Reklama

Reklama

Broadchurch

(seriál)
Trailer 2
Drama / Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, (2013–2017), 19 h 20 min (Minutáž: 46–53 min)

Tvůrci:

Chris Chibnall

Hrají:

David Tennant, Olivia Colman, Andrew Buchan, Jonathan Bailey, Carolyn Pickles, Pauline Quirke, Steve Bennett, Jodie Whittaker, Will Mellor, Arthur Darvill (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Když je na pláži nalezen zavražděný jedenáctiletý Danny, zpráva o jeho smrti zasáhne nejen jeho rodinu, ale i ostatní obyvatele malého městečka Broadchurch. Vyšetřování se ujímá detektiv Alec Hardy (David Tennant) a místní policistka Ellie Miller (Olivia Colman). (kareen)

Recenze (146)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

První série fantastická. Sice využívá falešné cliffhangery, aby nalákala na další díl, ale rozplétání jednotlivých nitek je zajímavé a poslední díl nabízí přímo vyčerpávající odhalení (následná emocionální katarze je jedna z nejpůsobivějších, jakou jsem kdy viděl). 85% Druhá série bohužel hrozně spadne. Celý proces je vlastně jen čekáním na Godota, protože se vesměs jen opakuje, co již divák sám ví (nové informace jsou tu vesměs dvě) a jde přesně o takový ten otravný projev nespravedlnosti, která akorát vytáčí tím, jak klade jednu překážku za druhou, aby se náhodou postavy nenudily. Po druhém díle jsem měl chuť to zabalit. Alespoň konec je silný a stojí za celý ten úmorný proces. 50% Třetí série jde lepší cestou v případu, finále tomu ale zlomí vaz. Po odhalení podstatného totiž vůbec, ale vůbec nedává smysl nic z toho, co se odehrálo předtím (respektive jak byly v úvodu rozdány karty). Ústřednímu duu - David Tennant a Olivia Colman oba excelují - to naštěstí šlape stejně pěkně, jako v první sérii. Znovu zaměření se na případ prospělo. Jako završení série může být. 70% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ona je sympaticky obyčajná, ale tradične zle obsadený krysí ksicht Tennant to strašne kazí. Plus páchateľa som odhadol asi tak na konci prvého dielu. Napriek tomu druhej sezóne dám šancu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po první sérii převládalo absolutní nadšení. Říkal jsem si ale, že než to tady ohodnotím, počkám a shlédnu ještě zbylé dvě série, abych si mohl udělat ucelený obrázek. A ještě, že jsem dobře udělal, protože to čím první série vládne, druhá série absolutně zazdí. První série totiž vytvořilo perfektní detektivku z anglického vymyšleného maloměsta Broadchurch ležícího u moře, poblíž útesů a tak, pokud máte podobné prostředí rádi, budete si chrochtat blahem. Také vyšetřovatelé v podobě Davida Tennanta a Olivie Colman jsou skvělí. Tvůrci si navíc dali práci i se všemi postavičkami obce a tak tu každý je svým způsobem zajímavý..a hlavně každý může být vrah. To je na celém námětu asi to nejlepší. Navíc tu bylo pár vedlejších postav, které se mi svým životním příběhem okamžitě vryli pod kůži a jsou v ní zarytí do teď. Druhá série pak všechno vyvrací a v rámci soudního procesu jsem měl co dělat, abych se vysloveně nenasral. Pořád jsou tam stejní herci, stejní tvůrci, takže jisté kvality druhá série má, ale já měl co dělat, abych to se seriálem nevzdal. Scénáristky pro mě osobně totální průser. No a třetí série, ta se drží v duchu nového případu, jen ta atmosféra maloměsta se rázem změnila tak, že mám pocit, jak kdyby s kamerou objížděli celý jih Anglie, a celé to přitom situovali právě v Broadchurch. Už ta obec není tak celistvá, jako v první sérii. To, že se v průběhu všech tří sérií prolíná život lidí v obci, to nemusím ani dodávat. I to je jeden z bodů, který drží celou sérii na hladině. Celkově vzato jsem ale měl co dělat, abych seriál celkově zhodnotil. První série by byla za absolutní 5*, druhá série jen tak tak za 3* a třetí série za 4*. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako detektivka malinko fail, protože to používá typický "zbabělý model svícnu", nakupí to motivy odvádějící pozornost a vraha uhodnete jen tehdy, pokud zapojíte do hry zkušenosti s podobnou žánrovou taktikou. Což se mi moc nechtělo dělat, protože jsem doufal, že právě tomuto manévru se tvůrci vyhnou. Výstavba figur, úroveň epizodních linií a pojetí hlavních postav je totiž na vyšší úrovni, stejně jak zpracování, které využívá sytých barevných i světelných kontrastů, ponurých polodetailů na postavy v sychravé krajině i nesymetrické rámování. Ano, Wallander a severská detektivka tanou na mysli, i díky tomu modelu detektivní zápletky a zatajeného motivu. Broadchurch je nejlepší v tom, v čem zůstává svůj - skvěle vykreslená komunita, rozčeřená hladina až příliš poklidných životů, nejednoznačná práce s motivem incestu a především znamenité postavy detektivů, které ctí severský model asociála, ale zajímavě ho překládají do poněkud sentimentálnějších ostrovních not. Tennantův krysí obličej je přesný match, stejně jako tuctová tvář Olivie Colman. Nakonec docházím k nezvratnému dojmu, že Broadchurch jako drama funguje dokonce o něco lépe než Zločin (především se tolik nehledá a nabízí zajímavější perspektivy v psychologické a sociální rovině - média, komunita), ale jako detektivka zvládl pochytit jeho nešvar v osmi částech. Ta uhýbavost zamrzí, i když je jasně daná formátem. Stejně jsem v tom městečku ale citově nastěhovaný až po uši. [85%] ()

larelay 

všechny recenze uživatele

1.seria: posledna cast ma nacisto rozsekala. Ani nie kvoli vrahovi, ale kvoli dokonalemu stvarneniu devastacie, utrpenia, fyzickej i psychickej bolesti, soku vsetkych zucastnenych. uf. postavy spociatku nesympaticke snad vsetky, do jednej, ale postupne si k nim najdete cestu a posledne dve casti ich budete vsetkych milovat. podozrivych, detektivov, obyvatelov tohto maleho mestecka, teda okrem tej starej ohavnej tetky so psom... tento serial ma naozaj nieco do seba... stale neviem prist na to, ze co, ale musim na neho neustale mysliet. idealny cas na pustenie si druhej serie :) 2.seria trosku slabsia, stratila take to krimi napatie z prvej serie. Ale aj tak vysoky nadpriemer, skvele herecke vykony. Naozaj brilantne. A niektore dialogy su absolutne nezabudnutelne, rovnako ako prizvuk Davida Tennanta. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Extrakt dánského klenotu v osmi dílech, který namísto seversky syrové a pochmurné stylizace vsadil na melodramatickou patinu. Což nemusí být vhledem k námětu o ztrátě vůbec na škodu, ale tady jsou takové ty odzvučené zpomalené záběry za afektovaně tklivé/dramatické hudby či snímání proti zapadajícímu slunci tak časté, až je to vyloženě otravné. Největší úskalí je ovšem již samotný koncept; vsadím-li na civilní psychologickou stránku, která se spíše než zločinem a jeho vyšetřováním (což je dobře, jelikož "kdo a proč" je nade vší pochybnost odvoditelné velmi záhy čili v krimi aspektu seriál nefunguje ani za mák) zaobírá dopadem na rodinu pozůstalých i jejich okolí a vůbec důsledky i vyrovnávání se s tragédií v rámci uzavřené komunity, tak chtě nechtě musím mít skvěle napsané a vyprofilované postavy, které takovouto drobnokresbu ustojí. Samozřejmostí je pak skvělé obsazení. A byť tu takové postavy nesporně jsou, tak to nejsou ani zdaleka všechny. A i ty co z toho vyjdou nejlépe, tak zůstávají jen a pouze postavami; ani jedna není tak "živoucí" jako manželé Birk Larsenovi ze zmíněného dánského předobrazu. Nejsilnějším aspektem seriálu tak je genius loci vísky Broadchurch. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// COME ON, MILLER! David Tennant je fakt bůh, utrápenýmu městečku Broadchurch ale propadnete nejen díky jemu, ale i všem ostatním. Po dvou dílech se postavy stanou vašimi sousedy, po první sérii budete zdevastováni jejich osudy a na konci třetí série už si ani nevzpomenete, kdy naposledy vám nějaký seriál takhle přirostl k srdci. 1. série - 10/10, 2. série - 9/10, 3. série - 9/10 ()

