Reklama

Reklama

Utopia

(seriál)
Ukázka z filmu 15
Drama / Mysteriózní / Thriller / Sci-Fi
Velká Británie, (2013–2014), 10 h 21 min (Minutáž: 48–62 min)

Tvůrci:

Dennis Kelly

Hrají:

Fiona O'Shaughnessy, Alexandra Roach, Nathan Stewart-Jarrett, Adeel Akhtar, Paul Higgins, Oliver Woollford, Neil Maskell, James Fox, Geraldine James (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Příběh sleduje malou skupinu lidí, kteří se dostanou k rukopisu kultovního grafického románu s názvem "Experimenty Utopie", o nemž kolují zvěsti, že předpověděl nejhorší katastrofy minulého století. To má za následek, že se na skupinu zaměří vládní organizace známá pouze jako "The Network", které se musí nálezci románu vyhnout, aby vůbec přežili. (mac000)

(více)

Recenze (69)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Tak trochu lynchovina (a není to jen v tom zpropadeném králíkovi), tak trochu Gen Sekiguchi (a není to jen v těch přepálených barvách či Maskellově roli) a tak trochu hodně konspirace v dosud neviděném hávu. Především však značně osobité, značně nápadité, značně aktuální a vzácně značně vtipné i značně mrazivé. Mnohdy obojí najednou. Atmosférou pak značně znepokojivé. A značně plné rozinek; bez nich by to tedy nešlo. Prostě pádný důkaz, že Britové (a speciálně pak alternativě holdující Channel 4) jsou v současnosti zcela jinde než zbytek světa. I zdánlivou "na just se odlišující" skopičinu jsou schopni podat jako těžko zařaditelnou podívanou, která vzdor vší šílenosti vůbec není hloupá (a není to pouze o účelu té vakcíny). V tomto ohledu škoda pouze "velkých odhaleních" během poslední epizody; tam je to klišoidně debilní a přitom zcela zbytečně. Utopia buďto maximálně sedne či přesně naopak. To už k obdobné sortě (i když co je tomuto podobné, že?) počinů tak nějak prostě patří. Ovšem za všední tuctový průměr ji v žádném případě považovat nelze. Rozinky na to. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba mezi minisériemi. Má to nápad, má to spád, je to hezky barevný, hraje tam geniální hudba a hlavně se s tim vůbec neserou a neštítěj se opravdu ničeho. Povinnost pro milovníky konspiračních teorií. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,….A ZABIJÍ NÁS VŠECHNY“...... /// Fandové konspirací a úchylně sadistickejch vyšetřovatelů už už šahali do poklopce, když …. nadšení z první části postupně vyprchávalo, až se zastavilo na třech hvězdách. Vskutku zajímavej námět, kterej nesází na CGI ani hvězdný obsazení a veškerá snaha je podřízená tomu, aby to nakonec do sebe všechno zaklaplo. To se vcelku daří, i když postupně mě ten nejvyšší možnej faktor ,,tří N“ (Nikdy Nikomu Nevěř) začal unavovat a já si spíš než propracovanosti, všímal tý laciný jednoduchosti. Záhada z první časti se postupně vytrácela, zůstalo ,,jen“ u nekonečnejch překvapení, jejichž množství (v mejch očích) ten příběh sráží. A to nemluvím o těch tunách keců, jenž jsou místy dost nuda. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Rád bych nechal něco sterilizovat. Nejlíp nějakou rasu…. 2.) Děsí mě představa, že v budoucnu budou žít miliardy lidí v bídě. 3.) Páč anglickej seriál nadevše. 4.) Thx za titule ,,buráček“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

whack 

všechny recenze uživatele

Zástanci kontroly pôrodnosti sú tu vykreslení ako blázni, psychopati a sadistickí vrahovia žien a detí – to, akým prehnaným spôsobom získavajú tie spisy, je od začiatku o tom – aby si divák utvoril už popredu mienku, že kto je tu ten dobrý a kto zlý. Je to seriál snažiaci sa šokovať svojou pointou, zabalený do niekoľkých konšpiračných teórií, najmä typicky demagogicky zobrazenou tematikou redukovania pôrodnosti – jej vykonávatelia sú vykreslení ako novodobí nacisti, mučiaci a vydierajúci šialenci, ktorí vraždia všetkých naokolo, ale keď niekoho z nich hlavná drsňáčka chce zastreliť, tak hrdličky (Ian a Becky) sa zrazu začnú pohoršovať, že zabíjanie nie je tá správna cesta. Proste gýčové moralistické kecy a tak. Ale inak sranda. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Utopia se snaží tvářit jako seriálové zjevení, postupně však ukazuje, že příliš netradiční není. Správná otázka tedy zní, je to na škodu? Seriál od prvního dílu buduje paranoidní atmosféru, tak populární mezi čtenáři konspiračních teorií. Naprostá nejistota a nedostatek důvěry jsou dotaženy do takových výšin, že se vymykají mezím věrohodnosti. Diváka se snaží ihned od prvních minut získávat zejména skrze tvorbu otázek, na které se zprvu zdráhá dávat jednoznačné odpovědi. Do jisté míry to funguje. Utopia se totiž netváří seriózně, ale, což je patrné třeba na vyšinutých charakterech některých postav, či třeba hudebním doprovodu, brnká zejména na ironickou notu. Bohužel jako komplexní dílo po první řadě příliš nenaplňuje, přestože hlavní dějovou část uzavírá a odvrací se od komiksu. Zde je ovšem třeba dodat, že závěrečný twist je perfektní tečkou, která jde ve stopách předchozího děje. Jednotlivé díly však nemají ten správný tah na branku, ač jsou poměrně zábavné svou "neukázněností", trošku škobrtají ve zbytečně repetičnosti některých situací a nepříliš zvládnutém střídání dvou vypravěčských rovin, ta politická je totiž zpočátku dost nevýrazná. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Bohužel, za mě nepochopení a nuda. Nebavili mě postavy, na konspirační teorie jsem většinou alergický (nebo spíš na většinu takových teorií), velice rychle mě přestal zajímat děj a tak jsem se ke konci šestého dílu svezl hlavně ze setrvačnosti (když něco začnu, rád to obvykle dotáhnu), kde mě docela mile překvapila finální pointa. Problémem tohohle nového komiksového trendu v britské televizní produkci (Misfits, Jekyll a spol.) je pro mě to, že si scénáristé nějakým velice nadějným a zajímavým tématem ukousnou sousto nad své (rozpočtové/ dramatické/televizní) možnosti a po jednom, dvou dobrých dílech s ním velice těžkopádně žonglují do konce sezóny. Daleko zdařilejšími zástupci téhle nové vlny jsou Sherlock (s Cumberbatchem) či ještě lépe Luther (s Elbou). Pokud teda máte chuť na soudobou britskou televizi, doporučuju zkusit spíš tam. 40% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Důvodů, proč dávám zase opět jednou po čase plný bodový počet se najde několik. V první řadě je to velmi originální, i když možná pro někoho lehce znepokojivý námět, ve kterém se tenhle seriál po celou dobu pohybuje. Dále je to vybrané herecké obsazení, kde až asi na dvě výjimky, jsou převážně méně známi herci, což ale v tomhle případě působí rozhodně pozitivním dojmem. Potom výborná hudba a hlavně samotné zpracování, které i přes hodně krve a mrtvol působí, (někdy) velmi humorně, jako kdyby to snad celé ani pořádně nestálo za řeč. Britové, (v poslední době už po několikáté) opět dokázali, že na seriálovém poli nemají v dnešní době nějakou vážnější konkurenci a natočili velmi originální, bizarní mini kousek, který mně nezbývá, než jen vřele doporučit. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Srovnávání s Lynchem bych bral v případě tohoto seriálu s rezervou ( i když kamera svojí technicolorovou barevností chvílemi evokuje "Modrý samet"), ale že si tu přijdou na své zejména příznivci konspirací a ujetostí všeho druhu je nepopiratelný fakt. Postavy i rozehraný děj mne okamžitě chytly (zvláště Neil Maskell a jeho role stojí za to, kdo viděl "Seznam smrti" dovede si to představit :-) ), po výborné první epizodě si nechávám jednu * v záloze a doufám že po shlédnutí kompletní série ji budu moci s klidným svědomím použít. Tak jo - po třetí epizodě jednoznačně 5*! Po druhé sezóně nemám důvod své hodnocení měnit, štve mne jedině to, že ta druhá by údajně měla být i poslední - tvůrci si sice nechali celou řadu otevřených vrátek pro pokračování, ale prý z toho asi nic nebude. Velká škoda - pro mne určitě! ()

rikitiki odpad!

všechny recenze uživatele

Paranoia na entnou, ve které někteří uživatelé spatřují prvky ironie, ale já našla jen trapné postupy typických macho filmů s hrdiny, kteří dokážou projít bouří a ani jim nepocuchá ofinu. A co hůř, film selhává v tom, v čem je podle mě jedna z hlavních předností britských seriálů - totiž ve vykreslení zajímavých charakterů. Zde jsou jen šablonovité figurky, z nichž se trochu vymyká tupý zabiják záporáckého týmu pojatý jako golem a lídr kladné party představovaný holkou, která jakoby vypadla z počítačové hry. ____ Hodnotila bych to jako průměr, který neurazí ani nenadchne ALE KOUSEK DĚJE nebudu v průměrném dílku akceptovat něco tak odpudivé a nepříliš opodstatněně zdůvodněné jako jsou vraždící děti. To mě fakt znechutilo. ___ I když konečné odhalení se tvůrcům podařilo, bylo dostatečně šokující a přitom logické. /7. 7. 14./ ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Když se skombinují konspirační teorie, absolutní nedůvěra ke komukoliv a k čemukoliv, množství otázek, často vyvolávajících další a další otázky, značná míra psychických deviací, nezvykle inteligentní dialogy, brutalita, krev, vraždy, dokonalé herecké výkony, nepředvídatelnost děje, gradace, více dějových rovin, cynismus a skvělý britský humor - tak když se to umí, může vzniknout skvělé dílo - jako v tomto případě. O dokonalé atmosféře svědčí fakt, že i zcela dějově neutrální záběry někdy působí mrazivěji a odpudivěji, než brutální scény. Závěrečný twist vyrazí divákovi dech. Na závěr je nutná otázka: "Where is Jessica Hyde?!" - "His birth was a selfish act. Brutal. You have condemned others to suffering. In fact, if you really cared what you'd do is cut his throat open right now." ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Seriálová pecka dotahující konspiraci na takovou úroveň, že by se u ní mohli učit špioni z celého světa. Natočené barevnou syrovostí, doprovázené špičkovou hudbou a zahrané v nejvyšším levelu. Nenašel jsem chybu a popravdě ani jsem neměl důvod nějakou hledat. No nic. Jdu si vygooglovat všechny Jessicy Hyde a naučit se nazpaměť jejich adresy a všechno ostatní info, co seženu. Není to moc pravděpodobné, ale kdyby u mě zazvonil Neil Maskell a zeptal se mě "Where is Jessica Hyde?", chci být připraven 100% ()

McClane 

všechny recenze uživatele

Hodnocení pilotu: Na můj vkus příliš zmatené, ujeté a nezábavné. Kde je Jesicca Hyde mi bylo úplně volný. 40%. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

WHERE IS JESSICA HYDE?...Když už tu padají jména jako David Lynch apod., tak bych klidně přihodila ještě i Tarantina, ale to jsou opravdu jen velmi vzdálená přirovnání, protože Utopia si jde svou vlastní originální, bizarní cestou. A je to cesta opravdu zajímavá, na které nechybí nápady, černý humor, překvapivé zvraty a také napětí, o čemž svědčí i to, že jsem těch šest dílů dala skoro na jeden zátah. Vizuálně je to celé až křiklavě vesele barevné, což je občas v rozporu s dějem, který se rozhodně nevyhýbá násilí, což by mohlo některé hodně citlivé povahy poněkud odradit. A ten hudební motiv, který tvoří podstatnou část atmosféry celého seriálu, fakt žeru. Souhlasím s tím, že ne každý tento koncept skousne, ale já říkám ano a těším se na další sérii. ()

