Reklama

Reklama

Mimo příbalový leták

(festivalový název)
  • USA Off Label
Trailer

Obsahy(1)

Film Bez předpisu upozorňuje na šedou zónu farmaceutického průmyslu a americké zdravotní péče, která zneužívá ty nejzranitelnější – nemocné, chudé a mladé lidi. Američtí dokumentaristé Michael Palmieri a Donal Mosher sledují citlivě, ovšem bez jakýchkoli komentářů a hodnocení osm bizarních osudů, které přibližují jednotlivé praktiky, jimiž farmaceutické firmy využívají zoufalství lidí a neschopnost se účinně bránit. Mladý pár dredařů, který si vydělává na živobytí účastí ve vědeckých studiích ověřujících účinnost léků, starého muže, jemuž zdraví zničily testy prováděné vězeňskými lékaři, ženu, jejíž syn spáchal sebevraždu poté, co byl zařazen do marketingové studie prokazující účinky antidepresiv. Samotný název filmu odkazuje k legální praxi užívání (a zneužívání) léků jiným způsobem, než jak je schváleno a doporučeno v příbalovém letáku. Některým, především psychiatrickým pacientům to může zmírnit jejich chronické potíže, častěji má ale nevyzkoušená kombinace léků nejrůznější vedlejší účinky. Film odkrývá temné stránky farmaceutického průmyslu, obchodu s léky a západní medicíny. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

hejsahopsa 

všechny recenze uživatele

Zkrátka špatně natočený dokument. Chyběla tam hlavní myšlenka. Jednotlivé příběhy byly zmatečné a v podstatě nicneříkající. Pořádně nevím, co jsem si z toho měla odnést. Nicméně se mi opět potvrdilo, jak hloupá je Amerika:). Nedoporučuji. ()

rerabinka 

všechny recenze uživatele

Jediné zklamání z Jednoho světa 2013. Čekala jsem kritiku farmaceutického konzumerismu, místo toho se nám dostalo chaotického, emotivního a neuceleného vykreslení zneužití antidepresiv v Americe. Kritika byla částečně zaměřena na obvodní lékaře, kteří předepisují prášky na symptomy nemocí a neřeší se jejich příčina u psychiatra. Množství prášků má navíc vedlejší účinky. Dále jsou ukázáni lidé, kteří se dali k dispozici pro výzkum, tzv. klinické testy, jsou zneužíváni ve své tíživé ekonomické situaci a vydělali si tímto způsobem např. na gambling, alkohol atp. Vadily mi dlouhé záběry a natahování emotivně vypjatých scén (výpověď matky, jejíž syn se brutálně zavraždil pod vlivem prášků). Placené zdravotnictví je evidentně více závislé na marketingu a farmako-propagandě než to naše. Dokumentu by určitě neuškodilo více strukturovanosti. ()

mnaujohansso 

všechny recenze uživatele

Při včerejší projekci filmu na Jednom světě, bylo v hledišti spíše ticho. Pozoruhodné příběhy jednotlivých aktérů dramatu o využívání lidských těl jako "pokusných králíků", bilance, zda je to správné, i když se pro to sami pokusní králíci rozhodnou a dostanou za to zaplaceno. Zaujal mne příběh bývalého zástupce farmaceutické společnosti, který objížděl praktické lékaře a sbíral od nich informace o tom, jak fungují léky (povětšinou antidepresiva), když se předepíší pacientovi na nemoc, která u něj nebyla diagnostikována. Další hrdinka filmu zase denně polykala 22 druhů léků, vypadalo to, jako novodobý rituál, a člověka napadala otázka, jak to může přežit. Zajímavý byl i pohled mladého válečného veterána, který pomocí farmaceutik musel v Afganistánu mučit vězně a má z toho post traumatické následky a deprese. Jednou z mála části, kde se diváci zasmějí je kovbojská svatba dvou "pokusných králíků", mladého páru, který z peněz co dostal za výzkum uspořádá kovbojskou svatbu, kde se střílí z kapslových pistolí a všichni svatebčané jsou oblečení v kožených gatích a mají kolty za pasy... ()

Reklama

Reklama