Reklama

Reklama

Zakletá nevěsta

  • Česko Vasilisa překrásná (více)

Obsahy(1)

Otec se rozhodne oženit své tři syny, každý si má vzít tu nevěstu, kterou mu určí vystřelený šíp. Zatímco starší bratři mají osudem předurčeny nevěsty z bojarského a kupeckého rodu, střela nejmladšího, Ivánka, dopadne do rybníka a za manželku mu je tak určí žábu. Ivan si nevěstu přinese domů, kde se ukáže, že žába je zakletá Krásná Vasilisa. Závistivé švagrové jí spálí žabí kůži a způsobí tak, že je Vasilisa unesena zlým kouzelníkem, který ji chce donutit, aby se stala jeho ženou. Aby Ivan získal svou nevěstu zpět, musí porazit zlého draka Gorynyče. (Jezinka.Jezinka)

(více)

Recenze (14)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Předválečná, černobílá, klasická pohádka, kde se vyskytuje Krásná Vasilisa (ano, už zase, i když tahle je vlastně historicky vzato jedna z prvních ne-li první), Ivánek (kam jen na ta originální jména chodí?), kouzelné střely, které nám připomínají Mrazíka (ano, toho skoro o třicet let mladšího, barevného, rozjuchaného Mrazíka), čarodějnice, která do Mrazíka posléze emigrovala, drak Gorynyč, kterého tady zabil Ivánek, aby ho v roce 1956 mohl znovu zabít Ilja Muromec a drsné kosmetické metody ruských zemí (nechápu, že při těchto tradicích jsou nejlepší kosmetičky právě odtamtud), které český divák také dobře zná. Ivánek tady konflikt s medvědy nemá, tady mu pomáhají. Čarodějnice skáče jak na trampolíně, dokud ji Vasilisa nehodí do kotle a neuvaří ji (nebojte, je to pro děti, jíst ji nebudou, ani vývar nám neukážou). Téhle pohádce by i dnes slušelo velké plátno, nebo aspoň pravidelně televizní obrazovka. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dosť ma mrzí, že som sa začal ´´rozprávkovo´´ baviť až po takmer trištvrte hodine filmu, dlhého minút 70. Potom ale nasleduje to pravé orechové tak, ako sme si pri sledovaní starých ruských povestí zvykli. Opulentné triky, miestami až hororová atmosféra a neskonalé hrdinstvo. Tá nepodarená úvodná 45 minútovka za 40%, zvyšok za 100%. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Dnes již neznámá, přesto kultovní sovětská filmová pohádka, kterou jsem snad viděl v kině v první třídě. Velký příběh s báječnýmy triky, natočený v předvečer Druhé světové války. Zvláštní fenomén ruských pohádek mne nepřestane přitahovat svou krásnou nostalgií, škoda, že se jim na Slovensku v dnešní době věnují více než u nás. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Stará sovietska klasika, ktorá má silné rozprávkové atribúty a ktorá je zároveň neopozeraná. Nesmie síce chýbať Baba Jaga v podaní skvelého Miljara, ale inak veľmi nápaditá. V úvode humorná, neskôr atmosferická a hlavne silne dobrodružná. Efekty síce už nikoho neohúria, ale na svoju vôbec nie zle zvládnuté, možno s výnimkou draka Goriniča. Hlavne za hutnú atmosféru a silné dobrodružno hodnotím vysoko a v pamäti ostane tiež dlhší čas. ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem na tuto pohádku narazila, když jsem hledala úplně něco jiného. Viděla jsem ji v ruštině bez titulků, takže jsem nerozuměla ani zblo, naštěstí u pohádky si to člověk lehce vymyslí a hlavně se to nechá odvodit z děje. Neuvěřitelná pohádka na dobu svého vzniku a nestačila jsem se pořád divit tomu, jak je ta pohádka akční a v každé scéně jsem s napětím čekala co přijde dál a přesně to od pohádky čekám, hodně novodobých pohádek může s přehledem Vasilia strčit do kapsy. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Sympaticke je, ze pohadka neni zbytecne natahovana. Problem pak vidim zejmena v tom, ze znam Mrazika nazpamet...protoze tady je polovina scen i postav totoznych. (az to skoro vypada, ze si Александр Роу udelal v Mrazikovi takovy remake :) ) Baba Jaga samozrejme Георгий Милляр. P.S.: A Валентина Сорогожская neni zdaleka tak hezka a zajimava jako Наталья Седых...az se clovek chvilema tomu Ivanovi divi. Ale treba byla hodna... :D 4- ()

Arbogast 

všechny recenze uživatele

Pekná rozprávka, dlho u nás v TV nevidená, v ktorej sa môžete stretnúť s udatným Ivanom, nešťastnou Vasilisou, ktorú stráži Baba-Jaga v cárstve zlého draka Gorynyča, ale aj s Ivanovými staršími bratmi a ich namyslenými snúbenicami, jeho otcom alebo s pavúkom, čo stráži meč-samoseč či kačkou, ktorá znesie zlaté vajce. Je to jednoducho stará ruská klasika. Oplatí sa ju pozrieť. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Skoro 20 let jsem čekala, než jsem zjistila, jak se toto dílko jmenuje. Pouštěli nám to v I. třídě a jediné co jsem si pamatovala byl drak a jak Vasilisa strčí bábu (resp. kouzelníka) do kotle. A taky jsem možná odhalila počátek arachnofobie :-) ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Pěkná ruská pohádka, ale s dobově nedokonalým vizuálem. Drak měl tělo členité jako nějaký členovec. Uměl však kromě ohně chrlit z tlamy i vodu. To je od něj vůči hrdinovi velmi záludné. Geroj se morálně připraví na ohnivý sloup a místo toho dostane zásah proudem vody jak z vodního děla. Film stojí za vidění i dnes. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica bola výborná, s výbornými rozprávkovými motívmi a podarenými postavami (prakticky všetkými). V tej časti som sa ešte výborne bavil ako príbehom, tak humorom. V druhej polovici ale film zlyháva v tom, že sa snaží byť úžasne epický, lenže berie si na seba až príliš veľké sústo. Na to, o čo sa film snažil, jednoducho ešte tvorcovia nemali dostatočne pokročilé technické prostriedky. Výsledný efekt je ten, že film miestami pôsobí nechcene smiešne. V časti, kde Ivan spadol do rieky, to bolo z hľadiska efektov ešte znesiteľné, no súboj s drakom bola už číra katastrofa. Tentokrát nemôžem pochváliť ani hudbu, ktorá bola akási podivná, neveľmi vhodná do rozprávky (aký to rozdiel oproti rozprávke Po ščučjemu veleňju nakrútenej o rok skôr). A keď sme už pritom, predstaviteľka Vasilisy bola dosť jalová  (pekná bola, o tom po tom, ale hrať nevedela). ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Jejda, jak jsem mohl být tak slepý. Tuhletu pohádku si nechat ujít. Vždyť je to první variace na Nastěnku. Máme tu Ivánka, i podobu Marfušky tu najdeme, i baba Jaga. Navíc ji režíroval i sám pán režisér Mrazíka. A co víc, vůbec není tato pohádka okoukaná. Dokonce si myslím, kdo ví, kdo ji viděl. Pro mě stoprocentní záležitost. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Tohle je typická ruská pohádka - Ivánek, blbouni, baba jaga, medvědi, spanilá Vasilisa a šťastný konec. Všechny sociální stereotypy obsaženy. Mé nízké hodnocení odráží vizuální stránku, ne obsahovou. ()

Reklama

Reklama