Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisná hra o významném pražském matematikovi a filozofovi Bernardu Bolzanovi se odvíjí od jeho činnosti na univerzitě, ale zobrazuje i jeho snahu pomoci mladému zamilovanému, ale nerovnému páru ke štěstí. Bolzano byl kněz a profesor univerzity, šířil reformátorské myšlenky v předrevolučním kvasu tehdejší Evropy počátku 19. století, což ho přivádělo do stálých konfliktů s císařskými úřady a církevní hierarchií. Příběh líčí situaci těsně před jeho nuceným odchodem z pražské univerzity do ústraní… (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tradičně rutinérská režie Evžena Němce naštěstí neovlivňuje herecké výkony, především Navrátil a Holý jsou výborní. K mému překvapení byl snesitelný i Trávníček. Poslouchat Valův sametový hlas, jímž pronáší Bolzanovy teorie, bych mohla i mnoho hodin, A tak společně s Bolzanem vzdávám hold Francouzské revoluci. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Životní osud Bernarda Bolzana, slovutného učence a myslitele, který zanechav nesmazatelnou stopu také na pražské univerzitě, stal se nedílnou (trvalou) součástí české vědy a kultury, je v této televizní inscenaci představen ve velmi zkreslené, nevěrohodné podobě. Tento dojem umocňují nejen herecké výkony plné prázdného patosu a stylizované strojenosti, ale také nezajímavá režie a přemíra scénáristických klišé, včetně povinného melodramatického lkaní. Jedinou výjimkou je výtečný Bořivoj Navrátil: jeho postava i její nenucené pojetí vnáší do jinak strnulého příběhu napětí a jemnou ironii. Hodnověrnost inscenovaného tím ovšem není nijak zachráněna, tento typ dramatických pořadů zůstává silně poznamenán socialistickým mrzačením společensko-historického kontextu. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Zázraky se určitě dějí, bez toho by nestálo za to žít.“ Tahle televizní inscenace o významném pražském matematikovi a filozofovi Bernardu Bolzanovi, o muži bojujícím proti "nevolnictví myšlení", moc velkým zázrakem není.  Jsou tu pasáže s docela nosnými dialogy, v nichž Jiří Vala v titulní roli vcelku přesvědčivě ukazuje na to, jak nesmiřitelným bojovníkem za lepší svět Bolzáno (asi) byl. Ten jeho zápas o to, zda v duchu svého životného kréda ("být šťastný a jiné dělat šťastnými"), a tedy v zájmu štěstí svého milovaného studenta Alexandra, odvolá své myšlenky o rovnosti lidí, je podán docela zajímavě. Nedokážu se však zbavit dojmu, že ono vyznění této inscenace v sobě nezapře jakýsi letmý otisk ideologie tehdejší normalizační doby. Jinak oceňuji vcelku příjemný hudební podkres Václava Zahradníka. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Unyla intelektualni konverzacka s topornym vykonem Valy v hlavni roli. Cele to bylo takove vlazne, bez chuti a zapachu. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Ve své době velmi odvážné pojetí! Volání po svobodě a rovnosti v době normalizace a krátce po Chartě 77! To musel být zázrak, že to orgánům uniklo a vysílání v televizi nebylo zakázáno. Ostatně poselství tohoto díla stále platí - i když: tehdy nebyla svoboda, byla aspoň naděje,ale dnes sice ještě svoboda je, ale je vůbec nějaká naděje? ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Námět filmu je zajímavý sám o sobě, provedení ale poněkud kulhá. Dialogy jsou často spíš proklamacemi různých pouček, než skutečně živoucími diskuzemi, herci jako by se až na výjimky míjeli se svými rolemi, nebyli s nimi doopravdy sžiti. K těm výjimkám bych zařadil především Bořivoje Navrátila a Květu Fialovou, kteří vyzařovali potřebnou uvěřitelnost a přirozenost projevu. Ostatní často přehrávali nebo byli příliš patetičtí či šablonovití, role filosofa a matematika Bolzana ani Valovi příliš neseděla, neslučovala se moc s jeho osobnostním hereckým typem, možná i kvůli často příliš šroubovaným větám, které musel pronášet. Nicméně dívat se na to s jistým nadhledem dalo. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

V inscenaci zaznívají některé zajímavé filosofické úvahy, což mám rád. Škoda, že si snímek více nevšímá Bolzanově matematické teorii o paradoxu nekonečna, které se učenec podrobně věnoval. Sledována je tu spíše druhá část úsilí, kterému matematik zasvětil svůj život, část revoluční. Revoluce v myšlení sice jen teoretická, ale o to více upřímná a pro mocné té doby nepřijatelná. Opravdu výborný Vala v hlavní roli. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Mírně do socialistična směřovaná výseč života matematika, filosofa a revolucionáře (pouze v myšlenkách), těsně předcházející jeho suspendování v roce 1820. Inscenace nepostrádá řadu zajímavých myšlenek, které nejsou zrovna pro současnou vládnoucí garnituru příjemné. Třeba: "Církevní pastýři jsou lidé, které nic nenaplní takovou rozkoší, jako pohled na znásilněnou duši člověka." Instalace Valy do hlavní role se mi ale nezdá býti příliš šťastnou. Třeba takový Němec nebo Roden by asi spíš odpovídal postavě Bolzana a byl by uvěřitelnější. ()

Reklama

Reklama