Reklama

Reklama

Comprar, tirar, comprar

  • Francie Prêt-à-jeter (více)
Španělsko / Francie, 2010, 75 (53) min

Asociácia výrobcov žiaroviek - "Phoebus cartel" - bola prvým záujmovým zoskupením výrobcov, ktorí sa dohodli na znižovaní kvality výrobkov tak, aby ich mohli viacej predať - v prípade žiaroviek išlo o používanie menej odolných vlákien.  Tento princíp - princíp plánovaného zastarávania produktov - postupne prevzali mnohí svetoví výrobcovia a riadia sa ním dodnes. "Užitočný" výrobok jednoducho nemôže byť večný - inak by sa ich toľko nepredalo. Dokument skúma používanie tohto princípu, ktorý vznikol v 20-tych rokoch min. storočia, v dnešnom priemysle.
Film získal viacero medzinárodných ocenení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Výrobek, který se odmítá opotřebovat, je tragédií pro byznys." A Light Bulb Conspiracy je důležitým filmem pro svobodu člověka. Patrně proto ho vidělo poměrně málo lidí. Zejména tedy těch, pro které se smyslem života stalo půjčování peněz a nakupování nepotřebných věcí. Já konzumu odolávám stále obtížněji, ale nyní to půjde zase o něco lépe. Tady mi totiž byly nabídnuty věcné argumenty do diskuze a žárovka svítící od roku 1901 mi vyloženě zvedla náladu. Horší už to bylo s čipy ničícími tiskárny, se snižováním kvalit nylonových punčoch či odvozem elektroodpadu do Afriky. To se mi odjišťoval raketomet v kapse. Ony ty informace o "kurvítcích" se ke člověku někudy dostanou, také není těžké povšimnout si stále kratší životnosti výrobků, ale tento dokument ukazuje vznik a příčiny těchto jevů a za to má ode mne naprosto subjektivních pět hvězd. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý dokument. Upozorňujem na jeden hrozný kiks v slovenskom dabingu: v strede sa spomína starý film, v ktorom nejaký vedec akože vynájde nezničiteľné vlákno - avšak v slovenčine mi oznámili, že vynašiel "trvalú hrozbu"... Nejakému "expertovi" sa podarilo slovo thread preložiť úplne nahovno. Ešte aj v novinovom titulku, ktorý sa tam mihol, bolo vidieť "everlasting thread", ale prekladateľ evidentne pozná iba jednu verziu, "threat" s T na konci (a dokument nevidel). Hanba ako svet! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Začalo to niekedy okolo roku 1920, pričom prvým produktom, ktorého životnosť bola obmedzená, bola žiarovka. Od tohto momentu rôzne spoločnosti, vrátane "Apple", úmyselne znižujú dobu užívania svojich produktov, aby tak zabezpečili kolobeh ekonomiky. Ľudia kupujú zbytočné veci ešte skôr, ako ich naozaj potrebujú. Môj "Samsung S5" nemá ešte ani rok, mám minimum aplikácií, no zo dňa na deň čoraz viac mrzne, pričom mi správca aplikácií neustále zasiela informáciu, aby som odinštaloval "ČSFD apku", nakoľko spomaľuje chod môjho mobilu. Načo mi je teda "smart phone" v hodnote (vtedy) takmer 600 eur, keď môj telefón nedokáže po roku, kvôli jednej, dvom, či trom aplikáciám, normálne pracovať, bez toho že by nemrzol, že by som neustále nestrácal signál. Nuž, toto je biznis, ktorému sa sme prispôsobili a pravdu povediac, nedokážeme ho v sebe natoľko potlačiť, aby sme v skrini nemali "9 toro" tenisiek v rôznych farbách na viaceré príležitosti. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Provokatívny, pre diváka veľmi poučný a užitočný dokument o nekalých výrobných praktikách a obchodného politického modelu plánovaného zastarávania, používaného v súčasnosti aj v školách pre produktových dizajnérov a návrhárov. Prípad iPhonov hovorí za všetko, a odmietanie výmeny batérie ako zámienka pre kúpu nového modelu je skutočne nehoráznosť. 90% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

I kdybych náhodou chtěla být takový debil, že bych odpustila výrobcům, že vyrábí záměrně stále větší šmejdy za stále vyšší prodejní cenu, nedokážu se povznést nad to, jak tím sajrajtem ničí africké země. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Samotný fakt podpory odbytu reguláciou životnosti ma neprekvapil, už som čítal niekoľko článkov na túto tému, i videl iný dokument a dokonca som sám napísal miniblog pod názvom Kazítka. Hrozné je, že sa v prospech neustáleho rastu výroby likvidujú vzácne suroviny a príroda sa devastuje odpadmi. A ten obrovský manipulačný mechanizmus núti aj inak celkom normálnych ľudí, aby za čudákov považovali tých, ktorí používajú síce "nemoderné" ale funkčné veci. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Obsahem obrovsky zajímavý dokument, který postupně strhne, ale formou vcelku obyčejné. A ano, opět získáte pocit, že je všechno špatně. Ono taky je. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavý dokument, který vás provede 20. stoletím z hlediska produkce elektrických výrobků a jejich plánovaného zastarávání. Bohužel i přes některé náznaky odporu (viz žaloba na Apple) se vlastně toho příliš mnoho nezměnilo. Tento komentář píšu na notebooku Sony Vaio, který vlastním asi 3 roky a už mám popraskané plasty a jen čekám na den, až se celej dosere. Co se týče zářivek v mém pokoji, měním je pomalu každý druhý rok. Kdybyste náhodou měl někdo doma zásobu žárovek z roku 1890, tak je velmi ochotně zkoupím. Kdo by taky nechtěl žárovku, která vydrží přes 100 let ??? Jo už vím, majitelé nadnárodních korporací. Zajímavé, že všechny průsery tak nějak vychází od nich, nikoli od vynálezců. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Áno mnoho ľudí to vie, len sa to povedalo verejne a povedali sa tam dôležité skutočnosti a to nie je zlé. Navyše to ako dokument netrvalo dlho. Tento svet je však stále len o konzume. Mne sa nedávno tiež pokazila tlačiareň, zatiaľ neviem kde je chyba, no možno, keď toto dopíšem a pokonšpirujem si a budem kriticky myslieť ako teraz, zahĺbim sa do techniky a logiky, tak možno tú chybu odstránim a tým, ktorým je toto všetko jedno, by som len odkázal, že na svoju chamtivosť možno raz doplatia, že sú práve za toto zodpovedný, lebo nevedia žiť inak. Normálne mám pocit, že keby ľudia pozerali viac dokumentov, tak by im to pomohlo viac než desiatky filmov o hlúpostiach ako sú tie o Jamesovi Bondovi. Tento film treba vidieť, povie vám to hravo, povie vám to múdro a jednoducho a najmä presne. Nie je to len o jednotlivých výrobkoch, je to zmena celkového myslenia, úprava hodnôt, dodám len, že môj kamarát to šíril na sociálnej sieti prostredníctvom jeho stránky, ktorú tam vytvoril. Ľudia nebuďte ovce! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ak sa nebude predávať nebude sa vyrábať, ak sa nebude vyrábať nebudú pracovné miesta. Jednoduchá matematika. Avšak už len z ľudského hľadiska treba zmenu, alternatívu ktorá bude prospešná pre všetkých. Ale takýmto smerom to nejde. A popravde priznajme si, koľko z dnešnej generácie konzumentov by sa chcelo vrátiť do doby svojich otcov a matiek a zanechať svoj doterajší, technicky dokonalý, ale v mnohých ostatných ohľadoch humánne degenerovaný život. Odpoveď je jednoduchá - stačí sa pozrieť von oknom. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý komunizmus! Technika balšaja, ale vydržala pád zo 6-teho poschodia a funguje doteraz. Nové šmejdy idú do sračiek dva dni po skončení záruky. Tri krát hurá konzumu! ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Krátky, televízny, značne zjednodušujúci, až trochu bulvárny dokument. Ale hovorí o dôležitej a čoraz aktuálnejšej téme, takže prečo nie. 3,5* ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Kvalitne spracovaný dokument, ktorý sa na nič nehrá a okamžite ide za svojím cieľom človeka šokovať. Zaznie tam aj veľmi dobrý nápad, ako by mohla naša planéta inak fungovať ako funguje. Pravda je tá, že večne to čo teraz robíme nebudeme môcť robiť. Planétu máme len jednu a my sme len mravci čo po nej chodia a zničia ju predtým ako prídu nové generácie. Dohody ako sú tam spomenuté sa dejú po celom svete a nejde len o žiarovku. Je smutné, že sme sa nenaučili žiť ako zvieratá či rastliny a podobne. Nedokážeme žiť s planétou vo vzájomnej symbióze. Afrika je samozrejme vrcholom celej rady problémov. Načo sú nám zákony, keď sú naschvál vymyslené tak, aby sa dali jednoducho obísť. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Stale se pod zaminkami teroristu a diktatoru rozpoutavaji nove valky o nerostne bohatstvi, kterym se plytva do vyrobku, ktere maji umyslne kratkou zivotnost, aby spotrebitel neustale kupoval nove zbozi a starym odpadem zatezoval tuto planetu... Ma lidstvo pravo na zivot? Spise ne! Dokument trochu vnimavejsimu divakovi neprinese nic noveho, pekne ho ale dokaze nasrat. Osobne nemam reseni pro tuto hamiznost vlad, nadnarodnich firem a nekonecny spolecensky konzumni zivotni styl. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který se snaží otevřít oči, díky faktům, která vlastně všichni dobře známe. To, že firmy vyrábějí šunty, které by se měly rozpadnout těsně před uplynutím záruční lhůty není nic nového, ale je zajímavé dozvědět se něco z pozadí. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

A to som si niekedy myslel, že kurvítko vzniklo až s príchodom počítačovej techniky. Pritom prvé vo veľkom používané kurvítko vzniklo ako myšlienka kartelu na zníženie životnosti žiaroviek už na začiatku 20. storočia a dokonca na zakázanie výroby žiaroviek so životnosťou vyššou ako 1000 hodín pod hrozbou pokút. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o sondu do spiknutí světového židovského nového řádu iluminátů a svobodných zednářů, leč i tak je to dost hořký obrázek současného světa. ()

Reklama

Reklama