Reklama

Reklama

Dítě číslo 44

  • USA Child 44 (více)
Trailer 2
Mysteriózní / Krimi / Thriller / Drama
USA / Česko / Velká Británie / Rumunsko / Rusko, 2015, 137 min (Alternativní 132 min)

Lev Děmidov je válečný hrdina, jeho svědomitá práce pro sovětskou tajnou policii mu zajistila postavení, dobré bydlení pro sebe i pro rodiče a krásnou ženu. Nikdo si ale nemůže být ničím jistý, Děmidov odmítne udat svou ženu a je státní mocí ze dne na den degradován a poslán do vyhnanství. Zde narazí na vraždu, která se podobá jinému případu, označenému za nehodu. S kariérou a životem na padrť začne hledat sériového vraha. Ovšem ve stalinistickém Sovětském svazu v 50. letech něco jako vražda oficiálně neexistuje, musí proto pátrat na vlastní pěst a tajně proti vůli režimu. Jak vyšetřování pokračuje, rozsah rituálních vražd dostává strašlivé rozměry. Přestože jakákoliv pomoc hrozí zatčením, získá nečekaného spojence. Smyčka se postupně utahuje jak kolem vraha, tak kolem hlavních hrdinů. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (33)

  • Šacování cestujících se natáčelo u obce Chrášťany na Rakovnicku, stejně jako vyskočení z vlaku. Z něj skákali kaskadéři/dvojníci na předem vybrané místo, z nějž byla vykopána tvrdá zemina a byla nahrazena slámou a dubovým listím. Rychlost vlaku v daný okamžik byla okolo 40 km/hod. (kriplozoik)
  • Scéna napadení ve vlaku se točila několik dní ve studiu. Stavbaři pro tyto účely připravili speciální vagón s odkrytou střechou a automatizovaným mechanickým natřásáním simulující kodrcání reálného vagónu a kolem něj z obou stran instalovali řadu světel, jež se postupně rozsvěcovala a tím uvnitř vozu vytvářela dojem stínů okolní krajiny. Celý souboj si odpracovali kaskadéři/dvojníci hlavní dvojice se štábem B, zatímco Tom Hardy (Leo Demidov) a Noomi Rapace (Raisa Demidov) točili na jiném místě jiné scény. Pak se vrátili a odehráli si jen začátek scény a konec s odchodem. (kriplozoik)
  • Lev (Tom Hardy), ale i jiné postavy někdy místo: "Yes" řekli ruský ekvivalent: "da". (Petrasuvicka)
  • Skladba znějící mezi osvobozením Berlína a scénou v Národním divadle, je "Partyzánská píseň", v češtině je známá pod názvem "Skal a stepí divočinou." (Petrasuvicka)
  • Snímek byl vyvoláván v barrandovských laboratořích. Zbylý nevytočený materiál se po natáčení rozprodával za extrémně výhodné ceny a byla tak na něj natočena například část českého filmu Prach (2014). (Vitex)
  • Promítání filmu bylo na základě nařízení ruského ministerstva kultury v této zemi zakázáno. Ministerstvo tento fakt zdůvodnilo, že film zkresluje historická fakta. (Charpy)
  • Na film se spotřebovalo cca 350 000 metrů filmového materiálu (průměrná délka celovečerního filmu je 3 800 metrů). (kazbunda21)
  • Scény s Anatolijem Brodským (Jason Clarke) se podle knihy odehrávají v zimě a pod zamrzlou řekou, což během natáčení uprostřed léta bylo technicky nemožné. Proto filmaři přizpůsobili děj knihy prostředí. (Petrasuvicka)
  • Natáčení filmu si přijel zkontrolovat autor románu Tom R. Smith. Osobně dohlížel na natáčení některých scén. (Petrasuvicka)
  • Přibližně čtyřikrát se natáčelo v Národním muzeu. Ridleymu Scottovi se však nelíbila fasáda Národního Muzea a žádal o její přestříkání. Velmi se divil, když jeho žádost na úřadech zamítli. (Petrasuvicka)
  • Ve filmu se objevila i limuzína sovětské výroby, kterou v 50. letech používal ministr obrany Alexej Čepička, zeť Klementa Gottwalda. (Cheeter)
  • Film se mimo jiné natáčel v Kladně či ve studiích na Barrandově a také v pražském metru. Hollywoodští filmaři projevili zájem konkrétně o stanici Anděl, a to kvůli tomu, že nejvíce ze všech stanic připomíná moskevské metro – děj filmu je totiž situován do Moskvy 50. let. Stanice Anděl se původně jmenovala Moskevská, byla otevřena v roce 1985 a její výstavby se zúčastnili sovětští inženýři a architekti. Současně pracovníci československého Metrostavu budovali v Moskvě stanici Pražská. Obě stanice měly představit styl stanic v "družebním" hlavním městě. Proto byla stanice Anděl vyzdobena inkrustacemi a v prostoru nástupiště byly umístěny bronzové odlitky, zobrazující soudobé tradiční motivy socialistického realismu, jako československo-sovětské přátelství, dobývání vesmíru apod. Celkový profil nástupiště této stanice je podobný střechám pravoslavných kostelů, bílá barva mramoru připomíná barvu sněhu. V Moskvě je Andělu nejpodobnější stanice metra Rimskaja. Natáčení ve stanici probíhalo ve dnech 23-25. 8. 2013 ve večerních i ranních hodinách, kdy byl přerušen provoz v úseku Smíchovské nádraží–Florenc. Dopravnímu podniku štáb uhradil ušlý zisk i náklady spojené s náhradní tramvajovou dopravou XB a výdaje na výrobu informačních nosičů. Bylo to vůbec poprvé v celé historii Prahy, kdy se kvůli natáčení omezila doprava. Filmové záběry ze stanice Anděl pak posloužily ve filmu rovnou pro stanice 3. Vstup do moskevské stanice byl vytvořen z budovy Ministerstva práce a sociálních věcí v ulici Na Poříčním právu. Vedle dveří místo květin pak umístili filmaři busty Lenina a Stalina. (Aelita)
  • Předlohou k filmu je román s fiktivní zápletkou, situovanou do Moskvy 50. let s hlavní postavou, pro kterou posloužil jako prototyp Andrej Čikatilo. Čikatilo spáchal své zločiny v letech 1978-1990 na území Ruska a zabil přibližně 53 žen a dětí. Vrah byl znám spíše pod přezdívkou „rostovský řezník“. (Aelita)
  • Štáb utratil za scény natáčené v České republice až půl miliardy korun. Filmovalo se v Praze a Ostravě. Další českou lokalitou, kde se film natáčel, byla továrna v Hrádku u Rokycan v Plzeňském kraji. Hodně scén se točilo na českých vlakových nádražích například v Chřášťanech u Rakovníka nebo na Smíchovském nádraží. Vůbec největší davová scéna s 600 komparzisty byla natočena na pražském Hlavním nádraží. (Nifgai)
  • Stejnojmenný román, který byl snímku předlohou, se skutečných událostí nedrží zcela přesně a je částečně fiktivní. Román je spolu s knihami „Utajovaný projev“ a „Agent 6“ součástí trilogie. (kriplozoik)

Související novinky

Robocop v Suicide Squad?

Robocop v Suicide Squad?

16.02.2015

Joel Kinnaman prorazil díky detektivnímu seriálu The Killing a loňský Robocop ho měl proměnit v novou hollywoodskou hvězdu. Nakonec to tak úplně nevyšlo, pětatřicetiletý Švéd ale rozhodně nehází… (více)

Hardy vs. DiCaprio

Hardy vs. DiCaprio

01.07.2014

Sehnat si do filmu Toma Hardyho není zrovna jednoduché. Statný londýnský rodák má dotočená dramata The Drop a Child 44, muzikál London Road a akčňák Mad Max: Fury Road. Momentálně hraje nebezpečná… (více)

Assassin’s Creed si našel režiséra?

Assassin’s Creed si našel režiséra?

25.01.2014

Když před sedmi lety vyšel první Assassin's Creed, málokdo tušil, že vyroste v obrovsky lukrativní značku. Vedle šesti hlavních her si můžete sehnat třeba comicsy nebo sadu románů, jež rozmanitě… (více)

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (více)

Reklama

Reklama