Reklama

Reklama

Brazílie očima Michaela Palina

(seriál)
  • Velká Británie Brazil with Michael Palin (více)
Velká Británie, 2012, 4x55 min

Obsahy(1)

Člen legendárních Monty Pythonů poznává krásy páté největší země světa.

1. Pouť z Afriky Michael Palin, který navštívil Brazílii poprvé v životě, začíná svoji cestu na severovýchodě země, kde nacházíme i počátek současné moderní republiky. Právě zde vstoupil první Evropan na brazilskou půdu a setkal se s domorodci. Portugalci tam pak začali v ohromujícím množství dovážet otroky z Afriky. Směsice kultur, ras a náboženství ovlivnila hudbu, kuchyni, tanec, prostě celý tamní život.
Michael Palin se dále vydává do města Sao Luis, dějiště tradičního festivalu, ve kterém se mísí evropské a africké obřady v typicky brazilském duchu. V horkém a suchém vnitrozemí severovýchodní Brazílie se dostává i do země kovbojů, neboli vaquerios. V Salvadoru se zúčastní proslulého candomblé a pokusí se proniknout i do tajů afrického bubnování. Jeho pozornosti neuniknou ani místní speciality či spojení tance a bojového umění capoeira.

2. Cesta do Amazonie Michael Palin pokračuje na své první cestě po Brazílii návštěvou domorodého kmene, který žije v neprostupném, hustém pralese. Kmen proslul válečnictvím i loveckým uměním a dlouho rovněž žil v relativním poklidu, než se právě tam objevila naleziště zlata.
Michael Palin se zajímá i o kdysi velmi důležitý kaučukový průmysl. Jeho pozornosti neunikne ani přepychová stavba Teatro Amazonas, která byla navržena Italy. Michael Palin zavítá i do jednoho z nejpozoruhodnějších míst v novodobých brazilských dějinách, které vybudoval ve dvacátých letech minulého století Henry Ford – do Fordlandie. Pak zamíří na jih proti proudu jednoho z největších přítoků Amazonky, kde byla založena rezervace pro deset domorodých kmenů. Druhý díl svého brazilského putování zakončí v hlavním městě Brasilii.

3. Cesta do Ria Navštívená místa: Ouro Preto, Serra de Cipo, Rio de Janeiro

4. Výprava na jih Navštívená místa: Paraty, Sao Jose dos Campos, Sao Paulo, Pomerode, Vodopády Iguazú (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď je to stále ten istý Palin s citom pre britský humor, cesty po Brazílii...to nie sú len veľkomestá a festivaly, ktorým sa dostáva priveľa času. 65% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Po blamáži v podobě Nové Evropy, která uspěchaným tempem zabila Palinovu největší přednost; tedy čuch na zajímavé lidi a interakci s nimi, skrze kterou pozná (nejen) místní naturel a bla bla... Však ho znáte a víte jak ke svým cestopisným dokumentům přistupuje. A těžko vybrat pro tento jeho specifický přístup lepší zemi než Brazílii a její bezprostřední vášnivé obyvatele. Do té Palinův seriózní (jakkoli bonmoty a sarkastickým humorem prolezlý) přístup sedne (nej)lépe. Zvlášť když má k dispozici tak vděčnou diverzitu témat jakou Brazílie nabízí; jedna z největších ekonomik světa s nesmírným nerostným bohatstvím, kde najdete dětské gangy tyranizující celé městské čtvrti, moderní civilizací netknuté indiány žijící „tisíc let za opicemi', největší deštný prales planety, největší důlní jámy světa stejně jako přelidněné favely ve stínu nejmodernějších mrakodrapů, krávy s dvojím trávicím traktem a... A tak nějak od všeho něco. ()

Reklama

Galerie (14)

Reklama

Reklama