Reklama

Reklama

Černá komedie vypráví příběh herce Riggana Thomsona (Michael Keaton), který se v minulosti proslavil filmovou postavou kultovního ptačího superhrdiny Birdmana, a nyní se s vypětím sil snaží o svůj divadelní debut na Broadwayi. Riggan doufá, že když uspěje jako režisér a herec nového ambiciózního představení, oživí svou upadající kariéru. V mnoha ohledech to je riskantní krok. Ale bývalý filmový superhrdina si dělá velké naděje, že díky tomuto konečně získá uznání jako umělec a všem včetně sebe dokáže, že ještě není odepsaný. Premiéra se pomalu blíží, když se představitel titulní role v jeho hře během zkoušky za podivných okolností zraní a je třeba ho rychle nahradit. Na základě doporučení hlavní herečky Lesley (Naomi Watts) a na naléhání Rigganova nejlepšího přítele a producenta Jakea (Zach Galifianakis), Riggan nakonec neochotně přijme Mikea Shinera (Edward Norton), který je naprostou neřízenou střelou. Mike je ale zárukou toho, že se představení vyprodá a sklidí chválu kritiků. Kromě samotných příprav na premiéru se musí Riggan vypořádat i se svou přítelkyní a herečkou ve vedlejší roli, Laurou (Andrea Riseborough), se svou dcerou Sam (Emma Stone), která právě prodělala odvykací léčbu a nyní pro něj pracuje jako osobní asistentka, a také s bývalou manželkou Sylvií (Amy Ryan), která se čas od času objeví v zákulisí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 310)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Michael Keaton snažící se zbavit škrabošky opotřebovaného komiksového hrdiny, celebrity v nekompromisním světě kritiků. Obnažit tělo nestačí (ačkoliv to trhá rekordy), pro restart kariéry je potřeba obětovat ideálně sám sebe. Birdman (aneb Nečekané kouzlo lhostejnosti) je takovým tím líbivým filmem se všemi potřebnými ingrediencemi, aby si z Hollywoodu odnesl co nejvíce pozlacených plešounů. A oprávněně, protože jakémukoliv z herců není co vytknout, Lubezkiho kameru lze vychvalovat do nebes (ona v nich vlastně často poletovala) a Sanchezův drum sound je docela neotřelý nápad (i když mi občas trhal uši). Samozřejmě pochvalu zaslouží také ten, kdo tuhle rubikovku dokázal poskládal a barvy na kostce mu ladí, tedy Iňárritu. Jenže, po všech těch pozitivech z komentu, mi nějak dochází, že se po filmu nedostavila ona potřebná erekce (= nadšení), tedy podobný pocit, jaký zažíval Edward Norton na prknech, která (pro něj) znamenají svět .. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Iñárritu je génius, vím to už od 21 gramů a teď mi to jen potvrdil. Pro mě téměř dokonalý film s obrovským přesahem, který však objeví pouze divák, který se nechá filmem unášet a přistoupí na Iñárritovu hru, jakmile se chytnete, má Vás v hrsti až do konce filmu. Ta absolutně odzbrojující forma má za následek silný, intenzivní zážitek a ani na chvíli Vás film nenechá vydechnout. Úžasná kamera, zajímavá práce s hudbou a samozřejmě výteční herci. Nejvíce mě překvapila Emma Stone, které ale hodně pomohl scénář, protože ty nejlepší slova padaly právě z úst této herečky. Že film nemá emoce? Já jsem jich teda ve filmu našla hodně a to hlavně proto, že Iñárritu nestvořil jen nějaký imaginární divadelní svět, ale na malém prostoru dokázal zobrazit reálný svět, ve kterém se denně ocitá každý z nás, a hned několikrát jsem se ve filmu dokázala najít, což by mě podle obsahu nikdy ani nenapadlo. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Fénix povstal z popela. Ne. To se jen stárnoucí netopýr probudil z dlouhého spánku. Birdman nabízí vyčerpávající představení(pro obě strany) a velmi výraznou hudbu - která mi duní v uších ještě teď. Jisté odlehčení přichází jen se stoupajícím vzrušením Edwarda Nortona. Očekávala jsem ohromující let, on však přišel strmý pád. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Režisérská dokonalost a snímek, o němž se bude nejen díky mnohoznačnému konci mluvit déle, než oscarovou sezónu. Hollywood potřebuje více Edwarda Nortona! ()

MMR odpad!

všechny recenze uživatele

Nominace na oskary ať si strčí do prdele, tohle je hrozná píčovina bez jakékoliv špetky zábavnosti či zajímavé části. Od začátku až do konce se mi to hnusilo a chtěl sem blejt... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak projekce v atlasu jsem se tentokrát nezúčastnil, ale že by mě to nějak extra mrzelo, to zase ne. Jako ten film není špatný i když místy těží jenom z toho, že je v módě dělat si prču z Hollywoodu. Takže nebylo to špatný, Keaton je dobrý herec, ale já zase nechci hrát nějakýho hroznýho protestanta. Bejt Hollyúd v piči, tak se za chvíli unudím k smrti. Já zase klasický výplachy made in fucking USA můžu, takže nebudu zase myšlenku tohohle filmu tak brutálně oslavovat. I když z patvarů letos nominovaných na oscara je to zatím nejmenší zlo.55% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

... aneb to bude zase na internetu filosofických rozborů! Iñárritu tentokrát nešetří lehce provokativní sebereflexí Hollywoodu a zároveň znovu obtiskává své nadprůměrné IQ vizionáře do políček filmového pásu. Birdman je v mnoha a mnoha ohledech inovativní filmovou studií o stárnutí a také o tom, že každý národ má svého Iron Mana a Mirku Spáčilovou. Mladší už nebudem, úspěšnější možná. Žijte s tím, abyste se poprali s dalším dnem. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Napísal, produkoval, režíroval...Od A. Gonzaleza Iňarrita som samozrejme očakával vysokú kvalitu, ktorá tu možno je, ale ja som ju nenašiel. Hlavne som očakával úplne iný film. Potešil som sa, že konečne vidím E. Nortona, ktorého posledné roky nejako nevidno. Prvých 20-30 minút som len čumel podobne ako píše Malarkey a nedokázal som sa naladiť na režisérov rytmus. Potom sa to zlepšilo, ale divný pocit vo mne ostal až do konca. Prívlastky ako "ohromujúci", ktoré hlása obal dvd a blueray mi nesedia. Ohromujúci? Ok, ale pre koho ?Možno nadchol zopár ľudí z filmovej akadémie a sadlo to i niektorým užívateľom. Otázne je však nakoľko sa nechali ovplyvniť tým, že je to oscarový film. Vadil mi ten divadelný look, ani príbeh ma nijako zvlášť nezaujal a osobne by som mu oscara nedal. Mne film ani zďaleka nepripadal ohromujúci. Ja mám pre film len jedno slovo - divný...Ani sa napamätám, kedy som oscarovému filmu dal 3 hviezdy. Možno je to prvý krát... 60%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Bomba. Spolu napr. s Mallickom alebo Lynchom je Iňaárritu ďalším z veľmi mála príkladov toho že aj klubový art môže byť vynikajúcim filmom. A pritom je to také jednoduché, okrem toho, že je režisér umelec stačí len vedieť točiť filmy.9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

