Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V provincii Kitazawa našli brutálne zmasakrované telo sedemročnej Chiki Ninagawa, ktorá bola navyše pohlavne zneužitá. Jej starý otec, miliardár Takaoki Ninagawa, ktorý má srdcovú vadu a do konca života mu nezostáva veľa dní, vypísal odmenu bilión jenov tomu, kto zabije brutálneho sadistu Kiyomaru, ktorý mu vzal jeho jediný zmysel života - jeho vnučku. Avšak na ochranu vraha bol vytvorený päťčlenný tím skúsených a perfektne vytrénovaných detektívov, ktorý ho majú dopraviť do 48 hodín prokurátorovi do Tokia. Avšak eskadru neustále niekto sleduje, niekto, kto prenáša a má dobre ukrytý vysielač. Medzi členmi policajnej jednotky začne vznikať napätie plné podozrievania... (sochoking)

(více)

Recenze (26)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Z neosuchanej premisy (bohaty miliardar ponukne rozpravkovu sumu za zabitie vraha svojej vnucky, ktoreho toho casu ma k sudu skrz celu krajinu dopravit patclenne policajne komando. To sa vdaka slubenej odmene stava tercom utokov nielen z radov obycajnych ludi, ale aj z radov vlastnych...) sa dalo sice vo vysledku este vydolovat viac a ubrat na repetitivnosti pokladanych moralnych otazok hlavne s bliziacim sa koncom, ale Miike to aj tak zvlada predat v baleni, kde nie je nudza o napatie aj v momentoch, kedy je akcia na nulovom bode a aktivitu preberaju dialogy. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Co je více; základní zákonné pilíře společnosti, kdy každý má právo na spravedlivý soud, vyšší princip mravní, který však není v duchu litery zákona, vnitřní integrita každého jedince či prostě olbřímí kopa prachů? Ano, nelehké a nejednoznačné eticko-morální dilema, na které je v průběhu stopáže nahlíženo ze stále nových úhlů a Miike nutí postavy i diváka neustále zaujímat postoj. A nejde o žádnou "učenou disputaci nad šálkem čaje", ale o našlapaný neustále vpřed uhánějící akční thriller o lovné zvěři. Něco podobného zkoušel svého času na ploše několika mála minut i Nolan v Temném rytířovi, ale až tady je to "to pravé". A jakoby to nestačilo, tak to navíc funguje ještě i ve třetí rovině jako psycho(logická) sonda do uzavřené skupiny, která je pod enormním tlakem, kdy nemůže věřit nikomu zvenčí a ostatně ani v rámci sebe sama. Prostě taková Miikeho představa "normálního" blockbusteru. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zápletka je celkem zajímavá a originální,ale ve filmu se toho moc nestane, málo akce, málo napětí a ikdyž se objeví tak mi přišla průměrně natočená,čili nic zajímavého pod sluncem,zkouknout se to však dá. 55% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí nového Miikeho fimu by si skoro člověk mohl říct, že to s japonskou kinematografií vypadá tuze dobře. Ostatně těžko bychom kdekoli jinde hledali ekvivalent hvězdně obsazeného a nákladného blockbusteru, v němž namísto akce a zvratů hlavní atrakci představují provokativní etické otázky, které se zarývají divákům pod kůži. Navíc se film umístil mezi patnácti nejnavštěvovanějšími domácími filmy roku. Jenže při bližším pohledu se ukazuje, že je bohužel vše při starém. Japonský filmový průmysl už léta trpí nedostatkem původních námětů, na které navíc producenti nejsou ochotní dávat prostředky. Což bohužel vedle mainstreamu platí i pro mimostudiovou oblast, ze které příznačně už řadu roků nevyšel žádný nový talent. Jedinou jistotou zůstává hrstka nadále aktivních režisérů z řad tvůrců, kteří si vydobyli mezinárodní renomé na přelomu tisíciletí. Jedním z bohužel stále se ztenčující skupiny těchto veteránů je právě i Miike, který se během posledních deseti let plynule přesunul z oblasti indie produkce a video žánrovek do mainstreamu. Zde, navzdory jistému zaškatulkování do oblasti šónen filmů, nicméně pokračuje v tendenci každým dalším snímkem si rozšířit portfolio o nějaký doposud nevyzkoušený žánr. "Shield of Straw" opět potvrzuje univerzálnost a řemeslnou preciznost svého režiséra, který tentokrát poprvé vkročil do vod výpravných moderních thrillerů s řadou davových a exteriérových sekvencí. V souladu s pravidlem, že Miike pokaždé dokáže přesně uchopit cizí scénář tak, aby z něj dostal maximum, tentokrát nechává stranou jakýkoli humor a naopak se soustředí na postupné gradování premisy. Jak již bylo řečeno, akce je zde nikoli v roli atrakce, ale slouží naopak jako expresivní katalyzátor výchozí situace a vztahů mezi postavami. Pravidelné opakování stejných morálních otázek není chybou, ale naopak záměrem, neboť po každé dramatické události a novém odhalení vrací pozornost k jádru vyprávění. Tím je odvěký střet řádu a chaosu, rozvedený na konflikt dodržování společenských pravidel a tradičním hodnotám se vzpírajícího zla. Namísto "Temného rytíře", který stejný střet nechává za lidstvo vybojovat komiksového hrdinu spočívá v "Shield of Straw" vše na bedrech pětice osobnostně rozličných policistů, kteří mají za úkol dopravit k soudu bestiálního vraha a pedofila, za jehož zabití dědeček jedné z jeho obětí nabízí miliardu jenů. Ačkoli se vyprávění otře o téma finanční krize a zadlužené společnosti, hlavní pozornost se upíná k nelehké a filmem provokativně neuzavřené otázky, zda a hlavně za jakou cenu může systém pravidel společnosti ostát proti absolutnímu zlu. Ačkoli většina kladů snímku vychází z jeho knižní předlohy od Kazuhira Kiučiho, pod Miikeho vedením nicméně dostává originál více než důstojné zpracování, které skvěle graduje v naléhání na diváka a navzdory svému komerčnímu zacílení zachovává zneklidňující vyznění. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tohle je pecka!! Miike u mě posledníma dvouva filmama fakt zabodoval!! Tohle je fakt dobře nastavený akční psycho šílenství pětice poldů, kteří mají dopravit na velkou vzdálenost deviantního vraha, který zabil dvě malý holčičky. Jedna z nich byla vnučka yakuzáka,který nabídl za zabití devianta obrovskou odměnu. Pětice poldů proti všem!! Od běžných lidí s kudlama na ulici po speciálně vycvičený zabijáky, yakuzáky, policajty, .... nikomu se nedá věřit, ani divák netuší, komuvěřit. Navíc tuhle partičku poldů pomalu, ale jistě psychicky rozkládá sám vrah, kterýho mají chránit. Řádnej rozpočet dělá svoje a Miike si konečně vychutnává akční scény bez trapných digi-kiksů. Docela hustý etický poselství, který se hlavním hrdinům točí hlavou vzbuzuje tenhle začarovanej eticko-filosofickej kolotoč možná i vnímavějším divákům. Splnit misi za každou cenu dle zákonů a jasného rozkazu, nebo odkráglovat psychouše, který rozmlátil 7mi leté holčičce hlavu na padrť a vystříkal se do ní ... (??!!), a shrábnout slíbenou sumu ...???????? ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zvláštní blockbuster. Ta zápletka je boží, postavy dobře narýsované a mít to větší drajv, mohla to být pecka - adrenalinová akční jízda, napínavý paranoidní thriller i drama k zamyšlení nad etikou, morálkou a funkčností systému. Takhle mi ale přijde, že to ve všem pokulhává. Efektní akčňák je to nejmíň, na napětí a paranoiu se taky dalo víc přitlačit a i to moralizování působí kolikrát otravně a rozčilovalo mě, v jakých situacích si na něj postavy najdou čas. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to nadpriemerný kriminálny thriller od Takashi Miikeho. Má výborný príbeh o pätici policajtov, ktorí dostanú za úlohu prepraviť hlavného podozrivého v prípade brutálnej vraždy malého dievčaťa do Tokia, ale uvedomujú si, že to nebude až tak jednoduché, keďže starý otec dievčaťa je vplyvný a bohatý muž a za smrť vraha ponúka veľkú odmenu. A tak musia policajti na dlhej ceste čeliť mnohým problémom a navyše si nemôžu byť istí, komu môžu veriť. Spracovanie nie je zlé, ale aj tak je rozhodne sklamaním. Zápletka pôsobí skutočne perfektne a ponúka veľký potenciál pre prvotriedny dynamický akčný thriller, ale tvorcovia si v tomto prípade zvolili inú cestu. Ani takto to nie je zlé, hlavné postavy ma zaujali a slušne zvládnuté sú aj tie pokojnejšie časti, takže počas tých dvoch hodín sa na to pozerá celkom dobre, len je to podané dosť realisticky a úplne seriózne a ja som si to predstavoval úplne inak, podstatne akčnejšie, nekompromisnejšie a svojim spôsobom aj zábavnejšie. Akcie tu moc nie je a ani tá ma moc nezaujala. Tu sa aj ťažko niečo hodnotí, vlastne len občas skupina hlavných postáv čelí prevažne jednému útočníkovi, ktorý ale navyše nie je ani moc nebezpečný, takže to sú skôr len také maličkosti, okrem toho sa tu nájde len jedna výraznejšia akčná sekvencia, lenže pri nej majú prednosť dopravné prostriedky, takže ani tá ma moc nebavila. Herecké obsadenie je celkom slušné, chválim viacero mojich obľúbencov, či už Takao Osawa v hlavnej úlohe alebo Tatsuya Fujiwara ako vrah, ale poteší aj výber zvyšných vedľajších postáv, kde sa tiež nájde plno známych tvárí. A čo sa týka réžie a technickej stránky, zvládnuté je to kvalitne, či už po vizuálnej stránke, ale aj celkovým prevedením, len ako som spomínal, očakával som a chcel niečo iné. Takže som dosť prekvapený, od kombinácie takejto zápletky a svojského režiséra Takashi Miikeho som čakal neporovnateľne surovejší a akčnejší film a tak škoda, že práve teraz si zvolil úplne seriózny a komerčný štýl. Ale ani zlé to určite nie je, len už nevidím dôvod pre ďalšie pozretie. 61% ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Miike letos opravdu válí ! Zkuste si přepravit sadistického pedofila, na jehož hlavu zazobanej děda, kterému tenhle šmejd znásilnil a zabil 7 letou vnučku, vypíše odměnu v hodnotě miliardy yenů ... paranoia zaručena ! Velice nekompromisní podívaná, která vás usadí hluboko de sedačky a celé dvě hodiny nenechá ani na vteřinu vydechnout. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Originálny počin balancujúci na hrane s realitou. S tým by mal divák ale rátať, keď sa rozhodol vzhliadnuť film, ktorý už samotným scenárom naznačuje, že latka okolo logiky bude "proklete" nízko. Napriek tomu, že z pohľadu akcie je samotný snímok skôr chudobným príbuzným, neustále sa niečo deje. Ja osobne som za dve hodiny takmer vôbec neprepadol pocitu nudy. Film ma bavil, aj keď som miestami musel kadečo prehltnúť. Keď tak nad tým premýšľam, pri tomto snímku pochopím akékoľvek hodnotenie užívateľa. To moje je vzhľadom k záverečnému rozuzleniu "takéto" - [☆☆] ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ono to začína namakane. Výborný nápad a dobre rozpracované postavy. Myslím charakterovo. Bohužiaľ čím viacej ideme do finále tým viacej morálny aspekt na ktorom je postavený film pokulháva. A na konci, je tá zbytočnosť obsiahnutá v celom dvojhodinovom snažení takmer neznesiteľná. Miikeho účel. Samozrejme. Zostrel morálku úplne. Zosmiešnil ju. Ukázal ju ako slabý slamený štít voči verejnosti, voči vyššiemu dobru. A kvôli tomu tie 4*. Nie každý režisér si môže toto dovoliť a prejde mu to. Ďalšia vec ktorá je veľkým plusom je tempo. Film nenudí ani na sekundu, hoci napätie v tom nehľadajte. Len to vytvára v divákovi veľmi nejednoznačný pocit, čo si má vlastne myslieť. A preto je to hodné zhliadnutia. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Námet mi pripomenul filmový S.W.A.T.. Tiež tu kvôli odmene ide po krku jednému zmrdovi kopa chamtivcov a polícia ho musí chrániť pri prevozu z bodu A do bodu B. Čakal som od toho väčšie akčné inferno, ale akčnými scénami film šetrí a dávkuje ich len veľmi striedmo. Aspoň, že sú kvalitné. Film sa viac sústredí na morálnu dilemu policajtov, či má cenu chrániť ľudský odpad, ktorý zabil sedemročné dievča, za čo ho aj tak pravdepodobne čaká trest smrti. To by mi nevadilo, keby úvahy nad tými morálnymi otázkami boli dostatočne zvládnuté na to, aby som sa aj ja nad nimi mal chuť zamyslieť. Lenže je to celé podané strašne jednoducho a neinšpiratívne. Už po prvej otázke som ja mal jasný názor a to nekonečne opakovanie tej istej otázky pôsobilo skôr otravne. Takže som si niekde od polovici filmu želal aby nezabili len toho zmrda ale aj tých otravných policajtov, ktorí ho chránil. Oceňujem, že sa Takaši Miike zase raz pokúsil aj o nejakú myšlienku namiesto jeho tradičných bezmyšlienkových krvákov, ale príliš mu to nevyšlo a mimo akčných scén film skôr nudí. 6/10. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Další skvělá ukázka toho, že Takashi Miike je prostě schopen natočit cokoli a hlavně pokaždé dobře. Chopil se thrilleru o tom, že je vypsána odměna na vraha. Policie musí vraha chránit. Skvělá zápletka, která je výborně rozvržena i přes dlouhou stopáž. Miike se zbavil jakýchkoli výstřelků a natočil temný thriller, který vás strhne. ()

humanbeing 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sociální kritika, a velmi obstojný mainstreamový thriller. Jen trochu vadí, když tohle od filmu nečekáte. Ale holt Takashi Miike už zdaleka netočí to, co kdysi a dnes je z něj bohužel zaměnitelný režisér. Naopak zmínku si zaslouží Tatsuya Fujiwara, který roli sadistického maniaka zahrál velmi uvěřitelně. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Na Miikeho novém thrilleru je na první pohled patrný masivní rozpočet. Shield of Straw vypadá rozhodně skvěle, bohužel ale s růstem blockbusterovosti jakoby klesalo místo pro Miikeho samotného. Nicméně stále je jasné, že film diriguje někdo zkušený. Akční scény mají tradičně pořádný říz a dialogy šťávu. S blížícím závěrem však víc a víc sklouzávají do patosu. Na kolik je to chyba adaptace či knižní předlohy samotné nedokážu říct. Naštěstí herecké výkony jsou na tak vysoké úrovni a film spolehlivě táhnou i přes logicky rozporuplnější a hůře stravitelné scény na kterých si ostatní AAA thrillery už tolikrát vylámaly zuby. Relativně neokoukaný a atraktivní námět dává prostor vzniku hned několika thrillerově silným scénám (morální dilemata, motivace charakterů atd.). Nelze se však ubránit pocitu, že by z nich šlo vážně vyždímat ještě o něco víc. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Thriller ano, akční moc ne. Dramatické to je, ale tak nějak jsem čekal od zápletky víc akce. Nevím jestli je to odlišnou mentalitou, ale Japonci to očividně ženou na emocionální stránku. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč se policajti chovají jako imbecilové, hlavně ta ženská mě vysloveně naštvala. Herecká část výborně, to nemělo chybu, ale prostě akční část byla dost kostrbatá. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Pokud jste připraveni na mainstream a ne na Miikovskou "klasiku", a pokud pojem "akční" neberete v duchu hongkongském (ja vím, ty oči...), nebudete zklamáni. Jak už to u Japonců bývá, je to komplexní krimi s psychologickými i společenskokritickými momenty. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Potenciál to rozhodně má, ale sráží to zbytečně dlouhá stopáž, kolikrát se film celkem táhne a to hlavně v druhé polovině. Jinak se jedná o kvalitně provedenou práci, kde nejde tak o akci nýbrž o trochu toho filozofování, nalézání osobních hranic a další z ukázek, co peníze (nebo jejich vidina) udělají s lidmi. (Přehnané množství policistů a pasivně stojících kravaťáků v některých scénách je spíš k smíchu a hodí se tak maximálně do Bollywoodu či Matrixu). 3* ()

Reklama

Reklama