Reklama

Reklama

Na sever od slunce

(festivalový název)
  • Norsko Nordfor sola (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Inge a Jørn nejsou běžní surfaři. Spojení s vodou a přírodou se rozhodli prožít si až na dřeň. Na devět měsíců se usadili na opuštěné pláži ostrova u břehů Norska daleko za polárním kruhem, kde našli nejen perfektní vlny, ale také spousty naplavených odpadků. Na pláži chtějí zůstat, dokud neposbírají alespoň tunu toho, co sem dennodenně přináší moře ze vzdálených míst. Svůj životní styl odpovědných surfařů dotahují k dokonalosti i tím, že se živí levným prošlým jídlem a jejich dodávka jezdí na přepálený olej. Fantastické záběry přírody, dobrodružného surfování za polární noci i „běžného“ pobývání na pláži spojuje čirá radost ze života mimo civilizaci. Hrdinové filmu si však zároveň musí zajistit základní podmínky k přežití. (Jeden svět)

(více)

Recenze (65)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, uz vo Vychodorimskej Risi zil krestansky mnich Simeon Stylita, ktory zil na stlpe a odtial i robil kazne. Pozeram, toto sa vlecie ludstvom stale, tieto excesy : 89 % ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

z toho filmu doslova "čpie" taká mladícka túžba a bezstarostnosť , nadšenie, a radosť zo slobody. Pri pohľade na zimné surfovanie mi bola zima aj za nich. A všetko raz končí. Po naplnení svojho sna (čistiť pláž od odpadkov), to vyhrala túžba po domove ľuďoch a blízkych. :) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Pokud jste zvláštní a máte rovněž zvláštního kolegu, tak se neváhejte chytnout za ruce a vydat se na sever Norska! Z naplavených fošen si postavíte útulný brloh o 24m2 s miniaturním krbem, jež vás bude chránit před čtyřiceti stupňovým mrazem! Po ránu budete sbírat odpadky, v poledne si ohřejete prošlé švédské koule z koniny a večer se budete třásti zimou! Naštěstí sníh dobře izoluje, koule zasytí a kolegu jste se naučil ignorovat! 83% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Parádní dokument o dvojici kluků, kteří strávili zimu na opuštěné norské pláži, na které sesbírali 3 tuny odpadků a surfovali. Nádherné záběry téměř panenské přírody, surfování a lyžování a hor divokých jako na Zélandu. Dokument byl také vtipný, zajímavý a jistě i velmi přínosný. Kluci si postavili parádní domeček z Hobitína, celou zimu měli naprostou volnost, náramně si užívali a vyčistili kus planety. Naprosto fascinující dokument. Norská příroda je neskutečná a ta pláž byla senzační. Jen je škoda, že neukázali, jestli se tam další rok vrátili, docela by mě zajímalo, co bylo dál. Takovou svobodu chci mít, z těch záběrů opravdu sálá neuvěřitelná pohoda, i když z části šlo o vážnou věc. 100%. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Když dva sympatičtí kluci věří, že to co dělají, je příjemné a prospěšné zároveň, vznikne z toho tento hodně příjemný dokument, u něhož jsem se nepřestával usmívat. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Jasně všechno to natočili na GoPro kameru a foťák, živili se prošlým jídlem a sbírali na pláži odpadky. A jakou si dáme další pohádku? Jako nápad a záběry na přírodu fajn, ale tu lživou ekoreklamu překousnout prostě nejde. Fuj vole. ()

Akret 

všechny recenze uživatele

Každý z nás má jistě svůj sen o opuštěném místečku, kde bude pánem svého času s výhledem na moře. A přesně takový sen si splnili tihle dva kluci, kteří se rozhodli jeden rok strávit na opuštěném norském pobřeží, kde za svůj pobyt zaplatí přírodě sběrem odpadků, které vyplavuje každý den moře. Záviděníhodné odhodlání a tak dobře uskutečněné a naplno prožité dobrodružství, že se dalo jen závidět, v dobrém slova smyslu. (viděno v rámci festivalu Jeden svět 2013) ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

239. Má první divácká zkušenost s filmem z festivalové řady Jeden svět, velmi svěží, poutavý dokument, který nás dokáže snadno podnítit i k velmi překvapivým úvahám a zamyšlení, ano, bez pochyb jde o ojedinělý, originální experiment, ale i o hazardní počin ohrožující zdraví i život obou mladíků, snaha odpovědět na otázku po smyslu takového počínání se může pro nás stát tím hlavním podnětem k přemýšlení, ani pro ně dva samotné není jednoznačná odpověď snadná, i oni si jí často, v konfrontaci s neočekávaně obtížnou realitou pokládají, právě smysl všeho počínání procházel po celý čas velmi pozoruhodným vývojem, stejně tak jako se vyvíjeli pod vlivem nových, nezvyklých podmínek a situací oni dva, jejich snaha přizpůsobit se, přežít a zároveň si i přes překážky udržet možnost věnovat se svým oblíbeným aktivitám, je nejvíce lidsky posunula a pro nás ostatní může být silným povzbuzením, i když se nestaneme jejich následovníky. ()

BuddyO 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument / příběh plný pozitivní nálady a úžasné atmosféry. Pokud na něj narazíte, neváhejte. ()

Bingos 

všechny recenze uživatele

Dobrá, ale fakt velice dobrá kamera! Jestli kluci skutečně neměli za prdelí celý štáb, tak obrovský respekt... Jo a taky prej posbírali nějaké odpadky, ale na to sere pes. To opojení přírodou bylo neskutečné... ()

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Obdiv patří jak Jornovi, tak Ingemu, protože do tohoto se odhodlat... kolik lidí to asi už někdy napadlo- kolik z nich to dotáhlo do konce? Skvělá práce- 3 tuny odpadků, které byly z úchvatné pláže na severu od slunce odvezeny pryč sice nejsou mnoho, když si člověk představí, kolik jich na naší zemi ještě zbývá- ale přece, oba pánové se zasloužili o život mnoha ptáků a mořských tvorů, kterým by se tímto odpadem zanesli žaludky a zemřeli by. Ty "poklady", co moře někdy vyplaví! Ono se řekne: "Jedna spadlá láhev, to už se nezblázní..." aha, kolik je na této planetě lidí? Dokument se mi líbil, záběry byly úchvatné, chlapci stateční a zima mi byla, jen když jsem se na film dívala. Viděno 6. 3. 2013 v kině Světozor- Jeden svět 2013. ()

helmiczka 

všechny recenze uživatele

Vidno, že to boli študenti filmárčiny :) Dychberúce zábery. Podmanivá atmosféra, príbeh... ale inak to pôsobí trochu "fejkovo". ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Neskutečně působivej dokument, po jehož shlédnutí si člověk říká, proč vlastně furt řešit nějaké kraviny a nesmysly, když stačí jen žít. ()

daduza 

všechny recenze uživatele

Hodnotím emotivně - je mi s nimi hrozná zima, když surfují v ledovém moři, a nechávám se unášet polární září i teplem z kamen vyrobených z rezavého barelu. Nemám slov... ()

Rehooo 

všechny recenze uživatele

Famózní snímek o tom, jak se dá skromně žít v dnešní uspěchané době a přitom si jít za svým cílem. A dokonce při té příležitosti pomoct zemi po ekologické stránce :-) ()

Reklama

Reklama