Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film CHARAKTER evokuje prostřednictvím střetu dvou vyhraněných osobností, syna a otce, dusivou atmosféru sociálního napětí 20. let. Historické psychologické drama s kriminálními prvky sice nezapře svůj původ v literární předloze, zároveň však upoutá originálně zachycenou atmosférou chudé přístavní čtvrti a působivým ztvárněním životních osudů protagonistů, mladého advokáta Jacoba Katadreuffea a jeho otce, obávaného a nenáviděného starce, exekutora Dreverhavena. Na pozadí temných reálů dělnických čtvrtí, zahlcených nevlídným počasím, budují tvůrci příběh s antickými ozvuky a s antickým nádechem. Opírají se o vynikající herecké výkony, jež dodávají zvláštní plasticitu ostře řezaným charakterům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Matty 

všechny recenze uživatele

Na spočítání nizozemských filmů, které jsem viděl by mi stačila jedna ruka, jež zakusila praktiky Yakuzy. A ačkoliv jsem dobře obeznámen s pořekadlem „jedna vlaštovka jaro nedělá“, již nyní bych se nebál označit tamější kinematografii za pozoruhodnou. Charakter má ojedinělou atmosféru a i když se může zdát, že vypráví příliš jednoduchý příběh, není tomu tak. Více než o „životě jednoho chlapce“ je o nevypočitatelnosti lidského osudu, o nočních můrách jež nás sužují o údělu a možnostech uplatnění obyčejného člověka. Dreverhaven se zprvu urputně snaží o začlenění do společnosti, když uspěje zjistí, že má sice všechno, co chtěl, ale přitom nemá nic, představuje prototyp zbytečného člověka, dobře známého z děl romantických autorů. Dobovým zasazením i hlavním hrdinou však připomíná knihy mladšího spisovatele, což si alespoň myslím. Ačkoliv jsem od Kafky nic nečetl, přesně takto si představuji typ „kafkovského úředníka“. Režie se zdržuje nadbytečných vizuálních excesů, je úsporná a tím působivější i srozumitelnější. Jestli mi na filmu něco vadilo, byl to samotný začátek, od kterého se vše odvíjí. Proč by hlavní hrdina před soudem rekapituloval svůj dosavadní život? Vždyť by úplně stačilo říct, co bezprostředně předcházelo zatčení (ač by na tom nebylo možné vystavět celý film), ale budiž. 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po filmařské stránce není co vytknout, herci, kamera, atmosféra to tady fakt šlape jak hodinky. Problém jsem měl s příběh, takových střetů osobností už tu bylo mnohem víc a já tady po většinu času postrádal delší emotivní stopu. Závěr, vlastně jsem jejich chování a vztah naprosto nechápal a nemyslím jen otce a syna, ale i matky a taky dalších postav, na to jak reálná šla z filmu atmosféra, tak postavy byly až moc filmové. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Opravdu hustý film, skoro až přehuštěný. Dramatický příběh, plný rozbouřených emocí a vášnivých scén je určen především náročnějším divákům, neboť jeho děj opravdu vyžaduje aktivní přístup a ne jen bezduché tupé zírání.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Odteraz si už budem dávať na oscarové cudzojazyčné filmy naozaj pozor, pretože tie majú obrovské čaro! Skvelý príbeh v bujnou atmoškou o nevídanom vzťahu otec vs. syn, ktorý je postavený hlavne na výbornom scenári (retrospektívne podanie je vždy umenie natočiť dobre), hudbe a samozrejme príjemných nehollywoodskych hercoch. 80%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jedinečné sociální drama má fantasticky tísnivou atmosféru a vizuál, ze kterého člověka zebe. Snad ani jeden z herců není pohledný, přesto jsem na nich mohla oči nechat. Vše je jedna velká uvěřitelná emoce. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Exekutor měl vždy těžký život. Kolik nadávek, nenávisti a nepopularity zažívá. Podle toho se taky krystalizuje jeho charakter, ale dlužníkům a lichvářům taky. A čtenářům a čumilům taky. A ostatním lidem taky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Příběhem a hutnou atmosférou zajímavý a výborně zahraný oskarový snímek, který mě však neskutečně nudil a nedokázal si mou pozornost udržet déle jak úvodních několik minut. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Vynikající dusné psychologické drama otce (exekutora) a syna (nemanželského), kteří si k sobě nedokážou najít cestu. Ten podpis na závěr mě sejmul... Atmosféra snímku bezchybně tíživá (včetně počasí), hudební podmaz v kvalitě A+, výborně napsané (sociální kontext chudoby a nezaměstnanosti 20. let patrný), bravurně zahrané a o tom, jak je to natočené, je celkem zbytečné psát, neb se jedná o skvost (hra stínů, tmy a světla mě dostala). ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Drsné a realistické. Povedal by som, že to je jeden z tých najvzorovejšých typov snímkov, aké dostávajú Oscara. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Ani skvělé zachycena atmosféra začátku 20. století někde v Nizozemí a ani sugestivní herecký výkon Jana Decleira v roli likvidátora Dreverhavena mi nedovolí jít alespoň na ty čtyři hvězdičky. Příběh mi bohužel přišel dost jednoduchý až plochý a proto mě moc nezaujal. 65% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film o velmi složitém vztahu otce a syna v Holandsku 20. let minulého století. Prostředí je nehostinné, neustále mrholí a je zataženo. Také lidé jsou pochmurní, včetně Jacobovy matky, jediné osoby, kterou v životě má. Ale jinak mě film příliš nezaujal, možná až na konec, který je dobrý. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Temný, téměř až kafkovsky laděný psychologický souboj dvou osobností, který vyniká originální atmosférou, hudbou i hereckými výkony, hlavně obou Jacobových rodičů. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek "Charakter" má velmi dobrou, v podstatě noirovou atmosféru. Na mě z něj padla taková lehká deprese z toho, že vlastně není v dějinách pořádně období, kdy by byl klid. Vždy se najde někdo, kdo z nějakého důvodu trpí, vždy je zde vrchní vrstva, která se ukájí na těch slabších. A mohou tam vzniknout pak i takové příběhy. ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Atmosférický film s výbornou hudbou a skvělými hereckými výkony ne příliš známých herců. Režie velice působivá, ale velmi srozumitelná. Film udržuje diváka v napětí od první do poslední minuty - konflikty otce a syna. Díky přesvědčivé atmosféře zasloužené čtyři hvězdy. ()

PAGE 

všechny recenze uživatele

Pro mě absolutní překvapení ze zemí Beneluxu. Ani nevím jestli jsem někdy nějaký film z Nizozemí nabo Belgie viděl. České filmové distribuční společnosti zřejmě do těchto vod moc nevplouvají a možná je to chyba, protože film Charakter má parádní atmosféru,akci, napětí, skvělou pointu.Věčný souboj dobra a zla v nás, nelehké poznání co nebo kdo je vlastně ten dobry a kdo ten zlý, vzestupy a pády lidských osudů, touha po moci, penězích, lásce, vzdělání to vše (a určitě jsem něco opoměl) v tomto filmu najdete. Opravdu výborný film u něhož nelze být jen stupidním pozorovatelem pohyblivých obrázků. 5 hvězdiček bez zaváhání. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Každý film se dá hodnotit buď pozitivně (proč dát pět hvězd) nebo negativně (proč nedat pět hvězd). Většinou však film hodnotíme komplexně, tu vidíme pozitiva, tu negativa. Mně se tu mimořádně líbil střih (střiženo na mou míru). A samozřejmě způsob podání příběhu, který byl - neváhám to říct, i když zřejmě vzbudím rozpaky - o lásce. O lásce synovské, otcovské, mateřské i "manželské". Bohužel vesměs nenaplněné. Jakoby pýcha, snaha dokázat něco bez pomoci toho "druhého", umrtvovala všechny projevy možných citů. A přestože většina bude zřejmě sympatizovat se synem než s otcem, neboť to jsou právě oni, kdo tvoří středobod příběhu, sám mezi nimi neshledávám podstatný rozdíl, tedy co se týče "karakteru". Určitá paralela může vést i k "Dopisu otci" Franze Kafky, kterou film dotváří závěrečnou vraždou-sebevraždou. A také místo na starý Rotterdam (zmixováný z několika jiných měst - a ve kterém nyní žije už méně než 50% bílého obyvatelstva), mohl Mike van Diem vzpomenout na Prahu, na tu kafkovskou, kterou se nejspíš nechal inspirovat (doba, právnické prostředí, atmosféra, rodinné vztahy atd., tomu napovídají). ()

Reklama

Reklama