Reklama

Reklama

Dítě číslo 44

  • USA Child 44 (více)
Trailer 1
Mysteriózní / Krimi / Thriller / Drama
USA / Česko / Velká Británie / Rumunsko / Rusko, 2015, 137 min (Alternativní 132 min)

Lev Děmidov je válečný hrdina, jeho svědomitá práce pro sovětskou tajnou policii mu zajistila postavení, dobré bydlení pro sebe i pro rodiče a krásnou ženu. Nikdo si ale nemůže být ničím jistý, Děmidov odmítne udat svou ženu a je státní mocí ze dne na den degradován a poslán do vyhnanství. Zde narazí na vraždu, která se podobá jinému případu, označenému za nehodu. S kariérou a životem na padrť začne hledat sériového vraha. Ovšem ve stalinistickém Sovětském svazu v 50. letech něco jako vražda oficiálně neexistuje, musí proto pátrat na vlastní pěst a tajně proti vůli režimu. Jak vyšetřování pokračuje, rozsah rituálních vražd dostává strašlivé rozměry. Přestože jakákoliv pomoc hrozí zatčením, získá nečekaného spojence. Smyčka se postupně utahuje jak kolem vraha, tak kolem hlavních hrdinů. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (562)

POMO 

všechny recenze uživatele

Druhú polovicu tohto filmu akoby dotočili iba klapkár s kameramanom, na základe matných spomienok na udalosti zo strateného scenára. Alebo zdrogovaný strihač. Prvá polovica je OK. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Znáte ten pocit, když máte krásné, dlouhé a všemi ženami obdivované péro, které však nechce stát? Já ne, ale po zhlédnutí tohoto filmu se do něj dokážu docela dobře vcítit. Na jedné straně mi to vcelku esteticky lahodilo a chvílemi mě to i bavilo, na straně druhé jsem se upřímně děsil nad dalším impotentním, uměle zkomercionalizovaným, plagiátorským literárním patogenem. Jako by už nebylo dost všech těch zkurvených Hery Potratů, Tvajlajtů, Hangrgejů a jejich nesčetných, stejně neoriginálních a trapných klonů. Tomáš Robert Kovář, jehož vizáž už sama o sobě prozrazuje, že se nakladateli v jeho konečníku určitě převelice líbilo, je prostě jen další Jana Rohlíková v kalhotách. Svou erektilní dysfunkci provinčního babrala vyřešil po absolvování kurzu tvůrčího sraní tím, že bezskrupulózně hodil do kopírky scénář k vynikajícímu Občanu X, doblil do něj milostné drama, jeho finále zhyzdil ukrutným holyvudským sračkoidem, no a pak už stačilo jen lubrikovat a polykat. A na světě je další slavný s-piss-ovatel, co se pouze vlastní „fantasií, pílí a kreativitou“ vykradl až na výsluní. Takže co s tím? Inu co by, z pěti jednu odervat za tu prachsprostou zlodějinu a druhou za místy naprosto kokotistické díry ve scénáři. Další už nechám s dovětkem, že být fešácký herec jako Tomáš Tvrdýy, docela by se mě dotýkalo, že mě poslední dobou ve filmech furt milostně párují s žijící reklamou na sexuální asketismus, která je s přibývajícím věkem čím dál víc k nerozeznání od Merylyn Mensna. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

