Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Formát VHS přinesl celosvětovou revoluci v přístupu diváků k filmům a jejich konzumaci. Kulturní a historický dopad videokazet na celou populární kulturu i osobní životy byl enormní, ale neopomínejme také jejich zásadní přínos pro oblast braku. Bující videotrh i síť půjčoven, lačnící po neustálém přísunu nových titulů, zavdávaly k horečnaté produkci především ve všemožných pokleslých koutech kinematografie. Sáhodlouhé regály plné okázalými výjevy hýřících obalů kazet byly pro nejednoho filmového nadšence zemí zaslíbenou. Každý ze stovek šťavnatých názvů představoval malou vstupenku do světa fantazie, když jsme fantazírovali, jaké bombastické atrakce nám nabídne. Ve většině případů pak laciné a šejdířsky propagované filmy při zhlédnutí těmto představám nikdy nedostály, ale i to bylo součástí kouzla VHSek. S videem také přišel fenomén ovládnutí filmu pomocí opakovaného pauzování či přetáčení klíčových scén. Navíc mnohonásobné přehrávání konkrétní scény se kvůli nekvalitní technologii navždy otisklo na pásek v podobě vydřených úseků, které se stávaly svědectvím o tom, co koho na příslušném filmu nejvíce zajímalo (jako například entrée Eriky Eleniak v Přepadení v Pacifiku). Celovečerní dokument Přetoč to! představuje zábavnou nostalgickou ódu na tuto dnes již dávno zašlou éru. Z desítek famózních ukázek a rozhovorů s fanoušky, historiky i tvůrci, kteří zajišťovali permanentní přísun laciných brakovek s bláznivě absurdními premisami, vyvstává plastický obraz světa kolem formátu, který náležitě výživným sunárkem odkojil nejednoho návštěvníka i dramaturga Festivalu otrlého diváka. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (8)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Příjemná retro vzpomínka na slavnou dobu VHS, kterou jsem také zažil i když jen na jejím konci. Dokument je obohacen o rozhovor s VHS nerdy. Díky bohu za HD obraz . . . ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Výborné zdokumentovanie doby, ktorá nepoznala DVD a Blu-Ray už vôbec.Pripomienka titulov, ktoré si touto prvotnou formou našla cestu ku digi spracovaniu nemôže uraziť žiadneho fanúšika.Myslím, že táto archívne vymakaná pripomienka na zašlé časy je dôstojnou výpoveďou ľudí, ktorí majú k danej téme nárok vyjadriť sa. ()

Vojtino 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem dobu VHS na vlastní kůži nezažil, nikdy mě nepřestane fascinovat. Sám kazety sbírám, ale dnes to bohužel rozhodně není to, co to bývalo v období největšího boomu, ať už v Československu nebo kdekoliv jinde na světě. Moc bych si přál zajít na tajnou burzu, kde kvůli pirátským videokazetám zasahovala policie nebo trávit dlouhé hodiny ve videopůjčovně vybíráním filmu podle obalu. Pěti hvězdičkami hodnotím spíš kvůli tématu a pocitům, které ve mně dokument vyvolával, než kvůli samotným filmařským kvalitám. Nevím, jestli má cenu, aby se na to díval někdo, kdo není zainteresován. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[FOD 2014] Fascince. Nadšení. Radost. Nostalgie. Boom béčkové kinematografie, obskurních filmů i naprostých skvostů jiných než béčkových kvalit. Doba, kdy velká studia přestala mít naprostou kontrolu nad svými díly. Doba masového pirátství, které pomáhalo šíření jinak nesehnatelných filmů mezi lidi na nekvalitních desátých kopiích. Kdo zná aspoň část odkazovaných filmů, tak nejspíš bude na stejné vlně jako autoři dokumentu a tahle vyčerpávající výpověď o fenoménu VHS a (opravdu) všem co je s ním spojeno si ho získá. To vše je konfrontováno se součastostí a prezentováno v širším kontextu, včetně úvah o tom, kam se filmy a způsob jejich konzumace bude ubírat. ()

navorski 

všechny recenze uživatele

Inspirativní dokument plný hodně zajímavých informací. Ze stylistického hlediska by to ale mohlo být trochu filmovější. Moc se tam mluví. Prostříhání výpovědí, které se vlastně opakují, by rozhodně neuškodilo. A místo nich třeba vsadit nějaké mikropříběhy, kde vypráví hlavně obraz, a ne ústa respondentů. Přesto to byl skvělý poznávací zážitek. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Zajímavý zážitek, připomenout si dobu kazet, napřed Beta a pak VHS, připomenout si půjčovny, kazety poznamenané přetáčením sexy scén, mluví tvůrci, použivatelé, dnes sběratelé kazet.(max.70%) ()

Reklama

Reklama