Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zlodějíček Casper (Gustav Dyekjær Giese) bydlí v nejchudší části Kodaně. Když dostane nabídku pracovat pro místní kavkazský gang, neodmítne. Netuší ale, co vše rozhodnutí pracovat pro organizovaný zločin obnáší. Syrový kriminální příběh oplývá intenzitou a věrohodností díky ruční kameře, dynamickému střihu i hereckým výkonům. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (97)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Severská sociální gangsterka. Minimalistická, realistická, syrová. Připodobnění k Refnovým Pusherům sedí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poctivé dánské mučení lidským faktorem. Nordvest je totiž další z, podle mě, nekonečné série skandinávských dramat, které vládne depresí, smutkem, vrcholem i pádem dvou totožných bratrů, kteří se narodili matce žijící v nižší dánské vrstvě. Popravdě se mi nechtělo věřit, že by na tom v Dánsku byl někdo takhle špatně, ale po zjištění, kde se nachází čtvrť Nordvest, a čím je proslulá, se už vůbec nedivím, že skandinávské země postupně ztrácejí status bezpečných zemí. A co čert nechtěl, hlavní prsty tady v tom lidském smutku má opět banda imigrantů. Náhoda? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet DKK 12,6miliónaTržby Celosvetovo $1,393,511║ Dánsko vôbec nezaostáva za Severskou kinematografiou(Švédsko, Nórsko, Fínsko) a veselo sa môže k ním radiť, čo potvrdzujú drsným snímkom Severozápad(Nordvest,2013). Príbeh ponúkne pôsobivo vyobrazený život zlodejíčka, začínajúceho ako vykrádača domov, neskôr postupujúceho do vyššej zlodejskej ligy, kde sa točia väčšie peniaze aby chvíľku hrejúci sa na výslní postupne padol až na samé dno a bol zomletý medzi dva neúprosné mlyny. Intenzívne vyobrazený thriller zaujme svojím vykresleným postáv, dravosťou a precízne vystavanými neúprosnými konfliktami medzi pouličnými zlodejskými gangami. /videl v kine: 75%/ (videl na festivale Cinematik 2013) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Refnův Pusher najetý speedem... Noer sice není extra originální, ale úsporná práce s uvěřitelnými postavami, totálně plynulý scénář, významotvorné užívání barev / prostoru a dynamické střihy / prudké skoky mezi prostředími jsou vážně klasa. V letošních Varech jsem neviděl zábavnější film s větším tahem na branku, přitom nejde o banální thriller, ale o refnovsky empatický pohled na druhou stranu zákona. Noer se zjevně obejde i bez kolegy Lindholma, je zřetelné, že tahle dvojice se definitivně posouvá na čelo dánských žánrovek. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Silný sociálně laděný skandinávský krimi film s až dokumentárním vyzněním, tedy bez hudby, kamera snímaná z ruky, civilně působící, dobrá práce s herci, autenticky vyznívající prostředí i charaktery a motivace postav, trochu i z manifestu Dogma 95... Casperův příběh se sice vyvíjí podle předvídatelných linií a zákonitostí žánru, přesto je působivý a celý film maximálně sugestivní. Michael Noer, jehož vynikající vězeňské drama R z roku 2010 bylo ve své době celkem událostí, se vrací s dalším zžíravým pohledem na zločinecké podhoubí své rodné země (a vlastně i celé západní Evropy)...a není to příjemná zpráva... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CASPERE, TY JSI ZLODĚJ, DOBREJ ZLODĚJ. TAK SE TOHO DRŽ.“... /// Ovšem jednoho dne Casper zjistí, že Arab je sviňa a začne makat pro ,,Rusa“. Rázem si žijem jako v pohádce, práce je nám koníčkem … ale nenasere se (čirou náhodou) Jamal? … Trochu Bony a klid, trochu gangsterka, ale hlavně film o hloupém mládí, který většinou nestihne nasbírat dostatek zkušeností k tomu, aby přežilo ve světě jasně danejch a vymezenejch pravidel. Seversky syrově podanej příběh, bez zbytečnejch kudrlinek, ale taky bez něčeho nevočekávanýho. Prostě o kusu života, s lehkým naťuknutím zákulisí gangů. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se do práce a váhám mezi Arabem a Rusem. 2.) Českej ,,Můj brácha má prima bráchu“ je hovadina. Takhle to totiž v kapitalismu nefunguje! 3.) Thx za titule ,,soan47“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Michael Noer servíruje typicky ostrou, chladnou a bezvýchodní filmařinu ze Severu a nejvíce film připomene Refnova Dealera. Kodaňské podsvětí má blízko k Londýnskému a nepříjemná atmosféra z filmu dýchá z každého kouta. Roland Møller jako prototyp hajzla opět vynikající a Gustav Dyekjær Giese to zahrál také velmi obstojně. Tyhle filmy můžu, takže za mne velká spokojenost. 85% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Klasický gangsterský příběh o vzestupu a pádu je tentokrát ozvláštněný sociálním prostředím dánského předměstí a neotřelý způsobem ztvárněného motivu polarity mafiánské a pokrevní rodiny. Zásadně film také pozvedává obsazení v čele s dvěma reálnými bratry neherci, kteří filmu dodávají atmosféru autentičnosti a bezprostřednosti. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já mám s Michaelem jeden problém, který se týká jeho scénářů, které mně připadají, že jsou téměř totožné s jinými tématicky podobnými filmy, prostě mám ten pocit už několikrát viděného. Nicméně oproti eRku má Nordvest celou dobu poměrně svižné tempo a sympatického Gustava Gieseho, který si svou první roli Caspera střihnul skvěle, takže mu tu jednu hvězdu navíc přihodím. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dánská koruna a klid, aneb když vzestup a pád malého zlodějíčka na pozadí sociálních témat nepřináší Relax, Noer goes to Hollywood.. Poučení pro začínající vrahy: při první akci je vhodné být vybaven nejen produkty firmy Glock, ale i Pampers.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zlodějíček Casper si tu a tam v poklidu vykrádá vytipované nemovitosti, hádá se s přistěhovaleckým gangem, za kolik jim lup prodá, snaží se postarat o rodinu, kterou má opravdu rád, s přítelkyní a zhuleným kámošem se chodí odreagovat. Pak se ovšem náhodně setká s cizincem, který má pro něj dost konkrétní nabídku/objednávku…no, co si budeme povídat, hlavní postava si koledovala o průser prakticky od první minuty, a tak je divákovi poměrně jasné, že i zapojení mladšího bratra nejspíš nebude tím nejlepším nápadem. Čím víc se mu daří, tím se dá čekat drsnější pád, protože s přibývajícími penězi se přitvrzuje. A po pasáži zakončené výjevem v poli je divák svědkem reálného pohledu na to, kde končí touha po luxusu, když přijde na lámání chleba (podobný typ scén nebývá v žánrových filmech zrovna obvyklý a já to jen kvituju). Nepříliš překvapivý konec pak už nic nemění na tom, že Severozápad je dosti syrově a autenticky působící podívaná, která dokáže diváka vtáhnout do příběhu, a já jí přiklepávám solidní 4*. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola reastickosť až na kosť. Takmer autenticky natočená, surová dráma z prostredia organizovaného zločinu, ktorý sa nachádza na každom rohu, v každom meste, priamo pred našimi očami. Film poodhalí ako málo stačí k tomu, aby človek s trošku nepriaznivým osudom prepadol zločinu a dal sa na zlé chodníčky. V štýle dokumentu, kde je takmer všetko natočené zblízka ručnou kamerou, divák prežíva príbeh malého zlodejíčka, ktorý sa zamotá do pavučiny zločineckých gangov, naozaj intenzívne. Film je výpoveďou rozvrátenej rodiny s nádejov o lepšiu budúcnosť, bratskej lásky a zrady. To všetko v atmosfére neľútostnej drámy a dychberúceho thrilleru od severanov, ktorí presne toto vedia natočiť ako nikto iný. 85%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dostatočne realisticky poňatý počin o "malých zbojníkoch" z dánskych ulíc, ktorý minimálne pootvorí oči či preberie do reality, čože to všetko odnáša práca pasáka, respektíve dílera. Príslovie "s jedlom rastie chuť" len zriedka kedy vystihne poctatu prerátania svojich vlastných schopností. Drsné, náučné, toto by kľudne mohli premietať na ZŠ, aby si dnešná mládež uvedomila aspoň jednu vec: Áno, práve kvôli tým kapucniam na hlavách vás všetci považujú za feťákov. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

