Reklama

Reklama

Černá komedie vypráví příběh herce Riggana Thomsona (Michael Keaton), který se v minulosti proslavil filmovou postavou kultovního ptačího superhrdiny Birdmana, a nyní se s vypětím sil snaží o svůj divadelní debut na Broadwayi. Riggan doufá, že když uspěje jako režisér a herec nového ambiciózního představení, oživí svou upadající kariéru. V mnoha ohledech to je riskantní krok. Ale bývalý filmový superhrdina si dělá velké naděje, že díky tomuto konečně získá uznání jako umělec a všem včetně sebe dokáže, že ještě není odepsaný. Premiéra se pomalu blíží, když se představitel titulní role v jeho hře během zkoušky za podivných okolností zraní a je třeba ho rychle nahradit. Na základě doporučení hlavní herečky Lesley (Naomi Watts) a na naléhání Rigganova nejlepšího přítele a producenta Jakea (Zach Galifianakis), Riggan nakonec neochotně přijme Mikea Shinera (Edward Norton), který je naprostou neřízenou střelou. Mike je ale zárukou toho, že se představení vyprodá a sklidí chválu kritiků. Kromě samotných příprav na premiéru se musí Riggan vypořádat i se svou přítelkyní a herečkou ve vedlejší roli, Laurou (Andrea Riseborough), se svou dcerou Sam (Emma Stone), která právě prodělala odvykací léčbu a nyní pro něj pracuje jako osobní asistentka, a také s bývalou manželkou Sylvií (Amy Ryan), která se čas od času objeví v zákulisí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 311)

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Atmosféra Birdmana mě ihned od prvních vteřin vtáhla a nepustila do posledního záběru. Naprosto jsem se zamiloval do práce s kamerou. Jednoduše skvělý výkon! Navíc herecký ansábl věděl přesně, co film potřebuje a ponořil se naplno do svých rolí. Film mě zkrátka dostal. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

No toto ma teda dosť sklamalo. Oskar za najlepší film je podľa mňa jeden z najväčších akademických prešľapov vôbec. Norton a Keaton film ako tak ťahajú, kamera je úžasná!! a nápad so strihom bol veľmi dobrý. Posledné plus je ešte hudba, tie bubny dodali filmu niečo špecifiké a odlišné. Ani to ale Birdmana nezachráni. Príbehovo ma úplne minul, prišiel mi ako prechádzka medzi rôznymi scénami ktorým som nevedel prísť na chuť a dejovo je extrémne prázdny. Niektoré pasáže mi prišli že sú úplne nepodstatné. Premúdrené dialógy sa striedali s tými celkom sviežimi a zaujímavými, no tak zdĺhavými až pôsobili zbytočne. Pár scén vedelo tak otupiť že som často rozmýšľal či ich nepretočím o pár minút. Koniec bol totálny nezmysel, výstrel do prázdna s nulovým dopadom na diváka a ajkeď originalitu nemožno uprieť, od Iñárritu som zvyknutý na filmy ktoré sa divákovi zaryjú pod kožu. Toto nemožno ani skúšať zrovnať s takým niečím ako Amores perros alebo 21 gramov. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Skvelý snímok, ktorého charizmatická hlavná postava si musí odstreliť nos a nechať si prišiť druhý, aby konečne zacítil, že má všetko, na čom skutočne záleží. Skvelý nápad, úsmev vyvolávajúce gagy a skvelý herecký výkon Keatona a Nortona. ()

fantassia odpad!

všechny recenze uživatele

To jako vážně? Co to mělo být? Pro mě žádná komedie a dokonce ani tragedie, po hodině a dvaceti minutách mě trochu zaujal rozhovor paní redaktorky s hlavním protagonistou, ale u mě to ani na půl hvězdy nestačilo. Nudila jsem se moc. Nevím no, když vidím vaše komenty a hodnocení, připadám si divná. Jen jednu světlou vránu tu vidím, tak jo verbal, měla jsem si tvůj koment přečíst před tím, než jsem to pustila, dobře mi tak. Komentář od larelay> cítím to taky tak nějak :-) Jediné, co mě pobavilo byla moje asociace z reálu, v našem okolí se pohybovala jedna existence, taky trochu magor jako byli ve filmu, jen to nemusel hrát, byl reálný a uměl vydávat skřeky páva, všichni jsme mu říkali pípák a tenhle pípák z filmu je oproti němu opravdu dokonale umělej. Jak si jednou zvyknete na originály těžko je budete nahrazovat umělotinama... ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Můj třetí pokus najít si k Iñárrituovi nějaký vztah (po Amores perros a Babelu) končí zase třemi hvězdičkami, přičemž ty první tři byly skoro čtyři, ty druhé tři skoro dvě a tyhle jsou někde mezi. Má to všechny vnější atributy dobrého bijáku, kameraman se vyřádil (dlouhé záběry mají ve spojitosti s divadlem dokonce jakýs takýs smysl, není to čistě jenom spartakiáda), fóry jsou vtipné, herci hrají jako o život, takže navzdory jednorozměrnosti a jednoúčelovosti většiny postav jsou jednotlivé situace vypjaté a místy i dojemné, bubenický doprovod strhující… jenže když zašátrám za touhle nablýskanou fasádou, nahmatám stejně málo života, člověka a vůbec jakékoli hloubky jako v úryvcích ze hry inscenované hlavním protagonistou (která měla být doufám takhle nabubřele blbá schválně). Rozhodně jsem u toho netrpěl, ale taky jsem si nic zásadního neodnes' – čili jsme s Iñárrituem zase tam, kde jsme byli. (Když o tom tak přemýšlím, připadají mi jeho filmy jako takoví „vysoce funkční sociopati“, úspěšně předstírající stavy/děje/myšlenky, které neprožívají.) ()

Lopezka1982 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony super, ale pro mne film totálně o ničem. Nejspíš šlo o psychologické pochody hlavního hrdiny, ale totální nuda a nikdy více :) ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Je to už pár let, co mě film rozsekal svým zpracováním, pojetím, herectvím a vlastně úplně vším od A do Z. Naposledy se to stalo s Fincherovským Fight clubem. Ale to už je nějakej ten pátek. Birdman je filmem hořkým, zároveň však vtipným i ostrým, jeho sdělení a způsob jakým nám to servíruje je přímo úžasným jevem. Přes herce, hrající herce, utopeni ve starostech, běžných i pro nás neherce :) "Bere mě někdo vážně? Zůstane tu po mě něco co má smysl? Miluje mě někdo? Co si o mě pomyslí? Dělal jsem v životě to důležité, nebo jsem se upíral k píčovinám..? Alejandro pojal záběrování (vůbec ne samoúčelně, či kalkulově, jak jsem tu četl) jako zkoušku herců, skoro zrovna tak, jako v samotném divadle. Michael Keaton je výborný a Edward Norton nám po x letech dokazue, že je hercem který nám chybí. Náročný diamant. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Oscarová sezóna je tento rok obrovským sklamaním. Birdman je filmovým veľdielom, bohužiaľ stvoreným najmä pre tých, ktorým sa sám v istom bode vysmieva - pre kritikov, ktorí majú nutkavú potrebu buď zhadzovať, alebo v tomto prípade vynášať do nebies za pomoci slovných obratov, ktorým rozumejú nanajvýš oni sami. Pre obyčajného diváka Iñárritu pripravil akurát tak zmätenú dvojhodinovú ódu na život skrachovaného herca, obohatenú unikátnou kamerou, otravnou hudbou a famóznym výkonom Edwarda Nortona (suverénne zatienil aj ospevovaného Keatona), ktorá síce v pravom slova zmysle nenudí, no rozhodne ani nebaví. Človek tak na konci ani nevie, čoho bol práve svedkom a či vôbec pochopil to, čo sa mu zástup scenáristov pokúšal naservírovať. (60%) ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

A sošku pro nejvíce nadhodnocený film získává.....Birdman!! Skutečností je, že Birdman je prostě dobrý, nic víc, navzdory výbornému obsazení a docela originální myšlence. Kdo se těšil na Nortona, tak vcelku utřel (nemyslím jeho zadek, i když ten tam vlastně vystrčenej byl)... Jedině herecký comeback Michaela Keatona držel film jakžtakž pohromadě, a pokud, jak jsem někde četl, to měla být temná komedie o krizi středního věku, tak se mám na co těšit... Birdman je dle mě film pro kritiky, ale stejně dobře chápu komentáře typu, sorry, ale neprokousal jsem se přes prvních dvacet minut...jo, a abych nezapoměl, ve vedlejší roli mě mile překvapil Zach Galifianakis. ()

Dio_Padre 

všechny recenze uživatele

Po delší rozvaze, jak zhodnotit Birdmana jsem se nakonec rozhodl pro tři hvězdy, pro velmi silné tři hvězdy. Je to na pomezí mezi třemi a čtyřmi. Možná mě další zhlédnutí donutí to změnit, ale teď to cítím takhle. Jedna padne za zpracování a děj filmu – v průběhu celého filmu se kamera takřka vůbec nezastaví. Těch pár střihů je vždy tak šikovně skryto, že film ve finále působí jako jeden jediný 119 minutový záběr. Takže samotné natáčení filmu muselo probíhat jako divadelní představení, kde si herci musejí hlídat své nástupy, což mi přijde zvlášť originální. A děj filmu nám zprostředkuje souboj „nedoceněného“ herce, který se snaží dokázat, že v jeho schopnostech se skrývá mnohem víc a rád by se zbavil té samolepky „Birdman“, která ho neustále pronásleduje. Díky tomu máme možnost nahlédnout do zákulisí jednoho z divadel (Majestic Theater) na Brodwayi a samotnému fungování divadla (ať už jde o přípravy nové hry, její uvedení a ano, nervy z prvních recenzí). A další dvě hvězdy jsou za neomylného Edwarda Nortona a rozhodně pro Zacha Galifianakise, který stejně jako Steve Carell ve Foxcatcherovi ukázal, že zvládá i vážnější role. Co se týče Michaela Keatona, byl pro mě v tomto filmu příjemným překvapením, neboť jsem ho do zhlédnutí Birdmana vnímal velmi málo. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Odovzdávanie Cien akadémie sa blíži, preto som zobral kino útokom a začal som Birdmanom. Skvelé herecké výkony asi všetkých zúčastnených, celé to poňatie "na jeden záber" veľmi zaujímavé a dobre spravené. Vyslovene to nenudilo, ale od záveru som čakal viac. Celá tá myšlienka nakoniec vypálila inak, ako by možno mala, preto len 4 z 5 ()

Honzek 

všechny recenze uživatele

Výborně jsem se bavil! Že bych měl napsat víc? Inu, není to lehké. Ten film měl jisté kouzlo, které neumím přesně popsat. Byl motivující, srdceryvný a velmi zábavný - navíc měl úžasný nadhled. Herecké role naprosto perfektní, kamera excelentní a hudba seděla jak měla. Není to úplně jednoduché koukání (i když...) a je potřeba jít do toho s troškou nadsázky, ale výsledek jaký jsem dostal jsem nečekal. Vtáhlo mě to od první minuty a vyplivlo až po titulcích - a to jsem si říkal, že dvou hodinová stopáž je moc (není). Velmi vřele doporučuji! ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Som z Birdmana rozpoltený....a aj by som napísal viac, ale jaksi mi to nejde. Výkony však boli excelentné a to najmä Keatonov. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Napoprvé jsem to nedal a radši jsem si pustil Interview s Kim čong unem.Napodruhé jsem dosledoval do poloviny, popřesouval, užil si pár scén a koukl na závěr. Když ono to bylo ták nudný, sakra! Komedie? Ha. Jediný vtípek to nemá. Drama? Ano, ale celý film vystihuje jeden monolog dcery hlavního hrdiny a dál už tam nic být nemuselo. K prdu je, že je to technicky úžasné a herci hrají slušně. Raději si dám zas a znovu české Karamazovi. ()

PeterNet 

všechny recenze uživatele

Velké herecké výkony předčily velikost filmu v prapodivné formě. Pár vtípků, pár super záběrů, ale jako celek to je nejslabší Oscarovka za desetiletku? ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Vskutku průměrná Ptákovina, ve které čekáte,čekáte,čekáte a čekáte,,,a ono pořád nic a nic a vůbec nic.... skvělá kamera s brilantním výkonem hlavního Batmana Keatona s líbivým soundtrackem a naprosto utahaným příběhem...bez příběhu ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Takhle divnej film jsem nečekal. A musim říct, že mě to míjelo - dokoukal jsem to, zajímalo mě, jak to skončí, ale prostě jsem se nezvládl naladit na stejnou strunu, takže jsem si to vlastně pořádně neužil. Skvěle sem ale sedne "perkusní" hudba, oba hlavní herci jsou taky výborní (především ale Norton), zajímavý je divadelní prostředí a bavilo mě i nejasný prolínání mezi fikcí/představivostí/snama a realitou. Nějak ale mám pocit, že film obecně se tváří hlubší, než ve skutečnosti je. Za největší fail považuju to, jak se nedořešila postava Mikea - z toho se dalo vytřískat mnohem víc a upřímně mě to i nejvíc bavilo. Kritiky Hollywoodu a popcornový produkce supergerojskejch filmů si nejde nevšimnout, víc než takhle na mě ale film působil jako zpověď a volání zneuznaný umělcovy duše (resp. duše člověka obecně) hledající sebe sama, toužící po pochopení, uznání a respektu. Třeba to časem docením víc. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Mohl bych se radostí potrhat, že vidím svého oblíbeného Michaela Keatona zase hrát. Ale nebylo tomu tak. Pravdou je, že jsem od toho čekal něco trochu jiného. Samozřejmě gratuluji k Oscarům, ale tohle nejsou filmy pro mě. Takže dvě hvězdy aspoň za Michaela a pár okamžiků, kdy jsem se opravdu zasmál. ()

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

César Awards - výsledky

César Awards - výsledky

27.02.2016

41. ročník vyhlášení Césarů, francouzských filmových cen, měl trio hlavních filmů, od kterých se očekávalo vítězství. S jedenácti nominacemi to byly filmy Trois souvenirs de ma jeunesse a Marguerite,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama