Reklama

Reklama

Černá komedie vypráví příběh herce Riggana Thomsona (Michael Keaton), který se v minulosti proslavil filmovou postavou kultovního ptačího superhrdiny Birdmana, a nyní se s vypětím sil snaží o svůj divadelní debut na Broadwayi. Riggan doufá, že když uspěje jako režisér a herec nového ambiciózního představení, oživí svou upadající kariéru. V mnoha ohledech to je riskantní krok. Ale bývalý filmový superhrdina si dělá velké naděje, že díky tomuto konečně získá uznání jako umělec a všem včetně sebe dokáže, že ještě není odepsaný. Premiéra se pomalu blíží, když se představitel titulní role v jeho hře během zkoušky za podivných okolností zraní a je třeba ho rychle nahradit. Na základě doporučení hlavní herečky Lesley (Naomi Watts) a na naléhání Rigganova nejlepšího přítele a producenta Jakea (Zach Galifianakis), Riggan nakonec neochotně přijme Mikea Shinera (Edward Norton), který je naprostou neřízenou střelou. Mike je ale zárukou toho, že se představení vyprodá a sklidí chválu kritiků. Kromě samotných příprav na premiéru se musí Riggan vypořádat i se svou přítelkyní a herečkou ve vedlejší roli, Laurou (Andrea Riseborough), se svou dcerou Sam (Emma Stone), která právě prodělala odvykací léčbu a nyní pro něj pracuje jako osobní asistentka, a také s bývalou manželkou Sylvií (Amy Ryan), která se čas od času objeví v zákulisí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 309)

tchempi 

všechny recenze uživatele

Chvíli trvá, než si člověk zvykne na zvláštní styl vyprávění (v „jednom“ záběru) a na trochu rušivou hudbu, kterou tvoří z 90 % jen bicí. Ovšem pak už je to jízda a herecký koncert. Jen ke konci film trochu ztratí dech, vytratí se z něj humor (černohumorně boží) a psychopatický Norton. Škoda, mohlo to být bez ztráty kytičky, takhle „jen“ za 80 %. ()

Jirkav77 

všechny recenze uživatele

Originální film, to asi ano, ale podruhé bych vidět nemusel. Moc nechápu ty superlativy, u mne to na tři hvězdičky není. Kamera zpočátku zajímavá, ale stejně jako bicí podkres po 20 minutách leze na nervy. Stejně jako nelogické chování postav. Proti výkonu Michaela Keatona ale nic namítat nelze. ()

Honzad007 

všechny recenze uživatele

Depkařské drama o existenciální krizi holywoodského "výrobku", jenž se superhrdinské nálepky chce zbavit divadelním vykoupením. Bohužel zde forma přesahuje obsah, kamera jedním záběrem je dechberoucí a tak přirozená, že divákovi dochází až velmi posléze, na ten úkor však schází tempo a jakákoliv gradace, kterou nezachrání ani předvídatelný závěr premiéry, jež vlastně dokreslovala Rigganův život. Bezpochyby je to úctyhodný počin, takřka bezchybné ztvárnění nemoci z popularity, bohužel se však celý snímek tak vleče, že vlastně nedokáže vtáhnout a umožnit ono klíčové souznění. Přesto si vypíchnutí zaslouží dvě základní komponenty, jež z Birdmana dělají mimořádný film - výkon Michaela Keatona a kamera Antonia Sancheze. Dejte jim tu zlatou sošku, prosím. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Stále nemohu pochopit, co diváky láká na těchto zákulisních filmech. Osobně mám u toho vždycky stejný pocit, že se dívám na bandu bláznů, kteří si dělají blázny z diváka. A tento film nebyl výjimkou, i když chvílemi jsem cítil i něco hlubšího. Nicméně kvůli několika silnějším okamžikům nemíním trpět bezbřehou nudu. A můj názor nezmění ani to, že předchozí filmy tohoto režiséra jsem přímo zbožňoval. ()

krt7236826 odpad!

všechny recenze uživatele

čierna komédia? čakal som kedy to skončí. nehal som si uležať v hlave jeden deň a teraz už skoro neviem o čom to bolo. nepamätám si scény zvuk pocity takmer nič ()

