Reklama

Reklama

V roce 2010 bylo při důlním neštěstí v Chile zaživa pohřbeno 33 horníků. Na jejich vyproštění pak celých 69 dní pracoval dnem i nocí záchranný tým, zatímco jejich rodiny i svět čekal na jakýkoli záblesk naděje. Napětí vzrůstalo i v dusivém horku 200 pater pod zemí, kde brzy začaly docházet zásoby i čas. Ve strhujícím příběhu o houževnatosti, víře a triumfu lidského ducha natočeného podle skutečného závodu s časem exceluje Antonio Banderas. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (153)

drackula 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi, že väčší dôraz bol kladený na psychológiu postáv a ich vzťahy a neurobili to ako nejaké podzemné dobrodružstvo. Chcelo by to ale možno trochu zostrihať, keďže niektoré pasáže boli nezáživné a výraznejšie dej a ani atmosféru neposúvali. Dianie nad zemou bola čistá "amerika", kde si všetci pomáhajú a všetci sú jedna veľká rodina. Uväznení baníci však boli dostatočne vykoľajený a následky uväznenia boli zahrané skvele. Mrzí ma ale, že sa tvorcovia úplne vykašlali na riešenie zodpovednosti za vzniknutú situáciu. Vinník zmizol zo scény po pár minútach a nikto sa už nad príčinami nepozastavil. Zaujímavý element bol prezident, ktorého politický kalkul filmu dodal asi najuveriteľnejšiu linku nad zemským povrchom. Ako dobrodružný-katastrofický snímok kvalitné, ale ako film s ambíciou na niečo poukázať slabé. 60% ()

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

Joo, tak při prvotní kontrole, do čeho to tentokrát jdu (vlastně sfárám), jsem pochopitelně zčekla, na jaké xichty se budu těch 120 minut dívat. Bandaska a Santoro? Muy bien, s těmi mě klidně, navzdory mé fobie z Klause (tohohle, tohohle i tohohle), zavřete na pár měsíců do dolu, por favor! Obávám se, že by bylo v šachtě nejen pořádně horko, ale taky značně vlhko a cestu ven bychom si tak nějak prorazili, po těch 69 (dnech, samozřejmě!) o tom žádná!... Mno, tady zase cejtím šílenou snahu Holého Údu vytěžit pár pesos ze skorotragédie... Snad kdyby se režie chytly povolanější a neamerické ruce, nebyla by z toho taková místy fraškoidní skoroslaďárna se všemi klasickými klišé. No me malinterpretes, jsem ráda, že tu partu jihoamerických kopáčů čekal lepší hepyend než zaměstnance Paskova, ale kdyby si, kurva, odpustila režisérka ty pičičandy kolem. Pozor, teď tady několikrát pípne brojler jako upozornění na ta největší klišé. Píp poprvé: několik zdánlivě neřeshitelných technických problémů rozlouskne dobrosrdečný laik, který byl doposud pouhou ministerskou krysou, ovšem stává se záhy instantním odborníkem na horniny, jejich těžbu a záchranné akce. Píp podruhé: Jeden mačo cyp hrdinně vede zoufalou partu, neztrácí víru a všechny postaví do latě (sem tam se mu někdo vzbouří, aby se neřeklo). Píp potřetí: vatou filmu se stávají patetická jakožedramata jednotlivých doňů Mariů, Juanů, Antoniů a jejich Esmerald, Marií a Josefín... jedni čekají rodinu, druzí řeší milostný trojúhelník "horňyk-pyča1-pyča2", další má komplikovaný vztah se svojí sestrou... Ale samozřejmě všichni ve finále naleznou vnitřní klid, lásku, celoživotní compadres a bájné Eldorado a odejdou vstříc zapadajícímu slunci nad Atacamou. 2 hvězdičky za povedený soundtrack. Zdařbůh! ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $12,192,123Tržby Celosvetovo $24,900,000Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ zaujímavé obsadenie aj keď nie úplne využité v katastrofickej dráme, ktorá sa drží dosť na uzde, nemá patričný silný rozmach, škoda neponúkne nič na vrch /60%/ ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Průměrné katastrofické drama, které těká mezi nahoře a dole a nikde nemá čas ani prostor k vybudování skutečně strhující atmosféry. Navíc se zjevně bojí ukázat skutečné drama, které se odehrávalo v prvních dnech pod zemí. Je to tak uhlazené a opatrné, aby se to někoho nedotklo, až to přestává být zajímavé. Při zpětném pohledu bych možná byl raději, kdyby filmaři šli tímto směrem a natočili opravdu syrové drama horníků v beznadějné pasti. Nebo kdyby se naopak na horníky dole v dole vykašlali a natočili drama záchranářů, kteří bojují s časem, zrádnou půdou pod nohama i selhávající technikou aniž tuší jestli vůbec dole někdo přežil. Jako u řady filmů natočených podle skutečného příběhu mi navíc vadí, že vlastně není podle skutečného příběhu. Že je tu skutečnost zcela zbytečné překroucena. Proč je například skutečný hrdina, šéf směny Luis Urzua (Lou Diamond Phillips), který po katastrofě vše řídil a celou partu horníků držel pohromadě, ve filmové verzi zbabělcem, který svými hysterickými výstupy situaci zhoršuje? Proč je místo něj za hrdinu Sepúlveda (Antonio Banderas), který ani nepatřil mezi klíčové muže zavalené party? ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PRAVDĚPODOBNOST JEJICH ZÁCHRANY JE 1%…“ /// Hornickej snímek. Seznamovací rychlovka (takže žádný srdceryvný plkání a vymejvání mozků sladkejma dětičkama…) a šup do autobusu směr důl San José. Pak už je to klasika – hamižnej vykořisťovatel, dobromyslnej politik a parta chlapů v díře. Tiky v ksichtech příbuzných, jihoamerickej smysl pro zodpovědnost, ale žádný hornický plačky a vykonstruovaný dramata. Stojí to zavidění, i když zrovna žádnýho horníka neznáte (Verbal se nebočítá!). Podmínkou není ani důl vlastnit. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Knihu "Deep Down Dark: The Untold Stories of 33 Men Buried in a Chilean Mine, and the Miracle That Set Them Free", kterou v roce 2014 napsal Héctor Tobar, jsem nečetl. 3.) Zjistím, že když z vrchu padá bagr, je něco špatně. 4.) Nikdy jsem se neradoval z vrtáku. 5.) Thx za titule „mark82“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (56)

Zajímavosti (11)

  • Exteriéry, respektive vchod do dolu San José, se natáčely na skutečném místě, kde k tragédii došlo. (T-enter)
  • Ako odškodné dostali baníci od štátu 9 tisíc amerických dolárov. (Zdroj: pravda.sk) (vander19)
  • Kvôli príprave na tento film sa španielsky herec Mario Casas nezúčastnil ani slávnostného odovzdávania filmových ocenení Goya. (MikaelSVK)

Související novinky

Sedm statečných s unikátní hudbou

Sedm statečných s unikátní hudbou

21.07.2015

Už tento čtvrtek jde do kin Bojovník, boxerské drama s Jakem Gyllenhaalem, jehož hudbu složil nedávno zesnulý James Horner (Titanic, Avatar). Obecně se mělo za to, že bude posledním Hornerovým… (více)

Reklama

Reklama