Reklama

Reklama

Černá komedie vypráví příběh herce Riggana Thomsona (Michael Keaton), který se v minulosti proslavil filmovou postavou kultovního ptačího superhrdiny Birdmana, a nyní se s vypětím sil snaží o svůj divadelní debut na Broadwayi. Riggan doufá, že když uspěje jako režisér a herec nového ambiciózního představení, oživí svou upadající kariéru. V mnoha ohledech to je riskantní krok. Ale bývalý filmový superhrdina si dělá velké naděje, že díky tomuto konečně získá uznání jako umělec a všem včetně sebe dokáže, že ještě není odepsaný. Premiéra se pomalu blíží, když se představitel titulní role v jeho hře během zkoušky za podivných okolností zraní a je třeba ho rychle nahradit. Na základě doporučení hlavní herečky Lesley (Naomi Watts) a na naléhání Rigganova nejlepšího přítele a producenta Jakea (Zach Galifianakis), Riggan nakonec neochotně přijme Mikea Shinera (Edward Norton), který je naprostou neřízenou střelou. Mike je ale zárukou toho, že se představení vyprodá a sklidí chválu kritiků. Kromě samotných příprav na premiéru se musí Riggan vypořádat i se svou přítelkyní a herečkou ve vedlejší roli, Laurou (Andrea Riseborough), se svou dcerou Sam (Emma Stone), která právě prodělala odvykací léčbu a nyní pro něj pracuje jako osobní asistentka, a také s bývalou manželkou Sylvií (Amy Ryan), která se čas od času objeví v zákulisí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 310)

JirkaLexa 

všechny recenze uživatele

Překvapivě přitažlivé drama, které mě silně zaujalo a udrželo si mou pozornost od začátku až do skvostně otevřeného konce. Výborný M. Keaton v hlavní roli a k tomu slušná kamera, efekty a hudba po dobu celého filmu. Prostě čistý a šikovně pojatý, nervydrásající příběh vyhaslé hvězdy, která se při znovuvznícení přepálila. Na původně vcelku nenápadně vypadající fim je to velký úspěch, a ocenit musím rozhodně i roli Edwarda Nortona, která mu byla jako ušitá na míru - snad jeho nejlepší výkon od dob Fight Clubu... 85% ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Na první Iñárritovu komedii jsem byl zvědavý a musím říci, že svůj styl nezapřel. Dvě hodiny filmu mi rychle utekly a většinou jsem se i docela bavil. Nicméně slabší pasáže tu byly a tak film řadím do lehkého nadprůměru. 65% ()

johnywalker 

všechny recenze uživatele

U Birdmana člověk neví, prostě neví. S jistotou o tomhle filmu můžu říct jen jedinou věc, a to že nikdy jsem si nevšiml tak dobré práce s kamerou jakou zde předvedl Lubezki!!! Prostě tak precizní práci, která podtrhovala celý zážitek z filmu a vyplňovala jinak nezáživné pasáže, jsem z pohledu kamery ještě neviděl! U příběhu jsem měl zato chvíle, kdy jsem nechápal co se děje nebo proč se dané postavy chovají, tak jak se chovají. Linie Edwarda Nortona pro mě nepochopitelně skončila scénou, která byla ještě dobrou půl hodinu před koncem a už se pro něj nenašlo místo, Emma Stone mě konečně přesvědčila, že je herečka, to konkrétně jejím emocionálním výlevem srdce nad svým posedlým tatíkem a Zach Ga..kis razantně zhubl, aby hrál jinou roli než komika. Herecké umění Keatona jakýmkoli způsobem ani nekomentuji. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Tento film je predovšetkým herecky výborne zahraním „divadelným“ dielom. Človek si na začiatku ani nevšimne, že hlavnými témami sú tzv. „kríza stredného veku“ a „nebol som dobrým manželom a dobrým otcom“, pretože „divadelná atmosféra“ a veľmi dobre natočená „neporušená kontinuita“ snímok vás dostane od prvého začiatku. Z hereckej stránky mám len superlatívy, od „najmenších“ až po “najväčších“ tu každý podal takmer bezchybný výkon a k tomu gratulujem, pretože úspech tohto filmu v tomto prípade záviselo na nich. Každopádne však dvojica M. Keaton a E. Norton jednoznačne dominuje. S nomináciou na Oscara za herecké výkony súhlasím – uvidíme, že ako to dopadne. Osobné hodnotenie: 82% (****) ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Stalo sa to pri Scorseseho Hugovi, stalo sa to pri 12 years of slave a v tomto prípade sa to opäť zopakovalo. Tím ľuďom z akadémie mrdá na tú umeleckú hlavu ? Pri každom z menovaných (Hugo ma nasral najviac) som bol viac ako "kurevsky moc" rozčarovaný, keď som zistil počet nominácií, a obzvlášť kategórií ! Birdman ma sám o sebe z uvedenej trojice bavil asi najviac, ale nemyslím si, že tento film si zaslúži až toľko sošiek. Ba ani nominácií ! Keaton - OK, kamera - OK, Norton ?? Tomu mali dať sošku za Hákový kríž, a nie si to teraz vyčítať, a udeliť mu to za toto ! Ale budiš. Scenár - OK. Celkovo si myslím, že film s 9 nomináciami na Oscara by sa nemal skončiť tak debilne, úsmevom Emmy Stone z okna, ale dať tomu riadnu šokujúcu bodku, nech sa aj poserieme ! Prostredie aj originalita super, sem-tam mi vadil ten "plynulý" záber, ale originalitu oceňujem. Slušných 4**** a 74,872 %. I WILL NOT KILL THIS MOVIE WITH MY REVIEW ! Odporúčam.. Po čase musím znížiť, nakoľko to bolo vážne sklamanie ! 3*** ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu se musel vidět každý americký akademik. Akademie musí být plná zneuznaných Birdmanů, po kterých už twitter ani nepípne. A pak jeden z nich staví v potu, slzách a krvi velké umění, a kritička (zástupce nenáviděné rasy) ho předem odpálkuje, protože nesnáší, když se hollywoodské rychlokvašky serou do umění. Tohle byla opravdu komedie? Přišlo mi to spíš deprimující. Herci zapomínají, že už nejsou na jevišti, takže film je plný teatrálních gest a hysterických monologů. Tudíž se tu prolíná víc světů než jenom realita a fantazie. Což o to, zahrané to bylo výborně a i po technické stránce dobře realizované. Takže Oscara nezazlívám, ale chce to ke sledování trošku intošskou náturu nebo lepší znalost hereckého světa. ()

trnkon 

všechny recenze uživatele

Birdman se mi zdál jako nezajímavý nekončící příběh o problémech v divadle. Vyhořelý superhrdina, který se snaží dokázat si, že na divadlo ještě má. Opak je pravdou a jeho ego dostává na zadek. ()

derek007 

všechny recenze uživatele

Náročnej film bez chvíle odpočinku. Nejspíš jsem podobnej potřeboval. Už dlouho se mi nestalo, abych někomu držel palce tak, jako Rigganovi u jeho premiéry. Po druhé projekci je to hodnocení definitivní. ()

Iwiiik 

všechny recenze uživatele

Tentokrát vsadil Iñarritu překvapivě na schizofrenicky uhlazenou formu a možná tak zklamal všechny příznivce jeho typických, těžkotonážních dramat se sociálně tísnivým podtextem. Nicméně jeho typický, kultivovaný, kinematografický projev je pro mě tak uhrančivý, že jsem na film koukal se zalíbením dítěte. Druhá projekce je nezbytností... ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Po druhém sledování zvyšuji na pět hvězd. Není to pro každého, toho jsem si vědom, stejně jako většina snímků, které někdy měly co do činění s oscary. Ale i přes nijak oslnivě lákavý námět film dokáže chytnout po několika minutách a pak už se vezete spolu s titulní postavou ve zběsilém tempu až do finále. K tomu přispívají nejen skvělé herecké výkony (především skvostní Norton a Keaton), ale i originálně pojatá kamera, parádní dialogy a příběh, který je v podstatě hereckých představitelům šitý na míru. Nejsem žádný maniak přes artové filmy a oscarové nominace mi obvykle přijdou totálně mimo mísu, ale tohle opravdu stálo za to. ()

canucks333 

všechny recenze uživatele

,,Dobre, že nie si spisovateľ, ale herec. Pretože toto bolo pekne povrchné." Neviem. Neviem čo si o tomto filme mám sakra myslieť. Prvých dvadsať minút som skoro ani nedopozeral. Bolo to zvláštne, divné, vulgárne, absurdné a na môj vkus príliš sebavedomé. Od príchodu Edwarda Nortona však film dostal šťavu a konečne som sa začal orientovať aj v spletitom deji, v ktorom málokedy odlišujete fikciu a skutočnosť. Michael Keaton sa do úlohy schizofrenického a trochu dosť svojského herca (Birdmana) hodil a najmä ku koncu filmu bol skutočne výbroný. Najlepší výkon mi však prišiel od Emmy Stone . Vždy keď sa na scéne objavila, hneď to dostalo taký svieži ráz. Čo sa týka scén pri lietaní, alebo onológov v divadle tak tie som chápal ako však pochopiť letiacej kométe a hlavne záveru to je naozaj ťažké. Keďže sa divadlu venujem k tejto tematike som mal pomerne dosť blízko a tak som očakával, že si film viac vychutnám. Vzťahy medzi postavami sú dobre vymyslené, vnútorné rozpoloženie Riggana taktiež, čo sa však sympatickosti filmu týka veľmi si ma nezískal. Minimálny strih tu skôr pôsobí ako prázdna hra na umenie, kamera snímajúca buď detail tváre, alebo chrbát postáv je podľa môjho názoru až príliš jednoduchá, nenápaditá (aj keď Oscarová). Film vyhral Oscara za najlepší film a pozbieral aj Oscary za réžiu a scenár. Bohužiaľ Alejandro González Iňarritu my ako umelec vôbec nesedí. Jeho myšlienkové pochody ako duálnosť človeka zobrazenáý v zrkadlách, maličké odkazy na rôzne sociálne problémy a celkový výraz filmu: ,,Natočili sme dielo." sa mi proste prieči. Ďalšia vec, ktorá mi vadila je až príliš otvorená vulgárnosť a drsnosť filmu, ktorá mi priľla v prvej polke až prehnaná a preexponovaná. Najlepší je vlastne až samotný záver. Keď si to teda zhrniem vychádza mi z toho lepší priemer s luxusným hereckým obsadením, zaujímavým nápadom, ale pre mňa nezvládnutým vyznením filmu. Možno keby prišlo aj na nejakú citlivejšiu sekvenciu by som išiel na 4* Videl som 1x v českom dabingu ------------------- 65% ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Pěkně to letí skrze to divadlo,jinam se ani nekouknem.Úplně vidim v hlavní roli barda českého divadla Z.Štěpánka,který se touží vymanit z rolí superhrdinů typu " Jan Žižkahus",a spolu s dalšími výraznými osobnostmi naší Zlaté kapličky nenápadně vzdávají hold uměleckému řemeslu...Alias a ve zkratce:je to dost sračka. ()

Bohnice05 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že divák musí být sám stárnoucím a pomalu upadajícím hercem, nebo mít alespoň hodně rozvinutou empatii, aby film opravdu pochopil. Mě se netýká ani jedno, takže to šlo pocitově mimo mě a dost jsem se nudil. Každopádně musím pochválit jak Keatona a Nortona, tak především geniální kameru, díky které mě vůbec bavilo film dosledovat až do samotného poněkud rozporuplného konce. ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Tak tu mi napada, ze toto hadam ani nebol film, ale ze paradne filmove predstavenie! Hrozne som sa bavil. Asi to bolo aj formou, hlavne teda strih (heh), uzavrete prostredie divadla a neskutocni herci, ale mal som pocit, akoby som v tom divadle bol aj ja. Tiez mi k tomu sedi prirovnanie ze Woodey-Allenovka, ale posunuta dalej - presne to, co mi u Woodyho chyba som tu nasiel. Este k hercom, jedine Galimadafakis mi nie uplne sedel, zvysok parada. Preco kua nehraju takto prirodzene s uveritelnymi dialogmi aj inde? Dalej hrozne mam rad, ked su filmove triky vyuzite na akoze normalne sceny ('fincherovske' prelety kamerou, kamera pred zrkadlom, tie strihy, atd). Sceny v divadle som hltal najviac, zbytocne mi preto prisli tie abstraktne sceny a aj polemizovanie o uspechu/neuspechu (hollywoodu, kritika, soc. siete). Tieto sceny ma proste bavili o trochu menej, ako takmer dokonaly zvysok. Ale mozno na druhe pozretie si uzijem aj tie viac. Takze vyslednych 9, ale za to, ze 90% casu som mal mrte uskrn na tvari, nevaham s piatimi brmbolcami. [#19/2015] ()

studo 

všechny recenze uživatele

Veľká metafora na súčasné artom často nazývané zlaté hovno menom hollywood. Film, ktorý by možno pred 20 rokmi nevyznel tak ako vyznie v časoch veľkých blockbusterov, sekvelov a komixových filmov, kde hviezdami nie sú herci, ale len postavy, ktoré hrajú. Super myšlienka s výbornou formou, ale občas prepálenými pasážami a nie moc diváckym poňatím. Oceňujem, ale tiež až na dva razy... ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy za Lubezkého neskutečnou kameru. Ostatek je vcelku mainstream product. Přehršel vulgarismů též k ničemu dobrému neslouží. Ale za tu kamerovou jízdu to stálo, Hitchcock by jásal. :-) ()

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

César Awards - výsledky

César Awards - výsledky

27.02.2016

41. ročník vyhlášení Césarů, francouzských filmových cen, měl trio hlavních filmů, od kterých se očekávalo vítězství. S jedenácti nominacemi to byly filmy Trois souvenirs de ma jeunesse a Marguerite,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama