Reklama

Reklama

Gebrian versus

(pořad)
Publicistický
Česko, 2012, 5-10 min

Režie:

Martin Krušina

Kamera:

Janek Rubeš

Účinkují:

Adam Gebrian
(další profese)

Obsahy(1)

Je to předražené. Není to hezké. Není to funkční. Přitom jinde to jde, a to jednodušeji či levněji. Architekt Adam Gebrian na stopě míst v ČR, kde veřejné stavby nedávají smysl. (oficiální text distributora)

Recenze (62)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha plodů neustále se rozrůstajícího trendu webpořadů. Tedy krátkých většinou dokumentárně či publicisticky zaměřených pořadů, které jsou distribuovány pomocí streamovacích služeb. Adam Gebrian tu divákovi dává možnost nahlédnout na veřejný prostor trochu jinou optikou. Věnuje se zejména aktuálním tématům, zaměřuje se na hodnocení probíhajících, nedávno uskutečněných či plánovaných úprav těchto prostranství a na základě jasně srozumitelné a stručné argumentace vysvětluje své postoje. Pořad má ohromnou šanci popularizovat vnímání veřejného prostoru a svým způsobem by mohl nastartovat větší angažovanost laické veřejnosti. Rád bych se jednou dočkal pásma podobných krátkých „reportáží“ z různých oblastí na naší veřejnoprávní televizi, které by jistě neškodila aktualizace (rozuměj pořady věnující se současným děním) a větší záběr pohledu. ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem zatím všechny reportáže pana architekta ohledně metra, ale příliš se mi nelíbí. Architekturu kterou tvoří Metroprojekt a.s. zvládá velice dobře. A vzniká díky českým architektům. Sice se to zdá jako předražené, ale za takových 100 - 150 let bude například stanice Střížkov nedocenitelná technická památka. Pokud jde o nové stanice linky metra A, tak to má sice nějaké mouchy, ale to je prostě v důsledku rychlého řešení. Prostě se metro u nás staví stejně tak, jako se opravují silnice, tzn. dokud jsou na to peníze. Je to vina spíše politického charakteru, než-li architektů a špatných kontrol státního dozoru. Navíc peníze se vyhazují oknem za mnohem horší a malichernější věci. Paradoxně se vyhazují už jen za to, že na magistrátu sedí úředníci a od stolu jenom slibují a nic se neděje a neděje. Rozhodnutí oddalují neustále na později, takže berou platy za nic. Navíc časem rostou globálně veškeré ceny, takže po 20 letech, když se někdo už konečně rozhoupe, tak to Prahu stojí stejně víc. Čili nějakých pár miliard navíc je v důsledku toho, již jen zanedbatelná položka. Největším výstřelkem pana architekta je pak dávat nám za vzor mnichovské metro, tak to je opravdový výsměch. Ty stanice nemají žádnou duší, navíc je 'zdobí' jen spousta barvitých neonových světel, jak někde v bordelu! To je snad nejošklivější metro ve střední Evropě. Pokud jde o technickou část, tak na tom se ušetřit moc nedá. Jsou tu jiné podmínky např. převýšení, půdní podloží, nebo stanice sovětského typu s širokým nástupištěm atd., právě to tu stavbu prodražuje. A jiná varianta stanice, než-li sovětského typu se dělat nemůže, pač na to by každý nadával. Nakonec mě úplně nejvíc dostala lajdácká mluva pana inženýra. Každou chvíli se snaží říci 'ty vole!' Ale kvůli kameře se to snaží zahuhňat, aby mu nebylo rozumět. S jeho vzděláním a postavením by se taky mohl více kontrolovat a ne se chovat jako ten kuchařský dřevák Pohlreich. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Poměrně inteligentní pořad z oblasti architektury, kterých je málo. Často souzní s mým pohledem na veřejný prostor a ačkoli jsem milovník spíše gotiky, moderní architektura a současná podoba měst, reklam atd. mě chladným nenechává. Je potřeba upozorňovat jak na nešvary, tak na díla hodná následování. A přemýšlet! Mít vlastní názor a přistupovat k okolí zodpovědně. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Ano, možná až příliš kritický a někdy nenabízející alternativu. Když se však rozhlédneme kolem sebe, je nám jasné, že kdyby vybíral prostory ne- a správně řešené jedna k jedné, za chvíli by měl po pořadu. A to by byla škoda... 100% ()

anais 

všechny recenze uživatele

Pouštěl bych to místo Večerníčku. Děti by se při pohledu na autobusové nádraží v Chebu připadali jako v Mordoru, při pohledu na samoobsluhu v Litomyšli jako v lese plném zvířátek, a dospělí by skrze (domnělé) architektonické alegorie konečně prozřeli a začali chápat co se kolem nich děje. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Krátke, takže nečakať široké analýzy s riešeniami, ktoré nastanú, skôr to k nim nabáda a v celku výstižné zhodnotenie mnohých miest, námestí, objektov nielen v Českej republike. Páči sa mi, že sa autor nebál skritizovať napríklad americkú ambasádu na Hviezdoslavovom námestí, či zvýraznenie tých kontrastov v Bratislave. Je poznať, že sa tu vie o čom sa hovorí. Veľmi rozumné diely, napríklad som sa aj vďaka nim dozvedel ako to v súčasnosti funguje na Strahove. Na Slovensku nám chýba podobný program. Chápem kritikov v mnohých technických bodoch čo pripomínajú, že možno v niečom majú pravdu, Gebriana to môže len posunúť, ale aj tak pekný program. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Účelné, stylové, sympatické. Stream.cz se v posledních letech může pochlubit celou řádkou zajímavých projektů a ten od Adama Gebriana je určitě jedním z nich. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* rozhodně zajímavý pořad o moderní architektuře, který se už nějaký čas vysílá přes Stream.cz. Jeho forma je sice zkratkovitá, ale to je jen díky současnému trendu, protože běžná populace už neudrží delší pozornost, tak to mu nejde vyčítat. Hlavně je podnětný a s valnou většinou názorů autora souhlasím. [ PŘÍBĚH: X /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pořad o architektuře, která nás obklopuje. Jeho průvodce si všímá toho, co oko běžného obyvatele města v dennodenním shonu nevnímá, a možná raději ani vnímat nechce. Většina míst a detailů, na které Gebrian poukazuje, tak nutí diváka k zamyšlení až před obrazovkou a – jak jsem se sám přesvědčil – teprve poté i v reálném prostředí. Je divácky pohodlné dávat mu za pravdu; krom toho se člověk nad mnohými nelogičnostmi často i (hořce) pousměje. Asi to není v možnostech tohoto pořadu, ale líbilo by se mi, kdyby byly prezentovány i reálně proveditelné návrhy na zlepšení zobrazované situace. Občas by tak bylo fajn, kdyby byl pohled Gebriana coby architekta doplněn pohledem ekonoma. Například v díle o Náměstí Jana Palacha Gebrian stučně zmíní, že existují návrhy na přestavbu tohoto veřejného prostoru a doplní, že i peníze na to by se našly. Asi našly, ale kde? V momentě, kdy veřejný dluh ČR dosahuje téměř 2 bilionů Kč, mi přijde trochu chucpe implicitně upírat zrak směrem k veřejným financím. Z cizího (našich daní) krev neteče, že. Propojení Gebrianova pohledu s něčím neotřelým v oblasti ekonomie veřejných statků by podle mého názoru diskusi o podobě veřejného prostoru velmi osvěžilo. ()

Sokkk_y 

všechny recenze uživatele

Konečně se našel někdo, kdo má koule veřejně a otevřeně kritizovat ty hrůzy, které dotují naše města, kraje a stát (z našich daní). Povinně bych to pouštěl všem generacím a především radním, kteří rozhodují o konečném vzhledu našich měst (a bohužel z drtivé většiny to je k pláči). Takže jen tak dál, pane Gebrian, jen tak dál!!! ()

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Většina pražských lokalit, které prezentuje architekt Adam Gebrian je mi důvěrně známá a jeho komentáře a připomínky jsou opravdu trefné a výstižné. Myslím, že je to užitečný pořad, který může nastartovat větší zájem o prostředí, v kterém žijeme a které můžem do jisté míry i ovlivnit.. Také poukazuje na souvislosti, které by se běžný chodec jinak asi nedozvěděl. Doufám, že vzniknou další díly.... ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Střízlivá kritika nepopulární druhé strany „kvalitní“ architektury. Super. Kvalitní komentář + koukavá vizuální stránka + záchvat smíchu u prvního dílu + slušná hudba + užitečný způsob poflakování = 5* ()

Wbcko 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála pořadů na Streamu, které sleduji pravidelně. Adam, mluví zajímavě, k věci a vypadá to, že i ví o čem. ()

honzii 

všechny recenze uživatele

Příjemný kritický pořad, který ukazuje směr, jakým by se mohl Stream ubírat. Navíc jsem rád, že se někdo zabývá kritikou veřejného prostoru, který je u nás katastrofální. Fandím. ()

Reklama

Reklama