Reklama

Reklama

Halimina cesta

  • Chorvatsko Halimin put
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Halima přišla během války v Bosně o syna a snaží se dopátrat jeho ostatků. Na své cestě musí tato trpící muslimka se silnou vůlí najít neteř, což s sebou přináší nejedno záhadné odhalení.
 Halima přišla během války v Bosně o manžela i syna. Oba byli pohřbeni v jednom z masových hrobů, Halina však touží nalézt jejich ostatky. Díky DNA se jí podaří najít manžela, místo synova úložiště je však záhadou. Na své cestě za nalezením synových ostatků musí tato silná muslimka najít i vzdálenou neteř, což s sebou přináší nejedno záhadné odhalení. (Cinemax)

(více)

Recenze (30)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že ze začátku mně styl vyprávění připadal hodně kostrbatý. Střídání současnosti a minulosti, tomu já všeobecně moc neholduji, natož když ty flashbacky jsou v postatě na sebe nenavazující scény, které slouží jen jako příběhová či emotivní podpora dějové linky ze současnosti. Od začátku je však příběh velmi poutavý a tak jsem se do Halminy celkem bez problému dostal a odměnou mně byla závěrečná třetina, která má v sobě hned několik scén, který jsou fakt těžkej masox. Za velmi vydařené považuji, že tvůrci v těch srdcově nejintimnějších scénách na diváka nevytáhli žádný hudební motiv, ani tuny dialogů, ale vystačili si třeba z pohlazením konečků vlasů, nebo ramene, to bylo fakt udělaný moc hezky a o to větší mletý, ze mě ten film udělal. Jen abych ještě zvýšil sílu příběhu, nevybavuji si moc filmů, kde během dvaceti minut se najdou hned dvě scény u kterých mě bylo do breku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Balkánci tento, poměrně náročný příběh na pochopení, natočili tak syrově a nekompromisně, až mi bylo těžko na něj koukat a ke konci ho vůbec dokoukat. Halimina cesta totiž poukazuje na skutečnost, se kterou v současné době zápolí prakticky celá Evropa - setkání Muslimky a Křesťana, které tu zachází do takových krajností, až se jim narodí dítě. Jednání a chování okolí je pak poměrně brutální, což dokazuje, že to, s čím dnešní Evropa zápolí, Balkánci měli na talíři už před pradávnem a nikdy to nedělalo dobrotu. Škoda jen, že z filmu mi vlivem deprese bylo spíš zle, než abych si z něj něco odnesl. Závěr pak byl logickým vyústěním zklamaných lidí na dně. Smutný, realistický a těžce depresivní film. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Příznačně deprimující příběh pro balkánskou oblast válečných traumat. Dramatická polemika principu viny a svědomí je postupně rozkrývána prvotřídně. Žádná složitá psychologie, ani intelektuální konstrukce, ale jednoznačně silný a prostý příběh s důrazem na věrohodnost. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Predelová scéna "o 23 rokov neskôr" je zrejme najintenzívnejší skok v porovnaní so všetkým, čo som videla. Dlhočizný skok cez obrovskú priepasť. Lenže ako vravel Nietzsche, "ak sa príliš dlho pozeráš do priepasti, začne sa priepasť pozerať na Teba". Momentálne 54% obyvateľstva Bosny žije v zahraničí a môžete sa tomu diviť? Halimin put je jedno z najlepších diel o vojne v bývalej Juhoslávii. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jedna vesnice, stejní lidé, kteří se znají, žijí spolu deset pokolení, jsou od sebe k nerozeznání, dělají stejně ty stejné věci, dělí je jenom náboženství, které nikdo z nich nebere příliš vážně. A proto se zabíjejí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Niekedy je ťažké uveriť tomu, koľko nenávisti dokáže vrieť v jednom človeku, hlavne keď sa do toho primieša náboženstvo. Na Balkáne bolo napätie medzi kresťanmi a moslimami vždy. Boli obdobia, keď sa tento problém darilo zvládať lepšie (napr. kult osobnosti J. B. Tita, ktorý mal veľkú autoritu na oboch stranách) a obdobia, kedy to všetko končilo krutou vojnou. Problematické spolunažívanie oboch komunít sleduje aj tento film, pričom si v tomto smere v mnohom nedáva servítku pred ústa a všetko sa snaží vykresliť dosť drsnou a krutou formou. Páčilo sa mi aj prelínanie prítomnosti so zábermi z minulosti, jednotlivé udalosti tak v danom momente dostali hlbší význam. Jediné čo môžem vytknúť je pomerne nápadná jednostrannosť a účelovo emotívny koniec s cieľom čo najviac zasiahnuť diváka. V každom prípade by si však dnešná Európa mala poriadne preštudovať dejiny Balkánu a poučiť sa. Tieto problémy sa totiž už čochvíľa budú vzťahovať na celý kontinent. 80/100 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nečekaně silná záležitost. I když jsou odsouzeni žít život podle pravidel někoho jiného, drží si své rodinné "štěstí". Navzdory všemu - otrocké víře, rozdělující vše kolem nich, beznadějným vyhlídkám svého národa či zoufalému vzteku. Jsou zde i naděje a s nimi možnost začít znovu, bez minulosti - jde to vůbec? Naprosto excelentní režie a způsob vyprávění posouvá film na světovou úroveň. Vše potvrzuje fantastický závěr odhalující dlouho nevyřčenou pravdu - Slavo a jeho poslední panák - neuvěřitelně silná scéna, podpořená vynikající hudbou, jenž provází celý film a umocňuje silnou atmosféru, mající v sobě jak pietní vážnost, tak křičící obžalobu všech, kteří se na této nelidské genocidě podíleli. Balkán jede! (Challenge Tour 2015) ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Je to takové nijaké. Spousta nedůležitých informací a scén, což je k podivu ke krátké délce filmu. Příběh je sice zajímavý, ale připadá mi to jak natočené pro nějaké lidi žijící v depresi. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ako človeka bez vierovyznania ma rozčuľuje láska, porozumenie, obetavosť, spolupatričnosť a ďalšie pozitívne vlastnosti, ktoré hlásajú náboženstvá a živočíšna nenávisť k inovercom, ktorú živia ich cirkevníci. A ako sú miesta styku zemských platní oblasťou zemetrasení a aktívnej sopečnej činnosti, tak sú miesta styku rôznych náboženstiev oblasťami násilia, krviprelievania a vojen. Dobre nekončieva iba láska potomkov znepriatelených rodov Montekov a Capuletov, ale ani láska kresťana a moslimky. Je priam neuveriteľné koľko energie sa vynakladá na to, aby náboženské komunity ostali homogénne. Takže film, ktorý hľadí na miesto kontaktu a premiešania dvoch náboženstiev očami osudov prostých ľudí ma zaujal iba čiastočne. Sú to problémy s ktorými sa nestotožňujem a môj nezainteresovaný pohľad mi neumožňuje prideliť viac ako tri hviezdičky. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Niekedy tie ženy musia niesť na svojich pleciach neskutočnú ťarchu. Strata milovaných, a predovšetkým strata dieťaťa, je strašná rana. A vojna si nevyberá, naloží aj mužom. Viem si predstaviť, ako ťažko sa s tým žije. Niekto to nedokáže a niekto to všetko prejde so zatvrdnutým srdcom a bez jedinej slzy. Halimin put je príbehom, ktorý napísala vojna. Nie dávna, a nie z ďaleka. (Filmová výzva 2016 - misterz) a Videné v rámci Challenge Tour 2015 : 30 dní so svetovou kinematografiou vol. 3 ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Když starý Avdo vlezl do rovu a pak se šel podívat na svoji bývalou dceru, musel jsem se kousnout do spodního rtu, abych nezačal brečet. Víc popisovat emoce asi netřeba a je fakt, že na konci filmu se v Artu nikdo ani nepohnul, tak slušně zkoprnělý publikum se často nevidí. Brilantně odkrývané pointě předchází stále nepříjemnější detaily, flashbacky jsou sice poněkud násilnou, přesto ospravedlnitelnou cestou k pravdě. Je mi srdečně jedno, na jakých skutečných událostech film stojí, protože to pozadí ukrývající se za tragédií dvou rodin je sakra reálné, nedávné a bylo zatraceně blízko. A něco podobnýho se může stát i teď kdekoliv v Evropě, protože jestli si někdo myslí, že se lidstvo poučilo, pořádně hořce se mu vysmějte a jděte si na glóbus ukázat, kde leží Krym. Původně jsem měl problém překousnout, že za to celé zase může ta skvělá a tolik potřebná víra, ale ono v Halimině cestě jde o poněkud hlubší tématiku. Jednoznačně nejlepší film letošního Cinema Mundi, 2014 (a smutná ukázka, jak daleko mají páni Akademici ke skutečnému světu). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Začiatok bol vynikajúci a myslel som, že to film potiahne až na 5 hviezd. V momente, keď ale preskakujeme časové roviny sa celé nadšenie vytráca a snímok spadá do patetickosti. Mohlo to byť radšej postavené na realisticky zahraných vypätých situáciách, ako na dramatickom vyplakávaní. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Režisérovi sa podarilo dostať divákovi hlboko pod kožu, jeho film podľa skutočnej udalosti je brilantne natočený a pomocou retrospektív postupne odhaľuje krutý osud rodín počas vojny. Zoširoka prerozprávaný príbeh ide krok za krokom do famózneho vyústenia a hoci sa dá záver vytušiť, v každom prípade dostáva divák nefaľšovanú dávku silnej emócie. Je to veľmi silný a kvalitný film. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Při sledování jsem si nemohla nevzpomenout na tématicky podobné Požáry. Ne tak emocionálně úderné, přesto má Halimin put se svým kanadským protějškem dost společného. Podobně válkou zmařené lidské osudy, časté flashbacky do minulosti, stejně dobré herecké výkony zejména ženských představitelek a dokonce i v některých aspektech dosti shodnou zápletku. Jen je to trochu víc evropsky minimalistické, což alespoň z mého pohledu vůbec není na škodu, spíše naopak. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě žádný film tak nedojal. Ti lidé tam žili spolu tisíce let. Někdo je však záměrně rozeštvával, rozpoutal a živil mezi nimi občanskou válku, která přinesla tisíce tragédií, jaké popisuje tento film. Někdo, za koho se znovu hluboce stydím, jásal nad jejich humanitárním bombardováním a zvěrstvy, které se tam děly. Film je nesmírně hluboký a raní přímo do srdce. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Příběhy z pekla na této zemi mi obvykle přijdou nejpůsobivější, když jsou vyprávěny z pozice obyčejných lidí a soustředí se na jejich základní starosti. Třeba když Žid v roce 1940 randí s Polkou a nesmí s ní jít do kavárny (Polanski); tenhle filmový zážitek byl pro mě velmi silný. --- Tenhle film vypráví příběh právě takový a má tedy potenciál. Bohužel mám dojem, že scénář a režie nebyly na úrovni. Mohlo to být mnohem, mnohem osobnější a silnější. Takhle je to spíš jen zajímavé, a proto to tady sbírá hvězdičky, a euro-humanistické, proto film posbíral nějaké ty ceny. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Je toto vôbec možné? Bohužiaľ, v tomto svete áno :( Spočiatku som sa v tom len veľmi ťažko orientoval, keďže zo začiatku tam bolo hneď príliš veľa postáv a všetky tie mená a väzby medzi nimi dali zabrať. Ale keď už som sa do toho dostal, tak to bolo naozaj výborné. Najmä celý ten zaujímavý príbeh odohrávajúci sa v súčasnosti s mnohými retrospektívami do minulosti. Raz to predsa len všetko muselo vyplávať na povrch, a tak sa aj stalo. Celý čas som rozmýšľal, čo je na tom príbehu také zvláštne, aby si to zaslúžilo také veľké chvály, ale v jednej chvíli počas jednej z tých retrospektív mi to celé došlo. Hnusná vojna! ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh a nečakal som takéto rozuzlenie. Ľudia by sa mali zamyslieť nad tým k čomu je dobré to náboženstvo. Produkuje nenávisť, vojny a smrť. Najhoršie je, že si to neuvedomili ani tí, čo ten príbeh sami skutočne prežili. Film môžem len odporučiť, aj keď niesol istú rezervu, ktorú neviem presne definovať. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

film o krutosti vojny o národnostnej a náboženskej neznášanlivosti na Balkáne. Taký Balkán vždy bol a bojím sa, že ešte dlho takým bude. Dobrý príbeh - trocha divno (miestami sa zdalo až laicky) zahraný, český dabing slabý. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Válka v Bosně zdaleka neskončila v roce 95 podpisem mírových dohod. Jinak by nevznikaly filmy jako Halimin put. Asi to bude trvat ještě mnoho let a zřejmě i několik generací, než se stane "pouhou" historií z učebnice dějepisu. ()

Reklama

Reklama