Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Klára žije se svým nezaměstnaným manželem a početnou rodinou na předměstí Milána v nuzném bytě. Jako jediná živitelka musí vstávat velice brzy do práce a každé ráno na kole dojíždět za prací do továrny. Pozdě večer se vrací unavená zpět do studeného a nevlídného bytu, kde jí čeká její obhroublý manžel. Z chudoby, dřiny a stresu vážně onemocněla a musela na léčení do horského sanatoria, Až tam vlastně došla k poznání, že existuje úplně jiné prostředí a vlídní lidé, než na co byla doposud zvyklá, a dokonce se tam i zamilovala. (MVanis)

(více)

Recenze (4)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Clara Mataro (Florinda Bolkan) je jedinou živitelkou své rodiny: nezaměstnaného manžela, jeho bratra, tchýně a tří dětí, kteří by bez Clařina vydělku neměli do čeho kousnout. Přes všechno plahočení žije ve strachu ze svého cholerického manžela, který po přestěhování z jihu i v milánském okolí hájí starou patriarchální rodinnou strukturu. Pak však Clara dostane tuberkulósu a odjede na ozdravný pobyt do hor... Sica se vrací ke svým sociálně-kritickým začátkům a jde mu to výborně. V hlavní roli brasilská kráska Florinda Bolkan. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

„Nemoc je dovolená chudých“, platívalo v době, kdy zdravotní indispozice nemovitých dříčů nebyly ještě jízdenkou do existenční záhuby, nýbrž do lázní či sanatoria, o čemž si dneska můžeme nechat už jen zdát. Nejeden by se při vyřčení diagnózy tbc nepochybně zhroutil, leč pro vyčerpanou a životní mizérií zdeptanou Claru se ukázal pozitivní nález na plicích jako nečekaná spása. „Arrivederci vyžíračná famílie, postarejte se chvíli o sebe sami a jděte třeba krást jak navrhoval doktor, já teď budu poprvé v životě myslet jen sama na sebe, v zájmu svých dětí.“ Léčebný pobyt byl nejen očistcem pro Clařinu tělesnou schránku, ale především znovuzrozením její osobnosti. De Sicovo zotavení v italských Alpách nabídlo tradičně velkou porci vřelosti se silnou rezonancí drobných (emocionálních) okamžiků a tentokrát nechyběla ani určitá příchuť optimismu. V rámci mé slabosti pro pohádkové scenérie zasněžených hor zaokrouhluji bez váhání na plný počet. ()

Reklama

Reklama