Reklama

Reklama

The Frankenstein Theory

Trailer

Obsahy(1)

Od autorov hororu The Last Exorcism (2010) prichádza ďalší originálny strašidelný príbeh, vystavaný okolo jedinej otázky. Čo ak je jeden z najvzrušujúcejších románov všetkých čias od Mary Shelleyovej založený na skutočných záznamoch z desivého nevydareného experimentu? Keď profesora Johna Venkenheima (Kris Lemche) suspendujú na jeho domovskej univerzite kvôli jeho výstredným nápadom, rozhodne sa napraviť svoju povesť. Postaví sa na čelo dokumentárneho štábu a vydáva sa s nimi za Polárny kruh v zúfalej snahe získať späť vlastnú reputáciu. Jeho teória je založená na tom, že zdanlivo vymyslený príbeh Frankenstein Mary Shelleyovej je v skutočnosti predstaviteľom náučnej literatúry. V rozľahlej zamrznutej divočine Venkenheim a jeho tím hľadajú legendárne monštrum, kreatúru zakrytú rúškom tajomstva a utápajúcu sa v krvi. Nájdu však niečo, čo je skutočnejšie, nevysloviteľnejšie, ale aj hrozivejšie než akákoľvek fikcia; nočnú moru, z ktorej sa však nie je možné prebudiť. (Incantator)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Zaprvé by se film měl spíše jmenovat "Teorie Frankensteinova monstra", jelikož Frankenstein se jmenoval právě ten mladý, a i z části šílený (šíleně geniální) věděc, který stvořil umělého člověka, monstrum, které je zde mylně nazýváno Frankenstein, ale co. Za druhé při přečtení "od autorů hororu The Last Exorcism (2010)" jsem si říkal zda na to chci vůbec koukat, protože ten film stál za starou belu a dvojka byla ještě horší. Nakonec snímek nebyl vůbec špatný. I když se jednalo o found footage, tak valnou většinu času je kamera krásně klidná. Což je samozřejmě zapříčiněno tím, že Venkenheim by si samozřejmě na dokumentaci nenajal nějaké blbce co kameru ani neudrží. Je zde sice pár sekvencí, kde je kamera roztřesená a není moc vidět co se děje, ale vzhledem k situaci je to pochopitelné a naopak jí to dodává ten punc autentičnosti a atmosféry. Samotný děj filmu si Weiner nenapsal a nenatočil špatně. Přes první rozpaky jsem se po chvilce filmu přistihl, jak nad Johnovou teorií až vážně také přemýšlím, zda by to přecijen nemohla být pravda. Ano, mám rád konspirační teorie. :) I přes to, že je snímek spíše ukecaný, tak mi to vůbec nevadilo a jak se říká "zažral" jsem se do něj, jelikož byl podán pro mne dobře a i si našel pár skulinek pro menší zasmání. Proč ne. Weiner očividně hrál na "strach z neznámého" a v některých momentech se mu to i dařilo dobře (scéna v noci s kamerou na noční vidění) a celkově celý film takový je, což mi osobně vůbec nevadilo, naopak to pro mě vytvořilo patřičnou atmosféru. Ti, kdo čekali monstrum v plné kráse ale samozřejmě museli býti zklamáni, což jim nelze míti za zlé, ale zase oni by neměli míti za zlé filmu, že byl na jiné sféře než očekávali (ale dalo se to čekat že budou monstrum očekávat vzhledem k plakátu filmu). Herecké obsazení mi vůbec nevadilo. Dalo se čekat, že některým Venkenheimova teorie bude zdát jako blbost a budou si z ní dělat srandu, což jim nelze míti za zlé a naopak to zahráli i dobře. Osobně se mi ale nejvíce líbil Kris Lemche jako Jonathan Venkenhein. Jeho zapálení pro jeho teorii, kdy při jejím dokázání jde opravdu vše stranou, bylo super. Krásný příklad už trochu vyšinutého profesora při cestě za cílem jeho bádání. Naopak Heather Stephens v roli Vicky byla pro mě trochu nevýrazná. O Christine Lakin, mé oblíbenkyni ze Step by Step, nelze ani mluvit, jelikož tam skoro ani není. Opěvovat exteriéry myslím že nemá cenu, jelikož Ti, kdo film viděli, jejich krásu zajisté sami postřehli. The Frankenstein Theory mě mile překvapil, Andrew Weiner odvedl dobrou práci. Jen toho monstra mohl divákům, natěšených z posteru, nabídnout více. Ale vzhledem asi v nižšímu rozpočtu a tím pádem k ne příliš dobrému vizuálu monstra lze pochopit, proč film stočil směrem "strachu z neviděného". Pokud to beru jakožto dokument, tak dobré, obsáhle vysvětlené. Z hlediska filmu už je to horší, ale podle mého se i tak opravdu nejedná o špatný snímek. Bohužel je ale jedním z těch, které brzy zapadnout v zapomění. ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

vzdy ma vie nieco taketo nasrat... Film ma velmi zaujimavy namet, v ktorom je velky potencial... odohrava sa v krasnom prostredi a hlavne (aj ked je mi jasne ze to vyznie hlupo) ma logiku, pricom myslim logickost filmu ako takeho. Problem vsak je atmosfera... chcelo to viac thrillu a ten velmi nefunguje... a na taky zaujimavy projekt by som pustil aj par grosov na viac pretoze aj ked nejde o nakladny film, citit tam nizky rozpocet... Kazdopadne davam podla mojho nazoru objektivne 3 pretoze uz len ten namet si ich zasluzi.... ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Zaujal mě hodně zajímavý námět, který zpočátku sedí a je přínosným hnacím motorem, i když ke konci v podstatě vyprchává. Byť film směřuje k nutnému, očekávanému a nepřekvapivému závěru, dostává se k němu slušnými nápady. Byť film jede ve found footage formě (naštěstí) zcela nevyužívá všechny její postupy a občas si jde svou vlastní cestou. Atmosféru často hustily v podstatě jen dialogy, což jsem vnímal pozitivně. Jo, ten film není nijak originální (ani formou, ani zápletkou), ale po dlouhou dobu stopáže si držel mou pozornost, za což notnou měrou může hodně dobrý Kris Lemche a příjemná Heather Stephens. 3,5* ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi nezajímavý found footage horor. Potenciál by zde přitom byl, zasněžené pláně kanadských Severozápadních teritorií mají něco do sebe, Frankensteinovo monstrum také, ale filmaři si s tím jaksi neví rady - a tak sledujeme nudnou vědeckou výpravu za polární kruh, kdy se většinu času nic neděje a toliko toužebně očekávané napětí se nedostaví ani v závěru. Found footage subžánr mám stále rád - ale jen s podmínkou, že výsledný film je zábavný (Trolljegeren), adrenalinový (Evidence, REC), děsivý (Blair Witch, PA), nebo že tvůrci přijdou s nějakým způsobem originálním formálním / obsahovým zpracováním. The Frankenstein Theory bohužel nesplňuje ani jeden z těchto předpokladů, abych jí mohl dát palec nahoru. Je to jen další z dlouhé řady nezáživných a neobjevných snímků, kvůli nimž je celý subžánr provázen postupně sílící vlnou fanouškovského hněvu. ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Naprosté utrpení, nuda, žádná snaha tvůrců o napětí, nesympatické obsazení, totální hovno a neskutečná ostuda pro žánr found footage, který to má i bez těhle sraček u diváků dost nahnuté.Když pominu ty připitomělou myšlenku, že Frenkího monstrum běhá po lesích v kanadě, žere medvědi a sem tam slupne nějakýho zbloudilýho turistu, nemůžu pominout to, že si režisér dovolil nechat 87 minut tlachat partu kreténů, řvát nějakou vopici a divákovi nedat ani potěšení z roztrhaných těl obětí.Kdyby aspoň nechal ten rating R pořádně využít a ukázal, jak monstrum ty padavky trhá na sračky, možná bych jednu vykouzlil.Žádný napětí, žádná nadsázka, žádná atmosféra a bohužel ani žádné gore, totální shit a nuda.To bych si nedovolil natočit ani já, jako další mínus zjistíte, že El Lambertová, je už fakt stará.0%.Sračka. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na Aljaške. (Danny88)

Reklama

Reklama