Reklama

Reklama

Králové léta

  • USA The Kings of Summer (více)
Trailer

Tři teenageři se rozhodnou prokázat svou nezávislost tím, že stráví léto stavbou srubu v lese a budou se živit tím, co dá matka příroda. (Filmbox)

Recenze (188)

pepo 

všechny recenze uživatele

Fajn malý nezávislák s nádychom Terenca Mallicka. Formálne nádherné, obsahovo hlavne v záverečnej štvrtine kŕčovité 7/10 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno mi na filmu objektivně vadilo docela dost věcí (v čele s podle mého názoru nepříliš přesvědčivými dětskými herci - kluci z Mud od Jeffa Nicholse jsou o několik tříd výš), ale přesto má v sobě něco, čím jsem se nechal okouzlit. Příjemné nezávislé pokoukání. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Neupřímná slátanina, která se snaží...já vlastně ani nevím o co. Není to vtipné, dramatické a není tam komu fandit. Události se tam prostě jen tak halabala dějí a já střídavě umíral nudou a zmítal se v záchvatech krystalicky čisté nenávisti vůči téhle nedomrdlé hypersračce. Vizuál byl pěkný. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Je tady hodně dobrýho, ale taky hodně nedotaženýho. Klukovské fantazie o svobodě "explodující" v působivých stylizovaných slo-mo montážích jsou vrcholem filmu, ale jakmile dojde na dialogy, tak jde trochu o křeč, které ne tak úplně funguje, nehledě na pokus o zbytečně vtipnou rodičovskou linii. Finále je uspěchané a rezonovat ve mně nebude. Bylo zaděláno rozhodně na víc. 7/10. P.S. Tohle léto je hodně bohaté na "coming of age" filmy - kromě "Králů" ještě Mud a blíží se z Benátek dobře hodnocený Joe od Davida Gordona Greena. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebyl smyšlený příběh, tak řeknu klukům a Kelly, že to bude za pár let jejich nejkrásnější vzpomínka na jejich náctileté mládí. Já sama strašně ráda vzpomínám, jak jsem ještě jako malá holka stavěla s bratránkama o něco menší boudu v lese a jak jsme tam pak přenocovali, ale stejně jsme strachy celou noc nespali. Možná, že většině z nás se splnil nějaký ten klukovský a nebo holčičí sen. Ale jako v tomhle příběhu se ne vždy dá splněný sen skloubit s realitou všedních dnů a tak je dobře, že to dopadlo tak jak to dopadlo. Určitě by se našlo pár hluchých míst a situací, které bych osobně vynechala (králíček), ale jinak jsem byla nadšená nejen z vizuálu, ale i ze soundtracku a v neposlední řadě z rozkošného Biaggia, který byl moc sympatickým a skvělým kořením celého příběhu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemný film z odkazu Stand By Me s nechutně nakažlivou atmosférou. Mrzí měj en, že se to ke konci začalo snažit o něčem být, v důsledku čehož to přestalo být o tom zajímavém. Kdybych měl něco jmenovat jako problém, tak že "dětští" herci jsou o kus starší než postavy, které ztvárňují, což je rozhodně vidět a maličko to vytrhává z té klukovské naivity, která působí už trochu "uncanny". ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Výborný koncept i celkové (vizuální) zpracování. Na čistých 5* to opět jako u Nezapomenutelných prázdnin není, nicméně za postavu Biaggia se k absolutnímu hodnocení musím přiklonit. A co si budeme povídat, tady to není o příběhu, který je banální (který puberťák má rád svoje rodiče), ale o ztvárnění úniku z reality a požitku z dočasně získané svobody. