Reklama

Reklama

Bennyho video

  • Rakousko Benny's Video (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Bennymu je 14 let. Fláká se se spolužáky, natáčí si videa, kouká na akční filmy. Jednoho dne si k sobě do bytu pozve holku a natočí její popravu pistolí na zabíjení prasat. Kruté drama nejen o vyprahlosti rodinných vztahů a jejích následků. (oficiální text distributora)

Recenze (89)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Filmů, které na mě působily studeně jak psí čumák, jsem viděl vícero, ale v tomto jako v jedném z mála jsem nejenže tu odtažitost vnímal jako velmi vhodnou (v souladu s odtažitými vztahy v zcela dysfunkční rodině i psychologií hlavní postavy Bennyho, s nímž emočně ani trochu nepohne vůbec nic), ale dokonce i navzdory té odtažité formě plné dlouhých, tichých a statických scén mě dokázal Hanekeho snímek místy hluboce zasáhnout. Bennyho video je filmem, který určitě nepotřebuji vidět znovu a ke kterému bych určitě měl drobné výhrady v souvislosti s rozvláčností některých scén (zejména ke konci), během nichž se v mých očích napětí i působivost začaly chvílemi vytrácet a mírně mi tak přerušily souvisle úderný prožitek. Přesto jsem rád, že jsem film konečně zhlédl, byť jsem se ho dlouho bál, a přesto mu dávám 4 hvězdičky díky působivé studii mladistvého psychopata i rozporuplných rodičů vhozených do nesnadného morálního dilematu, díky mnoha otázkám a ne vždy jasným odpověděm, jaké mě film donutil si během sledování položit a dokázal je při tom ve mě zanechat i po uplynutí závěrečných titulků. Michael Haneke natočil psychologické drama, které silné a závažné téma nejen rozehrává, ale přímo analyzuje, v jednotlivých scénách a náznacích ukazuje množství do sebe zapadajících střípků, v nichž lze hledat odpověď na otázku PROČ...? Za zásadní scény, které mi asi ještě dlouho zůstatnou v paměti, při tom tolik nevnímám onu surovou vraždu, jako spíše sérii konfrontací Bennyho se svými rodiči. [75%] ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Hanekeho Discopříběh. Ale fakt. Akurát namiesto rošťáckeho Hrušínskeho sledujeme ultimátne monštrum Bennyho a hity Michala Davida znejú skôr ako výstrely z pištole na prasatá. Okej, beriem to. Ale ja radšej, keď ide chladnokrvnosť a totálna absencia ľudskosti ruka v ruke s provokáciou (viď Funny Games). ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Bennyho video mě nebavilo, už vůbec mě pak nezasáhlo, takže ztracených 105 minut z mého pohledu. Psychologický film o zlém spratkovi, který si jednoho dne půjčí kvér na prasata a ještě si to natočí na kameru. Rodiče parchanta jsou přizdisráči, takže odepnutí řemenu nehrozí, no dobře jim tak. 49% a doporučuju třeba Kevina, který je proti tomuto daleko stravitelnější. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Michael Haneke – výjimečná osobnost nejen evropského, ale samozřejmě i světového filmu. Tvůrce, který si nebere servítky a točí kontroverzní (otázkou je, jak moc kontroverzní ve vztahu k dnešnímu světu a principům, na kterých je postaven) díla, která mají nejen uměleckou, ale především sdělovací a kritickou hodnotu. Bennyho video není prvoplánovým zdrcujícím portrétem jednoho krutého a nelidského činu čtrnáctiletého chlapce, ale spíše filmem mapujícím (kritizujícím) dnešní systém a portrétem současné společnosti jako takové (většinu konkrétních motivací a poslání tohoto filmu lze velmi dobře vypozorovat při rodičovském dialogu, kdy Bennymu zůstanou pootevřené dveře). Opět je to ten syrový Haneke, který si vybírá témata pro většinu ostatních filmařů nepřijatelná a který sice kritizuje, nastavuje zrcadlo, ale v žádném případě nesoudí. „Pouze“ konstatuje. Skutečnost, že se film nesnaží nijak explicitně šokovat (vyjma snad jedné, max. dvou scén), dává prostor k četnějším psychologickým a sociologickým otázkám, které si chtě nechtě budete klást po celou dobu sledování Bennyho videa. Můj pětistý film, který tady na čsfd hodnotím. Rozhodně si ho ale nebudu pamatovat jen pro to, že byl právě pětistý. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Egyptská pasáž sa mi zdala úplne zbytočná, ale úvod so sviňou domácou, ktorá ide na porážku vzduchovej pištole, kdesi na rakúskom, či v akom statku, za asistencie domácej kamery - polo profesionála, či skôr lepšie povedané - amatérskeho kameramana Bennyho, žiaka školou povinného, navštevujúci druhý stupeň, tak takouto nepríjemnou, mrazivou, až by som podotkol - brutálnou atmosférou, sa väčšinou bude film odvíjať presne v takomto duchu, ako líčim začiatočnú sekvenciu s titulkami. Vidím na tomto chlapčiskovi čosi znepokojivého, totiž prehráva si scénu, keď ošípané dostáva „priamy zásah” do hlavy, totálne ho to fascinuje, a aby toho nebolo ešte málo, zopakuje si to pekne - krásne spomalene. Inak, je fanatikom do pozerania filmov ( na magora z videopožičovne Quentina Tarantina, aj tak nemá, máš smolu, ty jeden fagan ! ), má dobre situovaných, umelecky založených rodičov, a jedného pekného zimného dňa, si pozve domov dievča, taktiež školou povinnou, ktoré sleduje výklad požičovne. Ona zakúsi na vlastnej koži, aké je to byť „obetným baránkom” , áno, táto vzduchovka prevetrá jej telo + všetko pôjde “LIVE” , kamerka je na statíve nastavená tak, aby som si „plnými dúškami vychutnal vyčíňanie mladého vraha” ... Chalan má zrejme, aké - také svedomie ( no, extra si to nemyslím ! ), a fotrovcom sa prizná, pričom ukáže im svoj krátky film ! Každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie, však ? Chlapčisko, čo si rado požičiava akčné filmy zo svojej obľúbenej videopožičovne ( dvd - čka ešte nejestvovali, a nieto moje požehnané blu - rayka... ), predsa nemôže skončiť v ústave, či v dajakom blázinci, však ? Rodičia by stratili renomé a reputáciu, a tak je krátky čas na to, aby sa zaretušovali všetky diery, zašili, a dali na ne svoje záplaty... Výchova, a tá je kde stratená ? Vôbec, a ako je možné, že k tomu došlo ! Chcel si len vyskúšať, aký je to pocit ? Môžu za to média a ich debilné programy ? A čo veští budúcnosť ? To sú všetko otázky Michaela Hanekeho, ktorý je kontroverzne nekompromisný. PEKLO, POTOM RELAX, A NAKONIEC - ZLOM, ZVRAT. Mrazivý portrét psychopata + jeho sprostých rodičov, zodpovedných, čo sa z Bennyho vykľulo ? ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Když Benny (Arno Frisch) opouští telefonní budku v Egyptě, je kameraman viditelný v několika odrazech v okně. (Fediak22)

Reklama

Reklama