Reklama

Reklama

Chlapci od svatého Petra

  • Dánsko Drengene Fra Sankt Petri (více)

Obsahy(1)

Parta výrostků ze soukromé střední školy se v době německé okupace Dánska baví tím, že si utahují z Němců. Jejich kousky se občas dostanou i na první stránky novin. Pak se k nim ale přidá Otto, který má důvod se mstít. A zprvu klukovská zábava se stává nebezpečnou hrou. Zčistajasna se ocitají ve válce. Sedm amatérů proti jedné z největších armád na světě. Své útočiště měli na půdě v kostele svatého Petra. Přátelství jim dalo sílu, aby se postavili proti autoritám - rodičům, učitelům, dánské policii i německým okupantům. Film dánského režiséra Sorena Kragh-Jacobsena, který vystudoval režii v Praze a který patří k signatářům manifestu Dogme 95, znamenal první dánskou filmovou cenu Bodil pro Nikolaje Lie Kaase za roli Otta. Jako zatím jediný dánský herec tuto cenu získal 3x dříve, než oslavil 30. narozeniny. Příběh byl inspirován skutečnými událostmi. (lenuse)

(více)

Recenze (16)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hošani se rádi s háknkrojcem na hlavě perou s háknkrojcařem v srdci. Co z toho vyplyne je každému jasné. Popravdě to ale žádný zásah do srdce není. Stačí se podívat na hodnocení, kdy člověk vidí většinou samé trojhvězdičkové hodnocení. Proč? Protože je film severský. Jenže severský film může být i NE-špatný, ale nudný a utahaný a to je přesně případ tohoto filmu. Leč to není časté, stále to možné je. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hra s ohněm, dráždění hada bosou nohou. Vděčné válečné téma o tom, jak se postavit zlu, okupaci, bezpráví. Na jedné straně odpor, na druhé kolaborace, na jedné přátelství, na druhé zrada. Bohužel jako celek je snímek velmi nevyvážený a nedokáže udržet diváka v napětí. Několik vyhrocených scén je jako vzedmutí pár vysokých vln na poklidném jezeře. Nejlepší tak je kamera, hudba a výkon N.K.Kaase. Film nedokáže zcela přesvědčit o vážnosti situace a závěr mizí kamsi doztracena. Lehkovážná hra studentů s nacisty nenutí strachovat se o jejich osud, ani osud jejich rodin. S podobným tématem se na plný počet hvězd vypořádal náš Vyšší princip... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nemělo to kvality Max Manuse či Plamene a Citronu. Fascinuje mne však již jen ten fakt, že si to ti hoši troufli. Němci zdatně robíjeli v okupovaných zemích nejednu odbojovou buňku za druhou. V těch byli často bývalí vojáci či dodatečně docvičovaní agenti... Parta chlapců i přes svůj zápal v tomto případě neměla šanci a že to celé musí nutně skončit průserem mi bylo jasné hned od začátku... Film rozhodně nepovažuji za špatný, jen mi moc nesedlo jeho pozvolné tempo. Chválím však každý takový počin připomínající odvahu a někdy snad i bláznovství normálních lidí, kteří se postavili mnohem většímu a silnějšímu nepříteli bez viditelné šance na úspěch. * * * ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Na tenhle příběh jsem se docela těšil. Dostal jsem ale takového kočkopsa. Herecké výkony se mi docela zamlouvali, ale scénář byl děravý:( navíc to celé bylo takové zdlouhavé, kdyby měl film o 15 minut méně, hodnotil bych lépe. Za mě 68% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem moc nečekal, hlavně kvůli příběhu který mě prostě nelákal, a ani moc jsem nakonec nedostal, děsně mi vadila ta nasládlost, a celková vizualita snímku, co ale musím pochválit jsou aktéři kterým jsem fakt žral to co hrajou. A taky nádhernou kameru ale to je asi tak vše co můžu na tomhle dramatu pochválit. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Méně známý, ale slušný snímek, ukazující partu kluků, kteří si v době okupace dělají legraci z Němců, která se však postupem času změní v jejich soukromou válku. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tahle severská kombinace chlapeckého odboje proti nacismu s troškou té romantiky pro náctileté a hodně průměrným scénářem, byla na pováženou. Zvláště když tvorba ze Skandinávie patří k mým nejoblíbenějším. Tím nechci říct, že by byl tento film vyloženě špatnou podívanou – to vůbec ne. Ale označil bych jí spíše na můj vkus až moc „jalovou“. Zvláště když jsem očekával solidní atmosféru (která ovšem až na pár světlejších okamžiků jaksi pořád nepřicházela). Navíc se tu vyskytuje dost úsměvných a nepříliš realisticky natočených scén (momentů). Místo aby se tvůrci snažili navodit potřebnou tíživou atmosféru a napětí při záškodnických akcích, stalo se z toho jakési rodinné drama s příchutí trpké „komedie“, které se v klidu může vysílat i v dopoledních hodinách. Původně jsem chtěl dát hvězdy jen dvě, ale za tu pěknou blondýnku a slušný hudební doprovod ještě jednu přidám. Na víc jak průměrných 50% to však nevidím. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Víceméně bezzubý film o dánském antinacistickém partizánství v plenkách. Člověk by řekl, že na takovém námětu nelze nic moc zkazit a půjde vlastně o takový ten povinně-minimálně-čtyřhvězdičkový film, ale ono né. Režie jakoby neví co chce vlastně vyprávět, neumí navodit pocit, že tady už jde opravdu do tuhého a tak to po většinu času vlastně působí, že si ti kluci vlastně ani neuvědomují, že tohle už dávno není jen tak nějáká brnkačka, adrenalínová hra a idealistická klukovina. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Severská megakoprodukcia o partii mladých záškodníkov. Na dobrej úrovni to drží predovšetkým akcia, inak sú sabotérske činy skôr len také povrchné a pre nacistov nepredstavujú väčší problém. Šašoviny s Hitlerom v podprsenke, krádeže zbraní či nejaká tá bombuška v sklade. Celé to pôsobí takým skôr rodinným rámcom, z ktorého sa príliš nevybočuje. Postáv je realtívne veľa, divák si zapamätá možno tak trojicu-štvoricu a ani k nim si nevytvorí nejaký bližší vzťah. Ale ako vravím, akcia je fajn, a tiež je zaujímavé, ako vojnovú dobu brali v okupovanom Dánsku, kde národný odboj ako tomu bolo v Nórsku či Francúzsku nejestvoval. ()

