Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oblíbený temný hrdina Hellboy se vrací na plátna kin s plnou parádou. Pod hlavičkou ÚPVO (Úřadu paranormálního výzkumu a obrany) se vydává do Londýna, kde se probrala ze záhrobí obávaná čarodějnice Nimue. Hellboy musí "Královně krve" zabránit, aby seslala na svět lidí smrtící morovou ránu. Ta však potřebuje nejprve nabrat síly poté, co ji v dávných dobách zabil samotný král Artuš a její rozčtvrcené tělo ukryl napříč celou Anglií. Rohatý cynik má naštěstí k ruce svého nevlastního otce, profesora Trevora Bruttenholma, a kamarádku Alice, mimořádně nadané médium. Spolu s nimi odhalí šokující pravdu o svém původu i poslání. (Vertical Entertainment)

(více)

Zajímavosti (23)

  • Finální akční sekvence na Sibiři je doprovázená skladbou „Kickstart My Heart“ od Mötley Crüe, o kterých ve stejném roce vznikl životopisný film The Dirt. (ArsenalEagle)
  • Z natočené mezititulkové a potitulkové scény lze soudit, že tvůrci plánovali minimálně jeden sequel. Film byl ovšem finanční propadák a z pokračování okamžitě sešlo. (Tyldur)
  • V závěrečných titulcích je k vidění mezititulková a potitulková filmová scéna. (Rominator)
  • Nechybělo málo, aby byl Hellboy součástí DCEU. Mike Mignola se svým původním námětem šel nejprve do DC. Tehdejším šéfům se však nelíbila jeho upjatost na Peklo, a tak tento populární hrdina nakonec skončil u Dark Horse Comics. (3T)
  • Do role Bena Daimia (Daniel Dae Kim) byl původně obsazen Ed Skrein. Po zjištění, že v komiksech je postava asijsko-amerického původu, a po kritice fanoušků na sociálních sítích, z role sám od sebe odstoupil. (NiWi)
  • Autor komiksů Mike Mignola se na tomto filmu posílel daleko více než na těch dřívějších od Guillerma del Tora. Podle jeho slov bylo v plánu snížit veškeré superhrdinství na minimum a ponechat film temněji orientovaný, a tím pádem věrnější předloze. (NiWi)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. dubna 2019 v New Yorku. (Varan)
  • Natáčelo se od 12. září do 23. prosince 2017 v Anglii a Bulharsku. (Varan)
  • Na rozdíl od Hellboy (2004), kde Hellboye Ú.P.V.O. tají, v tomto filmu o něm ví celý svět. Také je o něco starší a zkušenější. (3T)
  • Mike Mignola se v komiksové předloze často inspiruje v slovanském folklóru a tak není překvapivé, že v Hellboy universe figurují i Baba Jaga či věčný padouch Kostěj Nesmrtelný. (3T)
  • Mike Mignola ocenil věrnost filmu k předloze a prozradil i jména komiksů, ze kterých scénář vzešel. Příběhová linka nejvíce vychází z epické trilogie „Wild Hunt“, „Darkness Calls“ a „The Storm and the Fury“. Dále si Mignola všiml inspirace v „Hellboy in Mexico“ z roku 2010, jehož součástí je mayský bůh Camazotz, kterého můžeme vidět ve filmu. (3T)
  • Hellboy je alter ego Anung un Rama, Zvěstovatele zkázy. Tento polodémon je vyvoláný z pekla nacistickými okultisty v závěru druhé světové války, aby započal Apokalypsu. Hellboy má od přírody nadlidskou sílu a vytrvalost, znalost a cit pro nadpřirozeno a nadměrnou pravou ruku, nazývanou Pravá ruka zkázy. (3T)
  • Hellboy, jehož autorem je Mike Mignola, se poprvé objevil v březnu 1993 v „Dime Press #4“ (Dime Press je italské nezávislé komiksové vydavatelství). Později dostal vlastní minisérii „Seed Destruction“ z roku 1994, a to už v barvách Legend/Dark Horse Comics. (3T)
  • Hellboy patří mezi nejoblíbenější postavy Dark Horse Comics, 3. nejznámější komiksové vydavatelství po DC a Marvel. Avšak mají pod svojí střechou velice zvučná jména komiksů jako je „Maska“, „Sin City“, „Usagi Yojimbo“, „Buffy The Vampire Slayer“ anebo sérii „300“. Osud Hellboye rozhodne, jestli si ve spolupráci s Legendary AF také založí vlastní multiversum, tedy DHCU. (3T)
  • Na jednom z plakátů můžeme vidět Hellboye s mečem, který dostal od Vasilisy, která se prvně objevila v komiksu „Hellboy: Darkness Calls“. (3T)
  • Hlavní záporačku Nimue si zahála Milla Jovovich. Nimue alias Vivienne či Královna krve, je mocná čarodějnice, která využívá i démonické schopnosti. Žila za vlády krále Artuše a byla milou Merlina, kterého zradila a uvěznila ho v hrobce. 1 500 let po její smrti ji oživili čarodějnice jako svojí královnu, aby vedla Divoký hon. (3T)
  • Keď sa Hellboy (David Harbour) vracia z Mexika na základňu, hrá skladba od rockovej kapely Black Rebel Motorcycle Club s názvom „Beat the Devil's Tattoo.“ (Patrik200s)

Související novinky

Hellboy se brzy dočká dalšího rebootu

Hellboy se brzy dočká dalšího rebootu

19.02.2023

Po posledním Hellboyovi z roku 2019 od režiséra Neila Marshalla (epizody Hry o trůny) to vypadalo, že se rudý ďábel z pera Mikea Mignoly na pár let zase uklidí někam stranou. Snímek totiž narazil u… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Nový Hellboy je oficiálně fiasko

Nový Hellboy je oficiálně fiasko

24.05.2019

Reboot Hellboye od režiséra Neila Marshalla (Centurion, Hra o trůny) byl po pěti týdnech definitivně stažen z kin. Snímek za tu dobu utržil 21,9 milionů dolarů na domácím trhu a jen necelých 40… (více)

Hellboy v kinech zklamal

Hellboy v kinech zklamal

15.04.2019

Společná snaha studií Lionsgate a Millennium vrátit do kin komiksového Hellboye s novou tváří a v novém, předloze věrnějším pojetí, tragicky nevyšla. Snímek obdržel v diváckém hodnocení CinemaScore… (více)

Reklama

Reklama