Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osmdesátá léta v Československu. Mladičká sprinterka Anna (Judit Bárdos) se stává členkou Střediska vrcholového sportu. Její matka (Anna Geislerová) a trenér (Roman Luknár) doufají, že splní kvalifikační limit a postoupí na olympijské hry. Vybočením ze světa tvrdého sportovního drilu je pro Annu pouze milostný vztah s Tomášem (Ondřej Novák). Anně začnou být bez jejího vědomí podávány anabolické steroidy. Její výkonnost stoupá, objevují se ale rovněž první zdravotní problémy. Anna se o přípravcích dozvídá pravdu, a přestože je v sázce její účast na olympiádě, hodlá dál trénovat bez nich. Její matka však doufá, že Anna účast na olympijských hrách využije k emigraci, a rozhodne se jí anabolika pod rouškou neškodných vitaminů aplikovat tajně. (Falcon)

(více)

Recenze (689)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Andrea si ve scénáři dala za cíl dohnat hned několik zajíců: doping-emigraci-disidentství, což vede k výsledku upocenějšímu než podpaží běžkyně. Naopak rezervy zůstaly ve filmovém a navazujícím dějovém vyjádření rychlosti a fyzické námahy, které by měly být ústředním motivem, ale zůstaly jen šustěním na papíře. A ani výběr dobových rekvizit nepřesahuje okruh notoricky známého. Výsledek je povýtce televizní na úrovni epizody někdejšího seriálu Dlouhá míle. Kochová?, Kratochvílová?, Kocembová? ()

sator 

všechny recenze uživatele

Nějak sem na tu obyčejnost a dramaturgickou nudnost nenaskočil...Za námět a poslední třetinu * navíc... Podle slov režisérky, vznikl film na základě novinového článku který popisoval situaci v socialistickém Československu, kdy by vytvořen institut, pro který bylo vytipováno 150 sportovců pro řízený nelegální doping. Ze 150 reprezentantů  pouze šest lidí doping odmítlo a ti byli okamžitě vyřazeni z reprezentace. ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Fair Play je jeden z mála českých filmů na který jsem se těšil a netěšil jsem se zbytečně. Dostal jsem přesně to co jsem chtěl, možná by to chtělo trochu drsnější příběh, ale i v této dramatické formě to bylo zajímavé a na české poměry velmi nadprůměrné. Kéžby takto vypadaly všechny české filmy jednoduché a přesto poutavé. Tady to totiž vlastně jinak nejde. ( 29.9.1č/MAC ) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pokud se současná česká filmová tvorba hodlá ubírat tímto směrem, tak já proti tomu v zásadě nic nenamítám. Příběh je komorní a připomíná spíš televizní inscenaci než kinofilm, ale je dobře natočený a postavy jsou vcelku uvěřitelné. Možná bych přivítal malinko víc energie či vášně (asi o 100%), aby to nebylo takové unylé. Lidé se v té době i smáli a tady se nikdo ani nezasmál, to bych asi viděl jinak. No ale poctivých 70% v klidu. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Švindlování se zrodilo spolu s lidstvem a ve světě sportu je základní disciplínou. Vsadím se, že doping přišel do módy půl hodiny poté, co Hérakla napadlo, uspořádat první olympijské hry. Udržet si čisté tělo i čistou duši ale asi nebylo nikdy těžší, než v nedávné a současné době. Zvlášť, když se do hry zapojí trenérské ambice a rodičovská kompenzace vlastního neúspěchu pomocí potomků. Prostě když máma tajně dopuje dceru. Pro ni je sice taky olympiáda životní metou, jenže ta nevděčnice se na ni chce mermomocí dostat poctivě. Jenže člověk míní, režim mění a tak brzy začne mít dilema „brát či nebrat“ úplně jiný význam. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Život nehraje fér a za komoušů hrál fér jen s některými. Díky za každý český film, který nám tak trochu sahá do svědomí (krom Fair play viz. třeba Habermannův mlýn) a nehraje si na nekonečnou variaci na Švejka. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Není špatné občas mladé generaci připomenout, jak se žilo za socialismu obyčejným lidem a případně jak to fungovalo třeba zrovna mezi vrcholovými sportovci. Škoda jen, že je film natočen nejen jako že se odehrává v té době (1984), ale také formou jakoby té doby, čímž dnešní mladé lidi výrazně odradí. Ale kašlu na filozofování, tenhle film se mi sakramentsky líbil a dobře by se o něm vykládalo v jakémkoli školním filmovém klubu. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ty filmy z totalismu jsou, koukám, tak oblíbené a úspěšné (73%), že český lid může být rád, že tady vlastně komouši vládli. Tady to ale na štěstí není žádná komedie, ale sportovní drama (což zní jak nějakej americkej snímek). Hlavní ale je, že mě to nějak nezaujalo a jediny, co mi z toho zůstalo v hlavě, tak že z anabolik roste knír, chlupy na nohách a stopnou se vám krámy, dámy. To, že se do toho sraly státní orgány a takhle si s ní a s její matkou hrály, to je ta dobrá část. Tak nějak to ale nemělo moc velkej děj. Dalo by se to povyprávět i krátkometrážně... Taky už je trapny to, že se do českejch filmů vybírají zahraniční herečky... ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Sejití z cesty krve a potu." Vítězství férovosti a hrdinství cti nad malátnou pokřiveností země. Hlas ospravedlnění a zachování autonomie důstojnosti člověčenství. Doping jako cesta formální naděje vůči "zaslepencům" malosti, jako jízdenka vykoupení z kleští "vládců" tmářství, jako chvilkový sen myšlenky liberace. Film, který stojí a padá s hereckými výkony. Zakletá princezna režimu Judit Bárdos v sobě odhaluje romantický idealismus, senzitivní katakomby dívčí nevinnosti říznuté ženskou sveřepostí, nepolevující sílu i třeskutou tragiku ve tváři. Stylizovaný "dress code" retro atmosféry - tíživé bezvětří doby temna. Pochmurný minimalistický herecký part Igora Bareše coby úlisného mefistovského našeptávače StB. Svědomí v inkvizici dvojlomné katarzní nezaprodanosti. ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Tu dobu jsem nezažil a už vůbec nevím, jak to chodilo ve sportu. Je ale zřejmé, že takhle nějak to bylo... ve všech rovinách. A tenhle film všechny tyto roviny vyobrazuje precizně nejen z historicko-lidského hlediska, ale i z toho filmařského. A všechno v něm funguje zatraceně dobře - od scénáře, přes režii a herce, až po všechny techniké aspekty. No a výsledkem je opravdu a upřímně výborný film. Fakt, že to je (převážně) český film, který dostal podporu od Fondu pro rozvoj české kinematografie(!), je už jen příjemný bonus. Bravo! ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

