Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaký by byl osud novorozeněte v klášterním sirotčinci? Štěstí přišlo s bezdětnými manželi, do jejichž života vnesla malá Klárka světlo. Dvoudílný televizní film, který může přinést trochu světla i do vašich životů... Klárka byla nechtěné dítě, proto ji vlastní matka hned po narození odložila do sirotčince. Manželé Orensteinovi naopak po vlastním dítěti toužili marně a když už přestali doufat, rozhodli se pro adopci. Jen shodou náhod se bezdětní manželé setkali s odloženým dítětem v klášterním sirotčinci, a tak se Klárka ocitla v rodině dobře situovaného úspěšného advokáta, která ji zahrnula láskyplnou rodičovskou péčí a jejímuž životu dalo děťátko v povijanu smysl. Klárka neznala význam slov adoptivní rodina a nevěděla nic o židovském původu ženy a muže, kteří pro ni byli od malička maminka a tatínek. Nevěděla ani to, že se z ní zápisem do matriky židovské obce stala také Židovka. Co z toho by malé dítě mohlo pochopit? Díky babičce poznávala židovské zvyky, svátky a jejich starozákonní smysl. Orensteinovi nechali malou křesťanku zapsat do matriky jako svou dceru, jako Židovku, hlavně proto, aby ji co nejlépe zajistili do budoucna. Chtěli, aby byla šťastná a aby ji nikdy znovu nepotkal tragický osud odloženého dítěte. Netušili, co všechno se změní po nástupu fanatického vůdce k moci v sousedním Německu a jeho expanzi do dalších zemí Evropy. Protižidovská opatření platila pro všechny bez výjimky a jejich důsledky pocítili také Orensteinovi. Když pochopili zoufalost situace, která se s každým dalším dnem zhoršovala, pokusili se Klárku zachránit. Šance, jak to zařídit, byly jen dvě. Mohla odjet s příbuznými do Ameriky nebo se vrátit ke své biologické matce, křesťance. Musí to být ale co nejdříve. Cesta do Terezína bude totiž nevyhnutelná i pro ně a je jen otázkou času, kdy budou muset opustit bezpečí svého domova... Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Svoboda skvělou maďarskou herečku Agi Gubikovou, vynikající Martu Vančurovou a stejně přesvědčivého Petra Štěpána. V hlavní dětské roli diváky dojme mladinká Sabina Rojková a také Vincent Navrátil jako její kamarád Herbert. (Česká televize)

(více)

Diskuze

bloke

bloke (hodnocení, recenze)

6thSun

Asi tam hrala nejaký štek, ktorý ju nezachytil ani na jednej z 50 fotiek, zato ju katapultoval na prvé miesto v poradí obsadených hercov. Tiež som ju v galérii pred chvílou hladal a dumám, či tu vôbec hrala.

Téma ma nijak motivačne nezaujíma, aby som film pozrel (takých - s podobným zámerom- som v živote videl desiatky a zrejme mi už ďalšie nemajú čo nové priniesť ani z kultúrneho, ani agitačného hladiska), tak si hladám zámienky, prečo by som snáď predsa mal pri ňom stratiť nejaké dve hodiny.

 

Najvyšší čas prekopať layout csfd na štýl akejkolvek inej filmovej databázy, kde je v základe uvedené aj meno, či úloha postavy, ktorú herci znázorňovali.

Tam by sme sa vari dozvedeli, že Markéta v Cyklistovi zobrazuje trhačku lístkov do kina (?).

Laliss

Laliss (hodnocení, recenze)

Ušlechtilá nuda. Uhňuhňaný jakozpěv, který neustále nečekaně odněkud na mě vyskakoval, mě opravdu příšerně lezl na nervy. Uplně brutálně. Podivně prolínané záběry jsou zbytečný efekt, nejhorší a nejvíc zbytečný byl ten s německým vojákem a jeho štěkajícím čoklem a zničehonic skrz něj jede lokomotiva - fakt ubohý. Film se zničehonic nečekaně vzpamatoval a t hnusného obluzného snu se probudil až na konci - vzpomínání reálné postavy paní Erbanové. To film najednou uplně nabral životadárný dech. Ovšem "dojemná" a odporná hudba na konci a protivné šeptání a jalový klavír  nesmí chybět, bez toho si dnešní hňácalové doják představit neumějí. Čímž se film zase zpětně zadusí.  A člověk se modlí, aby už byl proboha konec.

Stingo

Stingo (hodnocení, recenze)

Druhy díl me zklamal. Viděla jsem celkem dost válečných filmu a toto na me nezapůsobilo.

MurielRezek

MurielRezek (hodnocení, recenze)

Námět ke scénáři Tomáše Töpfera k filmu Poslední cyklista  je volně inspirován životem Evy Erbenové, podle její půvabné knížky "Sen" a kresbami Helgy Weissové.Doporučuji ke zhlédnutí film Pavla Štingla "O zlém snu" , který je volnou adaptací vzpomínek Evy Erbenové a také umělecký animovaný dokument Miloše Zvěřiny "Helga L-520" , který je inspirován životními osudy Helgy Hoškové-Weissové .

Uživatel MurielRezek smazal svůj příspěvek.

Související novinky

Finále Plzeň nově udělí Zlaté ledňáčky

Finále Plzeň nově udělí Zlaté ledňáčky

21.04.2014

Světové "neformanovské" filmy kameramana Miroslava Ondříčka, téměř kompletní domácí hraná i dokumentární tvorba za poslední rok za účasti tvůrců a poprvé i výběr nových slovenských filmů, to… (více)

Reklama

Reklama