Reklama

Reklama

V roce 2010 bylo při důlním neštěstí v Chile zaživa pohřbeno 33 horníků. Na jejich vyproštění pak celých 69 dní pracoval dnem i nocí záchranný tým, zatímco jejich rodiny i svět čekal na jakýkoli záblesk naděje. Napětí vzrůstalo i v dusivém horku 200 pater pod zemí, kde brzy začaly docházet zásoby i čas. Ve strhujícím příběhu o houževnatosti, víře a triumfu lidského ducha natočeného podle skutečného závodu s časem exceluje Antonio Banderas. (Magic Box)

(více)

Recenze (153)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že si tento příběh horníků z Chile dokonce pamatuji. V dnešním filmovém průmyslu byla tudíž jen otázka času, než se toho chytí nějakej šikovnej producent, který by z toho udělal solidní srdceryvný příběh s happyendem. A ano, opravdu se povedlo. Jméno tomu dělá vopelichanej Tonda Banderas a celé to klade důraz na pravdu, což jednoznačně oceňuji. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $12,192,123Tržby Celosvetovo $24,900,000Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ zaujímavé obsadenie aj keď nie úplne využité v katastrofickej dráme, ktorá sa drží dosť na uzde, nemá patričný silný rozmach, škoda neponúkne nič na vrch /60%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PRAVDĚPODOBNOST JEJICH ZÁCHRANY JE 1%…“ /// Hornickej snímek. Seznamovací rychlovka (takže žádný srdceryvný plkání a vymejvání mozků sladkejma dětičkama…) a šup do autobusu směr důl San José. Pak už je to klasika – hamižnej vykořisťovatel, dobromyslnej politik a parta chlapů v díře. Tiky v ksichtech příbuzných, jihoamerickej smysl pro zodpovědnost, ale žádný hornický plačky a vykonstruovaný dramata. Stojí to zavidění, i když zrovna žádnýho horníka neznáte (Verbal se nebočítá!). Podmínkou není ani důl vlastnit. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Knihu "Deep Down Dark: The Untold Stories of 33 Men Buried in a Chilean Mine, and the Miracle That Set Them Free", kterou v roce 2014 napsal Héctor Tobar, jsem nečetl. 3.) Zjistím, že když z vrchu padá bagr, je něco špatně. 4.) Nikdy jsem se neradoval z vrtáku. 5.) Thx za titule „mark82“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu skvělý, sesuv hory parádní a pak se to změnilo ve frašku. Divím se, že horníkům přes tu rouru nezavedli 3D domácí kino a internet. Nikdo nikoho nezabil, nikdo nikoho nesnědl.... NUDA! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Námet (podľa skutočných udalostí) mal na to, aby vznikol strhujúci, mrazivý, pôsobivý film. To sa nestalo. Máme dočinenia s podpriemerným titulom, ktorý si v mojich očiach nezaslúži ani len tie 3*. Nie je to katastrofa, ale je to dlhé a z nejakého dôvodu mi to bolo nesympatické. Viac, než pozitívny udobrovák Banderas, ma zaujal starý dobrý (starnúci) Lou Diamond Phillips. Fajn záverečné titulky. Poteší snová pasáž s manželkami. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Špína, panika, bezmoc, stísněnost, strach. To všechno se ke mně dostávalo jen velmi zřídka, o horníky jsem se nebál, emočně to nedolehlo, jak mohlo. Je to třikrát škoda, protože příběh masivního důlního neštěstí v podobě zavalených Chilanů tehdy sledoval každý. Režisérka se snaží upozornit na fakt, že v dolech ročně umírající tisíce lidí, zároveň se pokouší vytřískat co to jde z nedávného dramatu, který obletěl celý svět. Z úvodu se jí to daří, pak to má sestupnou tendenci. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Takový klasický katastrofický drama co neurazí ani nenadchne. Je tu docela hodně známých ksichtů jako Banderas, Santoro, Brolin, Philips nebo Byrne. Plusem je, že film se rychle rozjede krátký seznámení s postavami a hurá do dolu. První půlka docela fajn, pak už to začalo trochu drhnout a možná bych to zkrátil, ale na slušnej nadprůměr to stačí. Jinak já příběh nestudoval, tudíž jsem naštěstí nevěděl jak to dopadne.65% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom fajn rekonštrukcia známej udalosti, ktorej trošku uškodilo až príliš tlačenie na emócie, aj keď mi je jasné, že v takýchto filmoch sa tomu dá len ťažko vyhnúť. Možno by pomohlo, keby bolo viac času venovaného baníkom, ich problémom, pretože minimálne rovnaký časový priestor dostávajú ich manželky a rodina, ktorá čaká na zemskom povrchu. Film ma nenudil, nemal nejaké výrazne slabé miesta, ale zase ani veľké a nezabudnuteľné scény, takže to vidím na taký dobrý priemer. 60%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z úplne najlepších katastrofických filmov celkovo. Ak o tejto katastrofe, ktorá sa stala v roku 2010 nič neviete, tak si to ani nezistite pred zhliadnutím snímky, aby ste boli v napätí, ako to dopadne. Pamätám si akoby to bolo včera, keď to v roku 2010 dávali každý deň v správach. V hlavnej úlohe absolúte famózny Antonio Banderas. Má proste charizmu, ktorá sa tiahne celým filmom. Príbeh som poznal z televízie, vedel som, ako to dopadne a napriek tomu som sa príbehom nechal unášať. Veľmi pekné. O banskom nešťastí v Čílskej Attacame v roku 2010 sa dozvedel celý svet. Rozsah katastrofy a technickú náročnosť záchrany baníkov mi pomohol objasniť až tento film. Ono trafiť malú záchrannú kapsulu v hĺbke 700m relatívne tenkým vrtákom asi naozaj nie je len tak. Film je urobený vierohodne, zaujme nielen technickými detailami, ale aj citlivým popisom pohnútok všetkých postáv príbehu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Oprdené až za ušami. Nie, nie... neznevažujem hrdinských baníkov pod zemou. No ich zfilmovaný príbeh mi miestami pripomínal prechádzku na obláčiku v tvare cukrového sloníka. Dosť veľa zavážil aj katastrofálny slovenský dabing, na ktorý som bol veľmi zvedavý. Ani v tomto filme tak Banderas neprekročil svoj tieň. Slabší priemer. 55/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Drsně opelichaný Banderas společně se svými drsně umolousanými kumpány se snaží o drama, místy se jim to i daří, většinou však nikoliv. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Hoši si ten záver vychutnali ako rockové hviezdy... Dokonca v tých okuliaroch vypadali ako Bono! Totálna jeba! Práve kôli takýmto pár silným scénkam udeľujem štyri hviezdičky. P.S. Na konci filmu je vidieť nádherne ten rozdiel medzi pravým nefalšovaným robotníckym ksichtom a tým hereckým. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Človek má z výsledného tvaru filmu dojem, že tu ani nešlo o to, že bolo v podzemí uväznených 33 baníkov, ale že bolo pod zemou uväznených 33 čilských baníkov, ktorí majú čilské ženy a čilské deti a ktorých vyslobodzuje čilská vláda. Všade vlajú čilské vlajky. Je potom celkom sranda, keď to v podstate ani nikomu nevadí, nakoniec ani mne, ale ak je podobne nakrútená nejaká americká udalosť, zosype sa kvôli tomu na film kritika. Hollywood sem dal hercov, ktorí majú nejaké tie hispánske korene, pričom keby boli producenti skutoční frajeri, obsadili by úlohy nejakým výkvetom čilskej kinematografie. No a keďže sme v Latinskej Amerike, tak sa potenciálne obete stále modlia za svoju záchranu. Fakt netuším, nakoľko sa tieto dve polovýčitky zakladajú na skutočnom priebehu udalostí, ale tak trochu mi to celé smrdí lacným orientalizmom na úkor dôkladnejšej rekonštrukcie udalosti. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Souhlasím se zdejšími názory, že tohle dramíčko nenabízí absolutně nic navíc. Špatný film není, ale plaví se zkrátka ve vodách průměru. Občasné efekty jsou nezáživné. Napínavé to také moc není. Vše funguje prostě tak nějak napůl. Jinak Chile vypadalo jako taková příjemná zemička. Zaujalo mě například, jak takový Banderas někde na začátku prosil, aby mohl vzít v práci šichtu navíc. Překvapili mě potom ti místní vrtní experti. Já vám nevím, expert sice nejsem, ale tak každého zdravého jedince brzy napadne, že vím-li odkud vrtám, znám-li strukturu hornin, do kterých vrtám a vím-li dokonce o kolik metrů jsem se přibližně sekl, tak snad není takový problém odhadnout, kam zhruba vrtání posunout, abych trefil bunkr velký jako prase. Stejně to tak nakonec udělali a pochopitelně to vyšlo. Kluci jedni hloupí! Zábavné bylo i to, na povrchu vybudované, zábavní středisko. V samotném závěru mě potěšila ukázečka skutečných chilských horníků, kteří byli za celý život evidentně sedření jako trojka závit. Žádný Banderas a jemu podobní povaleči. Dost tomu ublížila i zbytečně dlouhá stopáž. Hodnocení vidím s přimhouřenýma očima na ty 3 *. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film mi vybrala uživatelka eLeR. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Průměrné katastrofické drama, které těká mezi nahoře a dole a nikde nemá čas ani prostor k vybudování skutečně strhující atmosféry. Navíc se zjevně bojí ukázat skutečné drama, které se odehrávalo v prvních dnech pod zemí. Je to tak uhlazené a opatrné, aby se to někoho nedotklo, až to přestává být zajímavé. Při zpětném pohledu bych možná byl raději, kdyby filmaři šli tímto směrem a natočili opravdu syrové drama horníků v beznadějné pasti. Nebo kdyby se naopak na horníky dole v dole vykašlali a natočili drama záchranářů, kteří bojují s časem, zrádnou půdou pod nohama i selhávající technikou aniž tuší jestli vůbec dole někdo přežil. Jako u řady filmů natočených podle skutečného příběhu mi navíc vadí, že vlastně není podle skutečného příběhu. Že je tu skutečnost zcela zbytečné překroucena. Proč je například skutečný hrdina, šéf směny Luis Urzua (Lou Diamond Phillips), který po katastrofě vše řídil a celou partu horníků držel pohromadě, ve filmové verzi zbabělcem, který svými hysterickými výstupy situaci zhoršuje? Proč je místo něj za hrdinu Sepúlveda (Antonio Banderas), který ani nepatřil mezi klíčové muže zavalené party? ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Nějaký odlehčený vykopávky. Banderase sem si sotva všiml v tý tmě. Snažil jsem se vžít do jejich situace, ale pak sem si řekl, kdo se vžije do té mé, když sleduju tyhle nudný písky? ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Téma výborná, mohol to byť katastrofický film jak vyšitý. V podstate film zlyháva najmä v druhej polovici, kde som často tápal, čo je realita, čo sú len predstavy. Nevyužitie skľúčenosti baníkov bolo zjavné. Namiesto toho vidíme zopárkrát situáciu, kde sa bavia o ničom, o ženách, o blbostiach. Ale od takého filmu čakáte, že to bude vypätejšie. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Film podle skutečné události. Je to asi můj první film, který se věnuje zavaleným horníkům. A je to natočeno velice dobře, prakticky nemám co vytknout. Pro ty horníky i jejich rodiny to muselo být hodně náročné, vlastně nějaké 3 týdny museli vydržet se zásobami na 3 dny. A když už se konečně k nim dostali, tak stejně nemohli ven. A teď další dlouhé čekání, jestli se je vůbec podaří vytáhnout. Opravdu bych nechtěl být v takové situaci. ()

Související novinky

Sedm statečných s unikátní hudbou

Sedm statečných s unikátní hudbou

21.07.2015

Už tento čtvrtek jde do kin Bojovník, boxerské drama s Jakem Gyllenhaalem, jehož hudbu složil nedávno zesnulý James Horner (Titanic, Avatar). Obecně se mělo za to, že bude posledním Hornerovým… (více)

Reklama

Reklama