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ten celkový nadhled, se kterým je to celé podáno, je nesmírně osvěžující. Ať už se jedná o rodičovskou linii, lov či třeba souboj s hadem, vše je sledováno optikou dopívajících a na míle se vzdaluje klasickému pojetí podobných scén. Tento dojem ještě zesiluje spojení tří naprosto odlišných postav, která jsou každá na jiném stupni cesty životem, a spojuje je jen potřeba osvobodit se z okovů, ve kterých je drží omezení dospělí. Postupem času však snímek přestává fungovat jako celek a rozpadá se na propojené jednotlivé epizodky, které navíc nejsou vždy stejně zdařilé. V závěru, kdy dochází postupné vystřízlivění, dochází tak nějak nuceně a prudce, díky čemuž je celkový dojem výrazně oslaben. Tomu napomáhá i chování postav, jejichž pronášená moudra sice zapadají do celého konceptu, ale jsou otravná. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Stay young and dream big! Dospělejší Where the Wild Things Are, kde se už není třeba schovávat za roztomilá monstra pro všední den. Skutečné dobrodružství a návrat do klučičích let, kdy člověk ve snaze utéct před světem dospělých budoval bunkry a snažil se najít vhodné útočiště. A ani dneska mě ta touha utéct před světem do lesů neopustila. The Kings of Summer by měli na konci roku figurovat snad ve všech možných i nemožných žebříčcích Top-10 2013! Komentář, že je to mix Super Nintenda a Terrence Malicka, k tomu sedne jak prdel na hrnec. Výborně zahráno Jordane Vogt-Robertsi! ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Kdo z nás někdy v období dospívání netoužil po tom sbalit si svých pět švestek a zmizet někam, kde nás už otravní rodičové nikdy nenajdou? A tihle tři kluci to opravdu zrealizovali. Byly tam dost nepravděpodobné a nedůvěryhodné chvilky, humor byl spíše decentní a docela zvláštní, ale jako jednohubka je to fajn. Nejvíc mne pobavila postava Biaggia, s tou si tvůrci opravdu vyhráli - opravdu jedinečně napsaná persona! Celé je to tak trochu naivní a nejkrásnější a nejzapamatovatelnější jsou na tom pravděpodobně téměř až dokumentární záběry přírody. Přes unikátnost tohoto filmu musím ale nadělit tři hvězdičky, protože mě to zkrátka nijak zvlášť nenadchlo a brzy zapomenu, že jsem něco takového vůbec viděla. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Já prostě miluju feel good filmy! A tohle sice není vyloženě pecka a až do samotného závěru jsem váhal mezi 4 a 5 *, ovšem přiklonil jsem se k tomu, že tenhle kousek za to stojí, i navzdory zpočátku protivnému Nickovi Robinsonovi...9/10 ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Miliardu zábavných a pravdivých scén ze života s prudícími rodiči často zpomaluje až příliš vášnivý střih a hlavně kopa nevěrohodných dialogů jak mezi dospělými, tak i puberťáky. Anebo jsem na tuhle letní indie žánrovku zrovna neměl úplně sluníčkovou náladu, taky možnost... Každopádně už špinaví, smradlaví pralidé nepochybně věděli, že pozvou-li si dva chlapi do jeskyně ženskou, bude zle! ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je to krásně dobrodružné a dokáže to i chytit za srdce, na druhou stanu mě forma moc nenadchla, dějově dost rozkolísané a to chování postav bylo taky občas dost divné. První polovina jednoznačně lepší než závěr. Palec nahoru pro Biaggia. 60% ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

30%mnohé nápady, situace jsou fajn, ale postavy chovají často dost zvláštně, nepřirozeně, ... největší chybu vidím v režii a dramaturgii... nedrží to moc pohromadě jako celek, zkušený a schopný režisér by z tohoto scénáře dokázal jistě vytvořit moc fajn snimek. Po hodině už to bylo k nedokoukani. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Odchází mi přítel. Stojím na bahnitém břehu řeky Styx a sleduji jak se Cháronova loďka za vrzání vesel pomalu vzdaluje v mlhách. Ještě vidím jeho siluetu i ten typický úsměv co jsem měl tak rád, ale už je vlastně pryč... Obolos již byl převozníkovi zaplacen. Nejde dělat vůbec nic. Nic!!! V duši mám bolest a tak jsem si řekl, že milý film o přátelství, o partě kamarádů v lese označený dokonce jako komedie bude to pravé. Koneckonců tu leckdo nešetřil superlativy a padlo zde i přirovnání k mému milovanému Malickovi. Očekávaje od filmu asi něco víc jsem si jej pustil. Film je točen v amerických reáliích  a tomu odpovídá i samo vyprávění. Pochybuji, že Amíci znají čundry jaké jsme my zažili za totatlity. Celá příroda patřila jen nám, lesy nebyli ničí a nikdo vás z nich nevyháněl pomocí dronů s termovizí. Mohl přijít hajný, ale když viděl, že se chováte jak máte, chvilku pokecal, zakouřil a šel dál. Případně doporučil další místo s pěknou zátokou či skaliskem. Hoši z filmu si žití v lese vzali po americku. Tedy když už, tak s barákem. Ale i tak v tom mile zaznělo to rebelství mládí a puberty, kdy se z milovaných rodičů najednou stávají trapní exoti se kterými opravdu nejde žít pod jednou střechou. Jenže většina rebélií vydrží jen tak dlouho dokud nedojdou zdroje a v případě nezkušených zálesáků nucených chodit pro potraviny do nedalekého KFC zdroje dochází setsakramentsky rychle. když pak někoho napadne prozradit ono tajemné místo dívkám, věděl jsem, že k závěrečným titulkům už nebude mnoho minut. Nevím jestli to bylo mou fakt mizernou náladou, nebo podivnými dialogy a hodně zvláštní místy až strašidelnou postavou Biaggia. Zkrátka balzám jež jsem ve filmu hledal jsem nenalezl. A možná je to nakonec dobře, aspoň že mně k tomu všemu ještě nerozsekal film. Dávám tedy jen za 2 hadí uštknutí. * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Som očarený. Úžasný a hlavne vyvážený mix civilného príbehu o dospievaní, ktorý je umocnený zaujímavou zápletkou o stavaní domu a absurdným šialeným humorom. Skvelý coming-of-age, ktorý vynikajúco vystihuje prechod do dospelosti a trampoty tínedžerov. Inšpirácia Lord of the Flies je nesporná. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Ještě teď, takřka v sedmadvaceti, mi příběh tří puberťáků v rozpuku dokázal jasně připomenout pocity z doby, kdy mi rodiče sem tam děsně pili krev "svou nevědomostí" a každý únik mezi moudré vrstevníky byl vysvobozením. Co si budeme povídat, občas mě to bere do dneška. Stejně tak mi dokázal připomenout všechny ty úniky do přírody a mimo civilizaci, kterých jsem si v minulých letech užila požehnaně. Připomněl mi, jak jsme si dokázali v pubescentních letech horoucně vyčítat, když se té naší vyvolené lásce líbil z party někdo jiný. A hlavně mi dokázal připomenout, že i bez mobilu, kompu, nebo televize bylo a především může být na světě krásně, stačí jen chtít. Kings of Summer jsou prostě ze všeho nejvíc lidským příběhem o odvaze, odhodlání a o duši. A jsou bohatí na inteligentní humor, který zahřeje. A takových příběhů není nikdy dost, kór když vás dokážou na devadesát minut vtáhnout tak, že se s nimi sžijete, až skoro zapomenete na ten svůj vlastní příběh. Paráda, za mě dokonce zábavnější než třeba Into the wild, Mud, či Perks, jejichž je tohle lepší kříženec. Taky jsme si kdysi chtěli postavit chatku, mno dodnes se nic nezměnilo, furt se nám na louce kousek za barákem válí jen jedny dveře a dvě prkna, dnes už krásně mechem prorostlé... 85% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vlastne snímok toho veľa zaujímavého neponúkne, aspoň nie nič, čo by divák už predtým najmenej sto krát nevidel v iných filmoch podobného razenia, no zato z The Kings of Summer sála obrovská miera pohody a dobrej nálady. Dokonca zo začiatku celkom fajn zafungoval humor, hlavne čo sa týka stretov detí s ich rodičmi a následným pocitom, že musia z domu vypadnúť no a potom samozrejme príjemne potešilo aj to chlapecké nadšenie pre dobrodružstvo. Stred snímku a koniec síce z tohto pohľadu už stratili na sile, no stále to je dosť dobré na to, aby som hodnotil nadpriemerom. 70/100 ()

Související novinky

Na Metal Gear Solid si ještě počkáme

Na Metal Gear Solid si ještě počkáme

16.03.2015

Jordan Vogt-Roberts na sebe upozornil indie Králové léta a momentálně chystá dobrodružné retro Kong: Skull Island. Návratu nejslavnějšího opičáka se zúčastní třeba Tom Hiddleston (Avengers), Michael… (více)

Kdo natočí Ostrov lebek?

Kdo natočí Ostrov lebek?

17.09.2014

Přidělování monstrózních blockbusterů režisérům malých nezávislých filmů pokračuje. Gareth Edwards se po Monstrech dostal ke Godzille. Colina Trevorrowa po Vlastní zbraň podmínkou čekal Jurský svět.… (více)

Kdo podnikne výpravu do Jurského světa?

Kdo podnikne výpravu do Jurského světa?

20.10.2013

O čem přesně bude dlouho připravovaný Jurassic World, to studio Universal, producent Steven Spielberg a režisér Colin Trevorrow prozatím úspěšně tají. Po odkladu, který si vynutilo dolaďování scénáře… (více)

Reklama

Reklama