Reklama

Reklama

Kubáňští kozáci

  • Sovětský svaz Kubanskie kazaki (více)

Obsahy(1)

Na kolchozním trhu se setkali dva představitelé vzkvétajících kubáňských kolchozů, Galina (Marina Ladyna) a Gorděj (Sergej Lukjanov). Mají se vzájemně rádi, ale snaží se své city skrývat, vždyť jsou dlouhodobými konkurenty. Soutěží v plnění plánu práce, ale hlavně oba chtějí, aby zrovna ten jejich kolchoz byl na prvním místě. (Snorlax)

(více)

Recenze (4)

Aelita 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je buď nostalgie jak hrom nebo recese jak prase. Ano, jednou i ty nejmodernější filmy se stanou pouhou vzpomínkou na vzpomínku. Nostalgii dnes třeba zažívá při koukání na Matrix i první generace uživatelů ČSFD. Pro dnešní náctileté však tento kdysi přelomový film je již pouhou odrhovačkou pro pamětníky. Ale zpět k barevné lyrické pohádce na pozadí socialistického budování ráje v kubáňských stepích, nikoliv kubánských. Kdo se ještě nezorientoval v času a prostoru, snad si udělá jasno, když se podívá na prvních 5 minut filmu, který je prozatím k vidění na YouTube zde (s anglickými titulky): http://www.youtube.com/watch?v=L5qoPRyvPOU&feature=player_detailpage#t=72s. Příběh vystavěný na konfrontaci dvou tvrdohlavých a hrdých charakterů nabízí mimo jiné i několik folklorních hudebně tanečních scén, které sice potěší srdce kdejakého etnologa, ale většinu ještě všemi filmy nemazaných diváků spíše pobaví. Příkladem za všechny je třeba tenhle tanec kubáňských kozáků - http://www.youtube.com/watch?v=L5qoPRyvPOU&feature=player_detailpage#t=2613s. Z podobného ruského tance dnešní hitmakeři dokáží udělat dokonalý breakdance: http://www.youtube.com/watch?v=KoQb8vb4blA&feature=fvwrel. Ale ono i Run DMC - It's Like That je již dnes nostalgie, natož nějací mytologičtí sovětští kozáci. I když ... nějaká kontinuita a souvislost mezi nimi přece existuje, jak je vidět. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kubánští kozáci jsou na 87. místě v návštěvnosti rusky hovořících filmů všech dob. Nedivím se, jsou plní nádherného ruského folklóru. Příběh je prostinký, ale o něj u většiny (čest výjimkám) muzikálů nejde. ()

Reklama

celuloid 

všechny recenze uživatele

Kýčovitý muzikál ze sovětských kolchozů, dokonalá Potěmkinova vesnice, velice hezky se na to dívá. Skvělá hudba Isaaka Dunajevského. Oblíbený film Josifa Vissarionoviče Stalina. Co k tomu dodat víc ? ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Romantický barevný film o vztahu předsedkyně jednoho kolchozu (hraje Marina Ladynina - hlavní role) a předsedy sousedního kolchozu (hraje Sergej Lukjanov - druhá hlavní role) na pozadí sklizně obilí a výročního trhu. Stalin film pochválil, Chruščov ho zepsul jako příklad stalinského lakování skutečnosti a za Brežněva byl opět vychvalován. Nyní se na film můžeme snad dívat trochu nezaujatě jako na vcelku slušný film (tedy pro milovníky romanťáků, což zrovna já nejsem, a dobré muziky, což jsem) v kontextu s danou dobou vzniku s chytlavými melodiemi Dunajevského, kde zaujme hned svou první písní na začátku filmu. M.j. dostal film cenu za hudbu na festivalu v Karlových Varech v . 1950. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama