Reklama

Reklama

Na sever od slunce

(festivalový název)
  • Norsko Nordfor sola (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Inge a Jørn nejsou běžní surfaři. Spojení s vodou a přírodou se rozhodli prožít si až na dřeň. Na devět měsíců se usadili na opuštěné pláži ostrova u břehů Norska daleko za polárním kruhem, kde našli nejen perfektní vlny, ale také spousty naplavených odpadků. Na pláži chtějí zůstat, dokud neposbírají alespoň tunu toho, co sem dennodenně přináší moře ze vzdálených míst. Svůj životní styl odpovědných surfařů dotahují k dokonalosti i tím, že se živí levným prošlým jídlem a jejich dodávka jezdí na přepálený olej. Fantastické záběry přírody, dobrodružného surfování za polární noci i „běžného“ pobývání na pláži spojuje čirá radost ze života mimo civilizaci. Hrdinové filmu si však zároveň musí zajistit základní podmínky k přežití. (Jeden svět)

(více)

Recenze (65)

POMO 

všechny recenze uživatele

V podstate iba nadšenecké outdoor home video dvoch študentov filmárčiny, ale od srdca urobené, a nevtieravo a vkusne inšpirujúce k ekologickému nielen zmýšlaniu, ale rovno konaniu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dokument by měl buď něco sdělit nebo vzdělat a v tomto případě se jedná o to první. Přidávám se ke zdejšímu nadšení a i já hodnotím vysoku, ale dát 5 nemohu, protože to zase bylo příliš zkatkovité. Mě by zajímalo jak to kluci to měli s hygienou, jídlem, atd. Jinak ale kluci jsou velesympaťáci a na tohle téma vždycky slyším, ale víš co si myslím. Dáme tady 5* nebo 4*, ale to je tak všechno. Neříkám, že všichni, ale hodně z nás jsme prostě pohodlný a nějakým tím kilečkem bordelu tuhle překrásnou planetu zasíráme taky, bohužel. Poslední záběr a poslední úvaha....nádhera. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument je totální balzám na duši. Není nijak dlouhý, ale zároveň není ani úplně krátký, když si uvědomím, kolik myšlenek v sobě skrývá. A to toho ti dva kluci mohli říct daleko víc. Nicméně klobouk dolů za takový projekt. Sice si myslím, že v té zátoce je teď další třítuna prvotřídního odpadu z moře, ale za ten pokus, uvědomění a snahu něco na tomhle světě změnit nemůžu dát jinak, než pět hvězd! Mimochodem ty záběry na ty kluky, jak tam v zimě v neoprenu surfují fakt nemají chybu. Tomu říkám svoboda! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,SURFOVALI JSME V LEDOVÉ VODĚ. ŠTÍPALI DŘEVO, ABYCHOM ZŮSTALI V TEPLE, OPRAVDU JSME CÍTILI, CO ZNAMENÁ BÝT NAŽIVU. CHTĚL BYCH SI VZÍT NĚCO Z TĚCH POCITŮ S SEBOU.…“ /// Místo, kde vás nikdo neruší… pro někoho hrob, pro někoho zátoka, kam moře vyplaví tuny odpadků. Inge a Jørn se rozhodnout žít nějakej čas, tak nějak (jak říkáme my měšťáci) BLÍŽ K PŘÍRODĚ. Jejich touha po dobrodružství , ovšem musí bejt i touhou vaší. Pak snáz uvěříte, tomu, jak si užívaj zimu, déšť, sníh, dobrý vlny, tuny vodpadků (tak dobrá, tomu věřím). Ti kluci zažili něco zajímavýho. Nepřeceňoval bych to, páč tady nejde ani tak vo ideje, jako vo dobrodružství. Mám rád dobrodružství. Klidně bych tam s nima vodjel. Bez zbytečnejch keců… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mým snem je mít po surfování vomrzliny. 2.) Živím se jídlem s prošlou spotřebou. (Houmles? Hovno, je to in!) 3.) Thx za titule ,,neneezatch“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Z čeho jdou udělat kamna? Na co se hodí Pet lahve a spoustu jiných odpadků.....ne, ještě teď to nemůžu rozdýchat. Já nevím jestli mám těm klukům závidět jejich nadšení pro (mimo jiné) očistu malého kousku pláže a nebo je mít za dobrodružné šílence. Byla mně snad větší zima než jim, když jsem je viděla surfovat v ledovém moři a nebo sjíždět hory atd. Ale rozhodně jsem nesdílela jejich nadšení pro mrkvový koláč. Svojí hloubku měli i jejich závěrečná slova, když seděli nahoře a dívali se na moře s útesem "Můžeme se dívat na všechno a nebo také na nic".......vynikající dokument, který má do sebe rozhodně daleko víc než jen to dobrodrůžo. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

S šíleným nápadem, zasurfovat si na zimních severních vlnách a dobrou životní filosofií, ničím neplýtvat, vyrazili dva kamarádi za trošku netradičním dobrodružstvím, kde se jim zima dostane až do morku kostí, ale zážitky i krásná příroda jim to hravě vynahradí. ★☆★ Eco Outdoor Sports film. ★☆★ Zajímavý, osvěžující a pozitivní film. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Být trochu větší dobrodruh, neváhám a vyrážím za tímto nespoutaným a svobodným životem, v němž není místo pro toxické nánosy lidské společnosti! Na sever od slunce je zajímavým počinem a díky kratší stopáži se příjemně sleduje. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Dnes mi v moři byla zima, byla taková jiná - větší.. '' Věřte, že když si tyto poznatky sdělují hrdinové příběhu, většina z nás by už upadala do bezvědomí z podchlazení stejně jako Leonardo přidržující se ojíněné trosky z potopeného Titanicu. Seveřané jsou pro mně jiná liga. Ta zimuvzdornost i schopnost žít bez světla, kdy světlo není ani přes den zasluhuje respekt. U nás stačí měsíc zatažena a lidé a lékaři již naříkají na jarní únavu a nedostatek slunce :-). Inge a Jørn to mají posunuto ještě o level dál. Tento film je netradičním dokumentem s eko podtextem. Ale nezaznívá to tam nijak extrémisticky. Kluci jen konstatují co všechno vyvrhuje moře, kolik toho je a za jak krátký čas je vysbíraná pláž zase plná odpadu. Lidé jsou prostě prasata postupně si zadělávající odpadem svůj vlastní životní prostor. Nechtěl bych vidět podobný dokument o surfařích z nějakého zálivu v Číně nebo indii... Kluci samozřejmě nebyli sami, určitě kolem běhal minimálně jeden chalan s kamerou, nebo možná celý štáb. Možná, že kdyby opravdu vždy točil jeden z hrdinů, mělo to punc dokonalosti. Záběry na severskou přírodu jsou dechberoucí... Také bych se chtěl někdy podívat kulatým okénkem svého domečku na polární záři na obloze... Před klukama smekám, už jen fakt, že se za celou dobu nechtěli vzájemně zavraždit je obdivuhodný. Možná je výhoda pro kempaře a trosečníky být takto hodně na severu. Když přijde ponorka, skočí se do příboje a ledová voda udělá s adrenalinem své :-) ! --- Nějak mi ale u filmu chybělo nějaké hlubší poselství. Spíše to vypadalo tak, že si kluci prostě udělali na 9 měsíců prázdniny a přitom (a né primárně pro to) sbírali odpadky ze ,,své'' pláže. Ačkoliv mně to často prudí, tady ta eko stránka mohla být klidně více zdůrazněna. bylo by to totiž na místě. Dávám 4 prošlé cereální sušenky z nichž je plesnivá jen jedna. :-) * * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pobavilo mě na závěr "už se těším, až zase uvidím svou přítelkyni". Strava se klukům zaplatila z prodejů práv na dokument a ještě s ním mohou jezdit na filmové dokumentární festiválky s proplacením jízdného. Pustina to je úžasná. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Robinsonáda u norského pobřeží poskytuje příběh dvou exotů, kteří prožívají neděli kdykoliv se jim zachce, ovšem zvládnou zároveň nasbírat 3 tuny odpadků. Film mám vtip, myšlenku, velmi dobré záběry. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Takový ekologický Útěk do divočiny 21ho století. Dokument, který krásně vypadá, baví a zároveň nese i smysluplné poselství. A ví kdy má skončit. 9/10 ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Ja som to asi úplne nepochopila, ale ak sa niekto snaží o alternatívny životný štýl s tým, že chce chrániť planétu a potom básni o tom ako by si dal steak, tak mi je akosi smutno... ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný dokument, který vás donutí zamyslet se nad poustevnickým životem i nad eko poselstvím. 80% ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Tak tihle sympoši se mi dostali pod kůži hned od začátku jejich šíleného projektu. Až se znovu narodím, chtěla bych přijít taky s nějakým originálním projektem a hlavně zažít to co oni. Dokument u kterého jsem se cítila šťastně stejně jako ti dva kluci. Jednoznačně ***** za kameru, nápad a samotné kluky, kteří do toho šli. ()

Ignus.cz 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto na festivalu JEDEN SVĚT. Požadovaný efekt film v lidech navodí, ale nějak to těm klukům norským nevěřím. Celé měsíce byli sami dva v "divočině" a naučili kameru pobíhat s nimi po pláži. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Oslava prírody a slobody, (paradoxne k miestu kde sa odohráva) hrejúca pri srdci vizuálom aj myšlienkami, pripomínajúca dokonalý útek. Videné na festivale Jeden svet 2014. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Krásné záběry v krásné přírodě. Jednoduchý příběh ve kterém bych rád viděl alespoň kousek toho, co oni. ()

Reklama

Reklama