emma53 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemná a pohodová krimi série se sympatickou, velmi dobře vybranou ústřední dvojicí, která pátrá po vrahovi Dannyho a kde se stává podezřelým téměř každý z místní komunity. Výborná Olivia Colman, kterou znám už z jiného filmu, kde byla taky skvělá a vynikající David Tennant, který zraje jak víno a o kterém jsem vůbec nepochybovala. Kdo ho jako herce nezná to může dost těžko posoudit, ale třeba v seriálu Single Father předvedl, jakým je dobrým hercem a už se těším na jeho další počin. Co se tvůrcům povedlo, bylo i to, že všechny důležitější osoby z Broadchurch, které se nějakým způsobem ocitli mezi podezřelými, byly moc dobře vykreslené a postupně vyplouvaly na povrch i jejich temnější stránky života. Závěr byl nad očekávání výborný i když ten tříminutový konec už tam nemusel být, ale jinak jsem byla spokojená a protože se Broadchurch stal mojí absolutní závislostí, tak si ho dám určitě na nějaký čas do topky. Jako velký bonus považuji i velmi příjemný vizuál a atmosféra vzájemné nedůvěry byla taky skvělá. A je to Anglie, pro tu mám slabost, to neodbourám, takže se už těším na druhou sérii. - Tak a spadla klapka za druhou sérií, kterou jsem popravdě ani neočekávala, ale zklamaná jsem rozhodně nebyla. Vyústění celé druhé série jsem nečekala až tak komplikované, ale budiž. Je zajímavé, že ani v tomhle případě mně nesednul ten závěrečný puntík u moře. Po herecké stránce jsem byla spokojená, ale přiznávám, že z dalšího pokračování jsem už trochu na rozpacích. Říká se, že v nejlepším se má přestat a tady by mně to pořekadlo asi sedlo. Moc velký dík metaleve za titulky:-) ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Moderní detektivka staré britské školy, chtělo by se skoro napsat. Ale ona to není tak docela pravda. Broadchurch totiž není vůbec ničím moderní, a divácky příliš neuspokojí ani jako detektivka. Odhadovat postavu vraha lze pouze na základě diváckých zkušeností, a vlastně ani detektivové pachatele nedostihnou pomocí pečlivého sběru důkazů. Z hlediska kriminálního žánru je prvních 7 dílů zbytečných, a vyvrcholení zápletky včetně všech stop přichází až v díle posledním. Zajímavější je na seriál nazírat z hlediska dramatického konstruktu. Broadchurch postupem času vyznívá jako místo, které se stává jakýmsi odkladištěm lidí se zpackanými osudy. Každá podstatnější postava má značně pohnutou minulost, která tu díky práci detektivů a tu díky šťouravým novinářům vychází napovrch. Toto vyrovnávání se s minulostí, reakce okolí na ni a vlastně i prolínání těchto osudů je největším nábojem Broadchurchu. Bohužel ale v několika málo momentech tvůrci příliš tlačí na pilu a vytvářejí zbytečné scény, které mají dát divákovi chybné vodítko – což se jim kvůli naprosté očividnosti této snahy samozřejmě nedaří. Jinak jsem poměrně spokojen. Broadchurch díl od dílu graduje a vyvrcholí v podstatě příjemným finálem, které nepřináší jen odhalení pachatele, ale zejména další nalomený osud a trpkou pointu ke všemu předchozímu dění. A Bridport, kde se seriál natáčel, je vskutku magické místo. Spolu s příjemným hudebním doprovodem známého Olafura Arnaldse se jedná o audiovizuální požitek. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Obyčejné a předvídatelné. Ellie Miller je unylá, Alec Hardy má zjevně ztotoňovat prototyp na povrchu drsného, uvnitř zranitelného vyšetřovatele, jenže když je jeho jedinou slabostí srdeční aritmie, která mu život zkomplikuje průměrně tak jednou za čtyři díly, je to celkem nuda. Detektivní seriály, kde je jediný případ roztažený na délku celé řady, mě baví, jenže musí mít celistvý příběh a ne být natočeny stylem: “prvních x epizod se zaměříme na spoustu nevinných podezřelých, kteří se zločinem nemají nic společného, a na konci se zničehonic objeví důležitý důkaz, který vše během několika minut vyřeší.” Musí být zkrátka trochu víc jako River z produkce konkurenční BBC, kde vše, co vyšetřovatelé v průběhu jednotlivých epizod zjistí, na konci zapadne do sebe a vytvoří celistvou mozaiku. Musí se více věnovat psychologii postav a vytvářet jim uvěřitelnější motivace. A měl by mít méně průhlednou šablonu, aby divák snadno neodhalil pachatele několik dílů před koncem. První řada: 60 % ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Přátelské městečko, v němž největším prohřeškem bývá drobná krádež, rozvrátí brutální smrt malého chlapce..Pravděpodobně zcela tuctový námět, ale v naprosto neobyčejném a nevšedním hábitu. Zpočátku jsem nebyla příliš přesvědčená - pilot si mne nedokázal stoprocentně získat. V další epizodě si mě ale Broadchurch rychle omotal kolem prstu; s rodiči jsem prožívala hluboký žal, s Tennantem a Colman jsem napjatě odhalovala třinácté komnaty všech obyvatel městečka a zároveň se těšila z překrásné britské krajiny a dokonalé hudby, která perfektně dokreslovala atmosféru. Tak vydařený a přesto deprimující soundtrack jsem neslyšela již věky. Přes zdánlivě ohraný příběh se jedná opravdu o nevšední podívanou s výborně vykreslenými charaktery a neskutečně depresivním nádechem. U každého dílu mi ukápla nějaká ta slza. Originalitu projektu dokazuje i druhá série, ve které se neřeší nová vražda, ale navazuje se tam, kde příběh "skončil". Fanoušci nechtěli z Broadchurch druhý Midsomer, což chápu, na druhou stranu Broadchurch ztratil svoji napínavou a unikátní atmosféru a nahradilo jej typické soudní drama. Nejsem fanouškem soudních sporů, tudíž se pravděpodobně od toho odvíjí mé zklamání. Z další řady jsem skeptická, ale nechám se překvapit. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ohavný zločin, který rozčeří vlny v poklidném, idylickém městečku - jedna z nejtypičtějších detektivních šablon. Více než o klasickou whodunit tady ovšem jde o vykreslení atmosféry malého turistického městečka, lidí, kteří v něm žijí, jejich mentality, minulosti, vztahů a problémů (především pak téma vypořádávání se se ztrátou). To všechno se opírá o velice solidní scénář a dobře obsazené herce - zejména Olivia Colman je v dnešní době příjemnou připomínkou toho, že ne všechny charismatické policajtky musí vypadat jako Gillian Anderson. Moc příjemné. 80% P.S.: Tennantova jaderná skotská angličtina je lingvistický pamlsek a pro mě osobně sama o sobě dobrý důvod, proč těch osm epizod slupnout. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem je Broadchurch krimi seriálem s vlastně úplně nejjednodušší a nekomplikovanou zápletkou jakou jen může mít. Jedna vražda, ponurá atmosféra, mnoho podezřelých a jeden vrah. Je to málo? Podle mě ne. Někdy stačí dělat obyčejné věci dobře a ono to stačí. Obzvlášť v rámci žánru kriminálek je současně v příbězích převis příběhů se spiknutími, nebo alespoň sériovými psychopatickými zabijáky. Broadchurch se do takovýchto přemrštěných zápletek nepouští, tvůrci se drží v umírněné lokální rovině, dělají to dobře a to stačí. Po technické stránce je seriál filmově perfektní, má uvěřitelný scénář, nepřepálený počet epizod (a tedy absenci vaty), pěkný soundtrack a velmi dobré herecké výkony. Ostatně důvodem proč jsem začal seriál sledovat je David Tennat, protože z jeho výkonů v Doctor Who mě dodnes mrazí, když si vzpomenu. Zde sice tak nevyniká, hraje úsporněji, ale věrohodně a dobře. Avšak jak je v britských seriálech zvykem herectví celkově patří k nejsilnějším stránkám televizní tvorby. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

No krása. Užil som si spisovnú "britštinu", ktorú začínam mať radšej ako americký slang. A hlavne začínam jej lepšie rozumieť. Najmä David Tennant bol v tomto smere výborný, samozrejme nielen v tom. Je to skrátka ukážkový herec, možno si raz kvôli nemu pustím aj do Dr. Who. Výborné na tom bolo, že prvé dve série so sebou priniesli zaujímavé a napínavé vyšetrovanie, spestrené veľkou dávkou emócií. No tretia séria ma trocha schladila a celý dojem dosť pokazila. Vôbec som nepochopil, prečo ako hlavnú postavu a obeť dali tú ženskú. Samozrejme, neposmievam sa, veď všetci nejako vyzeráme, no sem sa mi tento "ušatý" typ ženy nehodil. Prečo nedali nejakú mladšiu, krajšiu...? Hrozne mi bola nesympatická. Tým pádom aj emócie okolo celého vyšetrovania rapídne klesli. Možno to bolo aj tým, že sa tu neriešila vražda... neviem. V každom prípade som bol z tretej série dosť rozčarovaný. Celkovo mi to preto vychádza "iba" na nadpriemer. 75/100 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

1 série- Možná je to mou seriálovou přesyceností, nicméně tenhle splnil moje očekávání tak asi zhruba z půlky. Pochválil bych určitě hudbu, nádherné prostředí, kde se natáčelo, ale to je asi tak zhruba vše. Dost mě zklamalo herecké obsazení, kde se nenašel ani jeden herec, který by podal nějaký výkon, který bych si mohl zapamatovat. David ( snad mě to jeho fanynky odpustí) se mně nelíbil vůbec a Olívia, tak podala mnohem lepší výkon třeba v Tyranosaurovi. Vůbec vykreslení všech postav pokulhávalo a k tomu se přidalo celkem dost nelogických momentů, nad kterými mi občas zůstával rozum stát. Broadchurch má zajímavý námět, ale zpracování, které mohlo být rozhodně mnohem lepší, což se snad podaří, v další připravované sérii. 2 série- Všechno je kupodivu lepší, smysluplnější a přesvědčivější. Když pominu první díl, jsem velmi spokojen. Nelogické momenty byla záhy vysvětleny a určitě pomohlo i rozdělení na dvě dějové línie a zajímavě udělaný konec. Na Davida jsem si už tak nějak zvykl a když k tomu připočtu (nejen) herecký souboj Marianne a Charlotte, jsem nucen konstatovat, že už se tak nějak těším na třetí řadu. A to jsem teda vůbec nečekal. 3 série- Možná to bude znít blbě, nebo jako klišé, ale Broadchurch je vpravdě rodinný seriál. I když se tu v každé sérii vyšetřuje nějaký zločin, hlavní postavy jsou povětšinou stejné a dohromady, aspoň pro mě tvoří jednu, trošku rozvětvenou rodinu, která mi za ty roky tak nějak přirostla k srdci. A to platí i o té zatím poslední, kde kromě osvědčené, hlavní dvojice, mě nejvíc překvapila Julie v roli Trisch, na jejíž herecký výkon a velmi osobitý vzhled asi dlouho nezapomenu. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

V tomto seriálu se ocitneme ve fiktivním městečku Broadchurch, jehož lokace byli natáčeny v jihozápadní Anglii na Jurském pobřeží v hrabství Dorset. V prvních dvou sériích se řeší vražda malého chlapce Dannyho, který byl nalezen na pobřeží poblíž tohoto malého městečka. Případu se ujme naplavený policista Alec Hardy, kterého média označují jako nejhoršího policistu ve Velké Británii a kterého si zahrál představitel z populárního sci-fi seriálu Pán času „David Tennant". Na rozdíl od Pána času je zde neoholený a má problémy se srdcem. Jeho kolegyně Ellie je místní buranská policajtka, která se snaží být s každým za dobře, jelikož všechny obyvatele zná jako svý boty. V první sérii se dozvídáme, jak se tento zločin stal a jméno viníka. Ve druhé sérii probíhá soud s tímto viníkem a do toho se oba vyšetřovatelé snaží najít viníka případu z minulosti, který nedá Alecovi spát. Ve třetí sériii se snaží vyšetřit brutální znásilnění jedné místní obyvatelky, ale samozřejmě se zde proplétají i postavy a jejich osudy z prvních dvou sérií. Nádherné prostředí, lákavé epizody s nečekanými zvraty a hlavně psychologické vykreslení hlavních postav, jak vyšetřujících, ale i obětí. Typické chování místních buranů, kteří nevědí, jak se chovat v extrémních situacích a samozřejmě se do toho připletou média a právníci, kteří těm pozůstalím truchlícím rodinám udělají ze života peklo. Mimo Davida Tennanta jsem v tomto seriálu neznal žádné jiné herce a musím říct, že většina z nich podala velice solidní výkony a kdybych už neměl plno v mých oblíbených seriálech asi bych si tam tento skvost přidal. Za dobře vyprávěné kriminální příběhy se sympatickými postavami, které jsou dobře zahrány musím dát 100%. ()

Související novinky

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

22.11.2013

Zkrátka za hrstí televizních novinek. Studio Paramount chystá masivnější útok na malé obrazovky. Především by chtělo proměnit několik svých klasik v seriály. Třeba Duch, oscarový trhák s Patrickem… (více)

Reklama

Reklama