Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace novely Alexandra Grina. Děvčátku Assol, kterému zemřela maminka a žije jenom s otcem, předpoví starý člověk, že si pro ni připluje princ v lodi s nachovými plachtami. Děvče tomu uvěří a stane se terčem posměchu svého okolí. V té době žije daleko šlechtický synek Artur Grey, který čte knihy o námořnících a pirátech... (Mariin)

(více)

Recenze (21)

Flego 

všechny recenze uživatele

Nádherný príbeh o túžbach, snoch a láske v najčistejších podobách. Alexandr Ptuško ma príjemne prekvapuje svojim kúzelným poetickým pohľadom na svet. Je to svet čistý ako sny mladého dievčaťa Assol o svojom vyvolenom, ktorý pre ňu príde na lodi s červenými plachtami, ako jej v detstve sľúbil neznámy starček. Pokiaľ sme v prvej polovici filmu svedkami osudov dievčatka - polosiroty a mladého šľachtica, ktorý sa túži stať námorníkom, v druhej ide príbeh priamočiaro k svojmu rozprávkovému koncu. Ano, možno je to všetko rozprávka, sen, ale je to krásny sen o túžbach a láskach v najčistejších podobách. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Rusko (SSSR) namísto "světové revoluce" a všelijakých těch ...ismů různých ér a ideologických diverzí nevyváželo raděj více filmové pohádky (potažmo část jiné své nezideologizované filmové produkce) a kulturu jako takovou. Ona pověstná "Ruská duše" se samozřejmě v těch filmech (a umění vůbec) musela projevit a právě ruské pohádky d.m.s.n. vždy vynikaly zvláštní a svébytnou estetikou a pro oddechové celorodinné nahlížení příjemně insitními hereckými kreacemi, náladami a filmařinou vůbec. Takže i Nachové plachty jsou ponejvíce rozkošně hravým podobenstvím (ach ano - i ty výchovné přesahy chudožniky do filmu naimplantovali, ovšem v podobě, která neurazí, nenaštve a není podbízivá) o lásce a naději, formou i obsahem krásný film kupodivu velmi stravitelný i po půlstoletí od dob natočení! . . . Takže čtyři hvězdičky přepoctivé, ba i pět bych dal - hlavně za kameru a dobové vizuální kouzla, i za tu hudbu srdceberoucí, ale přeci jen jsem cítil na více (bohužel!) místech jisté zmatenosti v režii (zjevně vycházející z nepropracovaného scénáře) a následném střihu, z čehož bych s odstupem a pochopením kontextů vinil takové to dobové všeobecné sovětské lajdáctví... Škoda! . . . Ale jinak dlužno uznat - jo, pořád je to krásná pohádka! - - - - - (Poprvé viděno v dobrém rozmaru v mjéždunarodnyj dětskyj děň adínacatovo góda na dvd s původní zvukovou stopou s č. titulky a v originálním formátu obrazu 2.35:1 (nechápu údaj na IMDb 4:3?), hodnocení 23., komentář zde jako pátý - 1.6.2011) ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Krásný poetický příběh o Assol, dceři výrobce hraček, která čeká na prince, který nepřijede na bílém koni, ale na lodi pod nachovými plachtami. Assol je krásná, půvabná a líbezná, hraběcí syn, kapitán lodi Secret, se zamiluje na první pohled a dívce nechá svůj prsten (nápadně podobný zásnubnímu prstenu princezny Diany, nyní i princezny Kate, takže víme, kde se zlatník inspiroval - v ruských filmech) a když zjistí, o čem dívka sní, rozhodne se jí sen splnit. Sny se mají plnit, aby byl svět krásnější, i když to znamená, že vykoupíme zásobu červeného hedvábí pro celý okres na několik let. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

I já patřím mezi lidi, kteří občas sní s otevřenýma očima, ale to moje čekání na prince se už dávno změnilo v Čekání na Godota. Avšak zde jsme v pohádce, a tak měla hezounká dívenka, která vyrostla do neméně půvabné slečny, štěstí, protože si jí (některými přehlížené i vysmívané) zcela náhodně všiml krásný archetyp (široce jsem se o něm rozepisovala v deníčkovém příspěvku o Vojna a mír), zde kapitán pocházející ze šlechtické (hraběcí) rodiny. Vzhledem k tomu, že Lanovoj je tady krásný jako obrázek (vidím tam jistou shodu s úplně mladým Maraisem a s princem Telemachem), a pro námořní dobrodružství mám slabost už od Hornblowera, tak jsem tentokrát úspěšně přežila celkem jednoduchý příběh (no a co, láska Parida a Heleny ho má taky a to nám ji zprostředkoval sám Homér), který má mravní poučení stejné jako Schelingerova Šípková růženka, oproti Vojna a mír ubylo umělecky laděných pohledů do přírody (stromů, racků,...) a na moře (zůstalo jich právě tak akorát), a proto režisérovi odpouštím i to, že nachová barva má identický poměr složky modré a červené... ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Grinovu novelu jsem bohužel nečetla, mohlo by to být zajímavé pro srovnání s filmovým zpracováním, které mne nikterak nenadchlo. Nelíbí se mi mixování žánrů a stylů, nelíbí se mi přehnané karikování Arturových rodičů a jiné větší či menší nedostatky filmu. - Romantika, snění, pohádka pro dospělé... to všechno je sice hezké, ale pětihvězdičkový film si představuji jinak. Tenhle má ode mne takové 3 a 3/4. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Hlavní roli Assol si zahrála Anastasija Vertinskaja, tehdy sedmnáctiletá debutantka – mluví ji ovšem jiná herečka. (ČSFD)
  • Režisér Alexandr Ptuško trval na tom, aby sa v jeho filme objavila skutočná loď s purpurovými plachtami, takže bolo zakúpených 2000 metrov hodvábu príslušnej farby. S takto vyzdobenou loďou si splnil prianie aj Vasilij Lanovoj, predstaviteľ Arthura, ktorý s ňou prekvapil svoju manželku i hosťov na Jalte, kde sa film nakrúcal. (classic)

Reklama

Reklama