erased 

všechny recenze uživatele

"Where is Jessica Hyde?" Bezchybný pilot trochu falešně navnadí na pokračovatele Misfits. Stejně jako předchozí hit Channel 4 se opírá o vážné a aktuální téma, jeho neotřelé zpracování, nevtíravý vtip a audiovizuální fetiš. To svérázné vyžívání se v sázení jednoho konspiračního klišé na druhé tvoří a nadsazeně vtipné a přitom mrazivě reálné (tedy takové, které se naprosto vzpírá obvyklému filmovému zpracování) nakonec tvoří prakticky perfektně fungující celek. Postavy jsou pro tento účel napsány dokonale a scénář jim vychází vstříc - v Utopii se prostě nedá věřit nikomu. I přesto, že to vše je v televizi neviděné, a do budoucna asi i nenapodobitelné, nejvíc v hlavě utkví hudba. Začínající de Veer vytvořil jeden z nejoriginálnějších soundtracků vůbec, který té šílené absurditě dodává šmrnc, o kterém si může nechat zdát drtivá většina velké produkce. Po repríze první a premiéře druhé série už ale není co řešit. Utopia je jednoznačně nejzajímavější a nejnápaditější nový seriál. Nejen to, je totiž hlavně jedním z těch mála počinů, které dokážou využít jak televizního prostoru, tak i filmového vyprávění. Právě kvůli takovým kouskům má totiž televizní produkce větší příslib, než kdy může mít jakýkoli celovečerák. Utopia ten příslib konečně naplňuje na sto procent. Loni jsem tvrdil, že je jejím hlavním tahákem hudba a nejlepší záporák od dob Jokera (a Arby ho dost možná překonal). Dnes půjdu dál - Utopia je must-see protože nic podobného neexistuje. Možná sedne, možná ne, ale rozhodně to je neopakovatelný zážitek. "Where is Mr. Rabbit?" ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Velke az obrovske prekvapeni, zajimava konspiracni zapletka a zejmena pak jeji kouzelne a hrave provedeni, pekne barevne (chvilemi az trosku masturbacne moc, ale chapu ze to chteji mit pekne), hodne si tvurci vyhrali i se zvukem, audio-vizualne je to hodne o detailech, pocitove jakoby tam byla i spetka z black mirror, podobna az bych rekl hypnoticka divno-atmosfera jako v Shadow line, je to hodne cerne vtipne, skvele zahrane, nektere postavy jsou ultra-zabavne, zejmena Wilson Wilson me rozsekal, urcite stoji za videni. Dlouho jsem nenarazil na neco s takhle sympaticky sveraznym a zabavnym pristupem. Pokud se vam libily Shadow Line nebo Black Mirror, nevahejte. ()

Maddlis 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to jako solidní ujeťárna, ale je to dobrý! Nemůžu se nicméně zbavit dojmu, že kdyby se s tim ještě trochu pracovalo, mohlo to být ještě lepší. Takhle to na mě působí trochu jako ten první (neoficiální, poté přepracovaný) díl Sherlocka. Hudba je nicméně skvělá. (hodnocena 1. série) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál se zajímavou, dost konspirační zápletkou, dost solidní atmosférou a skvělým soundtrackem, kterému ale ubližují určité nelogičnosti, místy přehnané chování postav, přehnaný počet zvratů a tvůrčí neschopnost to celé líp vést. Skoro vše je totiž uzavřeno už v 1.sérii, ale v posledních minutách posledního dílu musel přijít velký twist, jen aby mohla být další série. Dal jsem si to nadvakrát, jednou od začátku první série do prvního dílu druhé a pak od druhého dílu druhé série až do konce, ale v obou případech mě ten seriál dokázal naprosto strhnout. Jen mě pak na konci každé z obou "fází" dokázal celkem zklamat, což byl hlavní důvod, proč jsem si u sledování Utopie musel dát celkem dlouhou přestávku... Za zhlédnutí to ale určitě stojí a celý ten děj v dnešní době stojí aspoň za malé zamyšlení, i když se občas sám bere s humorem. Podrobnější hodnocení u jednotlivých epizod. Slabé 4* ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností právě bojuju s chřipkou. ___ Seriál je místy velmi nepříjemný ke koukání. Mám osobní tip, kde se ušák skrývá, ale snad mě tvůrci překvapí. ___ Tak jedna z mých 20ti teorií byla blízko finální verzi. Tohle ještě budu muset chvíli zpracovávat ... Jo a abych nezapomněl: Kudos to Channel 4 for making this happen. See what I did there? ___ I 2. sezóna má co nabídnout. Hlavní slovo má opět vizuální stránka doprovázená znepokojivou hudbou. Do toho velmi povedený pilotní díl, který ukazuje vznik Januse a Networku. A přesto musím konstatovat, že bych byl radši, kdyby to už celé skončilo 12tým dílem. Možná ještě jeden speciál a dost. ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

Prapodivná záležitost pro milovníky paranoie, konspirací, vizuality Davida Lynche a humor Quentina Tarantina. Nebo tak něco. Fakt úlet. Vůbec nekoukám na seriály, ale první sérii Utopie jsem si dal v kuse během vánočních prázdnin a byl to dobrý dárek. ()

Související novinky

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (více)

Fincher si prolistuje prorocký komiks

Fincher si prolistuje prorocký komiks

10.07.2013

Americký remake britského seriálu House of Cards s famózním Kevinem Spaceym v hlavní roli patří k tomu nejlepšímu, co se letos na obrazovkách objevilo. Není divu – za projektem stál jako producent a… (více)

Reklama

Reklama