S předlohou obeznámen nejsem, ale Sovětský svaz byl zobrazen dostatečně, vyšetřovací dějové lince občas docházel dech, ale díky výborným hercům (Oldman, Hardy - konečně v roli, která mu sedla), jsem se fakt nenudil a občas i zhnusil (vražda rodičů malých holčiček). Na dvě či jednu hvězdu to, přátelé, fakt není, takže mírně nadsazuju. 70%. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý by hlavne po scenáristickej stránke bolo treba doladiť, ale napriek tomu nadpriemerná záležitosť. Detektívna línia hrá druhé husle a je vlastne veľmi jednoduchá, ale to jej dodáva na autentickom dojme. Žiadne prekvapivé zvraty, skrátka je tu vrah a toho treba nájsť na základe sedliackeho rozumu. Veľmi dobre. Ešte lepšia a výraznejšia je línia s vyobrazením dobového Ruska a celkovo socialistického režimu - je to možno trochu temnejšie než v skutočnosti (možno), ale chápem, že pre lepšie vyhrotený príbeh sa muselo to stalinistické zlo poriadne zhutniť. Tom Hardy výborný a ostatní herci tiež. Spokojnosť. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Láká mě literární předloha, abych mohl porovnat, zda-li čtenáře (diváka) nakládá už ona, nebo je film nejvelkolepějším pohřbem přebujelých ambicí amerického velkofilmu za posledních deset let. Pár poznámek: při vší oblibě, Hardy neutáhne hlavní roli, snaha o introverta se rozbíjí o jeho huhlání a značně "omezený herecký rejstřík" [© Lima]; herecky táhnou na minimálních plochách Oldman a Kinnaman, byť hrají omezené (Gary), nebo rovnou zbytečné (Joel) postavy; pokaždé, když se objeví Kinamannův Vasili, film vybombí diváka absolutním wtf momentem, což nejlíp ilustruje celá desetiminutovka, kdy je hlavní dvojice hozena do dobytčáku; z hromady dějových linek netáhne ani jedna a smysluplné rozuzlení taky nemá žádná, takže v tom filmu je hodina navíc a další hodina chybí; samotné pátrání by nepustili ani dramaturgové Schimanského; Woodova kamera to topí ve stínech, není to temné, je to nepřehledné; a hlavně, zhruba v polovině by hlavní hrdinové skončili v gulagu, bez milosti. Dlouho jsem se u nějakého filmu tolik nestyděl. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Jako detektivka dost mizerné, jako psychologické drama o lidech, kteří musí žít ve lži a nemůžou se spoléhat ani na své nejbližší a při jakémkoliv pokusu o vystoupení ze systému riskují lágr nebo kulku, je to překvapivě fajn. Ale ta délka je tak jako tak přestřelená. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $1,224,330Tržby Celosvetovo $12,900,000▐ režisér Daniel Espinosa je strašný rutinér, našťastie mu aspoň vychádza ponurá atmosféra a herci čo to zachránia, priemer /60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Poměrně špatný film. Stalinismus byl možná ještě horší totalitou než německý nacismus, tenhle kontext ovšem američtí tvůrci pojali tak plakátově, že jako divák nemohu věřit jedinému detailu a bohužel ani celku. Navíc nefunguje ani rovina žánrová, coby kriminálka je to naprostý nonsens. Jestli se chcete dozvědět něco o ovládání společnosti strachem v sovětském obludáriu, podívejte se raději na Kachyňovo Ucho nebo na Rogožkinova Čekistu... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

V RÁJI VRAŽDY NENÍ… /// Film o absolutní moci ve Stalinově ráji, kde hledání pravdy, znamená cestu do pekla. Pak taky trochu krimi a thriller. Dlouho mě to bavilo. Příběh člověka, kterýho zrodil hladomor, má výborný politický pasáže. Naomi by hravě splynula s davem matrjošek a Hardy je zase takovej uvěřitelnej. Kombinace komančský politiky s krimi (thrillerem) k sobě pasuje. Bohužel, tady ta nepolitická filmařina atraktivitu nezvyšuje. Nejvíc to vodnesl závěr, ve kterým zjišťuju, že nikdo (rejža, scénárista, střihač, kameraman…) pořádně neví, vo čem chtěli vyprávět. Jednou se bude vzpomínat maximálně na výraznou českou stopu a … to je asi tak všechno. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2008 napsal Tom Rob Smith, neznám. 2.) Zajímám se o Čikatila a spravedlivou politiku. 3.) Thx za titule „urotundy@cbox.cz“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. Solidní cásting, hezká dobová atmosféra i look a jedna vynikající krvavá scéna ve vlaku, to bych zde vyzdvihl. Co se týká tempa je to spíše pomalejší film,akce zde příliš není, sériový vrah Čikatilo je zde pouze vedlejší prvek, což je škoda, ale za zhlédnutí to snad i stojí, do sebe to leccos má. 65% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dieťa 44 je strašne absurdný film. Skutočným prípadom beštiálneho Čikatila voľne (ale fakt že voľne) inšpirovaný príbeh sa dostal na stránky kníh, zaujal Ridleyho Scotta a ten z pozície producenta narval 50 miliónov dolárov do filmovej adaptácie z dielne USA, Veľkej Británie, Česka (kde sa natáčalo) a Ruska (!). Réžiou poveril neškodného režiséra bezzubého výplachu s Denzelom Washingtonom a Ryanom Reynoldsom Nepriateľ pod ochranou, scenár mu napísal autor Besného psa a Glórie (wtf?) a v hlavných rolách sa objavili Brit Tom Hardy a Švédka Noomi Rapace, ktorí sa k sebe obludne nehodili už v Špinavých prachoch, spomínate alebo ste radšej aj vy zabudli? Rovnako blbý je aj zvyšok kastingu. Gary Oldman??? Joel Kinnaman??? Jason Clarke??? Vincent Cassel??? Kto toto preboha nakombinoval? A prečo do toho herci šli?! Drasticky zvláštny mix sovietskej kriminálky, manželskej drámy, politického trileru, serial killer, možno štipky hororu (ale to skôr nie), občas prebehne čudná akčná scéna, aby sa nepovedalo. Do toho bizarné sovietske exteriéry a interiéry. Má to 137 minút, ale je to alebo príšerne málo alebo naopak príšerne veľa, neviem. Vinou aktívneho strihača, mega-čudného správania postáv a nezrozumiteľného scenára (u ktorého nikto nevie, o čo presne mu vlastne išlo) je výsledok skutočne nevydarený. Pochopil som správne, že Leva úrady potrestajú za to, že pátral po zabitých deťoch a tak ho upracú do prdele sveta a hneď v prvý deň služby sa v tej prdeli sveta objaví onen vrah? Spočiatku to vôbec nemá zlú atmosféru. A po vizuálnej stránke je to vcelku pôsobivé. Plus niektoré scény OK (vešanie vlajky, naznačenie, že žena je tehotná a tak je lepšie streliť ju do hlavy). Ale niekde v strede sa z toho stane zmätené čosi. A lepšie to už nebude. Smutné je, že jedna z najuveriteľnejších vecí snímky odpovedá realite: keď začal (vtedy ešte samozrejme neodhalený) Čikatilo vraždiť, sovietske úrady skutočne odmietajúce veriť tomu, že by v poslušnom Sovietskom zväze mohol existovať sériový vrah. Veď predsa vrahov má len zvrátená, úchylná Amerika. V kráľovstve vodky by sa čosi také nikdy nemohlo stať. Kvôli tomuto prístupu trvalo veľmi dlho, kým bol Čikatilo chytený a popravený. Dovtedy stihol zavraždiť viac ako 50 detí a žien. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Docela pěkně vystižena tragédie života v poválečném Stalinově sovětském ráji. Samotný příběh v těchto reáliích mě chytil, byť se nejednalo o nic zázračného. Celkově pozitivní dojem, když máte chuť na pochmurnou detektivku odehrávající se v Absurdistánu, který je přece tak dokonalý, že se tam nevraždí. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Čirá schizofrenie na place a plátně, která pokud by neměla ďábelské bolševiky, atakovala by Angelínky Neposraného o nejambicióznější hollywoodské hovno vysrané na diváky za poslední kalendářní rok. Tomáš je klasicky čestný a Noomi klasicky hnusná, komouši jsou zlí, Gary už je Starýmuž i na herecké štěky, všude je parodie na politickou paranoiu a celý to nedává sebemenší smysl. Logika a dějová linie jsou znásilňovány do análu v mnohem větším měřítku než ty zavražděné děti, kdy největší padouch není pedofilní nekrofil a masový vrah, ale jakýsi bolševický kretén, který sebere Tomášovi místo, chce mu šukat manželku, umí se teleportovat na všechna důležitá místa a bez následků střílí kolegy z práce přímo ve své kanceláři za bílého (pracovního) dne. Autor předlohy, který se „inspiroval“ totálními režimy měl buďto nulový vliv na scénář, nebo měl v hlavě nasráno. Nejvíc má ale v hlavně nasráno scénárista a režisér tohoto braku, kde nedává smysl absolutně nic od doby, co Otužilý vytáhne nedobrovolně paty z Moskvy, aby vyřešil nejzapeklitější případ celé své kariéry, logiku vztahu s vlastní manželkou. To se mu bohužel nepodaří, ale skončí to všechno dobře, Tomáš se vrátí do práce, kde sice bude nadále notovat zkurvenému režimu, zatýkat imperialistické živly a držet hubu, ale to už se od každého kladného hrdiny v dnešní době přece očekává. 40% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Koho chytnou, toho zatknou. A koho zatknou, ten už je vinen." Paranoidní padesátá léta byla svinská a je jedno, zda-li to bylo v CCCP, ČSSR nebo v USA. Proč by však Američané ukazovali svůj zrůdný mccarthismus, když mohou ukázat stejně zrůdný stalinismus? To je snad jasné - nebudou si dávat vlastní gól. Tak se nám Andrej Čikatilo proměnil ve Vlada Maleviče, zase zavraždil nějaké děti u Rostova a tentokrát to ani nikdo nechtěl vyšetřovat. Ještěže máme geroje Lva, který se umí ubránit i v bezvědomí, běhá pěšky po evropské části Ruska a ještě ke všemu miluje svou ženu, která se ho bojí. Nějak z toho mám pocit, že to byla hrozná blbost, ale Hardyho zarputilost mne většinou baví sledovat. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dobře vykreslená atmosféra absolutní nedůvěry a nesoudržnosti společnosti, ale zmatečný, nepříliš zajímavý děj buď plný děr logice, nebo špatně vysvětlený. Škoda. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Film je to velmi příjemně mezinárodní, ale bohužel se trápí mezi tím, jestli to bude krimi, nebo temné dobové drama a možná to někde funguje, tady mi to ovšem moc nesedlo. Herecké výkony nebyly nijak na pěst, co ale bylo, byla ta tmavá roztřesená kamera, kdy člověk při akčnější scénách ani pořádně neviděl, co se děje. Moc dlouhé, nerozhodné, s dobrý i špatnými scénami. Průměr 55 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Při nejlepší vůli průměrná filmová adaptace vynikající knihy. Srdce mě bolí, když vidím, jak knihu vykuchali a jak je mi výsledný film ukradený, ačkoli jsem knihu přečetl jedním dechem. Za jediné plus bych označil silné obsazení. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Švédský mašinfíra jede po dvou rovnoběžných kolejích a těžko říct, které jsou mrazem z Moskvy více pokroucené. Ta kriminální jen sprostě kopíruje Čikatilovo řádění v Citizen X, dokonce se ani neobtěžuje změnit Rostov na Donu jako místo jeho hlavní působnosti. Ta existenciální s všude přítomným ledově sibiřským dechem tajných služeb na zátylku je zase hrozně chaotická, neučesaná a brutálně odbývá motivaci postav. Když se na konci v zabláceném lese ty dvě koleje seběhnou do jedné, srážka je nevyhnutelná (i když přídavek s novým šéfem Lannisterem a kufříky v dětských ručičkách mi zase tolik nevadily, svým způsobem to byla jedna z mála věcí se smysluplným vyústěním). Hlavní viník neštěstí je strojvůdce Espinosa, potažmo jeho nadřízení z velína, co trasu trvající pět a půl hodiny (první sestřih) chtěli stihnout za méně než poloviční čas a ta trať zkrátka nebyla na tuhle rychlost přizpůsobená.. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Natočené na voľnobeh. Kvalitné remeslo ktorému, ale úplne chýba autorská vízia a poriadná dramaturgia. Postavy sa viacmenej túlajú hore dole, tvária sa kruto prísne a sem tam zadrolia nejaké to lorem ipsum. Čo je teda veľká škoda, bo herci, predloha, aj atmosféra, všetko tu bolo ... a ostalo kriminálne nevyužité. 50% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Doufám, že už všem široko daleko došlo, že Espinosa není režisér ponurých historických thrillerů, protože scénáristy si vybírat moc neumí. Atmosféru a výpravu sice dává, ale dementní vyústění není to pravé ořechové stejně jako fakt, že to celé potápí do tmavě šedých roztěkaných filtrů. Prosím dejte mu někdo točit pokračování Bournea, potažmo dalšího Ramba apod. Protože tvrdší a surovější akci umí málokdo. Sice je jí tu málo, ale pošušňáníčko. ()

Související novinky

Robocop v Suicide Squad?

Robocop v Suicide Squad?

16.02.2015

Joel Kinnaman prorazil díky detektivnímu seriálu The Killing a loňský Robocop ho měl proměnit v novou hollywoodskou hvězdu. Nakonec to tak úplně nevyšlo, pětatřicetiletý Švéd ale rozhodně nehází… (více)

Hardy vs. DiCaprio

Hardy vs. DiCaprio

01.07.2014

Sehnat si do filmu Toma Hardyho není zrovna jednoduché. Statný londýnský rodák má dotočená dramata The Drop a Child 44, muzikál London Road a akčňák Mad Max: Fury Road. Momentálně hraje nebezpečná… (více)

Assassin’s Creed si našel režiséra?

Assassin’s Creed si našel režiséra?

25.01.2014

Když před sedmi lety vyšel první Assassin's Creed, málokdo tušil, že vyroste v obrovsky lukrativní značku. Vedle šesti hlavních her si můžete sehnat třeba comicsy nebo sadu románů, jež rozmanitě… (více)

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (více)

Reklama

Reklama