalší zázrak alias Tri nesympatické, hysterické a neschopné kravy verzus dvaja psychopatickí blbečkovia v klobúkoch a so zúrivým čoklom, ktorý šteká aj na vlastný tieň. S takou zberbou je fakt radosť tráviť hodinu a pol. Väčšinu času som s vypúlenými očami hľadel na obrazovku a nebol schopný pochopiť, prečo baba hajzlov neodbachla pri prvej príležitosti, ale radšej utiekla a vinou toho umožnila situácii, aby sa tak krvavo vyhrotila. Nevraviac tom, že tým automaticky odsúdila na smrť barmana, prostitútku a, to najmä, koňa. Bieleho! Film ponúka viacero WTF, ale najmimoriadnejšim je odbachnutie milenca tesne na prahu domova. Tomu poviem smola, vedúci. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pomalý western hrající na psychologickou strunu, ale přišlo mi, že to bylo místy až přehnané. Film se může pyšnit solidní atmosférou, i díky hudebnímu podkladu se daří udržovat napětí a v neposlední řadě jsou tu velmi dobří herci. Worthingtona a Hailee Steinfield, kteří byli asi největšími lákadly, zastínily Muna Otaru a především Brit Marling, které titulní role slušela a zvládla jí s přehledem. Škoda chybějící gradace, ale i tak se jedná o slušný kousek. 65% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Zdánlivě mrtvý kůň Fern dýchá v čase 46:09 jako o život, ze zadního pohledu kamery je vidět, jak se mu zvedá břicho. (klukluka)

Reklama

Reklama