Reklama

Reklama

Gebrian versus

(pořad)
Publicistický
Česko, 2012, 5-10 min

Režie:

Martin Krušina

Kamera:

Janek Rubeš

Účinkují:

Adam Gebrian
(další profese)

Obsahy(1)

Je to předražené. Není to hezké. Není to funkční. Přitom jinde to jde, a to jednodušeji či levněji. Architekt Adam Gebrian na stopě míst v ČR, kde veřejné stavby nedávají smysl. (oficiální text distributora)

Recenze (62)

hull 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý krátký "internetový" pořad, který se snaží popularizovat architekturu zaměřenou na veřejný prostor. Otevírat oči a mysl jiným směrem, než při rozhodování mezi bůčkem a sekanou. Pokud jste se již dokázali díky tomuto seriálu zamyslet nad chodníkem po nemž zrovna jdete, zvednout oči vzhůru k římsám budov nebo jste si uvědomili propastný rozdíl mezi Bratislavou, Prahou a třeba Barcelonou, splnil účel. ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem všechny díly první i druhé série a existenci tohoto pořadu rozhodně chválím. Pro laika je to velmi dobrá pomůcka jak pochopit určité principy architektury a díky tomu se více zajímat o veřejná prostranství. Díly jsou dobře zpracované, jde se rovnou k věci, žádné zbytečné poučky nebo výklady. Jde sice o pořad na Streamu, ale uvítal bych klidně i delší díly a nebo vytvoření nového pořadu kdy by byla rozsáhlejší diskuze nejen s Gebrianem, ale i s dalšími lidmi. ()

Reklama

rybicka11 

všechny recenze uživatele

Myšlenka pořadu vypadá dobře, ale samotný Gebrian to vše kazí. Zakomplexovaný, závistivý a zaujatý člověk, který místo toho, aby hodnotil věci nestranně a objektivně, dělá pravý opak. Zaujatě vystupuje proti Kotasovi a ani nepotřebuje vidět jeho stavby a už ví, že stojí za h*vno. Ale pak vypráví o svým rodným komunistickým sídlišti, které je hnusné jako každé druhé, a on ho oslavuje, jako kdyby ty totálně stejné paneláky jako každé jiné byly výjimečnější, než ty ostatní. Stejné sídliště (a že jich je hodně) někde jinde by totálně odsoudil. NEZAUJATOST NADEVŠE! Pro mě za mě, ať nenávidí kohokoliv, třeba toho Kotase, ale ať hodnotí všechno stejným metrem. Pořad si zaslouží 5 hvězd, ale za Gebriana strhávám 4. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha plodů neustále se rozrůstajícího trendu webpořadů. Tedy krátkých většinou dokumentárně či publicisticky zaměřených pořadů, které jsou distribuovány pomocí streamovacích služeb. Adam Gebrian tu divákovi dává možnost nahlédnout na veřejný prostor trochu jinou optikou. Věnuje se zejména aktuálním tématům, zaměřuje se na hodnocení probíhajících, nedávno uskutečněných či plánovaných úprav těchto prostranství a na základě jasně srozumitelné a stručné argumentace vysvětluje své postoje. Pořad má ohromnou šanci popularizovat vnímání veřejného prostoru a svým způsobem by mohl nastartovat větší angažovanost laické veřejnosti. Rád bych se jednou dočkal pásma podobných krátkých „reportáží“ z různých oblastí na naší veřejnoprávní televizi, které by jistě neškodila aktualizace (rozuměj pořady věnující se současným děním) a větší záběr pohledu. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Poměrně inteligentní pořad z oblasti architektury, kterých je málo. Často souzní s mým pohledem na veřejný prostor a ačkoli jsem milovník spíše gotiky, moderní architektura a současná podoba měst, reklam atd. mě chladným nenechává. Je potřeba upozorňovat jak na nešvary, tak na díla hodná následování. A přemýšlet! Mít vlastní názor a přistupovat k okolí zodpovědně. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama