Reklama

Reklama

Cesty po bojištích

(seriál)
  • Itálie Battlefield Tour
všechny plakáty
Itálie, 2013, 4 x 53 min

Obsahy(1)

Čtyřdílná dokumentární série mapuje největší válečné akce západních Spojenců v Itálii. Soustředí se také na události, které válce ve středomoří bezprostředně předcházely. Druhá část série už se přesouvá na jih Itálie, kde se Spojenci od ledna 1944 pokoušeli vylodit u města Anzia. Samotná akce Němce překvapila, neboť v oblasti se nenacházely téměř žádné síly schopné vylodění čelit. Generál Lucas však nevyužil moment překvapení a rozhodl se nejdřív posílit předmostí. Tato přestávka poskytla vrchnímu veliteli německých sil v Itálii Albertu Kesselringovi čas a prostor reagovat. Pokus o průlom Gustavovy linie nakonec skončil zoufalým bojem o předmostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nič super extra, "pekné" historické zábery napríklad zo zákopov trochu brzdí komentár. Každú chvíľu sa zdalo, že vyprávač buď za chvíľu chcípne alebo bol taký znudený, pretože v tej vojne bojoval sám. ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé vidět známé, již vícekrát kvalitně popsané události čistě z italského pohledu. Popis válečných akcí víceméně odpovídá dřívějším pracím především anglických a ruských historiků. Přidaná hodnota je pro mě ovšem živý popis ústupu italských armád od Stalingradu a vcelku velmi dobře zakomponovaná svědectví přímých aktérů daných událostí v rámci celé série. Autoři měli italské vojáky opravdu všude za své, jejich utrpení jako by prožívali s nimi zcela výlučně ostatních. Podobně i úhel pohledu dovolil zcela otevřeně popsat jinde mlžený fakt, že po ústupu Němců od Monte Cassina znásilnili Maročané všechny ženy v přilehlém městečku, vdané i svobodné... ()

Reklama

Reklama