aneb co vše musí vyhaslí herci absolvovat, aby si jich ještě někdo všimnul. Keatona i Nortona považuji oba za herce, kteří mě sice nikdy nezklamali, nicméně se o nich nedá říct že se momentálně těší obrovské popularitě. Což je samozřejmě velká chyba, protože oba jsou to vynikající herci. Hlavně tedy Norton dokazuje svou genialitu po většinu času kdy dostává prostor. Birdman je místy hodně solidní psycho, kamera nedává odpočinout a za střihaře vlastně ušetřili. Iňarritu mě minulým filmem hodně zklamal. Birdmanem se vrací ovšem zpátky do sedla. 80% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Přehrávat v životě, žít své role a opíjet se touhou být výjimečný. Co výjimečný - jedinečný! Zavřít se ve svém kumbálku, kde konečně mohu dát naplno průchod své genialitě, svému Daru. Kdyby jen ostatní tušili, jak jsem skvělý. Jak jsem k ničemu. ___ Smířlivé a přesto přímé, co do nahlížení lidských hříchů a sebestřednosti. Iñárritu po celý film bez zaváhání balancuje na hraně komedie, dramatu, (samotným snímkem vysmívaného) kýče a divadelní teatrality. Úžasně pohlcující zážitek. ___ Toho bubeníka chci domů! Snad žádná esence snímku nedokreslovala hekticky tísnivou a vypjatou atmosféru pobytu na hranici šílenosti, která ze své podstaty nedá nadechnout (vydechnout?) a pudí člověka hrozně křičet. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Neskonalá nuda, jinak se to asi ohodnotit nedá. Zaujaly mě asi dvě scény, ale jinak bylo sledování jedno velký utrpení. Dobře, když tohle někoho baví, neberu mu to, ale já se teda nebavil ani trochu. Ocenit se dá třeba kamera, ale film prostě musí člověka chytit a tohle mě nechytlo ani trochu. 30% ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Šikovné a pôsobivé. Viem si však predstaviť, že ak sa tento film nestretne s diváckym vkusom, môže pôsobiť aj dosť otravne a šeredne. Mne sa táto zmeska irónie, čierneho humoru, hereckých výkonov veľmi páčila. Povedzme si pravdu, že po stránke scenáristickej to nie je žiadna pecka, ale poteší a správne rozvibruje divácky záujem. Bavia hlavne herci, fajn kamera a niektoré vychytávkové scény. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Snímek se rozhodně v davu neztratí. Kamera, která působí, jako by byl celý film natočen na jediný záběr je opravdu suprový a člověk to hnedka pozná. Jinak zase popisek je poněkud matoucí, tohle komedie rozhodně není. Vlastně ani příběh není tak výrazný a vše se točí jen kolem jedné osoby, která chce prorazit na prknech Broadwaye. ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že v externích recenzích někdo zmínil film 8 1/2. Taky jsem si na něj při projekci několikrát vzpomněl. Některé scény jsou výborné, za všechny - rozhovor s divadelní kritičkou o "nálepkách" (který musel udělat radost všem, jejichž dílo bylo podrobeno pošetilé kritice) nebo příchod na poslední generálku v bílých slipech a bez zbraně. Ty méně výborné jsou pořád víc než dobré, hlavně díky "nekonečné" kamery Emmanuela Lubezkiho a solidním bubenickým sólům. Nebezpečný návod, jak vystoupit z vlastního stínu (je to trojsmysl). Víc takových blockbusterů. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Aj keď film oplýva skvelými hereckými výkonmi a rovnako kvalitným a nevšedným spracovaním, je stále najväčším problémom Birdmana scenár. Na tom sa podieľal sám režisér Alejandro González Iñárritu spolu s Nicolásom Giacobone, Armandom Bo a Alexanderom Dinelaris. Nikto z nich nieje známou tvárou a tomu aj prikladám ten neúspech Birdmana. O hudbu sa postaral Antonio Sanchez a jeho využitie bicích nemá komu konkurovať, kedže filmov s týmto nástrojom veľa nieje. Birdman je proste strašne slabý film. Nejedná sa ani o komédiu, u ktorej by sa divák smial gagom od začiatku do konca, je to skôr násilný humor, ktorý nešlape. Zatiaľ som nemal možnosť vidieť ostatných kandidátov na ceny Zlatej maliny, ale aj tak môžem Birdmana označiť za jeden z najnudnejších snímkov roku. Jedna hviezda za spestrenie krásnou Emmou Stone a druhá za jednu akčnú scénu s helikoptérami. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní herecké výkony (zvláště Keaton, Norton, Stone) a působivá kamera, která dává kouzlo pocitu, že divák se nedívá v kině - nýbrž je přítomen. Tady nějaký ten Oskar určitě zakotví :-) ()

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

César Awards - výsledky

César Awards - výsledky

27.02.2016

41. ročník vyhlášení Césarů, francouzských filmových cen, měl trio hlavních filmů, od kterých se očekávalo vítězství. S jedenácti nominacemi to byly filmy Trois souvenirs de ma jeunesse a Marguerite,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama