Reklama

Reklama

Vlaky do nenávratna

(TV film)

Obsahy(1)

Dokument souvisí s projektem mezinárodního festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran. Spojil pátrání po skutečném příběhu, který se stal předlohou k novele A. Lustiga „Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou“, s realizací projektu „Vlak Lustig“. Nová dramatizace Divadla pod Palmovkou objela v létě speciálně upraveným vlakem všechna krajská nádraží v ČR. Režisér Martin Pátek s ní dává do kontextu to, jak je dnes vnímán holokaust a jak prožíval pobyt i transporty sám Arnošt Lustig i další osobnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Takové pivní řeči smíchané se za srdce beroucím drsným vyprávěním pamětníků a k tomu trapné divadelní ukázky. ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Vlak Lustig jsem navštívil až letos v Děčíně. Výstava špatná nebyla, ale přesto nenabídla toliko nového. Jedna byla zaměřena na historii vztahů židů (později Izraele) a Československa (později Česka). Druhá výstava byla čistě složena z fotek přeživších koncentrační tábory a jejich výroky. Přednáška u nás v Děčíně se týkala historie židů v Děčíně, ale zase tolik se o tom nemluvilo, jako spíše o historii židů a všeljakých dalších zajímavostech. Achab Haidler mluvil zajímavě, k věci, ale přidal i humor. A divadlo musím říct, že bylo skvělé, docela i s nečekaným koncem. Užil jsem si ho. Tento dokument je pak jakousi složeninou vyprávění potomků Arnošta Lustiga a dalších jeho příbuzných o samotném spisovateli, koncentráku. Mluví zde i herci a autoři Vlaku Lustig s prostřihy na divadelní představení. Přišlo mi, že dokument neměl přímo směr ani cíl. Za to Vlak Lustig ho má. Vlaky do nenávratna nenabídnou nic extra nového, velmi přínosného a spíše mi přijde, že mají upozornit na samotný projekt Lustig. Ten je ale fajn. 45% ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Záběr na pamětnici při příjezdu do Osvětimi v konfrontaci s "Pojdte na kafe !" , ani několik cenných střípků vět J.Herze nevyváží výpovědi řady mrazivě jednodušších osob, často dodnes nepříliš niterně a poučeně těžících z holocaustu, ani nesnesitelně užvaněného Lustiga ml. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Nechcem byť cynická, ale o chvíľu bude mať svoj vlastný film asi každá tuzemská židovská rodinka. Nie žeby som im to nedopriala... ale čo je veľa, to je veľa. A holocaustu je momentálne vážne nadbytok. ()

Reklama

Reklama