Reklama

Reklama

Utopia

(seriál)
Ukázka z filmu 15
Drama / Mysteriózní / Thriller / Sci-Fi
Velká Británie, (2013–2014), 10 h 21 min (Minutáž: 48–62 min)

Tvůrci:

Dennis Kelly

Hrají:

Fiona O'Shaughnessy, Alexandra Roach, Nathan Stewart-Jarrett, Adeel Akhtar, Paul Higgins, Oliver Woollford, Neil Maskell, James Fox, Geraldine James (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Příběh sleduje malou skupinu lidí, kteří se dostanou k rukopisu kultovního grafického románu s názvem "Experimenty Utopie", o nemž kolují zvěsti, že předpověděl nejhorší katastrofy minulého století. To má za následek, že se na skupinu zaměří vládní organizace známá pouze jako "The Network", které se musí nálezci románu vyhnout, aby vůbec přežili. (mac000)

(více)

Recenze uživatele honajz2 k tomuto seriálu (13)

Utopia (2013) 

Seriál se zajímavou, dost konspirační zápletkou, dost solidní atmosférou a skvělým soundtrackem, kterému ale ubližují určité nelogičnosti, místy přehnané chování postav, přehnaný počet zvratů a tvůrčí neschopnost to celé líp vést. Skoro vše je totiž uzavřeno už v 1.sérii, ale v posledních minutách posledního dílu musel přijít velký twist, jen aby mohla být další série. Dal jsem si to nadvakrát, jednou od začátku první série do prvního dílu druhé a pak od druhého dílu druhé série až do konce, ale v obou případech mě ten seriál dokázal naprosto strhnout. Jen mě pak na konci každé z obou "fází" dokázal celkem zklamat, což byl hlavní důvod, proč jsem si u sledování Utopie musel dát celkem dlouhou přestávku... Za zhlédnutí to ale určitě stojí a celý ten děj v dnešní době stojí aspoň za malé zamyšlení, i když se občas sám bere s humorem. Podrobnější hodnocení u jednotlivých epizod. Slabé 4* ()

Episode 1 (2013) (S01E01) 

Tak pilot teda vypadá dost dobře. Nechci nic zakřiknout, ale dost mě to zaujalo, má to hodně silnou atmosféru, je to napínavé, klube se z toho zajímavá zápletka a jsem zvědavý, kam se to bude vyvíjet dál, protože to vypadá skutečně dost nadějně. Zatím ne na plný počet, ale na solidní 4* určitě. Tak snad mě to nezklame... ()

Episode 2 (2013) (S01E02) 

O dost slabší než pilot, ale pořád to má slušnou atmosféru, pořád mě to zajímá a i když z toho vypadlo něco, co jsem zrovna nechtěl (bo virů jsou dneska plné zprávy), i tak jsem zvědavý, co z toho bude dál - a to je hlavní. Navíc mě potěšilo, že do děje konečně vstoupil Grant. Jenom škoda, že to nemá lepší herce, protože u takové poloviny postav jsou ty výkony nedůvěryhodné (třeba představitelka Becky dost přehrává). A u Jessicy Hyde, tak u toho divného chlapa se žlutou taškou mám podezření, že to jsou nějací roboti/kyborgové/supervojáci, protože to jejich chování jinak nedává smysl. Slabé 4* ()

Episode 3 (2013) (S01E03) 

Kvalitativně srovnatelné s tou minulou epizodou, včetně všech kladů a výtek, co jsem k ní měl. Akorát tahle se mi líbila o něco víc, nevím proč. Každopádně se to vyvíjí dost slibně, tak doufám, že z toho nevypadne nějaký blábol. 4* ()

Episode 4 (2013) (S01E04) 

Pořád k tomu mám pár výhrad (a překvapivě stejných, co doposud) a pořád mě to nechytlo tolik, abych dal plný počet, každopádně napínavé je to jak sviňa a jsem hodně zvědavý, kam se to posune dál. 4* ()

Episode 5 (2013) (S01E05) 

Tak tady už jsem byl konečně spokojený natolik, že těch slabých 5* dám. Nutno uznat, že ta zápletka se vyvíjí skutečně dost zajímavě, začíná se to konečně pořádně propojovat a vysvětlovat, napínavé je to pořád hodně a jsem zvědavý, kam se to vyvine dál. Akorát se bojím, co mě čeká v příštím díle, protože to vypadá na ztrátu hned MOŽNÝ SPOILER tří důležitých postav... Slabých 5* ()

Episode 6 (2013) (S01E06) 

