Reklama

Reklama

Vojta Lavička: Nahoru a dolů

  • Česko Vojta Lavička: Hore a dole (festivalový název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nový film Heleny Třeštíkové zachycuje vzlety a pády romského hudebníka, aktivisty a novináře Vojty Lavičky. Vojta je průkopníkem romského vysílání v televizi a rozhlase, zasazuje se o práva Romů, a jako skvělý houslista se proslavil především díky účinkování v kapele Gipsy.cz. Zároveň celý život bojuje se svými horšími povahovými stránkami, řeší vztahy se ženami a hledá si své místo na slunci uvnitř i vně romské komunity. „Vždycky, když mám možnost být spokojený a šťastný, nadělám si nějaké problémy,“ říká Lavička, kterého kamera sleduje po dobu 16 let. Na pozadí událostí jeho osobního a profesního života se postupně skládá obecnější obrázek života Romů v české společnosti. Snahu něco změnit a naději na zlepšení situace postupně střídá rozčarování a rezignace. Smutek i radost nejlépe ilustruje působivá romská hudba, která prostupuje celým filmem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Většina celovečerních dokumentů Heleny Třeštíkové "trpí" podobným nešvarem. Raná část dokumentů je původně natáčena pro jiný projekt, kde je daný subjekt sledován kratší časové období (většinou do 10 let), později se k subjektu tvůrci vrátí, dotočí materiál a na světě je celovečerní dokument. Bohužel pak výsledný film působí poslepovaným dojmem, kde je pocit jakési kontinuálnosti rozbit právě delší časovou pomlkou (v případě Lavičky je to myslím let pět). Na druhou stranu divák může pozorovat zajímavý jev (alespoň mě zajímavý u časosběru Vojty Lavičky přišel) - když se po několikaleté odmlce dokument k jedinci vrátí a ten bilancuje předešlých x let, má divák možnost skokově zjistit, co se všechno v životě změnilo, jak se jedinec změnil (vizáž, stárnutí), a jak se vyvinuly jeho životní názory. Kdežto při pravidelném sledování divák vnímá události trochu zkresleně (s menším odstupem a životní změny v kratším časovém horizontu nejsou obvykle tak zásadní), ačkoli jsou svým významem pro život jedince stejně důležité. Což se přesně stává u Lavičky, kdy ho nejdříve potkáváme jako zaníceného aktivistu, který se cítí být tím člověkem, jenž může něco změnit a snaží se o to. Později ho vidíme na procházce s dítětem a partnerkou krátce před volbami, kdy pasivně reaguje na jeden z billboardů "volbou menšího zla". Nejen tímto, ale i mnoha dalšími momenty, mi dokument přišel zajímavým a vcelku komplexním vhledem do života jednoho Roma i celé komunity (závislost na gamblerství odhalena až v závěru první poloviny filmu včetně Lavičkovy sebereflexe, "gádžo učí Roma romské písničky", promluvy Lavičky "o dobrovolné segregaci Romů", o minimální pracovní morálce Romů). ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Myslím, že udělat špatný časosběr je téměř nemožné a voyerské pozorování v průběhu života by mě dost možná bavilo i kdyby byl objektem postarší dělník z velkovýrobny plastových kolíčků a Lavička je osobnodt alespoň trochu zajímavá, sice trošku zamrzí, že některým událostem je věnovaný zbytečně velký prostor a osobně bych třeba ocenil nějaký rozhovor s bývalou partnerkou, se kterou má Lavička dítě. Mimochodem, velice zábavné, kterak Lavička synovi vysvětluje, že David Matásek, se kterým dítko hraje divadlo býval skinheadem. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Paní Třeštíková má dobrý pozorovací talent a Vojta Lavička je cokoliv, jenom ne řadový Rom. Sice je to zvláštní princip, kdy sledovaný převážně mluví o tom, co se mu stalo od doby, kdy se točilo posledně, ale nějaký obrázek o další části naší reality si z toho udělám (70%). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vojta Lavička se mi zdál celou dobu takový negativní a ke konci dokumentu jsem z toho byl negativně naladěný také. I Eurovize byla otrava. Chybí nakažlivý pocit radosti ze života. Nevím jestli to je, že Romové jsou sociálně vyloučená komunita nebo proč. Ale oceňují, že Vojta rozhodně není líný. ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Něco tomu chybělo, nějaké dotažení. A taky si myslím, že pokud nějaká událost v životě dokumentovaného člověka hraje velkou roli, tak by jí měla být věnována náležitá pozornost. Jinak je pak výsledek zkreslený. Pokud bude paní režisérka ve sledování VL pokračovat, mohl by být další dokument již kompletnější. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Časosběr, kterému se příliš nepodařilo vytvořit příběh ... a teď budu hádat, jestli je vina ve skutečné životní prázdnotě postavy, nebo v tvůrčím postupu. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument se Heleně Třeštíkové moc nepovedl, dost témat, které by stálo za bližší prozkoumání, je zde pouze naťuknutých a nedotažených (viz rozchod Vojty se ženskou, se kterou má dítě apod.) ()

Joostas 

všechny recenze uživatele

Film se nyní veze na aktuálním tématu tkzv.Romské problematiky.Pan Vojta Lavička je výtečný muzikant,jako téměř každý Rom,ba je i mediálně známý.Je to tedy takové Hádej, kdo přijde na večeři.To není typická romská situace, ale pomůže to možná trochu pomoci aktivistům na tomto poli.Ve státě, kde má každý druhý v palici vyvěšenou jižanskou vlajku jsem ale o dopadu filmu skeptický.A znám zajímavější Romy. ()

Detektiv-2 

všechny recenze uživatele

Časosběr ze zajímavého prostředí a hlavním hrdinou Vojtou, jehož život je opravdu pestrý. V dokumentu se toho děje opravdu hodně a o to víc mě mrzí, že některá podstatná problematika událostí, je rozebrána velice okrajově. Stopáž pak působí celkem roztahaně, jelikož se rozebírají nepodstatná témata nebo se tvoří dlouhé záběry bez dialogu. ()

Spike86 

všechny recenze uživatele

Zajímavý náhled na Vojtu Lavičku jako takového, lidi kolem něj, na romskou komunitu. Poměrně široký záběr, který ústí v to, že je dost věcí jen nakousnuto. Přes to působí tento časosběr velmi zajímavě. 80% ()

vito_s 

všechny recenze uživatele

Klasická Třeštíková - ulítáva na záběrech tlačení kočáru a to šmrdlání na housličky malého a velkého Vojty na ulici je zbytečný a podle všeho vyloženě na její objednávku. A zase je to taková přetlačovaná, kdo určuje, jakej bude výslednej obraz... 3:1 pro Lavičku řekl bych. Celkově zajímavej časosběr o zajímavým člověku - zdejší hodnocení je až zbytečně nízký. ()

EP2012 odpad!

všechny recenze uživatele

Proč sledovat někoho tak strašně nudného? Že je tato osoba zajímavá si může myslet maximálně V. Lavička a možná paní Třeštíková. Její nejhorší práce. ()

Reklama

Reklama