Reklama

Reklama

Dítě číslo 44

  • USA Child 44 (více)
Trailer 1
Mysteriózní / Krimi / Thriller / Drama
USA / Česko / Velká Británie / Rumunsko / Rusko, 2015, 137 min (Alternativní 132 min)

Lev Děmidov je válečný hrdina, jeho svědomitá práce pro sovětskou tajnou policii mu zajistila postavení, dobré bydlení pro sebe i pro rodiče a krásnou ženu. Nikdo si ale nemůže být ničím jistý, Děmidov odmítne udat svou ženu a je státní mocí ze dne na den degradován a poslán do vyhnanství. Zde narazí na vraždu, která se podobá jinému případu, označenému za nehodu. S kariérou a životem na padrť začne hledat sériového vraha. Ovšem ve stalinistickém Sovětském svazu v 50. letech něco jako vražda oficiálně neexistuje, musí proto pátrat na vlastní pěst a tajně proti vůli režimu. Jak vyšetřování pokračuje, rozsah rituálních vražd dostává strašlivé rozměry. Přestože jakákoliv pomoc hrozí zatčením, získá nečekaného spojence. Smyčka se postupně utahuje jak kolem vraha, tak kolem hlavních hrdinů. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (564)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Podle tak pitomé knihy, jakou dítě č. 44 je, se dobrý film ani udělat nedal. Co ještě v knize u motivace postav dává smysl, tedy, je to za vlasy přitažené a peklo na zemi, ale řekněme, že tomu může vstřícně naladěný čtenář, kterým jsem nebyla, s trochou alkoholu v krvi věřit, se změnami ve scénáři stalo už totálně na hlavu postaveným. Sice to tak víc jde k tomu zbytku, už to je vzhůru nohama komplet, ale tím se z toho, navzdory logice, kompaktní celek nestane. Relativně vysoko hodnotím kvůli Garymu Oldmanovi, krásným záběrům na projíždějící vlak a škodolibému potěšení, které mi působil pohled na Toma Hardyho válejícího se v blátě. Mám obavu, že se zas zvedl a potácel se směrem k dalšímu filmu. Pro ty, jimž konec připadal přeslazený. Tohle si kupodivu scenárista nevymyslel. Je to začátek navazujícího románu stejného autora. Kam se děj odebíral dál netuším, do druhého dílu jsem odvahu neměla. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Letecký pohled na čadící lokomotivu uhánějící do podzimu zbarvené české krajiny je stejně fajn jako velké množství šedivých tuzemských uliček, ve kterých se natáčelo. Jenže další -pro- se už hledají obtížně. Nejen v návalu velkých ambicí, ale hlavně z pohledu odvedené práce – a to špatně hned na několika frontách. Hraje se na náhodu, hodně se stříhalo, přitom se měl onen schizofrenní scénář spíš hodit do koše. Děj a motivace postav jsou v řadě případů v lepším případě nepochopitelné, jednotlivé scény se dramaturgicky rozpadají, jsou hloupé i směšné (pasovou kontrolou přes negramotného vojáka, parodie na ruský akcent), mnozí herci jsou nevhodně obsazení, Tom Hardy jen huhlá a dle mého znovu ukázal, že je coby hlavní herec přeceňovaný. A režisér Daniel Espinosa je tak trochu patlal. Přitom námět á la v socialistickém ráji zločin oficiálně neexistuje a inspirace zločiny skutečného sériového rostovského řezníka vypadaly slušně. Hlavním protivníkem našeho vyšetřovatele není magor, co ujíždí na malých klucích, ale státní aparát. Jenže tady jsem se nic nového o ovládání společnosti strachem nedozvěděl. Jako detektivka to nefunguje, jako psychologické drama také moc ne. Pokud mě někdo zaujal, tak zbabělý kariérista Joel Kinnaman. I když pokud by ve snímku jeho postava nebyla, asi by se tolik nestalo. A to vlastně platí i o celém filmu. Kdyby vůbec nevznikl, tak … ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na tento snímok som sa tešil najmä z dôvodov, že sa mal po dlhej dobe objaviť thriller, zameraný na vyšetrovanie sériových vrážd. Nuž, nie vždy dostaneme to, čo nám bolo "sľúbené". Namiesto toho sa tvorcovia ubrali smerom prezentovania krutosti, nespravodlivosti, tyranie, v štáte s červenou vlajkou, či neuveriteľnom zrode lásky vo vzťahu poznačenom sebaklamom, ba dokonca nenávisťou. Dá sa čiastočne zaškrípať zubami a tváriť sa, že človek prekúsne takmer čokoľvek čo mu tvorcovia naservírujú, no samotný záver, ktorý ponúka totálne tupé rozuzlenie, či typický americký sentiment, natoľko sklamal, že mi neostalo nič iné, iba nad touto hlúposťou kývnuť rukou. Sklamanie. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jak se dalo očekávat, tak se jedná o dost nejednoznačný film. Na jednu stranu je tu perfektně vykreslená dobová atmosféra paranoidního Stalinistického Ruska, na druhou stranu, kdo se těší hlavně na kvalitní detektivku, tak bude asi zklamán, protože samotnému vyšetřování vražd ne, že by se film úplně nevěnoval, ale místy to ustupuje do pozadí a film pak tak trochu vypadá jako by nevěděl čím chce vlastně být. Hardy mě bohužel ani tentokrát nedokázal přesvědčit o tom, že by to byl nějak extrémně dobrej herec. Co naplat, pro mě furt takovej neslanej nemastnej. Těch pár akčních scén (válka v úvodu plus asi dvě pěstní výměny názorů) moc hodnotit raději nebudu, protože ta rozostřená a rozklepaná kamera tomu zrovna nepřidala, ale zase ok, abych jenom nekritizoval, tak když si odmyslím, že jako detektivka to moc nefunguje, tak jako zajímavý pohled do historie to není špatné a na rozdíl od většiny hodnotících mi nevadí ani ta delší stopáž. Nemůžu říct, že bych se nudil. Nicméně ani se nemůžu zbavit pocitu, že je to celkově trochu nedotažené. Za mě 55% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"V raji sa predsa nevraždí..." Neobvykle pôjdem proti väčšine, pretože mňa film fakticky zaujal. Pomerne nízke hodnotenie ma donútilo k filmu pristupovať opatrne a trochu odmerane, ale na G. Oldmana a v poslednej dobe i na T. Hardyho nedám dopustiť a filmu som bol rozhodnutý dať šancu aj keby mal hodnotenie oveľa horšie. Doba, v ktorej sa film odohráva asi pre dnešnú mládež veľmi lákavá nebude, ale na druhej strane ja som si tú pochmúrnu atmosféru strachu nevedel vynachváliť. Angličtina s ruským prízvukom trochu trhá uši, ale asi málokto čakal ruštinu z úst T. Hardyho. Inak zahral to skvele a ja som film nebral ako thriller o pátraní po vrahovi, ale skôr ako návrat v čase a ukážku doby totalitného režimu , atmosféry strachu a zúfalstva ľudí, ktorý sa báli nahlas povedať, čo si myslia. Veľmi sa mi páčil i dobre prepracovaný vzťah medzi manželmi (T. Hardy a N. Rapace). Postupný prechod od svadby zo strachu a nenávisti až po úprimnú lásku ma naozaj zaujal. Myslím, že film je natočený kvalitne, min. rovnako kvalitná bude rozhodne i knižná predloha, len si akosi ťažšie hľadá cestu k divákovi. Mňa si však našiel. Krvavý masaker vo vlaku bol adrenalínový...80%. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tenhle film měl bejt ostrej, temnej a osudovej. Jenže ho bohužel do spárů dostal střihač, kterej veškeré scény, kde mohl, střihal před tím, než stihly nějak dramaticky vyvrcholil, nejvíc tím mimochodem trpí postava Garyho Oldmana, což je mi fakt docela líto, ale rozhodně to není jen on. Navíc i když je první, dejme tomu dvě třetiny filmu vše dobré a napínavé, poslední část rozhodně není natolik úderná, jak by bylo záhodno, což je dáno jak oním střihačem, co pravděpodobně požil v kladenském depu nalezené zbytky po likérce drak, jednak dějem, který se stává postupně více blbózní a přivádí na scénu víc a víc logických děr o velikosti Frýdku-Místku. Herci hrají dobře a film zdobí, přestože v některých momentech u některých postav zní angličtina s hraným ruským přízvukem poněkud přiblble a nechtěně humorně. Mohl to bejt hodně dobrej film s výborným vizuálem, jenže je díky chybám jen průměrný a to je škoda. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Přes počáteční nezajímavost, jsem se přistihl že bych se na opět skvěle hrajícího Hardyho vydržel koukat asi až do omrzení. Knížka musí být suprová a líbí se mě že film si vlastně od počátku dokáže držet několik dějových linek a ani jednu nějak výrazně nešidí. Takže se nejedná jen o plochou detiktivku, ale vyloženě divák téměř hmatatelně cítí tu hnusotu 50. let v Sovětském svazu. Tehdy člověk opravdu nemohl říkat co si myslel a pokud chtěl přežít musel prostě jen šlapat lajnu a nikomu nevadit. Hrozné a fascinující zároveň. Určitě si Dítě 44 časem moc rád připomenu. 65% ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dítě 44 se špatně hodnotí, když máte možnost, být na promítaní (ještě před novinářskou projekcí a zdarma) spojeným se zábavnou a vtipnou besedou, na které byl přítomen i autor knihy, Tom Rob Smith, a část rodiny dělá ve filmu kompars. Pozitiva filmu jsou historický pěkná výprava, kvalitní herecké obsazení v čele s triem T. Hardy, G. Oldman a N. Rapace ,dějové prostředí s propracovanými postavami a kvalitní kamera. Negativa jsou historická korektnost i přes ujišťovaní autora, podivný střih. Dále scénář, který mi místy přijde zmatený jako lesní včela za úplňku a ne vše je úplně vysvětleno. Pravda v té době a místě se ne všechny věci, jako třeba u zatčení, vysvětlovaly. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Herci stvárňujú svoje postavy pomerne vierohodne, ale zároveň aj veľmi neosobne. Za to bezpochyby čiastočne môže režim, v ktorom sa nachádzame, ale my tak nemáme takmer šancu si s jednotlivými aktérmi utvoriť nejaký vzťah a je nám potom tak nejako jedno, ako ich životnú púť dopadne. Prežijú? Dopadnú krvilačného vraha? Pozvoľné tempo chaotického a mnohokrát nelogického pátrania dopĺňa ťaživá atmosféra všadeprítomného strachu a beznádeje. To však nestačí na to, aby cez dve hodiny dlhý film plne udržal našu pozornosť. Tom Hardy a Gary Oldman odvádza štandardne dobrú prácu, ale neprehľadný a chaotický dej bez spádu, do ktorého kruto zasiahli strihačove nožnice, nemajú šancu plne utiahnuť. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Velka škoda, pretože filmov s Ruskehé Stalinovského obdobia moc nieje. A navyše tento mal fajn dobovú atmosféru, fajn ruský casting (Britský Hardy a Oldman, Švédske duo Kinnaman, Rapace, či Fransúzsky Cassel). Námet vyzeral zaujímavo, ale Espinosa by mal dostať jednu do nosa za to ako nezáživne, priam až rutinérsky to natočil. 65% - 3* ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Co to bylo? Kvůli tomuhle byl v Praze humbuk jako v poledne okolo Svatého Václava, kvůli tomuhle chtěl Ridley přecákat fasádu Národního muzea, kvůli tomuhle se na den zavřelo metro a kvůli tomuhle já šel do kina? Tak to teda pěkně děkuju, ale na něco co je ploché jako vietnamský hrudník já se můžu jít kouknout do podloubí na tržnici. Zabere mi to pět minut a nepřijdu o dvě a čtvrt hodiny života, z nichž každá minuta je stejně tak záživná, jako další taková pohádka o válce, ve které se válčí především s tím, jak udělat dobrý film. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,V ráji není vražd '' - rájem jest míněno Rusko padesátých let. Hledat v téhle zemi a v těchto časech pravdu bylo sakra nebezpečné. Filmařům se celkem dobře podařilo ztvárnit Stalinovu říši teroru, kdy každý den někdo zmizel - prostě nepřišel do práce a nebo si jej z té práce či z domova vyzvedlo pár pánů co přijeli v černých autech... Podobnost s getapem tu není čistě náhodná. Kupodivu ono ztvárněné Rusko byly převážně Čechy, což našince, který pozanl jednu či více lokací potěšilo. Sem tam nalezneme i českou hereckou tvářičku se špatným anglickým přízvukem coz však muselo americkému divákovi znít roztomile východoevropsky... ne li přímo rusky! Horší to bylo se scénářem. Chvílemi jsem se neorientoval a chování některých postav mi přišlo nepochopitelné. Jakoby se tvůrci nemohli žánrově rozhodnout zda točí thriller ze Stalinova Ruska či kriminálku o Rostovském řezníkovi... Závěr sám mi přišel přitažený za vlasy (myslím závěr vyšetřování) a tak souhlasím s verbalem, že tenhle rádoby čokoládový bonbón v krásném pozlaceném papíru byl vevnitř jen taková tuková náhražka bez kakaa... I přes výpravu atd.. mi Občan X či dokonce Evilenko přišel mnohem lepší! Dávám tři tmavé bonbóny doma dělané. * * * ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem sice nečetl, ale na filmu je jasně vidět, že do dvou hodin její děj vtěsnat prostě nešel. Technicky skvělé, atmosférické, vizuálně bezchybné, ale bez smysluplného děje. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetl, takže nemůžu porovnávat. Nicméně film je více než skvělý. Ze spousty komentářů jsem vyčetl, že první polovina je skvělá a druhá stojí za hovno. V mých očích ovšem první polovina byla skvělá a druhá ještě lepší. Mělo to spád, žádný zbytečně natahovaný scény a nudný vyšetřovací postupy. Jenom čistá, hnusná, depresivní ukázka tehdejší doby s několika luxusníma alerogickýma podtextama. Navíc se při filmu dá hledat zábavná hra jménem "Kolik českých herců a míst poznáš", to je další plus. Jediný co mi místama vadilo, bylo podivný (ne)herectví Toma Hardyho, kterej se občas v emotivních scénách zřejmě snažil napodobit slavné Schwarzennegerovské grimasy. Jinak proti filmu vůbec nic nemám a slabších pět tomu dám velice rád, protože to já u podhodnocených filmů dělám. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Tak předně - knížku neznám a po tom, co jsem teď viděl, ani nechci. Skutečný příběh Čikatila znám odjinud, ve zfilmovaně formě především tady, takže mně ve vztahu k této tématice vůbec nevadí Smithův fantasmagor. Tímto vyjádřuji pochopení těch, jež se nasrali, protože se o Čikatilovi dozvěděli strasně málo, a to málo ještě byla fikce. No, proč teda dávám čtyřku, slysím jak se ptáte? Protože se Espinosovi podařil natočit snímek, který by mohl být reklamou na svinstva stalinismu. Já se tady nebudu zamýšlet a dohadovat s pseudokomoušema, jestli to tak bylo, nebo nebylo, některé sekvence filmu mně samotnému přišly účelové a předimenozované, ale podstatné je to, že se mně nejednou škaredě sevřel žaludek ze svinstev a pocitu bezmoci, přičemž to rozhodně nebylo z ubezdušených hošanů. Nedivím se, že to v Rusku zakázali, ono to asi jen podtrhuje moje předchozí věty. Hodnotím kladně za Hardyho, vykreslení doby, a pár syrových scén. Příběh se nedá brát vážně, ale tady mně to bylo jedno. 75% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, ale po zhlédnutí její filmové adaptace k ní moc důvěry nemám - kontrolka výskytu žánrových klišé zde bliká jak zběsilá. Suspendovaný policajt pátrající na vlastní pěst? Zlý nadřízený, který mu jde po krku? Vyšetřování řádění masového vraha? Nic, co bychom dávno neviděli stokrát jinde, jen s tím rozdílem, že děj je ze současné Ameriky přesunut do SSSR v 50. letech. Odtud mj. vyšší finanční náročnost takového natáčení v porovnání se snímky ze současnosti - penězi se zde jistě nešetřilo, ale věrohodnou iluzi sovětského prostředí se zde podle mě příliš vytvořit nepodařilo - pro člověka, který většinu lokací zná osobně, je zkrátka těžké v přítmí kinosálu najednou uvěřit, že se děj neodehrává v Rudolfinu, Národním muzeu, na Hlaváku, apod., ale v Moskvě 50. let (u zahraničních diváků toto asi logicky odpadá a film by na ně snad mohl působit více autenticky než na Čechy). Pokud jde o celkovou autenticitu snímku, k ní směřuje má největší výtka obecně - celý děj se odehrává v Rusku, všechny postavy nesou ruská jména, na zdech visí nápisy v azbuce, spousta postav mluví se silným ruským přízvukem (výborný Tom Hardy potvrdil pověst herce, který se na každou roli pečlivě připravuje), ale co je to všechno platné, když stejně všichni herci mluví anglicky. Na mě to prostě působí téměř komicky, když na sebe postavy s typicky ruskými jmény typu Vasilij, Alexej, Nina, Zina, Jelena apod. mluví anglicky a tváří se, jako by se nechumelilo. Pochopitelně chápu komerční aspekt věci, kvůli němuž je naprosto logické, že jde o film natočený v angličtině, ale za sebe nemám problém napsat, že toto je film, který měl být natočený v Rusku, s ruskými herci a v ruštině. Abych jen nekritizoval, na filmu se mi líbil vývoj vztahu mezi oběma manželi Děmidovými a pěkný závěr. Je tam i pár dalších momentů, kvůli kterým by člověk uvažoval, zda ještě jednu hvězdu nepřihodit, ale nakonec si nemůžu pomoct - ne že by to byl vyloženě průšvih, ale žádný zázrak to taky není. Když si člověk vzpomene, jak před necelými dvěma roky byla kvůli natáčení tohoto filmu docela dlouho výluka metra, o které s velkou chutí referovala všechna média jako o bezprecedentním narušení pražské MHD, a pak vidíte ve filmu scénu, kvůli které to celé bylo a která má sotva pár vteřin, musíte si nutně položit otázku, kterou by šlo vlastně vztáhnout na celý film jako takový: stál celý ten humbuk vůbec za to? ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

obsadené dobre, vyrozprávané remeselne zručne, s pár peknými scénami a na hollywood príjemnou dávkou "špiny". ale v závere úplne odpálené - tak koncentrovaný, nestráviteľný hollywoodsky gýč som fakt nečakal; navyše - prečo všetci tí britskí, americkí, francúzski, českí, švédski a neviemakí herci rozprávajú po anglicky s viac či menej štylizovaným a priznaným ruským akcentom? to ma iritovalo. a tiež som sa zamýšľal nad tým, akú rolu zohráva tento film v rámci širšieho politického kontextu, no k ničomu som nedospel. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V raji nie sú vraždy. To potom začnite ako vyšetrovateľ hľadať masového vraha. Navyše musíte vyšetrovať aj vlastnú ženu zo špionáže a viete, že skôr či neskôr pôjdu aj po vás. No a ani s tou manželkou to nie je to pravé orechové. Sériový vrah v stalinistickom ZSSR znie ako príťažlivá téma, lenže práve tieto spomínané vedľajšie dejové línie krimi líniu doslova zdržujú, tá sa nemôže rozbehnúť a nakoniec máte dojem, že je tu vlastne iba ako pozadie k nevyriadeným účtom hrdinov a antihrdinov. Čakal som podľa ohlasov katastrofu, tie vyše dve hodiny som ale prežil bez problémov, občas som sa bavil, občas som tlačil niektoré scény k prestrihu na hlavnú dejovú linku. ()

Související novinky

Robocop v Suicide Squad?

Robocop v Suicide Squad?

16.02.2015

Joel Kinnaman prorazil díky detektivnímu seriálu The Killing a loňský Robocop ho měl proměnit v novou hollywoodskou hvězdu. Nakonec to tak úplně nevyšlo, pětatřicetiletý Švéd ale rozhodně nehází… (více)

Hardy vs. DiCaprio

Hardy vs. DiCaprio

01.07.2014

Sehnat si do filmu Toma Hardyho není zrovna jednoduché. Statný londýnský rodák má dotočená dramata The Drop a Child 44, muzikál London Road a akčňák Mad Max: Fury Road. Momentálně hraje nebezpečná… (více)

Assassin’s Creed si našel režiséra?

Assassin’s Creed si našel režiséra?

25.01.2014

Když před sedmi lety vyšel první Assassin's Creed, málokdo tušil, že vyroste v obrovsky lukrativní značku. Vedle šesti hlavních her si můžete sehnat třeba comicsy nebo sadu románů, jež rozmanitě… (více)

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (více)

Reklama

Reklama