Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší trestanec by jednou provždy chtěl zapomenout na svou kriminálnickou minulost. Po propuštění z vězení se vrátil k Lise, která na něho čekala a upřímně ho miluje. Plány na nový společný život však překazí jeho bývalý parťák, který se stal šéfem mafie a chce, aby pro něho Dris udělal poslední fušku. Jsou však kamarádi ze včerejška kamarády i dnes? Hlavní role v tomto francouzském filmu hrají Clotilda Courau, Samuel Le Bihan a Elisabeth Margoni. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Především mě překvapil Samy Naceri, kterého jsem si dost oblíbil z Taxi série. Překvapil mě svým hereckým výkonem natolik, že jsem se rozhodl si o něm něco přečíst. To jsem ale neměl dělat, jelikož mi z francouzskýho fešáka vznikl magor, kterej to v hlavě nemá srovnaný. Pobodat známýho v hospodě prostě není normální. Ale nebudu mu to brát, tady předvedl naprosto odzbrojující výkon, jen ten konec mu trošku nevyšel. Kodex sám o sobě je ale příjemná kriminálka, která kvalitu má a rozhodně si na nic nehraje. Nebýt toho odfláknutýho závěru, měla by i na víc. Drsná byla totiž požehnaně. Postavy, dialogy! Perfektní práce, kam se na to hrabou americký produkce. Škoda jenom, že je trošku zapadlá. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Drsná gangsterka po francouzsku... Zajímavý pohled do světa, kde platí vlastní pravidla hry, nepsaný kodex gangsterského >práva< a zvyklostí, jejichž porušení je snadné, ale má fatální následky. Francouz, arab, žid, cikán, černoch - je to zvláštní společenství lidí, kde původ či rasa jsou lhostejné, pokud jde o fušku, peníze, o postavení a vliv. Ve vzduchu je válka gangů a z tohoto prostředí chce Dris (civilně působivý Samuel Le Bihan) uniknout, kvůli své rodině i ženě, se kterou čeká dítě. Cesta to bude nelehká, vykoupená nakonec i bojem o vlastní život, krví a nejen fyzickou bolestí... "La Mentale" je svižně a realisticky natočený film o lidech, kteří nejdou pro ránu daleko, kde život má cenu nejvíce tak ve vztahu ke kriminálnickému spojenectví a uspokojení vlastních zájmů a nakonec i ta pravidla jsou jen prázdnou bublinou ze starých časů gangsterské >cti< a je potřeba je přizpůsobit momentální situaci... Tenhle film nemá kladných hrdinů, jen oběti zla a nesmyslného násilí, jehož jsou postavy strůjci a jemuž bez zábran dávají průchod až k vlastní sebedestukci. A tak nakonec snad jen Dris má šanci. Přežil a dokázal odejít. - - - - - (Poprvé viděno na dvd 8.6.2008, komentář zde jako první - 9.6.2008) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V určitém ohledu je Kodex podobný úspěšné a kritikou oceňované kriminálce Prorok a to tím, že zobrazuje francouzskou společnost a její galerku, kde už převažuje arabský, černošský a muslimský element nad původním francouzským etnikem. Zatímco Prorok byl ale úkrokem od klasické gangsterky a snažil se pozorovat vzestup jednoho řadového eléva zločinu tak nějak nezúčastněně a takříkajíc artovým stylem, Kodex se naopak snaží nikoliv o bezmála vědecké zkoumání určitého fenoménu, jako spíš o klasický dobrodružný příběh střetnutí dvou gangů a potýkání se hlavního hrdiny s vlastní minulostí a rodinnými vztahy, které ho odvádí od rozhodnutí spálit mosty za svojí kriminální kariérou. Má totiž ženu, která čeká dítě, a nechce opakovat svůj pobyt ve vězení. Jenže mladší bratr taky touží po tom uniknout z bezútěšné existence na pařížském předměstí a k tomu kariéra drogového dealera představuje jedinečnou příležitost... Celkový dojem: 60 % za slušně zahranou, nicméně z pravidel žánru nijak nevybočující záležitost. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Kolik takových gangsterských slátanin jsme už viděli? Desítky? Stovky? Tahle je nadupaná neotřelými nápady jako schůze závodního výboru KSČ. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý film o grázlech grázlů. Ovšem úrovně starých francouzských gangsterek s Gabinem, Delonem, Venturou, Belmondem a spol. to nedosahuje. Překvapilo mě konec toho borca, co byl nejmenším grázlem a chtěl se polepšit. Vzhledem k zemi původu (tedy ne USA) jsem čekala jiný konec... ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Trochu tvrdší gangsterka, kde umře spousta lidí v důsledku toho, že se střílí dřív, než se přemýšlí. Ovšem má perfektně vystavěnou zápletku a postavy, slušné tempo a nebojí se ani národnostní charakteristiky. Při všem tom řádění je ale jediným dotekem s realitou vztah hlavního hrdiny s Lisou, jinak je to po většinu času čistokrevná gangsterka, při níž se nenudíte. Francouzi to zkrátka umějí po svém a dramatická kvalita se nezapře. 70% = 4-/5 ()

DHDV 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších „ganstarek“ za poslední dobu co sem viděl. Velmi surová a reálná atmosféra. Sice k dokonalosti něco chybělo, ale v tomhle filmu to rádi odpustíte. Pro mě jeden z nejlepších výkonů jaký kdy Naceri podal a měl by si podobné role vybírat častěji. Na konci můžete mít divný pocit- skrz morální pravidla… 5 hvězd za pořádný francouzký film... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Snaha urobiť gangsterku bola úspešná v dialógoch. Výber Samy Naceriho do úlohy neľútostného šéfa gangu bol krok vedľa. Veď z toho chlapa srší dobráctvo. A ešte sa aj podobá na Bélu Bugára :) ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Poměrně hodně emočně vystavěná, moderní a multikulturní gangsterka. Ovlivněnost Scorseseho Mafiány apod. je zřejmá. Tohle to je rozevlátá Francie a né přímočará Amerika. Děj z počátku proto nechvátá nijak dramatickým tempem. Stupňující se agrese a brutalita vyplouvá na povrch až nějak mimoděk, ale k nezvratnému konci. Ty rodinné vazby a pouta mi ale právě nepřipadají pragmatické a strojené. Jak napsal igi B., je to až neuvěřitelně civilní, ale přesto nevíme zda máme fandit či ne. Boj o čestnou nebo rychlou cestu k hodnotám, o místo na slunci a právu ji vůbec najít. ()

Reklama

Reklama