Reklama

Reklama

Broadchurch

(seriál)
Trailer 1
Drama / Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, (2013–2017), 19 h 20 min (Minutáž: 46–53 min)

Tvůrci:

Chris Chibnall

Hrají:

David Tennant, Olivia Colman, Andrew Buchan, Jonathan Bailey, Carolyn Pickles, Pauline Quirke, Steve Bennett, Jodie Whittaker, Will Mellor, Arthur Darvill (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Když je na pláži nalezen zavražděný jedenáctiletý Danny, zpráva o jeho smrti zasáhne nejen jeho rodinu, ale i ostatní obyvatele malého městečka Broadchurch. Vyšetřování se ujímá detektiv Alec Hardy (David Tennant) a místní policistka Ellie Miller (Olivia Colman). (kareen)

Recenze uživatele palcanec k tomuto seriálu (2)

Broadchurch (2013) 

Detektivky normálně moc nemusím, skončil jsem s nimi někde u Poirota a podobných, které byly vždy chytře vystavěné. Od té doby, co většinu televizních detektivek převzaly Kriminálka XYZ nebo Vraždy v ZYX, tak vše bylo jako přes kopírák - vražda, vyšetřování, najde se vrah, konec. Broadchurch nabízí ale mnohem více, než toto. Nejsem znalcem žánru, takže možná už to není takový unikát, jako mi přijde, ale dvěma věcmi se výrazně odlišuje a vyniká, navzdory dosti stereotypním postavám. Zaprvé, hlavní věcí navíc je, že nepřeskakuje okamžiky po sdělení informací o zločinu/vyšetřování postavám. Tím na rozdíl od výše zmíněných dostává seriál mnohem hlubší rozměr, protože všechen ten šok a utrpení, co vražda přinese, není vystřižen nebo zamlčen. Zadruhé, vyšetřování není to, o co zde jde. (SPOILER 1. série) Vlastně samo ani k ničemu nevede, protože se vrah přihlásí sám. (KONEC SPOILERU) Jde zde o přiblížení pocitů a prožitků, co se při takovémto scénáři valí na typické maloměsto. Co bych vytkl, jsou celkem laciné pokusy o zavádění a vykreslení některých postav jako psychotických vrahů. Ačkoliv chápu, že tento postup naznačuje posun vyšetřování přes různé podezřelé, některé zápletky jsou dost laciné (SPOILER 1. série) - smysl nedávající lhaní Nige, akce na Jacka nebo vykreslení novinářů jako jednorozměrných supů a parazitů, aby v posledních scénách nakonec i oni byli spaseni "jsem tu přece pro vás, kašlu na nějaký článek". (KONEC SPOILERU) Celkový dojem je ale po první sérii velice kladný. ()

The End Is Where It Begins (2015) (S02) 

Podobný námět jako v první sérii - (SPOILER) vyšetřování, které stejně nevede nikam a je úspěšné až díky samotnému doznání. Dokonce u velice podobného případu, jen o pár let dříve o pár kilometrů jinde. (KONEC SPOILERU). Příběh je napínavý, udržel mě do tří ráno, abych sérii dokoukal. Bohužel soudní proces je spíše levné "soapy" drama, které nemá s realitou moc společného. Kdyby se seriál méně snažil šokovat a dramatizovat, ale soustředil se na skvělý příběh se skvělými výkony herců (což zde je), bylo by to na 5*. ()

Související novinky

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

22.11.2013

Zkrátka za hrstí televizních novinek. Studio Paramount chystá masivnější útok na malé obrazovky. Především by chtělo proměnit několik svých klasik v seriály. Třeba Duch, oscarový trhák s Patrickem… (více)

Reklama

Reklama