Reklama

Reklama

Černá komedie vypráví příběh herce Riggana Thomsona (Michael Keaton), který se v minulosti proslavil filmovou postavou kultovního ptačího superhrdiny Birdmana, a nyní se s vypětím sil snaží o svůj divadelní debut na Broadwayi. Riggan doufá, že když uspěje jako režisér a herec nového ambiciózního představení, oživí svou upadající kariéru. V mnoha ohledech to je riskantní krok. Ale bývalý filmový superhrdina si dělá velké naděje, že díky tomuto konečně získá uznání jako umělec a všem včetně sebe dokáže, že ještě není odepsaný. Premiéra se pomalu blíží, když se představitel titulní role v jeho hře během zkoušky za podivných okolností zraní a je třeba ho rychle nahradit. Na základě doporučení hlavní herečky Lesley (Naomi Watts) a na naléhání Rigganova nejlepšího přítele a producenta Jakea (Zach Galifianakis), Riggan nakonec neochotně přijme Mikea Shinera (Edward Norton), který je naprostou neřízenou střelou. Mike je ale zárukou toho, že se představení vyprodá a sklidí chválu kritiků. Kromě samotných příprav na premiéru se musí Riggan vypořádat i se svou přítelkyní a herečkou ve vedlejší roli, Laurou (Andrea Riseborough), se svou dcerou Sam (Emma Stone), která právě prodělala odvykací léčbu a nyní pro něj pracuje jako osobní asistentka, a také s bývalou manželkou Sylvií (Amy Ryan), která se čas od času objeví v zákulisí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 309)

Zofan 

všechny recenze uživatele

To byla konkurence na oskarech tak slabá? Teď si uvědomuju, že si film celou dobu udržel mou pozornost, ale spíš proto, že jsem čekal, kdy se konečně začne něco dít. "Jeden" dlouhý záběr je ze začátku dost zajímavý, ale po chvíli to divák, stejně jako 3D efekty, přestane vnímat a začne ho to nudit. Naprosto otřesný zážitek pro mě byla disharmonická pseudohudba, která mi clou dobu drásala nervy. Uznávám, že něco na tom filmu je, ale není to můj šálek... ()

lojzo 

všechny recenze uživatele

Úplne chápem tie rozdielne hodnotenia, a keby som tento komentár písal včera či zajtra možno by som aj ja mal na tie antimelodické bicie iný názor. Každopádne s terajšími pocitmi skladám klobúk pred kamerovým nápadom a celkovým štýlom výpravy. Ja sám som herec amatér a množstvo zákulisných scén bolo uveriteľných a v tejto brandži bežných. Michael Keaton ako majster vedľajších rolí v strednom veku určite predniesol životný výkon a aj keď prehlásil, že s tojto rolou mal najmenej spoločné, bol vierohodný a dynamický. Občasné psychedelické úlety však boli zbytočné a aj keď overvoice bol dobrý nápad, asi sa to chcelo ešte trochu s tým pohrať. ()

charlotteros 

všechny recenze uživatele

4,5*... Abych byla upřímná, na film mě nalákaly až jeho rozporuplné recenze v kombinaci s osvědčeným obsazením. Těch -manů mi přijde v poslední době natočených nějak moc, tak proč zrovna tenhle? Hned na úvod mě zaujal styl natáčení. Jedna, třeba i pětiminutová scéna odehrávající se na různých místech, ta perfektní sehranost všech aspektů, to vše na jeden zátah? Bezva. Scénář? Slušný. Komedie? Jo, párkrát jsem se zasmála ("Co čekáš, že jen tak zaklepe?") . Drama? Jo, párkrát mi v průběhu zatrnulo (i když...já se dokážu vžít do každého průměrně nadprůměrného filmu)... Nejedná se o žádnou epickou záležitost ala Christopher Nolan, ovšem po jeho zhlédnutí ve mně přece jen film nějaký ten zážitek zanechal. ()

Amberjack 

všechny recenze uživatele

Kamera dobrá, ale ty mrdky, co se tu řeší....všechny postavy mají totiž v hlavě najebáno a snaží se dokázat, jak jsou moc cool a alternativní a uvnitř rozervaný... ()

stret 

všechny recenze uživatele

Banálny príbeh o stárnutí a úsilí o uznanie (usiluje o to 98% populácie). Hlavná postava ale trpí duševnou poruchou, je špecifická a brandžová. Režisér možno vedel aký konkrétny osud popisuje, ale nedokázal ho odovzdať divákovi, a ostal len v masovej rovine všeobecnej snahy o uznanie a problému starnutia z pohľadu nejakého podivína. Herecké výkony amerických profesionálov sú v poriadku, preto to nie je "odpad". Hoci režisér je mexičan, výsledok je zrazený k zemi silne európsky zaváňajúcou snahou o "veľké umenie". Podobne slabé ako 21 či Babel. Vlastne slabšie. ()

J.Bonnie 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době film, který mě dostal svoji formou. Kamera a střih tady ruku v ruce dělají z "běžného" příběhu jedinečnou podívanou. Iñárritu opět ukázal, že umí nejen skvěle vyprávět, ale také filmovat. Za mě určitě výborný filmový zážitek, ať už s nálepkou oscara nebo bez ní. ()

MrEddie odpad!

všechny recenze uživatele

Opravdu nechápu co na tom kritici viděli. Po dvaceti minutách jsem chtěl odejít z kina. Jak říkáme v USA artsy fartsy což by se dalo přeložit jako umělecky uprděné. Film co se tváří nezávisle a umělecky ale ve finále jsou to dvě hodiny nudy o ničem. ()

Zzz38 

všechny recenze uživatele

Film zaujímavý, i keď trochu nudný a z mojej strany asi nepochopený. Pozrela som si ho pretože získal Oscara ako najlepší film, ale nerozumiem prečo. Pre mňa sklamanie. ()

Mach Tom 

všechny recenze uživatele

záleží jak se film díváme, ale nečekejte žádnou akci ve stylu dnešních super hrdinů o tom film není. Je to prostě typický film pro kritiky, oskara si zaslouží, ale to je asi vše. Většina lidí se koukne a už nikdy víc. ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Neobvyklé a originální,to je ale vše.Ani špičkový herecký koncert Michaela Keatona mě nepřinutil k většímu zájmu o to jak to nakonec dopadne.Pojetí je vskutku neotřelé,dlouhé záběry jakob ybez střihu ale začnou po chvíli nudit. ()

BigJohn02 

všechny recenze uživatele

Po Amores Perros další přeceňovaný Iñárritův film. Hodil by se na festival artových filmů někde ve Francii,ale Oskar? Ani náhodou! Pár zábavných scén a skvělé bubny na film roku nestačí. Chvílemi nuda k uzoufání... ()

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

César Awards - výsledky

César Awards - výsledky

27.02.2016

41. ročník vyhlášení Césarů, francouzských filmových cen, měl trio hlavních filmů, od kterých se očekávalo vítězství. S jedenácti nominacemi to byly filmy Trois souvenirs de ma jeunesse a Marguerite,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama