Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Kosmonaut je v mnoha ohledech poměrně výjimečné dílo. Pro začátek svým mezinárodním rozsahem. Jedná se o anglicky mluvený film určený publiku z celého světa, který vznikl v převážně španělské produkci a týká se kosmonautů a ostatních lidí zapojených do vesmírného programu bývalého Sovětského svazu. Celý snímek byl natočen několika mladými filmařskými nadšenci ze Španělska, kterým se podařilo vytvořit silnou a rozsáhlou komunitu příznivců a spolupracovníků a s pomocí metody crowdfundingu natočit celovečerní film na technické a kvalitativní úrovni nerozlišitelný od profesionální studiové produkce. Film se netají hluboce zakořeněným odkazem tvorby Andreje Tarkovského, s níž sdílí řadu společných rysů, jako je propojení reality s vědeckofantastickými, potažmo mysteriózními prvky, melancholické motivy života, smrti, posmrtné existence, ztracenosti, osamění a hledání. To vše samo o sobě pak tvoří kulisu pro poutavý, dojemný a velmi osobní příběh tří nejlepších přátel, jejichž osudy se tragicky zapletou na pozadí závodů o dobytí vesmíru a Měsíce. Příběh samotný je volně inspirovaný konspiračními teoriemi o tzv. „ztracených kosmonautech“ sovětského vesmírného programu. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (2)

maddy 

všechny recenze uživatele

Tento Cosmonaut divákom uštedrí teda nepríjemný knock-out. Na začiatku filmu nás autori oboznámia s tým, že tento film poskytujú úplne zadarmo a po jeho dopozeraní sa máte rozhodnúť či vôbec a keď áno akou čiastkou im prispejete. Wikipédia hovorí čosi o akomsi crowdfoundingu. To je však úplne jedno, pretože v tomto prípade by mal skôr Nicolás Alcalá platiť divákom za to, že jeho film vydržia pozerať do konca. Prehnané ambície sa tu totiž miesia s filmovou bezcitnosťou. Takto nekompaktný film som už dlho nevidel. Nedokáže sprostredkovať ani základný náčrt deja alebo vykresliť ktorúkoľvek postavu. Scény sú za sebou nekonzistentne zaradené, nie je vôbec jasné odkiaľ a kam film smeruje. Alcalá jednoducho nevie ako točiť filmy. A čo najhoršie, celý čas Kozmonauta prezentuje ako taký „nezávislý art, ktorý je niečím viac" a evidentne sa v tom vyžíva každou minútou, ale výsledkom je akurát jedna neuveriteľne nezáživná dráma. Snaha, ktorou sa podarilo film zrealizovať sa síce cení, ale čo z toho? Diváka tieto zákulisné machinácie so zháňaním rozpočtu vôbec nezaujímajú, keď výsledný produkt nestojí za nič. Pritom ten námet nebol na zahodenie, ale jediným čo na filme ostáva zaujímavé je akurát jeho názov kvôli ktorému som si ho vlastne pustil (ale aj to je platné len pre sci-fi fanúšikov). Najväčším gólom je, že cca 100 minútovým film tvoria asi 30-minútové záverečné titulky. To nemajú ani 200-miliónové blockbustre, na ktorých pracovalo o mnoho viac ľudí. Na druhej strane, zaplať pán boh za ne, aspoň som mohol film skôr vypnúť. CELKOVO: 0,5* (1/10) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dokážu ocenit snahu, líbila se mi tady i kamera, hudba a začátek vypadal překvapivě dost slibně. Ale jinak? Po tom začátku z toho totiž vypadne nudná věc, ve které se strašně divně vyvíjí příběh (absolutně jsem nepobral, kam se ten kosmonaut nakonec dostal - do budoucnosti, kdy je celá Země zničená? Nebo to byl paralelní vesmír? A pokud jo, jak se tam dostal? A nebo to celé byla nějaká předsmrtná haluz? Fakt nevím.), má nevýrazné herecké výkony, nijak vykreslené postavy a kromě výše zmíněného prostě nemá čím zaujmout. A to, že se to celé snaží vypadat strašně umělecky, tady prostě nefungovalo a spíš mě to štvalo. Spojovat to s Tarkovského díly je naprosto blbost, k nim to vůbec nemá blízko. Jinak ty 21 minut dlouhé závěrečné titulky, to bylo hodně přehnané. Já vím, podílelo se na tom hodně lidí, ale to to fakt nešlo narvat třeba do 10 minut? Na některých blockbustrech pracovalo mnohem víc lidí a tak dlouhé titulky nemají. Ono to je ale tak dlouhé kvůli tomu, že se Kosmonaut snaží působit strašně velkolepě, až je tím svým pokusem směšný. Škoda. 2* ()

Reklama

Reklama