A to mi laskej mokváče okovanou botkou! Další mimořádný film. Včera byl vůbec mimořádný den, zdá se. Asi proto, že jsem byl tak hodný a převedl slepé babičce nákup i uhlí přes přechod až do čtvrtého patra, bezúplatně, jen za svižný orálek. Poskytnutý mou stranou, samozřejmě. Nechme však kulykovo timuroviny chvilku stranou. Severská tvorba mile překvapuje již nějaký rok, není tedy zase tak šokující, že v Dánské marce zvládli psycho - dramo - thrillo - krimo - akčňo - filmo na jedničku. Vyzdvihl bych absenci vložené hudby a přirozené herectví hrdinovy švestřičky. Rozlučková scéna u houpaček je na dětského Osrala. Ukončil bych to pak jedním krutopřísným megaspoilerem: Casper je duch. Hňá, hňá, hňá, hrrrrm, flus a tralala. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Krutá exkurzia do sveta Kodaňského podsvetia a organizovaného zločinu. Podobne ako v prípade snímku R (2010) aj tu sa Michael Noer drží drsnej, naturálnej formy, ktorá je vďaka kamere ešte umocnená pocitom bezprostrednej reality. Po emočnej stránke táto drámička ku koncu pekne graduje. Trocha zamrzí, že narozdiel od filmu R, sa tu takýto koniec dal čakať už veľmi skoro. Chýbal mi tu nejaký prekvapivý moment alebo šokujúca, nečakaná scénka. Ale aj tak celkom spokojnosť.70/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Studené, sychravé, místy možná i trochu tvrdší, než R, ale zase mnohem předvídatelnější. Exkurze na dno lidské společnosti to byla nepochybně zajímavá, ale trošku postrádám nějaký morální apel, kterým by Severozápad své diváky oslovil. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Veľmi znepokojujúca snímka! Nerád pozerám takéto filmy, pretože som v neustálom napätí, ktoré musím uvoľniť chlastom a spravidla pri záverečných titulkoch som už na šrot. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Severské filmy mi již způsobily nejeden filmový orgasmus. Tento se po jejich bok ovšem nezařadí. Pozitivně oceňuji syrovost a uvěřitelnost děje, který pojednává o mafiánské cestě zlodějíčka Caspera. Bohužel to bylo na úkor vyšší zajímavosti. Příliš zajímavé nejsou ani jednotlivé postavy a už vůbec ne jejich představitelé. Taktéž jsem postrádal nějaký ten moment překvapení. Od samotného úvodu je jasné, jak to asi celé dopadne. Lepší dva kousky. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel kulyk. ()

Reklama

Reklama