Rust_Francis 

všechny recenze uživatele

* "střih" * kamera * herecké výkony * režie * zážitek - - - To po čem touží každý upřímný filmový fanda...být přítomen a být svědkem něčeho výjimečného, něčeho co se nepoštěstí vidět každý rok, tak přesně to se mi právě splnilo, nemám slov, jestli mě za posledních pár let nějaký film dostal, jak svým zpracováním tak formou, tak jednoznačně tenhle - BIRDMAN. Neskutečná režie a pocit nekončícího záběru kamery společně s interiéry divadla a připravených scén za zvukového doprovodu jazzových rytmů bicích je dech beroucí vizuální a všemi smysly pumpující orgasmus. ()

listo 

všechny recenze uživatele

Zatímco do vedlejšího sálu proudily na žumpu všech žump Babovřesky III. davy diváků, nás do kinosálu na Birdmana usedlo deset. A to ještě hoši z multiplexu zlevnili na tento film vstupné o třicet korun v obavách, aby měli vůbec komu promítat. Napadlo mě, že to přeci nemůže být až tak brutální artovka. No......... a ona byla. O sugestivní kameře a excelentních hereckých výkonech toho byly napsány stohy, nebudu se opakovat, je to tak. Nejsilnější scény se z mého pohledu odehrávaly na jevišti, a to v momentech, kdy kamera mířila do hlediště. Vykreslení divadelní profese se vším, co k tomu patři, rozhodně na pět hvězd. Film ale svou dokonalost ztrácí překombinováním vypravěčské linie, záplavou dialogů a zbytečnými jinotaji. Výsledkem je lehce rozpačitý dojem zůstávající někde mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Natruc všem Babovřeskům a podobným zhůvěřilostem, které plní česká kina, musím sáhnout k hodnocení vyššímu. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Ač nerad musím říct, že se jedná o nejhorší film Inarrita. Herecky skvělý Keaton nedokázal pozvednout příběh, který byl na mě až moc intelektuální. ()

byggy 

všechny recenze uživatele

Bože to byla blbost, 2 hodiny absolutní nudy. Komedie? KDE?!! Neviděl jsem ji ani náznakem! Jedna hvězda akorát tak za kameru, to je jediné co se dá chválit. ()

frankiiee 

všechny recenze uživatele

Minulý rok Grandhotel Budapešť, tento rok Birdman... Filmy ktoré časť ľudí bude žrať, ale ja proste nie, nie je to nič čo by som si chcel ešte niekedy pustiť. ()

BoKo_CzT 

všechny recenze uživatele

No evidentne si to budem musieť pozrieť ešte raz. Zatiaľ som tam tú hĺbku nenašiel, hm... Aj v roku 2015 stále hľadám, ale obávam sa, že je to asi môj posledný pokus niečo nájsť. Alejandro, por que? ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Výkon Michaela Keatona, nevím proč, nebyl pro mě úplně stoprocentní.Asi bych mu řekla slova, které používal Miloš Forman, když režíroval " Já ti to nevěřím" ()

RomanT 

všechny recenze uživatele

Nemám rád filmy, v nichž se herci zabývají sami sebou a Birdman na tom určitě nic nezmění. Navíc jde o herce divadelní. Výjimečné a zapamatovánihodné je jen technické ztvárnění formou "jediného" kontinuálního záběru, které muselo být velmi náročné pro všechny zúčastněné, a to si myslím, že okouzlilo, možná spíše oblouznilo porotu v hodnocení kandidátů na Oscara. Chtělo by to i nějaký snesitelný obsah. Jak říká samotný Birdman, People like blood and action. Not this talky, depressing, philisophical bullshit. ()

MorraEddie 

všechny recenze uživatele

Vůbec nevím jak mám film pojmout a už vůbec hodnotit. Čekal jsem něco úplně jiného a podstatně lepšího. Tím nechci říct,že by byl Birdman špatný film. Prostě mě nijak zvlášť neoslnil,ale natočený a zahraný byl skvěle. 3,5 * ()

esmoke 

všechny recenze uživatele

Jakože v "jednom" záběru není, žádná výhra. Vážně nechápu co na tom natolik strhává, že film dostal 9 nominací na Oskara. Rozvrhnout si pozice záběrů a dynamiku střihu, aby to bylo přehledné a strhující.... to by se mělo označovat za filmařinu. Děj je nuda, Emma Stone je na pěst a kamera mě po 5ti minutách vytáčela a dělalo se z toho blbě. Kdyby všem předem namlátili do hlav, že to je super a od mega borců, neštěkl by po tom ani pes. Snad to Whiplash při udílení cen převálcuje. (2D dabing) Rozpočet: $18 miliónů, Tržby: $72,32 miliónů. ()

motooo 

všechny recenze uživatele

Nebyt Lubezkiho kamery, tak by nebolo co vyzdvihnut. Technicky skvele natocene a cely film, prakticky na jeden zaber. Ale inak NUDA jako prase. ()

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

César Awards - výsledky

César Awards - výsledky

27.02.2016

41. ročník vyhlášení Césarů, francouzských filmových cen, měl trio hlavních filmů, od kterých se očekávalo vítězství. S jedenácti nominacemi to byly filmy Trois souvenirs de ma jeunesse a Marguerite,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama