Reklama

Reklama

Dítě číslo 44

  • USA Child 44 (více)
Trailer 1
Mysteriózní / Krimi / Thriller / Drama
USA / Česko / Velká Británie / Rumunsko / Rusko, 2015, 137 min (Alternativní 132 min)

Lev Děmidov je válečný hrdina, jeho svědomitá práce pro sovětskou tajnou policii mu zajistila postavení, dobré bydlení pro sebe i pro rodiče a krásnou ženu. Nikdo si ale nemůže být ničím jistý, Děmidov odmítne udat svou ženu a je státní mocí ze dne na den degradován a poslán do vyhnanství. Zde narazí na vraždu, která se podobá jinému případu, označenému za nehodu. S kariérou a životem na padrť začne hledat sériového vraha. Ovšem ve stalinistickém Sovětském svazu v 50. letech něco jako vražda oficiálně neexistuje, musí proto pátrat na vlastní pěst a tajně proti vůli režimu. Jak vyšetřování pokračuje, rozsah rituálních vražd dostává strašlivé rozměry. Přestože jakákoliv pomoc hrozí zatčením, získá nečekaného spojence. Smyčka se postupně utahuje jak kolem vraha, tak kolem hlavních hrdinů. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (562)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film ze sovětského prostředí, takových filmů moc nevídáme. Tento snímek má dvě dějové linie, které jsou navzájem propojené. Na jedné straně sledujeme život v tehdejší Stalinovské době, kdy byli zabíjeni lidé, kteří se jenom považovali za zrádce, a na druhé straně sledujeme pátrání po vrahovi dětí. Jelikož to je propojené, tak se tomu vrahovi až tolik nevěnujeme a vlastně pořádně se po něm začne pátrat až na konci filmu. Příběh je tak spíše zaměřen na pátrání po Levu Děmidovi, který je považován za zrádce, protože chrání svou ženu. Musím říci, že se mi to ale líbilo, hlavně Tom Hardy už několikrát dokázal, že umí utáhnout celý film a tady to jen potvrdil. Já akorát nemám moc rád Noomi Rapace, takže ta mi tam trošku vadila, ale jinak ostatní herecké obsazení bylo na jedničku. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kriminálka ze stalinského Ruska by snad stačila, ne? Nemuseli k tomu přidávat ještě trapný jakože mysteriózní motiv, který ale v ději skoro nevyužili. Takže si divák řekne jen: Cože? Co je to za ptákovinu, která zničila i ty poslední zbytky atmosféry dusivého strachu v totalitní zemi? Dlouhý úvod se vztyčením rudé vlajky nad Reichstagem je zbytečný, děj nijak neposunul. Že byl jeden voják hrdina a druhý se schovával, šlo ukázat i mnohem přesvědčivěji než v okázale dramatické scéně. V ději jsou nesmysly typu, že v SSSR se nevraždí, vzápětí se tam opakovaně řekne, že za vraždy bylo odsouzeno už několik nevinných lidí. Završení v bahně je nechtěně legrační. SHRNUTÍ: Rusko je země hrůz a tenhle film k tomu přidává ještě nepřesvědčivou hororovou linku. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Mrazivej film, velmi velmi depresivní, kterej vás na začátku chytne, zatřese s váma a po dvou hodinách vás, emocionálně zcela vyždímané, bez skrupulí odhodí. Dobová atmosféra přenesená na jedničku, výtečná hudba patřičně podkresluje děj, a Hardy, kterej víceméně nesleze z plátna/obrazovky/monitoru přesvědčil i posledního škarohlída, že je to velkej hereckej talent (a pokud ne, tak je divák za á slepej, za bé hluchej nebo za cé prostě jenom blbej ;-). Víc netřeba psát, raději si přečtěte koment od VenDulin85, jenž to napsala naprosto trefně. Ono jako tahle, číst její komentáře se vyplatí tak jako pravidelně, páč a poněvadž za to stojej ;-) (Místní hodnocení je zase jednou fakt blbej vtip, ale tak co už). ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Příšerný závěr sráží tak dvě hvězdičky, ale kvůli ne zcela pochopitelnému nízkému obecnímu hodnocení, nakonec srazím jen jednu. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Na filmech hodnotím primárně práci režie, střihu a kamery. Podružnosti jako scénář či herecký výkony dokážu udejchat, když mi první jmenované složky dokáží patřičně vrazit jazyk do ucha. Child 44 natočil vynikající režisér s vynikajícím kameramanem, obsadil ho vynikajícími herci (Hardy udělá scénu jenom tim, že v ní sedí a čumí do zdi) a následně byl zprzněn neustálým přestříháváním až na únosnou mez 137 minut. V druhé polovině jsou na sebe scény naházeny příšernými střihy. Dialogy byly očividně brutálně kráceny (jde to dost poznat na nepatřičných prostřizích na různé detaily rukou či mlčenlivých tváří), dle různých elementů lze poznat, že scény měly často vypadat úplně jinak a věnovat se ničemu jinému, nadpoloviční část scén postrádá prostorovou expozici i uvedení některých vedlejších postav a takhle by se dalo pokračovat. V zásadě film přistupuje ke scénáři jak bulvární plátek k událostem - vybírá jen to nejšťavnatější, vytrhává z kontextu a předlohu využívá jen k tomu, aby to jakž takž drželo pohromadě. Stále však platí, že Espinosa je vynikající tvůrce a Wood šikovný kameraman. Záběrové kompozice a nasvícení je naprosto bravurní a já doufám, že full-cut se jednou dostane ven a já si ten film opravdu, do dna užiju. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Neznalá knižní předlohy bych asi hodnotila méně, protože by mi to přišlo nejasné a zmatené, ale takhle jsem si spoustu věcí domyslela a i když nelogických odklonů od knížky bylo až moc, jako celek se mi to líbilo. Výběr herců výborný (zvláště Noomi Rapace), atmosféra stalinistického Ruska dostatečně temná a depresivní. Srovnání film/knižní předloha (Tom Rob Smith) - 3/7. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Dobré téma tak nějak poamericky zmršené... Hodně ukecané, hodně zmatené. Škoda, na tenhle film jsem se těšil. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Tak druhá moje projekce mě zbavila mých rozporuplných pocitů. Child 44 skutečně nevytvořil atmosféru z mrazivého, stalinistického Ruska 50.tých let ani náhodou. Začátek je přitom velmi povedený a prostředí Prahy, Anděla a Letné je neskutečně parádní. (No Anděl, to snad ani není možný, že to není ani celá minuta) Ale příběh vraha vůbec negraduje a po odchodu Demidova (Hardy) z Moskvy se film noří do velmi sterilního příběhu, kdy scéna střídá scénu. Výkony herců jsou samozřejmě parádní. Tom Hardy si může připsat další skvělou roli. Nicméně scény ve filmu jsou absolutně bez šťávy a emocí. (Příklad: Kdy Demidov zjistí, že manželka ho vůbec nemiluje. V knize jistě silný moment, ve filmu je to jen další ze scén, které vás ničím nezaujmou.) Snaha filmařů o co nejlepší práci je znát. Ale na každém kroku je vidět velké problémy střihače a postprodukce. Osobně si myslím, že tvůrci tady natočili příliš materiálu a ve výsledku si s tím (nezkušený) střihač nevěděl rady. Film tak působí chaoticky a suše. Nikdo mě nemůže vinit, že jsem předpojatý, protože na film jsem se těšil dlouhé dva roky, knižní trilogii mám doma a na natáčení jsem chodil, co to šlo. Převeliká škoda nevyužitého potenciálu. A samozřejmě jednoho skvělého komparzisty. (55 %) ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

I když se může zdát, že hlavní příběhová linie filmu se točí okolo neznámého vraha a jeho obětí, opak je pravdou. Vyšetřování je jen jakousi "přidanou hodnotou" ve filmu, který spíše než vraha ukazuje poměry a způsoby komunistické strany. Když k tomu všemu přičtete přemrštěnou stopáž, šílený střih a mnohdy zmatené "vysvětlovačky", na konci filmu Vám bude líto, že jste si raději nepustili nějaký hodinový dokument. Ale abych snímku jen nekřivdil, musím dodat, že ve zdánlivě průměrném snímku se skrývají výborné herecké výkony všech zúčastněných, zejména pak Toma Hardyho, Noomi Rapace a Garyho Oldmana. „You're to be quiet. There is no murder in this country. Do you understand?!“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu neznám, takže nemám potřebu nějak porovnávat, případně dštít oheň a síru na to, že se jedná o brak. Viděl jsem jen Čikatilův příběh zasazený do stalinistického SSSR, kdy vyšetřování vraždy bylo ještě složitější, než v době, kdy Čikatilo opravdu řádil. A to se mi líbilo. Mělo to slušnou atmosféru, vše se odehrávalo ve známých lokacích a navrch tu bylo vynikající mezinárodní obsazení. Samozřejmě by se dalo najít x chyb zbytečnou vztahovou linkou počínaje a samotným usvědčením vraha konče, ale mě to celkově bavilo a o tom to je. 70% ()

Vanilla77 

všechny recenze uživatele

Jako čtenáře knihy mě film trochu zklamal. Střih se filmařům moc nepovedl, trochu na mě působil zmateným dojmem. Například scéna v metru, kdy natáčení v pražském metru bylo dvě dlouhé noci, je nakonec ve filmu objeví na pouhých několik vteřin. Samozřejmě, že z takového množství natočeného materiálu je asi těžké sestříhat film s rozumnou stopáží. Díky setkání s velice sympatickým Tomem Robem Smithem na předpremiéře filmu přidávám jeden bod navíc. ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Rozpolcení. Tohle pro mě měl být thriller letošního roku. Bohužel, jde o mix, ve kterém spíš než řešení činů sériového vraha, sledujeme peripetie starého Děmidova. Nejde o to, že by se to sledovalo špatně, protože je to pěkně odvedená prácička, jenže dost zavání. Všechno má obroušené hrany, a i když Lvovi fandíte, a jako já při každém záběru na Vasilije, řekne ,,Hajzl!'', konec to zabije. Tenhle žánr prostě happyendy neodpouští, i když jsou líbivé. *Noomi, kdo ti to udělal? ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Vynikající film. Stalinismus byl horší totalitou než německý nacismus, tenhle kontext američtí tvůrci pojali tak bez chybně až mrazí. Divák mohl věřit každému detailu i celku. Je neuvěřitelné jak tak hrůzostrašný režim mohl existovat. Stalin zakázal vraždy vyšetřovat protože se dějí jen v odporném kapitalizmu. Film výborně ukazuje že masový vrah malých dětí je ubohý břídil než Stalinismus. Stalinský režim zabíjel a mučil bez důvodu bez váhání. Velmi důležitý a poučný film. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zpočátku trochu zmatenej film, který stojí a padá na parádních hereckých výkonech Toma Hardyho a Noomi Rapace. Chvilku mi trvalo, než jsem do děje pronikl, ale poté mě naprosto pohltila ta bezútěšná atmosféra socialistického Ruska. Detektivní zápletka je spíše takovou vnitřní motivací postav pro postup dále, je jednoduchá, ale docela uvěřitelná. V pozdější fázi k divákovi přilnou i obě hlavní postavy, které začnou být o něco osobitější. Finále nepřehnané, ale nějak jsem nepobral upozadění Garyho Oldmana, který nejdřív dělal dusno a pak najednou z děje naprosto vyšuměl. Scénář má své problémy, ale jako celek mi to docela sedlo. Škoda, že zbylých dílů trilogie se nejspíš jen tak nedočkáme. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Občas mi pripadalo, že snímok sa kvalitou hlboko podcenil. Obsahuje viaceré momenty, ktorými film šplhal k vyššiemu hodnoteniu. Lenže, konzistencia slabých, resp. slabších a silných scén nieje hutná. Herecké výkony sú skôr rutinné, ako prekvapivo dobré a samotný režisér platí rovnako za priemerného remeselníka. Škoda, dobových kriminálok je málo a o to viac zabolí, keď jedna z nich nevyjde. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film ani ne o vyšetřování vražd, jako spíš o životě ve strachu z toho, aby na vás někdo neukázal prstem a vy jste se "dobrovolně" nepřiznal a nevzal s sebou další lidi. Herecky pěkně obsazené a zvládnuté. Atmosféra je pochmurná a pěkně ji vykresluje i soundtrack. Mě se film líbil a dávám mu 80% :) ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Dítě číslo 44 vám přednese příběh ze Sovětského svazu těsně po válce.Příběh o tehdejší tajné policii a jejich praktikách pří hledání viníka.Navíc pokud jde o hledání vraha dětí.Tehdejší doba byla určité plná odplat a nezacelených křivd,o tom nepochybuji,ale pokud se to převede na plátno tak ne vždy to vyjde do podoby ,aby to diváka přesto všechno zaujalo a nenechalo bez zamýšlení.Tady se to moc nepovedlo,děj se docela vleče a i přes solidní herecké výkony a plno známých obličejů to působí až nezáživným dojmem.Opravdu škoda,protože co se týče příběhu tak tu bylo našlápnuto velmi dobře.Za mě tedy 65% a tři hvězdy. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha byla skvělá. Film bohužel nezachytil ani její atmosféru ani její napětí. Je jasné, že není možné do filmu narvat všechno, co bylo v knize, je jasné, že občas je potřeba udělat nějakou změnu. Tady si tvůrci vzali tu základní dějovou linku a zachytili ty nejdůležitější okamžiky, ale bohužel vynechali, respektive změnili a zjednodušili, to nejdůležitější - důvody a motivaci vraha, tedy to, co mohlo na závěr překvapit diváka, který knihu nečetl. Já se u filmu celé ty dvě hodiny víceméně nudil, i když nějaká světlá místa, na které se dobře koukalo by se našla. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě impotentní, ve své stupiditě překombinovaný a celkově prostě dost nefunkční film... Hollywoodská fantasy představa o Sovětském Svazu, tvářící se jako přesná dobová rekonstrukce..pfffffff ()

Související novinky

Robocop v Suicide Squad?

Robocop v Suicide Squad?

16.02.2015

Joel Kinnaman prorazil díky detektivnímu seriálu The Killing a loňský Robocop ho měl proměnit v novou hollywoodskou hvězdu. Nakonec to tak úplně nevyšlo, pětatřicetiletý Švéd ale rozhodně nehází… (více)

Hardy vs. DiCaprio

Hardy vs. DiCaprio

01.07.2014

Sehnat si do filmu Toma Hardyho není zrovna jednoduché. Statný londýnský rodák má dotočená dramata The Drop a Child 44, muzikál London Road a akčňák Mad Max: Fury Road. Momentálně hraje nebezpečná… (více)

Assassin’s Creed si našel režiséra?

Assassin’s Creed si našel režiséra?

25.01.2014

Když před sedmi lety vyšel první Assassin's Creed, málokdo tušil, že vyroste v obrovsky lukrativní značku. Vedle šesti hlavních her si můžete sehnat třeba comicsy nebo sadu románů, jež rozmanitě… (více)

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (více)

Reklama

Reklama