Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kresten se čerstvě oženil s dcerou svého šéfa. Hned ráno po svatební noci však musí odjet na venkov, kde žije jeho otec s mentálně postiženým bratrem. Kresten s nimi deset let nemluvil. Otec však umřel a před Krestenem stojí problém, jak se postarat o bratra. Jako hospydně k nim přichází Liva, která pracuje jako prostitutka v lepší společnosti a teď jí telefonicky obtěžuje nějaký úchyl. Na velkém statku se setkávají tři úplně jiné povahové charaktery, takže konflikt je téměř nevyhnutelný. Zvláště pokud si celou situaci špatně vyloží Krestenova žena a přijede taky mladší bratr Livy, Bjarke. (Isherwood)

(více)

Recenze (33)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tak trochu nahořkle komediální příběh, který byl natočen podle pravidel Dogma, jejichž iniciátorem byl mj. Lars Von Trier. Velmi zajímavý scénář se podařilo přetvořit v pozoruhodný film, který naznačuje, že ve Skandinávii není jen právě zmíněný Von Trier, ale ukrývá se tam více kvalitních tvůrců. Velice dobré jsou v tomto filmu i výkony jednotlivých protagonistů, jejichž jména asi málokomu něco řeknou. Každopádně doporučuji ke shlédnutí. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Třetí dogma film, který se přece jen malinko od pravidel odchýlil - hudba, kamera. Sám Søren Kragh-Jacobsen zamýšlel natočit optimistický, lehký snímek, a to se mu koneckonců podařilo. Mifune je opravdu milý, úsměvný, nepříliš sentimentální film, který vyniká zajímavým příběhem, jenž nám nenechá příliš času na to, abychom se zamýšleli nad jeho občasnými přehmaty. Pochválit je nutno i ústřední herecký pár, přičemž zvláště Iben Hjejle odvedla hodně dobrý výkon. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mám jet s tebou?“ - „Ne, musel bych toho moc vysvětlovat. Budu se snažit to urychlit. Dva dny?“ Jenže to se Kresten malinko přepočítal…Sympatizování s hlavním hrdinou není v tomhle případě těžké a člověk se mu nediví, že svůj původ tají. Při představě, že musím přijet do ro rozpadlé, smradlavé rodné hroudy, kde najdu akorát mrtvolu otce a nesamostatného, mentálně zaostalého bratra, také zrovna neskáču radostí. Jenže Kresten měl štěstí, že se mu na inzerát ozvala právě Liva…Film podle mě není (tragi) komedie jako spíš malinko svérázné drama s pár úsměvnými místy. Divák nesourodé skupince v podání rozvedeného, nezaměstnaného pána domu, v jiné realitě žijícího lovce UFO, ze školy vyhozeného puberťáka a zklamané prostitutky přeje, aby spolu žili šťastně a v klidu, zároveň tuší, že to nebude jen tak. Konec se dal čekat, ale docela se mi líbil. Se stylem Dogma 95 obecně nemívám problém, takže za mě to budou slušné 4*. „Život je jako žebřík ke kurníku. Krátkej a posranej. Zvykni si na to. Ale netrap ostatní lidi kvůli vlastní sebelítosti.“ ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Podle obsahu to vypadalo na komedii plnou omylů, ale Dánové to vidí trochu jinak. Vůbec pojem „komedie“ berte s rezervou, tohle je spíš drama říznuté rom-komedií. Sice obsahuje (jako věčina filmů) pár méně uvěřitelných věcí, ale zároveň i leccos skutečného, co by se v mnoha amerických snímcích tlačilo do happyendu nebo někam do nereálna, aby se zalíbilo divákům. Ale i tak jsem se občas zasmál; nevím proč, ale příběh mě nenudil, dokonce poutal. Zkrátka to je jeden z mála příběhů ze života, který mě zaujal. Velké minus je chybějící hudba.# [viděno: monitor, 2.0->5.1] # příběh 6 | hudba 0 | humor 3 | akce 1 | napětí 1 | pustil bych si znovu 5 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Titulok nám oznámi že ide o Dogmu 3 a skutočne sa tu ešte nič z manifestu neporušovalo. Alebo to aspoň takým dojmom pôsobí. Zdá sa, že príbeh plynie len tak mimovoľne, ale ak sa sústredíte, tak vidíte, že scenár bol zrejme dosť pevný. Vo svojom jadre skôr smutný príbeh o dvoch-troch-štyroch stroskotancoch (plus zopár zúfalých vedľajších postáv), avšak aj s komediálnejšími momentami, i keď iba pre divákov, postavám väčšinou do smiechu nebolo. Ale tých zopár šťastných a bláznivých chvíľ, ktoré okrem drámy prežili, sú presne tie, ktoré robia naše životy bohatými. A možno príde aj Toširo Mifune. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70%. Potěšilo mě, že i v rámci Dogma 95 se podařilo natočit film se zajímavou vizuální stránkou. A jen tak mimochodem - když jsem se před nějakými pěti lety poprvé setkal s filmem Toshiro Mifuneho (konkrétně Rashomonem), tak první dojem z jeho herectví skutečně byl vřískající, poskakující idiot:) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemám rád tieto filmy a je mi jedno, či sú spájané s nejakou dogmou, Larsom vo Trierom alebo s kýmkoľvek iným. Nemám rád filmy, ktoré ma ničím nezaujmú nielen tým, že sú vzdialené od života, ktorý žijem, ale aj od životov, ktoré by som chcel žiť. Iba tak nezaujato pozerám dúfajúc, že sa nájde niečo, čo by zmiernilo môj negatívny odsudok, ktorý rastie od samého začiatku. A nič. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Pak že Seveřané neumějí romantické komedie se šťastným koncem. Příběh originální, herecky výborně zvládnuté - nejen role mentálka, která vyčnívá. I přes své prohry a smutky se protagonisté doberou spokojenosti. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Jeden z typicky severských filmů, nejen díky formálnímu zpracováním podle manifestu Dogma. Tenhle se řadí spíše k těm lehčím, i když se zde o komedii v pravém slova smyslu nejedná. Postavy, kterým se znenadání změní život a musí si zvykat na nové životní situace, prochází mnoha nesnázemi. Přesto, že jejich zážitky nejsou zrovna záviděníhodné, film působí optimisticky a zvedne náladu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dostatečně zvláštní a zajímavý film, aby mne udržel až do konce. Postavy jsem teda úplně nechápal, ale ta chemie mezi nimi tam byla vidět, takže dobrý. 75% ()

trojúhelník 

všechny recenze uživatele

Další "idiotští" dogmatičtí Dánové. Zábavný snímek, s dobře napsaným scénářem a dobře zvolenými herci. Kvalit předchozí Rodinné oslavy či Idiotů však spíše nedosahuje (samozřejmě, jedná se o jiný úhel pohledu). Přišel mi nedotažený motiv Mifuneho, což mi vzhledem k názvu nedává smysl, jinak příjemnej zážitek a Iben je zkrátka skvělá :-) ()

bubun 

všechny recenze uživatele

V Dánsku se lidi na noc nezamykají? Ani když už s tím mají špatnou zkušenost? / Tak prý nezamykají. Ale já mít takovou zkušenost, tak je mi jedno, co je zvykem a co ne, a pořádně se zamknu. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Už v průběhu první půlhodiny mně došlo, že se dívám na film, který se mi nejspíš nebude líbit. Přesněji řečeno, začala se mi ta šaškárna nelíbit od chvíle, kdy Kresten přijede do domu svého zemřelého otce a na scéně se objeví jeho mentálně zaostalý bratr. Nechápejte mě špatně, ale přijde mi, že tyhle mentálně či fyzicky postižené postavy, zvláště pokud je jim věnována velká část filmu, jsou vypočítavě využívány k získání respektu u kritiků a úspěchu u diváků. Kolik lidí se odváží kritizovat takový snímek? Vždyť se podívejte na toho Ruda. Uznávávám, některé citlivější osoby mohou nad jeho trudným osudem zaplakat. Můžeme se u jeho plácání nesmyslů o ufu a pobíhání v červené kukle smát? Ne. Prostě musíme jeho výstupy přetrpět a čekat na momenty, které se bez jeho přítomnosti obejdou. Můžeme se snad bavit nad počínáním ostatních hrdinů? Sotva. Vím, že Dánové mají zvláštní smysl pro humor, i u některých hořkých komedií se můžeme zasmát. Tady prostě tvůrci jen dali dohromady několik charakterů, lehce zamíchali a vylezl z toho nepoživatelný guláš. Potřebujeme tam nějakou sůl a koření v podobě nějakého nosného děje. Scénář totiž všechno vsadil na Ruda a o zbytek se nepostaral, bez Ruda by žádný film nebyl. Ani ty násilné momenty mi nijak nerozproudily krev v žilách, nejspíš proto, že se tam vůbec nehodily. Veliká škoda, protože ti herci hráli fakt dobře... 50% ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Zaostalý Rud, ač mile působivše a dobře zahrán, mě i se svým bratrem zaujal poněkud méně, než druhá sourozenecká dvojice, a to hlavně od momentu, kdy se dozvíme, kdopak to Livu po telefonu celou dobu "smyslně" poptával. Film více než o čemkoliv jiném právě o Iben Hjejle a duši prostitutky mimo pracovní dobu. 70% ()

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za herecké výkony a ta druhá?Možná za styl dogme? Toť asi vše. Film postrádal dramatičnost dánských filmů a ona roztaženost po více lokacích mi byla lehce na obtíž. Dějově by se ze snímku dalo také vytěžit mnohem více. Přece jen postižený bratr, Liva co by bývalá prostitutka a její bratr společně s čerstvou a zároveň bývalou ženou, by měli poskládat daleko zajímavější a záživnější snímek. Snad příště. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Stejně jako všechny filmy z Dogmatu, i tento má vynikající herecké obsazení, kdy na konci filmu máte pocit, že ty postavy znáte osobně. Velmi jednoduchý děj, avšak propracovaný a plný zvratů, emocí, detailů, zajímavých obrazů skutečnosti. Stále si myslím, čím levnější film, tím lepší... ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Úžasné. Perly, které se roztrhly jedné šlapce, rozkutálely se do daleka a my je nacházíme ve vesnickém blátě polorozpadlého statku. ()

Reklama

Reklama