Mackin 

všechny recenze uživatele

Průměrně zpracované, chladné severské drama se zajímavým námětem, který se ale tvůrcům nepodařilo převést do dostatečně fungujícího scénáře. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Velmi civilně natočený snímek o snaze mladíků bojovat proti okupantům. Bez hluchých míst, emočního vydírání a násilí a filmového heroismu. Zajímavé i z toho důvodu, že nám přibližuje okupaci Dánska - země, která je aspoň v učebnicích dějepisu pro toto období zcela ve stínu. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Vzpomínky, které si pravděpodobně uchovám z tohohle poctivého, ale zároveň velmi postradatelného filmu: pivovarní siréna, nejneškodnější a nejbambulovatější nacisté od dob WHERE EAGLES DARE (1977) a moc šikovné noční záběry. Obecně, kamera je - spolu s filmovým průmyslem skoro nedotčenými reáliemi - pohříchu asi největší devizou "Chlapců", neb jako kovaný partizánský biják to spíše zklame. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Dobry film z obdobia okupacie Danska nacistickym Nemeckom. Parta mladych skolakov nema rada tychto nepozvanych hosti a preto si robi z nej srandu neskodnymi cinmi. Neskor to dojde az tak daleko, ze uz po nich ide nemecka armada a hlada ich vsade kde sa len da. Obcas vo filme bolo aj vidiet strelbu medzi nimi. Nakoniec ich chytili, len jednemu sa podarilo ujst od tychto okupantov. Toto bol prvy film, ktory som videl odohravajuci sa pocas 2. svetovej vojny v Dansku, ak vobec su este nejake na svete. ()

Salvator 

všechny recenze uživatele

Naivní příběh, který plně odpovídá věku náctiletých postav a v němž mají němečtí okupanti až příliš lidskou tvář. ()

Reklama

Reklama