Reklama

Reklama

Jak voják přemohl vodníka

  • Československo Zručná Marja (více)

Obsahy(1)

Vojna skončila a strýček Kuzma, vysloužilý tambor armády báťušky cara, se s písničkou vrací domů. Když prochází strašidelným lesem, kde ani ptáček nezazpívá, potká malého Ivanušku, jehož maminku Marju zaklel zlý vodník Vodomír XIII. a unesl ji do své magické říše na dně jezera. Dětské slzy nejdou s veselou notou starého vysloužilce do akordu, a tak Ivánkovi slíbí, že se s ním vypraví za Jeho Mokrým Veličenstvem, aby Marju ze zlého zakletí osvobodil. Ovšem Jeho Mokročenstvo se zručné tkadleny Marji, která umí překrásně šít a tkát, nechce jen tak vzdát… Na tuto fantastickou cestu do podvodního království plného roztodivných tvorů vás zve legenda ruské pohádkové klasiky Alexandr Rou, autor populárního Mrazíka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jedna z lepších sovětských pohádek, neuvěřitelně barevná, s mnoha tanci, zpěvy a divokými gesty. Samotný děj je pro ruské pohádky víc než typický s dobře prokreslenými jednotlivými postavami. Nejvíce mě zaujala figurka absolutního mudrce, který si raději naplnil ústa vodou, než aby prohodil, byť jen jedno, zbytečné slůvko. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ušlechtilý voják, zjevně aspirující na světce, potká v lese malého chlapce, který hledá maminku, kterou mu unesl zlý čaroděj. Bývalý příslušník (zřejmě) carské armády se v duchu rytířských zásad rozhodne chlapci pomoci. Nejen, že dá v sázku svůj buben, ale ani nemrkne, když o něj pak přijde. Padouch Velevodník zas v podstatě ani nemrkne, když přijde o vnučku. Cynicky jsem se bavila u uvařeného žabáka a nad akčním kocourem. Ono i to Velevodníkovo voda jsi a v bahno se obrátíš je na pohádku vlastně docela drsné. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Děj této pohádky se většinou odehrává pod vodní hladinou a také zde vidíme množství kreatur a výrazných postav. Ale toto dílo rozhodně nepatří k vrcholům Rouovy tvorby. Podle mého názoru příliš umluvené a poťouchlé, což je nejčastější slabinou ruských filmových pohádek. Např. Mrazík nebo Večera na chutore bliz Dikanky jsou proti tomu silně poetické skvosty. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Ruské pohádky jsou hodně typické a většinou divné a nudné. Ale tahle po Mrazíkovi vyhrává :) (pan režisér je zatížen na břízky a kohouty :D :D) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Originalitu tejto sovietskej rozprávke uprieť nemožno. Podmorský svet je plný všakovakých stvorení a čúd, s výstavnými maskami a kostýmami. Medzi nimi aj známy Georgij Milljar v prestrojení akejsi človečej žaby. Humor je podobný iným sovietskym rozprávkam na čele s Mrázikom. Chýbala mi ale silnejšia príbehová linka, pretože väčšinou sa film sústredil na rôzne čudá a čary, jednoduché reverzné kamerové triky, ktoré sa opakovali. Rovnako starý vojak (možno z napoleonských vojen) v hlavnej postave mi tam príliš nesedel. Forma jasne zvíťazila nad obsahom, ale vďaka tej forme, viackrát aj uletenej, sa prižmúriť jedno očko dá. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pohadka opravdu za moc nestoji (resp. vykazuje vsechny potrebne atributy, ale existuji o dost lepsi sovetske pohadky) , zato Нинель Мышкова - to je mazec...vychod evidentne skryva jeste nejedno prakvapeni, co se tyce zenske krasy. :-) ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa mi páčila vizuálna stránka, tie pestré kulisy hlavne v podvodnom svete sú pôsobivé, umelecky výborne stvárnené. Je to také skôr lyrické, bez výraznej dejovej linky. Celý príbeh sa dá v podstate zhrnúť do jednej vety: Vyslúžilý vojak spolu s malým Ivanom podniknú cestu do podvodného sveta, aby zachránili chlapcovu mamu zo spárov zlého čarodejníka. V podstate platí opak toho, čo som písal pri hodnotení Vasilisy prekrásnej. Tam bol silný príbeh a vizuálna stránka zaostávala, tu to je presne naopak. Okrem slabšieho príbehu by som ešte vytkol to, že hlavné postavy sú pre mňa dosť nezaujímavé, čo je tiež rozdiel oproti Vasilise. V podstate ma bavilo len pár postáv z podvodného sveta, ktoré nemajú až toľko priestoru (vnučka). ()

Reklama

Reklama