To se mi snad ještě nestalo, aby mi závěrečný díl znechutil celou sérii... Celou dobu se to dost slibně vyvíjelo, tak jsem čekal, že závěrečný díl nějak důstojně ukončí první sérii. No, stalo se to, co jsem čekal celou dobu, pak překvápko na závěr a to je tak všechno. Jako jo, pořád je tu nějaká akce, pořád se něco děje, ale všechno to je většinou mimo nějakou logiku (tak tajná organizace a místnost, kde vyslýchají Granta, nejsou žádné kamery???) a celé to na mě působilo zbytečně překombinovaným dojmem. Atmosféra u většiny scén je tatam a ačkoli by tímhle dílem mohl celý seriál skončit, tak aby mohla být druhá série, přijde v závěru jeden velký zvrat, který sice není úplně blbý, ale ne nezbytný. A i když se mi předchozích 5 epizod líbilo, po téhle epizodě nemám na druhou sérii moc chuť, protože mě ani moc nezajímá, kam se osudy téhle skupinky pohnou dál - hlavně když se skoro všichni rozdělili a šli vlastní cestou (a dva jsou asi mrtví - ačkoli, vzhledem k tomu, že to chce neustále překvapovat, nedivil bych se, kdyby u nich nastalo deux ex machina...). Fakt nechápu, kde se stal problém, ale moc mě tahle epizoda nechytla. Asi je problém v tom, že jsem čekal seriál s jasnou koncepcí a ne seriál, který se bude snažit mít co nejvíce sérií. A tady fakt pochybuju, že 2.série zakončí seriál úplně... 3* ()

Episode 1 (2014) (S02E01) 

Po zklamání ze závěru 1.série už jsem dál pokračovat nechtěl, ale jelikož ten seriál předtím byl dost slušně rozjetý, stejně jsem to chtěl zkusit. A i přes pár zajímavých scén, nových informací a zajímavým nápadem pro pilotní díl druhé série (vlastně se dozvídáme, jak to všechno začalo) mě to dost nudilo. Navíc mi do toho vůbec neseděl ten formát obrazu a ta skvělá atmosféra z prvních 5 dílů je skutečně tentam. Takže už skutečně nemám důvod tenhle seriál sledovat dál. Slabé 3* ()

Episode 2 (2014) (S02E02) 

To pokračování bylo skutečně celkem zbytečné a je to na tom poznat, jelikož to stojí jen na závěrečném zvratu první série. Jenže i tak (a přes to, že mě ta epizoda tolik nevzala) to začíná zase mít tu atmosféru z první série a dokázalo mě to dostatečně nalákat na další díly. O hromadu zvratů zde asi opět nebude nouze, tak jen doufám, že konec tu bude opravdu definitivní a tvůrci to zas nebudou chtít protahovat... Silné 3* ()

Episode 3 (2014) (S02E03) 

No a je to zase ve starých kolejích, to jsem rád, Má to slušnou atmosféru, zajímavě se to vyvíjí, na nějaké dobré zvraty a velké chyby postav zde taky dojde, takže jsem dost zvědavý, kam se to celé posune dál. Jen ten pocit zbytečnosti ne a ne odeznít... 4* ()

Episode 4 (2014) (S02E04) 

Slabší než minule, navíc se bohužel vrátil velký problém závěru 1.série - přehnaný počet zvratů - ale jinak je to pořád dost napínavé, pořád se to zajímavě vyvíjí a dost mě baví to sledovat, což považuji za nejdůležitější. Slabé 4* ()

Episode 5 (2014) (S02E05) 

Tak tady už to skoro na plný počet bylo a stylově jako by tahle epizoda vypadla z té nejlepší části první série. Sice ta "přezvratovanost" tomu furt škodí, chování postav místy působí až moc impulzivně a logika taky občas hapruje, ale i přesto jsem měl pocit, že přesně tohle je ta chvíle, kdy má Utopie svůj potenciál skoro nejvíc naplněný. Snad to finále nepokazí. Silné 4* ()

Episode 6 (2014) (S02E06) 

Poslední 4 minuty mi dojmy celkem solidně kazí (přitom by stačilo jen použít ten krátký záběr na Arbyho, zkrátit ten boj o život a zbytek úplně vystřihnout) + ty pravděpodobná otevřená dvířka k další sérii, ale jinak to bylo povedené finále. Dost atmosférické, dostatečně napínavé, skoro všechny dějové linie a osudy postav dokázalo důstojně uzavřít... Sice něco takového mohlo přijít už v první sérii a ta druhá je skutečně spíš jen navíc (i přes pár zajímavých zvratů), ale určitě se mi tohle finále líbilo víc než finále první série. Zklamaný do jisté míry jsem ale zase... Slabé 4* ()

Související novinky

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (více)

Fincher si prolistuje prorocký komiks

Fincher si prolistuje prorocký komiks

10.07.2013

Americký remake britského seriálu House of Cards s famózním Kevinem Spaceym v hlavní roli patří k tomu nejlepšímu, co se letos na obrazovkách objevilo. Není divu – za projektem stál jako producent a… (více)

Reklama

Reklama