V průběhu sledování filmu jsem trošku váhal, zda dát filmu 4 nebo 5 hvězdiček. Téma dopingu je určitě obecně velmi zajímavé, ale v jistých pasážích mi přišlo, že v jeho zpracování film maličko kulhá (chyběl mě více pohled do zákulisí, při němž bychom se mohli trošku více dozvědět o motivech lidí, kteří ten projekt dopingu realizovali). Co mě nakonec přesvědčilo o 5 hvězdičkách byl závěr filmu, který jde z mého pohledu dost nad rámec pouhého spotovního dramatu/příběhu o dopingu. Dilema, před které byla hlavní hrdinka postavena, bylo fakt dobře vypointované. Přiznám se, že i přes to, co jsem v tu chvíli z filmu o hrdinčinně charakteru již věděl, jsem byl docela napjatej, jak se v tu chvíli rozhodne. Jet na olympiádu s výhledem možné emigrace (kde by se mohla znovu setkat se svým přítelem, který se zrovna rozhodl k emigraci) ovšem za cenu určité formy spolupráce s StB, nebo o všechno tohle přijít, ale zachovat si čistý štít. Tohle fakt byl pro mě silnej moment. Zvláště v kontextu toho, jak to nakonec s účastí resp. neúčastí československé reprezentace na olympiádě v roce 1984 dopadlo...... ()

maxxxim 

všechny recenze uživatele

Trošku nedorobené mi to prišlo, človek čakal o čosi viac po takej mediálnej kampani, ktorá predchádzala premiére. Možno nabudúce to bude lepšie. :) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Fair Play je o dívce, která ještě není připravená na sex, ale kvůli výsledkům ho absolvuje stejně nalajnovaně, jako tomu bylo v Příběhu služebnice. Nejsilnější stránkou filmu je jeho syrovost v návaznosti na tehdejší režim, což definitivně funguje především v kombinaci s prostoduchým pojetím celé zápletky. 74 % ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Negativa bohužel převládají. Hlavní hrdinky žel bohu a navzdory slibům jako běžkyně nevypadají. Sportu se to tomu moc nevěnuje. Braní podpůrných látek jde také do pozadí. Šikaně tajné služby se věnuje zase málo času. Film nenabízí nic převratnýho, nic novýho, takže jen tak klidně uplyne. Nadšené hodnocení nechápu. Zlatá Dlouhá míle :) ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Lepší česko-slovenský počin posledných rokov. Dobré obsadenie, zaujímavý dej, Evine prsia a rozumná minutáž. Síce bez dynamiky, ale za to s emóciami. 3 z 5 ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Víc, než sportovní, se mi film líbil jako dokumentární. Jak se sport prolíná s minulým komunistickým režimem, který se neštítil ničeho asi v současné době nezachycuje žádný jiný film. Ukážeme těm kapitalistům, že naši komunističtí soudruzi a soudružky, podávají na olympiádách lepší výkony, právě kvůli socialistické soudržnosti našeho dokonalého státního zřízení. A ukážeme jim to stůj co stůj, tak rozhodla Moskva...! Jistě, "život" v ČSSR zachycuje mnoho filmů, nejlepší zřejmě byly a budou Pelíšky, ale tento je jiný, také originální. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Celý film stojí na příběhu z dob hnusného zkurveného socialistického státu. Ano jsem antikomunista, je to vidět a stále nechápu jak někdo muže říkat "za bývalého režimu by se to nestalo","bylo nám lépe" atd. Prostě tady to vzali pěkně od podlahy a ukázali nám, jaké to tenkrát vlastně bylo...na hovno. Hlavní představitelka má trošku větší prdel, ale jinak pěkně zahrané a celkově to na mě udělalo dojem. Konečně jeden z povedených filmů ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Jde jednoznačně o nejhlubší letošní zážitek české tvorby. Zároveň je to také důkazní materiál dokazující fakt, že když tvůrci filmu vsadí na neokoukané tváře, celkový zážitek je mnohem intenzivnější,než s pravidelně obsazovanými ksichty. Moc hezké, přímočaré, hudebně zajímavé a znovu připomínám, velmi dobře zahrané... Evička Josefíková je přímo k nepoznání... ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi 3 a 4*,... Protože jsem tu dobu zažila, doceňuji přesnost detalů šedivých ulic a podchodů a doteď jsem ráda, že celá naše rodina si tehdy žila své nudné životy a nikdy "ty nahoře" ani ty v disentu nezajímala a tudíž nikdy nemusela stát před volbou kam až kvůli nejbližším zajít... nicméně by mne zajímalo, zda a kolik sportovců tehdy "lékařskou péči" odmítlo. ()

Blacks 

všechny recenze uživatele

Nemám Američany bůhvíjak v lásce, ale po takových snímcích si normální člověk uvědomí, že kam šlápla noha Ruského medvěda (záměrně nepíši Rusa), tam pšenka nepokvete čtyřicet let. Děkuji za takové snímky - nikdy, a zvlášť dnes ne, není od věci tyhle fakta připomínat. Výborný snímek. ()

Související novinky

Zemřel zpěvák a skladatel Miro Žbirka

Zemřel zpěvák a skladatel Miro Žbirka

10.11.2021

Dnes přišla velmi smutná zpráva pro českou a slovenskou hudební sféru, ve věku 69 let nás totiž opustil populární zpěvák a skladatel, bratislavský rodák a držitel Zlatého slavíka, Miro Žbirka. Zprávu… (více)

22. Český lev - výsledky

22. Český lev - výsledky

22.02.2015

22. ročník cen Český lev má za sebou vyhlášení vítězů. Za favorita bylo považováno Fair Play Andrey Sedláčkové, jež šlo do boje s patnácti nominacemi, nakonec ale neproměnilo ani jednu a získalo… (více)

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

14.01.2015

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 22. ročník výročních cen Český lev. Vybírala z 32 celovečerních hraných filmů a 23 dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. Nejvíce… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama